Velgyn, 3mg / 0,02 mg, comprimate filmate

Substanță activa
Etinilestradiol/Drospirenonă
Clasa ATC
G03AA
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
prevenirea sarcinii
Producător
Laboratorios LeonFarma, SA.
Acțiune terapeutică
contraceptive orale combinate

Ce este Velgyn 3mg / 0,02 mg comprimate filmate si pentru ce se utilizeaza

VELGYN 3 MG/ 0,02 MG COMPRIMATE FILMATE este un comprimat contraceptiv oral si este utilizat pentru prevenirea sarcinii.

Fiecare dintre cele 24 comprimate de culoare roz contine o cantitate mica din doi hormoni feminini, si anume drospirenona si etniilestradiol. Cele 4 comprimate de culoare alba nu contin substante active si se numesc comprimate placebo. Comprimatele contraceptive care contin doi hormoni sunt denumite comprimate „contraceptive orale combinate”.

Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Velgyn 3mg / 0,02 mg comprimate filmate

Informatii generale

Inainte de a putea incepe sa luati VELGYN 3 MG/ 0,02 MG COMPRIMATE FILMATE , medicul dumneavoastra va va pune cateva intrebari despre istoricul dumneavoastra de sanatate personala si cea a rudelor apropiate. De asemenea, medicul va va masura tensiunea arteriala, si in functie de situatia dumneavoastra personala, poate efectua alte teste.

In acest prospect sunt descrise numeroase situatii in care trebuie sa intrerupeti admmistrarea VELGYN 3 MG/ 0.02 MG COMPRIMATE FILMATE , sau in care eficacitatea VELGYN 3 MG/ 0,02 MG COMPRIMATE FILMATE poate fi scazuta. in astfel de situatii nu trebuie sa aveti contact sexual sau trebuie sa utilizati metode contraceptive nehormonale suplimentare, de exemplu sa utilizati prezervativul sau o alta metoda contraceptiva tip bariera. Nu utilizati metoda calendarului sau temperatura bazala. Aceste metode pot fi nesigure, deoarece VELGYN 3 MG/ 0,02 MG C OMPRIMATE FILMATE mfluenteaza modificarile lunare ale temperaturii bazalae si ale mucusului cervical.

Similar altor contraceptive hormonale, VELGYN 3 MG/ 0,02 MG COMPRIMATE FILMATE nu protejeaza impotriva infectiei HIV (SIDA) sau a altor boli cu transmitere sexuala.

Nu utilizati VELGYN 3 MG/ 0.02 MG COMPRIMATE FILMATE

 – daca aveti (sau ati avut vreodata) un cheag de sange (tromboza) intr-un vas de sange de la nivelul piciorului, plamanilor (embolie) sau altor organe

– daca aveti (sau ati avut vreodata ) un atac de cord sau accident vascular cerebral

– daca aveti (sau ati avut vreodata) o boala care poate reprezenta primul semn al unui atac de cord (de exemplu, angina pectorala, care determina durere severa in piept) sau al unui accident vascular cerebral (de exemplu, un accident vascular cerebral tranzitoriu usor fara sechele).

– daca aveti o boala care poate creste riscul de aparitie a unui cheag de sange in artere. Aceasta se aplica pentru urmatoarele boli:

 o   diabet zaharat cu vasele de sange deteriorate o   tensiune arteriala foarte mare o   cantitati foarte mari de grasimi in sange (colesterol sau trigliceride)

– daca aveti o tulburare de coagulare a sangelui (de exemplu, deficit de proteina C)

– daca aveti (sau ati avut vreodata) o anumita forma de migrena (cu asa-nuniitele simptome neurologice focale)

– daca aveti (sau ati avut vreodata) o inflamatie a pancreasului (pancreatita)

– daca aveti (sau ati avut vreodata), o boala de ficat si ficatul dumneavoastra inca nu functioneaza normal

– daca rinichii dumneavoastra nu functioneaza bine (insuficienta renala)

– daca aveti (sau ati avut vreodata) o tumora la nivelul ficatului

– daca aveti (sau ati avut vreodata) sau daca sunteti suspectate de cancer de san sau cancer al oraanelor senitale

– daca aveti sangerari vaginale inexplicabile

– daca sunteti alergica la etinilestradiol sau drospirenona sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct 6), Acest lucru poate cauza niancarimi, eruptie trecatoare pe piele sau umflaturi

Cand trebuie sa aveti grija deosebita la utilizarea VELGYN 3 MG/ 0,02 MG COMPRIMATE FILMATE

Iin unele situatii trebuie sa acordati o atentie speciala atunci cand administrati VELGYN 3 MG/ 0.02 MG COMPRIMATE FILMATE sau orice alt contraceptiv hormonal combinat si poate fi necesar ca medicul dumneavoastra sa va examineze regulat.. Spuneti-i medicului dumneavoastra daca oricare dintre situatiile urmatoare este valabila in cazul dumneavoastra, inainte de inceperea utilizarii VELGYN 3 MG/ 0,02 MG COMPRIMATE FILMATE . De asemenea, daca in timp ce utilizati VELGYN 3 MG/ 0,02 MG COMPRIMATE FILMATE apare sau se agraveaza vreuna dintre urmatoarele afectiuni, trebuie sa ii spuneti medicului dumneavoastra.

•  daca o ruda de gradul I are sau a avut vreodata cancer de san•  daca aveti o afectiune a ficatului sau a vezicii biliare• daca aveti diabet zaharat •  daca aveti depresie•     daca aveti boala Crohn sau colita ulceroasa (boli inflamatorii cronice ale intestinului) •  daca aveti o boala de sange denumita sindrom hemolitic uremie (SHU), care afecteaza rinichii •   daca aveti o boala de sange denumita siclemie •  daca aveti epilepsie (vezi sectiunea: VELGYN 3 MG/ 0,02 MG COMPRIMATE FILMATE si utilizarea altor medicamente) •  daca aveti lupus eritematos sistemic (o boala a sistemului imunitar) •   daca aveti o afectiune care a apare pentru prima data sau s-a agravat in timpul sarcinii sau utilizarii anterioare de hormoni sexuali (de exemplu, pierdere a auzului, o boala a sangelui numita porfirie, o eruptie trecatoare pe piele, cu basicute, in timpul sarcinii (herpes gestational), sau o boala neurologica care provoaca miscari bruste ale corpului (coreea Sydenham)) • daca aveti sau ati avut vreodata cloasma (pete pigmentate galbui-brune ale pielii, asa-numitele ..pete de sarcina’\ in special pe fata). In acest caz, evitati expunerea la soare sau la radiatiile ultraviolete. •    daca prezentati angioedem ereditar, medicamentele care contin estrogeni pot induce sau inrautatii simptomele angioedemului. Trebuie sa va adresati medicului imediat ce apar simptonie cum sunt umflare a fetei, umflare a limbii si/sau a faringelui si/sau dificultati la inghitire sau urticarie alaturi de dificultati de respiratie.

VELGYN 3 MG/ 0,02 MG COMPRIMATE FILMATE si cheagurile de sange venoase si arteriale

Utilizarea contraceptivelor orale combinate la femei, inclusiv VELGYN 3 MG/ 0,02 MG COMPRIMATE FILMATE , creste riscul de a dezvolta un cheag de sange la nivelul venelor (tromboza venoasa) comparativ cu femeile care nu iau comprimate contraceptive.

Riscul de tromboza venoasa creste la utilizatoarele de contraceptive orale combinate:

•  cu inaintarea in varsta •    daca sunteti supraponderala •   in cazul in care una dintre rudele dumneavoastra apropiate a avut un cheag de sange (tromboza) la nivelul piciorului, plamanilor, sau al altui organ de la o varsta frageda •    daca trebuie sa vi se efectueze o operatie chirurgicala, daca ati avut un accident grav sau sunteti imobilizata pentru o perioada lunga de timp. Este important sa spuneti medicului dumneavoastra in prealabil ca utilizati VELGYN 3 MG/ 0,02 MG COMPRIMATE FILMATE I deoarece este posibil ca tratamentul sa trebuiasca oprit. Medicul dumneavoastra va va spune cand sa incepeti din nou utilizarea VELGYN 3 MG/ 0,02 MG COMPRIMATE FILMATE . Acest lucru se face de obicei in aproximativ doua saptamani dupa ce v-ati recuperat.

Sansele dumneavoastra de a avea un cheag de sange sunt crescute in cazul in care luati comprimate contraceptive

Intr-un an, din 100000 de femei care nu iau comprimate contraceptive si nu sunt insarcinate, aproximativ 5-10 pot avea un cheag de sange. Intr-un an, din 100000 de femei care iau un comprimat contraceptiv cum este VELGYN 3 MG/ 0,02 MG COMPRIMATE FILMATE , aproximativ 30-40 pot avea un cheag de sange, numarul exact nu este cunoscut.

Intr-un an, din 100000 de femei care simt insarcinate, injur de 60 pot avea un cheag de sange.

Un cheag de sange din vene poate ajunge la nivelul plamanilor si poate bloca vasele de sange (denumita embolie pulmonara). Formarea de cheaguri de sange in vene poate fi fatala in 1-2% din cazuri.

Gradul de risc poate varia in functie de tipul de comprimate pe care le luati. Discutati cu medicul dumneavoastra optiunile disponibile.

Utilizarea contraceptivelor orale combinate a fost asociata cu o crestere a riscului de a face un cheag de sange in artere (tromboza arteriala), de exemplu, in vasele de sange ale inimii (atac de cord) sau creierului (accident vascular cerebral).

Riscul de aparitie a unui cheag de sange la nivelul arterelor la utilizatoarele de contraceptive orale combinate creste:

•      daca fumati, va recomandam sa renuntati la fumat atunci cand utilizati VELGYN 3 MG 0,02 MG COMPRIMATE FILMATE , mai ales daca aveti varsta peste 35 de ani; •   daca aveti o cantitate mare de grasimi in sange (colesterol sau tngliceride); •  daca sunteti supraponderala: • in cazul in care una dintre rudele dumneavoastra apropiate a avut un atac de cord sau accident vascular cerebral la o varsta frageda; • daca aveti tensiune arteriala mare: •      daca aveti migrena; •     daca aveti probleme cu inima (o boala a valvelor inimii, o tulburare a batailor inimii).

Opriti administrarea VELGYN 3 MG/ 0,02 MG COMPRIMATE FILMATE si contactati imediat medicul dumneavoastra daca observati semne posibile ale formarii unui chaeg de sange, cum sunt:

•    dureri severe si/sau umflare a unuia dintre picioare •     durere brusca severa in piept care poate ajunge la bratul stang • senzatie de lipsa de aer aparuta brusc •   tuse aparuta brusca fara o cauza evidenta •    orice durere de cap neobisnuita, severa sau de lunga durata sau agravare a migrenei •  orbire partiala sau completa sau vedere dubla •  dificultate de a v orbi sau incapacitate de a vorbi •  ameteli sau lesin •   slabiciune, senzatii ciudate sau amorteli in orice parte a corpului

VELGYN 3 MG/ 0.02 MG COMPRIMATE FILMATE si cancerul

Cancerul de san a fost diagnosticat putin mai frecvent la femeile care utilizeaza contraceptive orale combinate, dar nu se stie daca acest lucru este cauzat de tratament. De exemplu, este posibil ca mai multe tumori sa fie detectate la femeile care iau contraceptive orale combinate, deoarece acestea simt examinate mai des de catre medicul lor. Aparitia tumorilor de san devine treptat mai mica dupa oprirea administrarii contraceptivelor orale combinate. Este important sa va verificati regulat sanii dumneavoastra si trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra daca simtiti orice nodul (umflatura).

In cazuri rare, la femeile care utilizeaza contraceptive orale s-au raportat tumori benigne ale ficatului, iar in cazuri si mai rare tumori maligne ale ficatului. Spuneti imediat medicului dumneavoastra daca aveti dureri abdominale puternice

Sangerarea intre ciclurile menstruale

In timpul primelor luni in care utilizati VELGYN 3 MG’ 0,02 MG COMPRIMATE FILMATE , este posibil sa aveti sangerari neasteptate (sangerare in afara zilelor in care se administreaza placebo). Daca aceasta sangerare dureaza mai mult de cateva luni. sau daca incepe dupa cateva luni, medicul trebuie sa investigheze cauza.

Ce sa faceti daca nu apare sangerare in zilele in care se administeaza placebo

Daca ati luat toate comprimatele active de culoare roz corect si nu ati avut varsaturi sau diaree severa si nu ati utilizat alte medicamente, atunci este foarte putin probabil sa fiti gravida.

 Daca sangerarea menstruala nu apare de doua ori consecutiv, este posibil sa fiti gravida. Contactati imediat medicul dumneavoastra. Nu incepeti administrarea blisterului urmator pana cand nu sunteti sigura ca nu sunteti gravida.

VELGYN 3 MG/ 0,02 MG COMPRIMATE FILMATE si utilizarea altor medicamente

Intotdeauna spuneti medicului ce medicamente sau produse pe baza de plante utilizati deja. De asemenea, spuneti oricarui alt medic sau stomatologului care va prescrie un alt medicament (sau farmacistului) ca utdizati VELGYN 3 MG/ 0,02 MG COMPRIMATE FILMATE . Ei pot sa va spuna daca aveti nevoie sa luati masuri contraceptive suplimentare (de exemplu prezervative), si, daca da, pentu cat timp.

•   Anumite medicamente pot impiedica VELGYN 3 MG/ 0,02 MG COMPRIMATE FILMATE sa actioneze eficient in prevenirea sarcinii, sau pot cauza sangerari neasteptate. Acestea includ medicamente utilizate in tratamentul: o   epilepsiei (de exemplu primidona, feniioma. barbituricele, carbamazepina, oxcarbamazepina): o   tuberculozei (de exemplu nfampicma); o   infectiilor HIV (de exemplu ritonavirul, nevirapina). si altor infectii (antibiotice cum sunt griseofulvin, penicilina, tetraciclina); o   presiunii arteriale mari in vasele de sange din plamani (bosentan) o   si preparate din plante pe baza de sunatoare.

•  VELGYN 3 MG/ 0,02 MG COMPRIMATE FILMATE poate influenta efectul altor medicamente, de exemplu: o   medicamente care contin ciclosporina; o   antiepilepticul lamotrigina (acest lucru poate duce la o crestere a frecventei convulsiilor). Adresati-va medicului sau farmacistului pentru sfaturi inainte de a lua orice medicament.

Utilizarea VELGYN 3 MG/ 0,02 MG COMPRIMATE FILMATE cu alimente si bauturi

VELGYN 3 MG/ 0,02 MG COMPRIMATE FILMATE poate fi luat cu sau fara alimente, daca este necesar, cu o cantitate mica de apa.

Teste de laborator

Daca aveti nevoie sa vi se efectueze un test de sange, spuneti medicului dumneavoastra sau personalului de laborator ca luati comprimate contraceptive, deoarece acestea pot influenta rezultatele unor teste.

Sarcina

Daca sunteti insarcinata, nu trebuie sa luati VELGYN 3 MG/ 0,02 MG COMPRIMATE FILMATE . Daca ramaneti insarcinata in timpul tratamentului cu VELGYN 3 MG/ 0,02 MG COMPRIMATE FILMATE trebuie sa opriti imediat administrarea si sa va adresati medicului. Daca doriti sa ramaneti gravida, puteti sa intrempeti administrarea VELGYN 3 MG/ 0,02 MG COMPRIMATE FILMATE in orice moment (a se vedea, de asemenea. ,.Daca doriti sa incetati sa luati VELGYN 3 MG/ 0,02 MG COMPRIMATE FILMATE M> Adresati-va medicului sau farmacistului pentru sfaturi inainte de a lua orice medicament.

Alaptarea

 Utilizarea VELGYN 3 MG/ 0,02 MG COMPRIMATE FILMATE nu este, in general recomandata femeilor care alapteaza. Daca doriti sa luati comprimatul in timp ce alaptati, trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra. Adresati-va medicului sau farmacistului pentru sfaturi imainte de a lua orice medicament

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Nu exista informatii care sugereaza ca utilizarea VELGYN 3 MG/ 0,02 MG COMPRIMATE FILMATE influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

VELGYN 3 MG/ 0.02 MG COMPRIMATE FILMATE contine lactoza

Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-1 intrebati inainte de a lua VELGYN 3 MG/ 0,02 MG COMPRIMATE FILMATE .

Cum sa luati Velgyn 3mg / 0,02 mg comprimate filmate

Fiecare blister contine 24 comprimate active de culoare roz si 4 comprimate placebo de culoare alba.

Cele doua tipuri de comprimate VELGYN 3 MG/ 0,02 MG COMPRIMATE FILMATE colorate diferit sunt aranjate in ordine. O folie contine 28 comprimate.

Luati un comprimat de VELGYN 3 MG/ 0,02 MG COMPRIMATE FILMATE in fiecare zi, daca este necesar, cu o cantitate mica de apa. Puteti sa luati comprimatele cu sau fara alimente, dar trebuie sa luati comprimatele in fiecare zi aproximativ la aceeasi ora.

Nu confundati comprimatele: luati un comprimat de culoare roz in primele 24 zile. iar apoi luati un comprimat de culoare alba in urmatoarele 4 zile. Apoi trebuie sa incepeti imediat o noua folie (24 comprimate roz. iar apoi 4 comprimate albe). Prin urmare, nu exista nicio pauza intre cele doua folii.

Din cauza compozitiei diferite a comprimatelor, este necesar sa incepeti cu primul comprimat din stanga sus si sa luati comprimatele zilnic. Pentru ordinea corecta, urmati directia sagetilor de pe folie.

Pregatirea foliei

Pentru a va ajuta sa tineti evidenta, exista 7 abtibilduri. fiecare cu 7 zile ale saptamanii pentru fiecare folie de VELGYN 3 MG/ 0.02 MG COMPRIMATE FILMATE . Alegeti abtibildul saptamanal care incepe cu ziua in care incepeti sa luati comprimatele. De exemplu, daca incepeti intr-o zi de miercuri, utilizati abtibildul care incepe cu „MI”.

Lipiti abtibildul saptamanal in partea de sus a blisterului, unde scrie „lipiti eticheta aici”, astfel incat prima zi sa se afle deasupra comprimatului inscriptionat cu „1”. Acum deasupra fiecarui comprimat este indicata o zi si puteti vedea daca ati luat un anumit comprimat. Sagetile indica ordinea in care trebuie sa luati comprimatele.

In timpul celor 4 zile cand luati comprimatele placebo de culoare alba (zilele cu placebo), trebuie sa inceapa sangerarea (asa-numita sangerare de intrerupere). Aceasta incepe de obicei in a 2-a sau a 3- a zi dupa ce luati ultimul comprimat activ de VELGYN 3 MG/ 0.02 MG COMPRIMATE FILMATE de culoare roz. Dupa ce luati ultimul comprimat de culoare alba. trebuie sa incepeti urmatoarea folie, fie ca s-a oprit sau nu sangerarea. Acest lucru inseamna ca trebuie sa incepeti fiecare folie in aceeasi zi a saptamanii si ca sangerarea de intrerupere trebuie sa inceapa in aceeasi zi in fiecare luna.

Daca utilizati VELGYN 3 MG/ 0,02 MG COMPRIMATE FILMATE in acest mod sunteti protejata impotriva aparitiei unei sarcini inclusiv in cele 4 zile cand luati comprimatul placebo.

Cand puteti incepe sa luati primul blister

•  In cazul in care nu ati utilizat contraceptie hormonala in ultima luna

Administrarea comprimatelor VELGYN 3 MG/ 0,02 MG COMPRIMATE FILMATE trebuie sa inceapa in prima zi a ciclului (adica in prima zi a sangerarii menstruale). Daca incepeti sa luati VELGYN 3 MG/ 0,02 MG COMPRIMATE FILMATE in prima zi a ciclului menstrual sunteti imediat protejata impotriva unei sarcini. Puteti incepe, de asemenea, si in zilele 2-5 ale ciclului, insa, in acest caz, asigurati-va ca folositi o metoda contraceptiva suplimentara (de exemplu, un prezervativ) pentru primele 7 zile.

•  Trecerea de la un contraceptiv hormonal combinat, inel vaginal sau plasture ftansdermic contraceptiv combinat

Puteti incepe administrarea VELGYN 3 MG/ 0,02 MG COMPRIMATE FILMATE dupa ce ati utilizat ultimul comprimat din blisterul actual (ultimul comprimat care contine substante active) din comprimatele luate anterior, sau cel tarziu in ultima zi a intervalului de pauza (sau dupa ultima zi de administrare a comprimatelor inactive din contraceptivul utilizat anterior). In cazul in care treceti de la inel vaginal sau plasture contraceptiv combinat urmati sfatul medicului dumneavoastra.

•  Trecerea de la o metoda care contine doar progestativ (comprimate numai cu progestativ, injectie, implant sau dispozitiv intrauterin (DIU) cu eliberare de progestativ)

Puteti trece de la o metoda care contme doar progestativ (de la un implant sau de la DIU din ziua in care l-ati scos. de la injectie in ziua in care trebuia sa faceti urmatoarea injectie) dar in toate aceste cazuri trebuie sa utilizati masuri de protectie suplimentare (de exemplu, un prezervativ) pentru primele 7 zile de utilizare a comprimatelor, daca aveti contact sexual.

•  Dupa un avort

Urmati sfatul medicului dumneavoastra.

•   Dupa ce ati nascut

Dupa ce ati nascut puteti sa incepeti sa luati VELGYN 3 MG/ 0,02 MG COMPRIMATE FILMATE dupa 21 pana la 28 de zile. Daca incepeti mai tarziu de 28 de ale, trebuie sa utilizati o metoda suplimentara (de exemplu, un prezervativ) in primele 7 zile dupa inceperea utilizarii VELGYN 3 MG/ 0,02 MG COMPRIMATE FILMATE . Daca dupa ce ati nascut ati avut contact sexual inainte de a incepe sa luati VELGYN 3 MG/ 0,02 MG COMPRIMATE FILMATE (din nou), trebuie sa va asigurati ca nu sunteti insarcinata sau trebuie sa asteptati pana la urmatorul ciclu menstrual.

•  Daca alaptati si doriti sa incepeti (din nou) administrarea VELGYN 3 MG/ 0,02 MG COMPRIMATE FILMATE dupa nasterea copilului. Cititi punctul cu privire la „Alaptare”

Intrebati medicul ce trebuie sa faceti daca nu sunteti sigura cand trebuie sa incepeti.

Daca ati luat mai mult VELGYN 3 MG/ 0,02 MG C OMPRIMATE FILMATE decat trebuie

Nu au fost raportate efecte periculoase, grave, in urma administrarii a pera multe comprimate de VELGYN 3 MG/ 0,02 MG COMPRIMATE FILMATE .

Daca ati administrat mai multe comprimate odata puteti prezenta greata sau varsaturi. Fetele tinere pot sa aiba sangerari vaginale.

Daca ati luat prea multe comprimate de VELGYN 3 MG/ 0.02 MG COMPRIMATE FILMATE sau constatati ca un copil a inghitit VELGYN 3 MG/ 0,02 MG COMPRIMATE FILMATE , adresati-va medicului sau farmacistului pentru sfaturi.

Daca ati uitat sa luati VELGYN 3 MG/ 0,02 MG COMPRIMATE FILMATE

Ultimele 4 comprimate de pe randul al 4-lea al foliei sunt comprimate placebo. Daca uitati sa luati unul dintre aceste comprimate, acest lucru nu va avea niciun efect asupra eficacitatii VELGYN 3 MG/ 0,02 MG COMPRIMATE FILMATE . Aruncati comprimatul placebo omis.

Daca omiteti un comprimat activ de culoare roz (comprimatele 1*24 de pe folia Mister) trebuie sa procedati in felul urmator:

•   Daca ati intarziat mai putin de 12 ore, protectia impotriva sarcinii un este redusa. Utilizati comprimatul imediat ce va amintiti si administrati urmatorul comprimat la ora obisnuita.

•   Daca ati intarziat mai mult de 12 ore, protectia impotriva sarcinii poate fi redusa. Cu cat ati uitat sa utilizati mai multe comprimate consecutiv, cu atat riscul de reducere a efectului contraceptiv este mai mare.

Riscul de protectie incompleta impotriva sarcinii este cel mai crescut daca uitati un comprimat de culoare roz la inceputul sau la sfarsitul foliei. Ca urmare, trebuie sa urmati regulile de mai jos (vezi si diagrama de mai jos):

•   Mai mult de un comprimat omis din blister Adresati-va medicului dumneavoastra.

•  Un comprimat uitat intre zilele 1 si 7 (primul rand)

Administrati comprimatul omis imediat ce v-ati amintit chiar daca aceasta inseamna sa administrati doua comprimate odata. Continuati cu celelalte la ora obisnuita. In urmatoarele 7 zile utilizati metode contraceptive suplimentare, de exemplu un prezervativ. Daca ati avut contact sexual in saptamana dmaintea omiterii administrarii comprimatului, exista posibilitatea sa ramaneti gravida. In acest caz. adresati-va medicului dumneavoastra.

•  Un comprimat uitat intre zilele 8 si 14 (al doilea rand) Administrati comprimatul omis imediat ce v-ati amintit, chiar daca aceasta inseamna sa administrati doua comprimate odata. Continuati sa luati celelalte comprimate la ora obisnuita. Protectia impotriva sarcinii se mentme si nu sunt necesare metode contraceptive suplimentare.

•  Un comprimat uitat intre zilele 15 si 24 (al treilea sau al patrulea rand)

Puteti alege una dintre urmatoarele optiuni:

1.  administrati comprimatul omis imediat ce v-ati amintit, chiar daca aceasta inseamna sa administrati doua comprimate odata. Continuati sa luati celelalte comprimate la ora obisnuita. In loc sa luati comprimatele placebo de culoare alba de pe folie, amncati-le si incepeti urmatoarea folie (ziua de start va fi diferita).

Cel mai probabil veti avea o sangerare menstruala la terminarea celei de-a doua folii — in timp ce veti lua comprimatele albe placebo – insa este posibil si sa aveti o sangerare usoara sau asemanatoare menstruatiei in timpul administrarii celei de-a doua folii.

2.    De asemenea, puteti opri administrarea comprimatelor active de culoare roz si sa treceti direct la cele 4 comprimate placebo de culoare alba (inainte de a lua comprimatele placebo, notati ziua in care ati uitat comprimatul). Daca doriti sa incepeti o noua folie in ziua in care incepeati de obicei, luati comprimatele placebo mai putin de 4 zile.

Daca ati urmat una dintre cele doua recomandari, veti ramane protejata impotriva unei sarcini.

•   Daca ati omis oricare dintre comprimatele dintr-o folie si nu aveti sangerare in zilele in care se administreaza placebo. acest lucru poate insemna ca sunteti gravida- Adresati-va medicului inainte de a incepe un nou blister

Ce trebuie să faceţi în ca  de vărsături sau diaree severă

Daca aveti varsaturi in interval de 3-4 ore de la administrarea unui comprimat activ de culoare roz sau daca aveti diaree severa, exista riscul ca substantele active din comprimat sa nu fie absorbite complet de organismul dumneavoastra. Situatia este similara cu a uita sa luati un comprimat. Dupa ce ati varsat sau ati avut diaree, trebuie sa luati un alt comprimat activ de culoare alba dintr-o folie de rezerva, cat mai curand posibil Daca este posibil acesta trebuie luat in 12 ore de cand trebuia sa luati in mod normal comprimatul Daca nu este posibil sau au trecut 12 ore, trebuie sa urmati sfaturile de la pct „Daca ati uitat sa luati VELGYN 3 MG/ 0,02 MG COMPRIMATE FILMATE „

Intarzierea ciclului menstrual: ce trebuie sa stiti

Chiar daca nu este recomandabil va puteti intarzia ciclul menstrual nemailuand comprimatele placebo de culoare alba de pe cel de-al 4-lea rand si trecand la o noua folie de VELGYN 3 MG/ 0,02 MG COMPRIMATE FILMATE , si terminand aceasta folie. Puteti prezenta sangerare usoara sau sangerare asemanatoare menstruatiei in timpul utilizarii acestei cele de-a doua folii. Terminati aceasta folie luand cele 4 comprimate de culoare alba de pe randul al 4-lea. Apoi incepeti o noua folie.

Adresati-va medicului pentru sfaturi inainte de a decide intarzierea ciclului menstrual

Schimbarea primei zile a sangerarii menstruale: ce trebuie sa stiti

Daca luati comprimatele conform instructiunilor, ciclul dumneavoastra menstrual va incepe in zilele in care se administreaza placebo. Daca trebuie sa schimbati ziua, reduceti numarul de zile in care se administreaza placebo – atunci cand luati comprimatele placebo de culoare alba – (insa niciodata sa nu-1 mariti – 4 este maxim!). De exemplu, daca incepeti sa luati comprimatele placebo intr-o zi de vineri si doriti sa schimbati cu ziua de marti (3 zile mai devreme), trebuie sa incepeti o noua folie cu 3 zile mai devreme decat in mod normal. Este posibil sa nu aveti sangerare in acest timp. Puteti prezenta apoi sangerare usoara sau sangerare asemanatoare menstruatiei.

Daca nu sunteti sigura cum trebuie sa procedati adresati-va medicului pentru sfaturi.

Daca doriti sa opriti utilizarea VELGYN 3 MG/ 0.02 MG COMPRIMATE FILMATE

Puteti inceta utilizarea VELGYN 3 MG/ 0,02 MG COMPRIMATE FILMATE oricand doriti. Daca nu doriti sa ramaneti gravida, adresati-va medicului dumneavoastra pentru a utiliza alte metode de control al sarcinii. Daca doriti sa ramaneti gravida, intrerupeti administrarea VELGYN 3 MG/ 0,02 MG COMPRIMATE FILMATE si asteptati sa apara o sangerare menstruala inainte de a incerca sa ramaneti gravida. Veti fi in masura sa calculati data probabia a nasterii, mai usor.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Ceea ce urmeaza este o lista a reactiilor adverse care au fost legate de utilizarea VELGYN 3 MG/ 0,02 MG COMPRIMATE FILMATE :

•   Reactii adverse frecvente (apar intre 1 si 10 din 100 de utilizatoare):

o   tulburari de dispozitie o   dureri de cap o greata o   dureri la nivelul sanilor, probleme cu ciclurile menstruale, cum sunt cicluri neregulate, absenta a ciclurilor

•    Reactii adverse mai putin frecvente (apar intre 1 si 10 din 1000 de utilizatoare):

o   depresie, nervozitate, somnolenta o   ameteli, senzatie de „furnicaturi si ace” o   migrena, vene cu varice, tensiune arteriala mare o   dureri de stomac, varsaturi, indigestie, gaze intestinale, inflamare a stomacului, diaree o   acnee, mancarimi. eruptii trecatoare pe piele □   dureri, de exemplu durere de spate, durere la nivelul membrelor, crampe musculare o   infectii fungice vagmale. durere pelvina. marire a sanilor, no duh benigni la nivelul sanilor, sangerare uterina/vaginala (care de obicei dispare la continuarea tratamentului), secretie vaginala, bufeuri, inflamatie a vaginului (vaginita), probleme cu ciclurile menstruale, cicluri menstruale dureroase, cicluri menstruale reduse cantitativ, cicluri menstruale foarte abundente, uscaciune vaginala. rezultate anormale la testul Babes-Papanicolau, interes scazut cu privire la sex. o   lipsa de energie, transpiratie in exces, retentie de lichide o   crestere in greutate

•    Reactii adverse rare (apar intre 1 si 10 din 10000 de utilizatoare): o   candidoza (o infectie cu o ciuperca) o   anemie, crestere a numarului trombocitelor in sange o   reactie alergica o   tulburari hormonale (endocrine) o   pofta de mancare crescuta, pierdere a poftei de mancare, concentratii anormal de crescute ale potasiului in sange, concentratii anormal de scazute ale sodiului in sange o   incapacitate de a simti orgasmul, insomnie o   ameteli, tremur o   tulburari la nivelul ochilor, de exemplu inflamare a pleoapelor, ochi uscati o   batai rapide anormale ale inimii o   inflamare a unei vene, sangerare de la nivelul nasului, lesin o   abdomen marit, tulburari intestinale, senzatie de balonare, hernie stomacala, infectie cu ciuperca la nivelul gurii, constipatie. gura uscata o   durere la nivelul canalelor biliare sau al veziculei biliare, inflamatie a veziculei biliare o   pete galben-maron pe piele, eczema, cadere a parului, inflamatie de tip acnee la nivelul pielii, piele uscata, inflamatii noduroase la nivelul pielii, crestere in exces a parului, afectiuni ale pielii, vergeturi pe piele, inflamare a pielii, inflamatie a pielii sensibila la lumina, noduli pe piele. o   dificultati sau durere la contactul sexual, inflamare a vaginului (vulvovaginita), sangerare dupa actul sexual, sangerare de intrerupere, chist la nivelul sanului, numar crescut de celule ale sanului (hiperplazie), umflaturi maligne la nivelul sanului, crestere anormala a suprafetei mucoase a zonei inferioare a uterului [cervix], micsorare sau pierdere a mucoasei uterului, chist ovarian. marire a uterului o   stare generala de rau o   scadere in greutate.

S-au raportat, de asemenea, urmatoarele reactii adverse, insa frecventa acestora nu poate fi estimata din datele disponibile: hipersensibilitate, eritem polimorf (eruptie trecatoare pe piele cu inrosiri sau iritatii sub forma de tinta).

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect.

Cum se pastreaza Velgyn 3mg / 0,02 mg comprimate filmate

Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.

Data de expirare

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe cutie si blister, dupa „ EXP”. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta Ia protejarea mediului.

Continutul ambalajului si alte informatii

Ce conţine VELGYN 3 MG/ 0,02 MG COMPRIMATE FILMATE

•   Substantele active sunt: etinilestradiol si drospirenona .

•   Fiecare comprimat filmat activ de culoare roz contine etinilestradiol 0.02 miligrame si drospirenona 3 miligrame.

•   Comprimatele filmate de culoare alba nu contin substante active.

•   Celelalte componente sunt:

•   Comprimatele filmate active de culoare roz:

•   Nucleul comprimatului: lactoza monohidrat. amidon pregelatinizat (din porumb), povidona (E1201), croscarmeloza sodica, polisorbat 80. stearat de magneziu (E572).

•   Filmul: Alcool polivinilic, dioxid de titan (E171), macrogol 3350, talc, oxid galben de fer (E172), oxid rosu de fer (E172) si oxid negru de fer (E172). •   Comprimatele filmate inactive de culoare alba: •   Nucleul comprimatului: lactoza anhidra, povidona (E1201), stearat de magneziu (E572).

•   Filmul: alcool polivinilic dioxid de titan (El 71), macrogol 3350, talc.

Cum arata VELGYN 3 MG/ 0,02 MG COMPRIMATE FILMATE si continutul ambalajului

•     Fiecare blister de VELGYN 3 MG/ 0,02 MG COMPRIMATE FILMATE contine 24 de comprimate filmate active, de culoare roz. pe primul, al 2-lea, al 3-lea si al 4-lea rand al foliei si 4 comprimate filmate placebo de culoare alba pe randul 4.

 •   Comprimatele VELGYN 3 MG/ 0,02 MG COMPRIMATE FILMATE de culoare roz si de culoare alba suni comprimate filmate; nucleul comprimatului are un invelis filmat.

•     VELGYN 3 MG/ 0,02 MG COMPRIMATE FILMATE este disponibil in cutii cu 1, 3, 6 si 13 Mistere, fiecare continand 28 (24+4) comprimate.

Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

Ladee Pharma Kft 1036 Budapest Lajos u 48-66 Ungaria

Fabricantul

Laboratorios LeonFarma, SA. Poligono Industrial Navatejera; La Vallina s/n; 24008-Villaquilambre, Leon Spania

Acest medicament este utilizat in statele membre ale SEE sub urmatoarele denumiri:

Olanda: Drospirenoa’Ethinylestradiol 3/0,02 mg 24+4 Ladee. filmoniliulde Austria: Lamiva 0,02 mg/3 mgFilmtabletten Republica Ceha: Velmari 3 mg1′ 0,02 mg. potahovane tablety Germania: Velgyn 3 mg’0,02 mg, Filmtableiten Estonia. Velgyn 0,02 mg/3 mg film-coated tablets Ungaria: Velgyn 3 mg/0,02 mg, film-coated tablets Lituania: Velgyn 3 mg/0,02 mg plevele dengtos tabletes Letonia: Velgyn 0,02 mg/3 mg, film-coated tablets Polonia: Naraya Plus Romania: Velgyn 3mg / 0,02 mg comprimate filmate Slovenia: Velgyn 3mg / mg 0,02 fimsko oblozene tablete Slovacia: Velgyn

Acest prospect a fost revizuit in Noiembrie 2012.

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being