Unasyn 250 mg/5 ml, pulbere pentru suspensie orală

Substanță activa
Sultamicilină
Clasa ATC
J01CR
Format
pulbere
Afecțiuni
infecţii respiratorii (sinuzite, otite medii şi epiglotite; pneumonii bacteriene şi bronşite), infecţii urinare şi pielonefrite, infecţii ale pielii şi ţesuturilor moi, infecţii gonococice, continuarea terapiei iniţiate cu Unasyn IM/IV
Producător
HAUPT PHARMA LATINA SRL
Acțiune terapeutică
formarea de sulbactam (un derivat penicilinic) şi ampicilină (un antibiotic penicilinic)

Ce este Unasyn 250 mg/5 ml, pulbere pentru suspensie orală şi pentru ce se utilizează

Unasyn 250 mg/5 ml, pulbere pentru suspensie orală

Substanţa activă este sultamicilina. După reconstituire, fiecare 5 ml de suspensie orală conţin 250 mg sultamicilină.

Excipienţii sunt: zahăr, aromă artificială de cireşe R-1230/S, dioxid de siliciu coloidal anhidru, hidrogenofosfat de disodiu anhidru, hidrogenofosfat de sodiu (monobazic) anhidru. Acest medicament face parte din grupa de antibiotice denumite peniciline şi este folosit pentru a trata diferite infecţii bacteriene.

Unasyn pulbere pentru suspensie orală conţine sultamicilină bază, care duce la formarea de sulbactam (un derivat penicilinic) şi ampicilină (un antibiotic penicilinic). Sulbactamul ajută ampicilina să acţioneze eficace în infecţiile provocate de bacteriile rezistente la peniciline.

Unasyn 250 mg/5 ml, pulbere pentru suspensie orală este de culoare albă sau aproape albă, ambalată în flacoane de plastic. O cutie conţine un flacon cu pulbere şi o lingură de plastic cu două cupe, pentru măsurarea dozei.

Medicul vă poate recomanda Unasyn 250 mg/5 ml, pulbere pentru suspensie orală pentru a trata următoarele infecţii: respiratorii (sinuzite, otite medii şi epiglotite; pneumonii bacteriene şi bronşite), urinare şi pielonefrite, ale pielii şi ţesuturilor moi, infecţii gonococice.

Unasyn pulbere pentru suspensie orală poate fi administrat şi pentru continuarea terapiei iniţiate cu Unasyn IM/IV.

Medicul vă poate recomanda Unasyn pulbere pentru suspensie orală şi pentru tratarea altor infecţii decât cele menţionate mai sus. Dacă aveţi nelămuriri, întrebaţi medicul.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

PFIZER EUROPE MA EEIG, Ramsgate Road, Sandwich, CT 139NJ, Kent, Marea Britanie

Producător

HAUPT PHARMA LATINA SRL. Strada Statale 156 km 47,600 Borgo San Michele, Latina, Italia

Înainte să utilizaţi Unasyn 250 mg/5 ml, pulbere pentru suspensie orală

Nu luaţi Unasyn pulbere pentru suspensie orală:

-dacă sunteţi alergic la peniciline sau la oricare dintre excipienţii produsului;

-dacă sunteţi însărcinată sau alăptaţi;

-dacă aveţi mononucleoză infecţioasă sau herpes;

-dacă suferiţi de afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la fructoză, sindrom de malabsorbţie la glucoză- galactoză sau insuficienţă a zaharazei-izomaltazei;

-dacă copii au sub 30 de luni.

Se recomandă prudenţă în tratamentul cu Unasyn pulbere pentru suspensie orală:

-dacă aţi suferit vreodată de reacţii alergice la cefalosporine sau alţi alergeni;

-dacă suferiţi de boli de rinichi, ficat sau sânge;

Administrarea de Unasyn pulbere pentru suspensie orală odată cu alimente sau lichide

Unasyn suspensie orală poate fi luat indiferent de orarul meselor.

Tratamentul simultan cu alte medicamente

Unele medicamente, atunci când sunt luate în acelaşi timp cu Unasyn pulbere pentru suspensie orală, pot influenţa modul în care Unasyn pulbere pentru suspensie orală acţionează, sau Unasyn pulbere pentru suspensie orală poate influenţa modul în care aceste medicamente acţionează. Spuneţi medicului dacă sunteţi în tratament cu oricare dintre medicamentele următoare:

-alopurinol (folosit în tratamentul gutei);

-probenecid (folosit pentru a menţine concentraţii crescute de antibiotic în sânge); -medicamente anticoagulante (care încetinesc coagularea sângelui);

-cloramfenicol, eritromicină, sulfonamide, tetracicline (cunoscute sub denumirea de antibiotice bacteriostatice);

-metotrexat (folosit în tratamentul cancerului sau poliartritei reumatoide).

înainte de a vi se efectua analize de urină, informaţi medicul dacă sunteţi în tratament cu Unasyn pulbere pentru suspensie orală, deoarece unele rezultate ale acestor analize pot fi afectate. Informaţi medicul sau farmacistul dacă luaţi sau aţi luat recent orice alt medicament, chiar şi dintre cele care se eliberează fără reţetă medicală.

Cum să utilizaţi Unasyn 250 mg/5 ml, pulbere pentru suspensie orală

Urmaţi tratamentul cu Unasyn pulbere pentru suspensie orală conform indicaţiilor medicului. Dacă aveţi nelămuriri, cereţi sfatul medicului sau farmacistului.

Dacă aveţi impresia că efectul Unasyn pulbere pentru suspensie orală este prea puternic sau prea slab, informaţi medicul sau farmacistul.

Instrucţiuni de preparare a suspensiei orale

Flaconul se întoarce cu gura în jos şi se loveşte pentru omogenizarea pulberii. După ce se adaugă apă până la linia roşie de pe flacon, flaconul se închide şi se agită bine timp de 3 minute. După prepararea suspensiei, se aşteaptă cel puţin 30 de minute înainte de a administra prima doză. Se agită bine înaintea fiecărei administrări.

Pentru măsurarea dozei, se foloseşte lingura dozatoare din cutie. Pentru a administra doza de 250 mg sultamicilină umpleţi cupa cea mare a lingurei, iar pentru a măsura doza de 125 mg sultamicilină umpleţi cupa cea mică a lingurei.

Doza pentru majoritatea infecţiilor la copii cu greutatea sub 30 kg trebuie stabilită de medic în funcţie de greutatea copilului. La copii începând cu greutatea de 30 kg, se recomandă aceleaşi doze ca şi la adulţi (375-750 mg, de două ori pe zi).

In tratamentul gonoreei necomplicate, sultamicilina poate fi luată sub forma de doză unică de 2,25 g. Trebuie administrat în acelaşi timp şi probenecid 1 g, pentru a prelungi concentraţia în sânge a sulbactamului şi ampicilinei.

Dacă se suspectează sifilis asociat cu gonoreea, trebuie efectuate în acelaşi timp şi teste de sânge în fiecare lună, timp de minimum 4 luni.

In cazul infecţiilor produse de streptococ beta-hemolitic tratamentul trebuie să fie de minimum 10 zile, pentru a preveni complicaţii ca reumatismul articular acut sau glomerulonefrita.

Tratamentul la pacienţii cu insuficienţă renală

Dozele trebuie ajustate şi administrate mai rar, în funcţie de gravitatea insuficienţei renale.

Dacă luaţi o doză prea mare de Unasyn pulbere pentru suspensie orală

Dacă luaţi o doză mai mare de Unasyn decât a fost recomandat, solicitaţi imediat consult medical sau adresaţi-vă imediat celei mai apropiate unităţi medicale.

Dacă uitaţi să luaţi o doză de Unasyn pulbere pentru suspensie orală

Este important să luaţi Unasyn în mod regulat, la aceleaşi ore ale zilei. Dacă uitaţi să luaţi o doză, luaţi următoarea doză la ora obişnuită. Nu dublaţi doza pentru a recupera doza pe care aţi uitat să o luaţi.

Efecte care apar la întreruperea tratamentului cu Unasyn pulbere pentru suspensie orală

S-a demonstrat că administrarea tuturor dozelor recomandate la aceleaşi intervale de timp poate creşte mult eficacitatea medicamentului. De aceea, dacă medicul dumneavoastră nu vă recomandă întreruperea tratamentului, continuaţi să luaţi în mod corect Unasyn pulbere pentru suspensie orală, conform instrucţiunilor.

Reacţii adverse posibile

Ca şi în cazul altor medicamente, Unasyn pulbere pentru suspensie orală poate determina efecte nedorite. Gastrointestinale-cele mai frecvente reacţii adverse au fost greaţa, vărsăturile şi diareea. Piele-cele mai frecvente reacţii adverse au fost erupţia cutanată (rash) şi senzaţie de mâncărime. Sunt posibile şi alte reacţii ale pielii.

Sânge-pot să apară modificări ale formulei sanguine. Aceste reacţii sunt reversibile la întreruperea tratamentului.

Sistem nervos central şi periferic-ameţeli.

Ficat-s-au observat modificări trecătoare ale testelor de laborator.

Alte reacţii adverse ca şi în cazul tratamentului cu ampicilină pot fi observate rar.

Mononucleoza infecţioasă este o boală de origine virală. Unasyn nu se foloseşte în acest caz, pentru că la un număr mare de pacienţi cu mononucleoză trataţi cu ampicilină apar erupţii cutanate (rash cutanat).

Dacă prezentaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse, anunţaţi imediat medicul:

-dificultăţi de respiraţie apărute brusc sau senzaţie de constricţie în piept;

-umflarea pleoapelor, feţei sau buzelor;

-papule, pete roşii însoţite de senzaţie de mâncărime sau senzaţie de mâncărime generalizată. Este important să anunţaţi medicul sau farmacistul dacă observaţi alte efecte nedorite decât cele menţionate mai sus.

Cum se păstrează Unasyn 250 mg/5 ml, pulbere pentru suspensie orală

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Unasyn pulbere pentru suspensie orală după data de expirare înscrisă pe ambalaj (după EXP.). Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective. A nu se păstra la temperaturi peste 25°C.

După prepararea suspensiei, flaconul cu suspensie se păstrează la frigider (2-8°C), bine închis, timp de maximum 14 zile.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere.

întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Acest prospect a fost aprobat în Februarie, 2012

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal