Ulprix, 20 mg, comprimate gastrorezistente

Producător: Glenmark Pharmaceuticals s.r.o.
Substanță activa
Pantoprazol
Clasa ATC
A02BC
Format
comprimate gastrorezistente
Afecțiuni
previne recurenţa inflamaţiei esofagului
Producător
Actavis Ltd.
Acțiune terapeutică
antiinflamatoare nesteroidiene

Ce este Ulprix şi pentru ce se utilizează

Ulprix este utilizat pentru tratarea refluxului de acid (senzaţie de arsură în capul pieptului) şi ajută la prevenirea reapariţiei acestuia.

Ulprix este utilizat în tratamentul pe termen lung şi previne recurenţa inflamaţiei esofagului. Ulprix poate fi administrat, de asemenea, pacienţilor care au nevoie de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene neselective (AINS) pentru o perioadă continuă. Aceşti pacienţi prezintă risc mai mare de a dezvolta ulcer şi simptome asociate. Ulprix ajută la reducerea riscului prin prevenirea apariţiei ulcerului.

Înainte să utilizaţi Ulprix

Nu utilizaţi Ulprix

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la pantoprazol sau la oricare dintre celelalte componente ale Ulprix
  • dacă luaţi concomitent atazanavir (medicament utilizat în tratamentul infecţiei cu HIV)

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Ulprix

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a începe să luaţi Ulprix:

  • dacă suferiţi de tulburări severe ale ficatului vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră, care va decide dacă doza dumneavoastră trebuie să fie ajustată.
  • dacă luaţi Ulprix pe termen lung (de exemplu, mai mult de un an), medicul dumneavoastră poate dori să vă consulte periodic. Vă rugăm să discutaţi cu medicul dumneavoastă despre orice simptome noi sau orice alte situaţii deosebite.
  • dacă suferiţi de boli reumatismale sau trebuie să luaţi medicamente antireumatice din alte motive şi dacă aţi suferit vreodată de ulcer gastric sau duodenal în timpul consumului de astfel de medicamente. Medicul dumneavoastră va trebui să verifice dacă aparţineţi unui aşa numit „grup de risc”.
  • dacă luaţi în prezent un supliment de vitamina B12
  • dacă luaţi medicamente care blochează acidul, cum este omeprazolul sau ranitidina;
  • dacă aţi pierdut recent în greutate considerabil sau suferiţi de vărsături recurente, durere la înghiţire sau vărsături cu sânge sau dacă aţi avut sânge în scaunul dumneavoastră sau scaun de culoare foarte închisă trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră.

Medicul dumneavoastră poate efectua teste suplimentare (de exemplu, endoscospie = inspecţie vizuală a esofagului) în scopul de a diagnostica starea dumneavoastră şi/sau exclude o boală malignă.

Ulprix nu este recomandat la copii.

Vă rugăm, de asemenea, să spuneţi medicului dumneavoastră dacă simptomele pesistă în ciuda tratamentului adecvat cu acest medicament.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Dacă luaţi în prezent medicamente:

  • care conţin ketoconazol sau itraconazol, utilizate pentru tratamentul infecţiilor fungice ale pielii şi ale unghiilor sau alte medicamente la care este cunoscut faptul că valorile lor sanguine depind de secreţia de acid în stomac.
  • care subţiază sângele, cum sunt warfarina, fenprocumona sau acenocumarolul;
  • care conţin atazanavir, utilizat în tratamentul infecţiei cu HIV, care nu trebuie luat împreună cu Ulprix

Trebuie să discutaţi imediat cu medicul dumneavoastră.

Utilizarea Ulprix împreună cu alimente şi băuturi

Ulprix trebuie luat cu o oră înaintea unei mese, cu apă. Nu sfărâmaţi sau mestecaţi comprimatul. Acesta trebuie înghiţit întreg.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Ulprix trebuie utilizat în timpul sarcinii şi alăptării numai în cazul în care este recomandat în mod clar de către medicul dumneavoastră.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Ulprix nu afectează capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Pot apărea reacţii adverse, cum sunt ameţelile şi tulburările de vedere. În aceste condiţii, poate scădea capacitatea de reacţie.

Cum să utilizaţi Ulprix

Utilizaţi întotdeauna Ulprix exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Ulprix 20 mg comprimate gastrorezistente trebuie luat cu apă cu o oră înainte de micul dejun. Nu sfărâmaţi sau mestecaţi comprimatul. Acesta trebuie înghiţit întreg.

Doza uzuală este:

Adulţi şi adolescenţi cu vârsta de 12 ani şi peste:

Tratamentul bolii de reflux uşoare şi al simptomelor asociate (de exemplu, senzaţie de arsură în capul pieptului, regurgitarea acidului, durere la înghiţire)

Doza orală recomandată este de un comprimat gastrorezistent Ulprix 20 mg pe zi. În general, simptomele se ameliorează în 2-4 săptămâni, fiind necesară o perioadă de tratament de 4 săptămâni pentru vindecarea esofagitei asociate. Dacă acest tratament nu este suficient, vindecarea va surveni după alte 4 săptămâni. După ce simptomele s-au atenuat, recurenţa simptomelor poate fi controlată utilizând la cerere o schemă de administrare cu 20 mg o dată pe zi, la nevoie. Trecerea la tratamentul continuu poate fi luată în considerare, când nu se poate menţine un control satisfăcător al simptomelor în cazul tratamentului la cerere.

Adulţi:

Tratamentul de lungă durată şi prevenirea recurenţei esofagitei de reflux Pentru tratamentul de lungă durată, se recomandă o doză de întreţinere de un comprimat gastrorezistent Ulprix 20 mg pe zi, cu creşterea dozei la 40 mg pantoprazol pe zi, în caz de recurenţă. Ulprix 40 mg este disponibil pentru această situaţie. După vindecarea recurenţei, dozajul poate fi din nou redus la 20 mg pantoprazol.

Prevenirea ulcerelor gastro-duodenale induse de medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene neselective (AINS) la pacienţii cu risc care necesită tratament continuu cu AINS Doza orală recomandată este de un comprimat gastrorezistent Ulprix 20 mg pe zi.

Vârstnici:

Nu este necesară ajustarea dozei. Urmaţi instrucţiunile medicului dumneavoastră.

Copii:

Ulprix comprimate gastrorezistente nu este recomandat pentru utilizarea la copii.

Funcţie renală redusă:

Nu este necesară ajustarea dozei. Urmaţi instrucţiunile medicului dumneavoastră.

Funcţie hepatică redusă:

Nu trebuie depăşită doza zilnică de 20 mg pantoprazol, la pacienţii cu insuficienţă hepatică severă.

Dacă utilizaţi mai mult Ulprix decât trebuie

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră, unei unităţi de primiri urgenţe sau farmacistului dacă aţi luat mai mult Ulprix decât este menţionat în acest prospect sau mai mult decât v-a prescris medicul dumneavoastră.

Dacă uitaţi să utilizaţi Ulprix

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa comprimatul uitat.

Dacă uitaţi să luaţi o doză, luaţi-o imediat ce vă aduceţi aminte, cu excepţia cazului în care se apropie momentul pentru următoarea doză. În acest caz nu mai luaţi doza omisă.

Dacă încetaţi să utilizaţi Ulprix

Continuaţi să luaţi comprimatele până când terminaţi tratamentul sau până când medicul dumneavoastră vă spune să vă opriţi. Nu încetaţi tratamentul doar pentru că vă simţiţi mai bine. Dacă încetaţi să luaţi comprimatele prea devreme, simptomele dumneavoastră pot reveni.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Ulprix poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Trebuie să încetaţi să utilizaţi Ulprix şi să vă adresaţi medicului dumneavoastră imediat dacă prezentaţi simptome ale angioedemului, cum sunt:

  • umflare a feţei, limbii sau gâtului;
  • dificultăţi la înghiţire;
  • urticarie şi dificultăţi în respiraţie

Frecvente – afectează mai puţin de 1 din 10, dar mai mult de 1 din 100 pacienţi

  • Durere la nivelul stomacului
  • Diaree
  • Constipaţie
  • Vânturi
  • Durere de cap.

Mai puţin frecvente – afectează mai putin de 1 din 100, dar mai mult de 1 din 1000 pacienţi

  • Greaţă, vărsături
  • Ameţeli
  • Tulburări de vedere (vedere înceţoşată)
  • Reacţii adverse, cum sunt mâncărimea şi erupţia trecătoare pe piele

Rare – mai puţin de 1 din 1000, dar la mai mult de 1 din 10000 pacienţi

  • Gură uscată
  • Durere articulară
  • Depresie
  • Halucinaţii
  • Dezorientare şi confuzie, în special la pacienţii predispuşi şi agravarea acestor simptome în caz de preexistenţă a lor.

Foarte rare – mai puţin de 1 din 10000 pacienţi

  • Număr mic de celule albe din sânge, număr mic de trombocite din sânge (tendinţă crescută de sângerare, durere persistentă în gât sau infecţii frecvente)
  • Edem periferic (umflare a mâinilor şi picioarelor)
  • Leziuni hepatocelulare severe care conduc la icter, cu sau fără insuficienţă hepatică
  • Reacţii anafilactice, inclusiv şoc anafilactic (erupţie trecătoare pe piele, mâncărime, umflare a feţei, buzelor, limbii, mâinilor şi picioarelor, dificultăţi în respiraţie, leşin, temperatură ridicată)
  • Creştere a valorilor serice ale enzimelor hepatice (transaminaze, y-GT); creştere a trigliceridelor (acestea pot fi măsurate numai de către medicul dumneavoastră)
  • Creştere a temperaturii corpului
  • Durere musculară
  • Depresie mintală
  • Nefrită interstiţială (creştere sau scădere a volumului de urină sau urme de sânge în urină)
  • Urticarie, umflare a feţei
  • Reacţii severe pe piele cu vezicule şi/sau ulceraţii, cum sunt sindromul Stevens-Johnson, eritemul polimorf, sindromul Lyell; fotosensibilitate)

Cum se păstrează Ulprix

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Nu utilizaţi Ulprix după data de expirare înscrisă pe etichetă şi cutie, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Ulprix

  • Substanţa activă este pantoprazol (sub formă de pantoprazol sodic sesquihidrat). Fiecare comprimat conţine pantoprazol 20 mg.
  • Celelalte componente sunt: Nucleul comprimatului: Manitol (E421) Carbonat de sodiu anhidru Amidon glicolat de sodiu (tip A) Copolimer de metacrilat butilat bazic Stearat de calciu

Sub înveliş:

Opadry alb OY-D-7233 (hipromeloză, dioxid de titan E171, talc, macrogol 400, lauril sulfat de sodiu)

Înveliş enteric:

Kollicoat MAE 30 DP, galben, (copolimer acid metacrilic-acrilat de etil în dispersie, propilenglicol, oxid galben de fer (E172), dioxid de titan (E171), talc)

Cum arată Ulprix şi conţinutul ambalajului

Comprimat gastrorezistent eliptic, biconvex, de culoare galben deschis

Mărimi de ambalaj:

Flacon: 14, 28 şi 100 comprimate

Blister: 7, 14, 15, 20, 28, 30, 50, 56, 60, 98 şi 100 comprimate Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate. Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Glenmark Pharmaceuticals s.r.o. Hvezdova 1716/2b, 140 78 Praga 4, Republica Cehă

Producători

Actavis hf Reykjavíkurvegur 78 IS-220 Hafnarfjordur Islanda

Actavis Ltd.

BLB016 Bulebel Industrial Estate

Zejtun ZTN 3000

Malta

Glenmark Pharmaceuticals s.r.o. Hvezdova 1716/2b, 140 78 Praga 4, Republica Cehă

Balkanpharma-Dupnitsa AD 3 Samokovsko Shosse Str., Dupnitsa 2600 Bulgaria

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

Danemarca ULPRIX 20 mg enterotabletter

Bulgaria ULPRIX 20 mg

Republica Cehă ULPRIX 20 mg

Estonia ULPRIX 20 mg

Ungaria ULPRIX

Lituania ULPRIX 20 mg skrandyje neirios tabletés

Letonia ULPRIX 20 mg zarnăs skîstosăs tabletes

Polonia ULPRIX

Portugalia ULPRIX 20 mg

România ULPRIX 20 mg

Republica Slovacia ULPRIX 20 mg

Slovenia ULPRIX 20 mg gastrorezistentne tablete

Acest prospect a fost aprobat în August 2012.

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being