Gesoflux 40 mg, comprimate gastrorezistente

Producător: G.L. Pharma GmbH
Substanță activa
Pantoprazol
Clasa ATC
A02BC
Format
comprimate gastrorezistente
Afecțiuni
esofagita de reflux, infectie cu Helicobacter pylori, ulcere stomacale si duodenale, Sindromul Zollinger-Ellison
Producător
G.L. Pharma GmbH
Acțiune terapeutică
inhibitor selectiv de pompă de protoni, reduce cantitatea de acid produsă în stomac

Ce este Gesoflux 40 mg şi pentru ce se utilizează

Gesoflux 40 mg este un „inhibitor selectiv de pompă de protoni”, un medicament care reduce cantitatea de acid produsă în stomacul dumneavoastră. Acesta este utilizat pentru tratarea afecţiunilor stomacului şi intestinului asociate cu aciditatea.

Gesoflux 40 mg este utilizat pentru:

Adulţi şi adolescenţi cu vârsta de 12 ani şi peste

– Esofagita de reflux. Inflamarea esofagului (tubul care leagă gâtul dumneavoastră de stomac) însoţită de regurgitarea conţinutului de acid din stomac.

 

Adulţi:

– Infecţia cu bacteria denumită Helicobacter pylori la pacienţii cu ulcere duodenale şi stomacale, în combinaţie cu două antibiotice (tratament de eradicare). Scopul este de a scăpa de aceasta bacterie şi de a reduce probabilitatea reapariţiei acestor ulcere

– Ulcere stomacale şi duodenale

– Sindromul Zollinger-Ellison şi alte afecţiuni care produc prea mult acid în stomac.

Înainte să luaţi Gesoflux 40 mg

Nu luaţi Gesoflux 40 mg

• dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la pantoprazol, lecitină din soia sau la oricare dintre celelalte componente ale Gesoflux 40 mg. • dacă sunteţi alergic/ă la medicamente care conţin alţi inhibitori de pompă de protoni

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Gesoflux 40 mg

• Dacă aveţi tulburări hepatice severe. Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră, dacă aţi avut vreodată probleme cu ficatul dumneavoastră. Acesta vă va verifica nivelul enzimelor hepatice mai frecvent, în special dacă luaţi Gesoflux 40 mg în cadrul unui tratament de lungă durată. În cazul în care creşte nivelul enzimelor hepatice, tratamentul trebuie întrerupt.

• Dacă aveţi rezerve reduse de vitamina B12 în corp sau prezentaţi factori de risc pentru valori reduse de vitamina B12 şi primiţi tratament de lungă durată cu pantoprazol. Ca în cazul tuturor agenţilor de reducere a acidităţii, pantoprazolul poate duce la o absorbţie redusă de vitamina B12

• Dacă luaţi, în acelaşi timp, un medicament care conţine atazanavir (pentru tratarea infecţiei cu HIV), cereţi sfatul medicului pentru recomandări specifice.

 

Administrarea unui medicament inhibitor de pompă de protoni precum Gesoflux 40 mg, în special pe o perioadă mai lungă de un an, poate determina creşterea uşoară a riscului de fractură la nivelul şoldului, la nivelul încheieturii mâinii sau de coloană vertebrală.

Informaţi-vă medicul dacă suferiţi de osteoporoză sau dacă luaţi corticosteroizi (medicamente care pot creşte riscul de osteoporoză).

Spuneţi imediat medicului dumneavoastră dacă observaţi oricare din următoarele simptome:

– pierdere neintenţionată în greutate

– vărsături repetate

– dificultăţi la înghiţire

– vărsături cu sânge

– sunteţi palid şi va simţiţi slăbit (anemie)

– observaţi sânge în scaun

– aveţi diaree severă şi/sau persistentă, deoarece Gesoflux 40 mg a fost asociat cu o creştere uşoară a apariţiei diareii infecţioase

 

Medicul dumneavoastră poate decide dacă aveţi nevoie de câteva teste pentru a exclude boli maligne, deoarece pantoprazolul ameliorează, de asemenea, simptomele cancerului şi poate determina o diagnosticare întârziată a acestuia. Dacă simptomele persistă în pofida tratamentului, vor fi luate în considerare şi alte investigaţii suplimentare.

Dacă utilizaţi Gesoflux 40 mg în cadrul unui tratament pe termen lung (de peste 1 an) medicul dumneavoastră, probabil, va dori să vă supravegheze în mod regulat. Trebuie să semnalaţi orice simptome şi circumstanţe noi şi excepţionale la fiecare programare la medicul dumneavoastră.

Folosirea altor medicamente

Gesoflux 40 mg poate influenţa eficacitatea altor medicamente, astfel spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi

 

– Medicamente cum sunt ketoconazol, itraconazol şi posaconazol (utilizate pentru tratamentul infecţiilor fungice) sau erlotinib (utilizat pentru tratamentul unor forme de cancer) deoarece Gesoflux 40 mg poate stopa modul eficient de acţiune al acestora şi al altor medicamente.

– Warfarină şi fenprocumonă, care afectează îngroşarea sau subţierea sângelui. Este posibil să necesitaţi şi alte investigaţii.

– Atazanavir (utilizat în tratarea infecţiei cu HIV).

 

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Sarcina şi alăptarea

Nu există date relevante cu privire la utilizarea pantoprazolului la femeile gravide. A fost raportată excreţia în laptele uman. Dacă sunteţi gravidă sau credeţi că puteţi fi gravidă, sau dacă alăptaţi, trebuie să luaţi acest medicament numai dacă medicul dumneavoastră consideră că beneficiile pentru dumneavoastră sunt mai mari decât riscul potenţial asupra fătului sau asupra copilului dumneavoastră. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Dacă prezentaţi reacţii adverse cum sunt ameţeli sau tulburări de vedere, nu trebuie să conduceţi vehicule sau să folosiţi utilaje

Informaţii importante privind unele componente ale Gesoflux 40 mg

Acest medicament conţine maltitol.Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Acest medicament conţine lecitină din soia. Dacă sunteţi alergic la alune sau soia, nu utilizaţi acest medicament.

Cum să luaţi Gesoflux 40 mg

Luaţi întotdeauna Gesoflux 40 mg exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Când trebuie să luaţi Gesoflux 40 mg ?

Luaţi comprimatele cu o oră înainte de masă, fără a le mesteca sau sfărâma şi înghiţiţi-le cu apă. Dacă medicul dumneavoastră nu vă recomandă altfel, doza uzuală este: Adulţi şi adolescenţi cu vârsta de 12 ani şi peste

Pentru tratarea esofagitei de reflux

Doza recomandată este de un comprimat pe zi. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda să măriţi doza la 2 comprimate pe zi. Durata tratamentului pentru esofagita de reflux este cuprinsă, în general, între 4 şi 8 săptămâni. Medicul dumneavoastră vă va indica perioada de utilizare a medicamentului.

Adulţi

Tratamentul infecţiei cu bacteria numită Helicobacter pylori la pacienţii cu ulcere duodenale şi stomacale, în combinaţie cu două antibiotice (terapie de eradicare).

Un comprimat, de două ori pe zi plus două comprimate de antibiotic, fie de amoxicilină, claritromicină şi metronidazol (sau tinidazol), fiecare urmând a se lua de două ori pe zi împreună cu un comprimat de pantoprazol. Luaţi primul comprimat de pantoprazol cu 1 oră înainte de micul dejun, iar cel de-al doilea comprimat cu 1 oră înainte de masa de seară. Urmaţi instrucţiunile date de medicul dumneavoastră şi citiţi prospectele acestor antibiotice. Perioada de tratament este, în general, de 1 până la 2 săptămâni.

Pentru tratamentul ulcerului duodenal şi aveţi stomacal.

Doza recomandată este de un comprimat pe zi. După consultarea medicului dumneavoastră, doza poate fi dublată.

Medicul dumneavoastră vă va indica perioada de utilizare a medicamentului. Durata tratamentului pentru ulcerele de stomac este cuprinsă în general între 4 şi 8 săptămâni. Durata tratamentului pentru ulcerele duodenale variază, în mod obişnuit, între 2 şi 4 săptămâni.

Pentru tratamentul pe termen lung al Sindromului Zollinger-Ellison şi a altor stări care produc prea mult acid în stomac.

Doza recomandată pentru iniţierea tratamentului este în general de două comprimate pe zi. Luaţi cele două comprimate cu 1 oră înainte de masă. In funcţie de cantitatea de acid produsă de stomac, medicul dumneavoastră vă poate recomanda ulterior modificarea dozei. Dacă vă sunt prescrise mai mult de două comprimate pe zi, acestea trebuie administrate în două doze zilnice.

În cazul în care medicul vă prescrie o doză care depăşeşte patru comprimate pe zi, acesta trebuie să vă spună cu exactitate momentul în care trebuie să încetaţi să mai luaţi medicamentul.

Grupe speciale de pacienţi:

– Dacă aveţi probleme cu rinichii, probleme moderate sau grave cu ficatul, nu trebuie să luaţi Gesoflux 40 mg pentru eradicarea Helicobacter pylori.

– Dacă aveţi probleme grave cu ficatul, nu trebuie să luaţi mai mult de un comprimat de 20 mg pe zi (pentru aceasta sunt disponibile comprimatele de 20 mg pantoprazol).

– Copii cu vârsta sub 12 ani. Aceste comprimate nu sunt recomandate pentru copii cu vârsta sub 12 ani

 

Dacă luaţi mai mult Gesoflux 40 mg decât trebuie

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului. Nu există simptome cunoscute de supradozaj.

Dacă uitaţi să luaţi o doză de Gesoflux 40 mg

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Continuaţi tratamentul cu doza obişnuită la ora stabilită.

Dacă încetaţi să luaţi Gesoflux 40 mg

Nu încetaţi să luaţi aceste comprimate fără a discuta mai întâi cu medicul dumneavoastră sau farmacistul.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Gesoflux 40 mg poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Frecvenţa reacţiilor adverse posibile, listată mai jos, este definită folosind următoarea convenţie:

Foarte frecvente: afectează mai mult de 1 din 10 persoane

Frecvente: afectează 1 până la 10 persoane din 100

Mai puţin frecvente: afectează 1 până la 10 persoane din 1000

Rare: afectează 1 până la 10 persoane din 10000

Foarte rare: afectează mai puţin de 1 persoană din 10000

Cu frecvenţă necunoascută: frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile

Dacă observaţi apariţia oricăreia dintre reacţiile adverse de mai jos, încetaţi să luaţi aceste comprimate şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau contactaţi secţia de urgenţe a celui mai apropiat spital:

Reacţii alergice grave (rare): umflare a limbii şi/sau a gâtului, dificultăţi la înghiţire, urticarie (erupţie trecătoare pe piele), dificultăţi la respiraţie, umflarea alergică a feţei (edem Quincke/angioedem), ameţeli severe cu bătăi ale inimii foarte rapide şi transpiraţie abundentă.

Afecţiuni grave ale pielii (cu frecvenţă necunoscută): erupţie cutanată cu formarea de băşici şi deteriorarea rapidă a stării dumneavoastre generale, piele descuamată (inclusiv sângerare uşoară) în jurul ochilor, ulceraţii la nivelul nasului, gurii/buzelor sau organelor genitale (Sindrom Stevens-Johnson, Sindrom Lyell, Eritem multiform) şi sensibilitate la lumină;

Alte afecţiuni grave (cu frecvenţă necunoscută): îngălbenire a pielii şi a zonei albe a ochilor (celulele hepatice sunt grav afectate, icter) sau febră, urticarie (erupţii cutanate tranzitorii) şi, uneori, rinichi măriţi cu dureri la urinare şi dureri în zona lombară (inflamarea gravă a rinichilor).

Alte reacţii adverse sunt:

Mai puţin frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000)

dureri de cap; ameţeli; diaree; greaţă, vărsături; balonare şi flatulenţă (aerocolie); constipaţie; gură uscată; dureri şi disconfort abdominale; erupţie trecătoare pe piele sau urticarie, exantem, erupţii; mâncărimi ale pielii; stare de slăbiciune, oboseală sau stare generală proastă; tulburări de somn, fractură la nivelul şoldului, la nivelul încheieturii mâinii sau de coloană vertebrală. Rare (afectează 1 până la 10 utilizatori din 10000)

tulburări de vedere cum este vederea înceţoşată, erupţii pe piele; dureri la nivelul articulaţiilor; dureri musculare; modificări în greutate; temperatură corporală ridicată; umflare a extremităţilor (edem periferic); reacţii alergice; depresie; mărirea sânilor la bărbaţi. Foarte rare (afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000) dezorientare.

Cu frecvenţă necunoscută (frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile)

halucinaţii, confuzie (în special la pacienţii cu un istoric privind aceste simptome); nivel redus de sodiu în sânge.

Reacţii adverse identificate prin analize ale sângelui:

Mai puţin frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000) o creştere a nivelului enzimelor hepatice

Rare (afectează 1 până la 10 utilizatori din 10000)

 

creşterea nivelului de bilirubină; creşterea nivelului de grăsimi în sânge

Foarte rare (afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000)

 

o reducere a numărului de trombocite în sânge, care poate determina sângerări şi învineţiri mai mult decât în mod normal; o reducere a numărului de leucocite în sânge, ceea ce poate duce la infecţii mai frecvente.

Cu frecvenţă necunoscută ( frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile):

Dacă urmaţi tratament cu Gesoflux 40 mg timp de peste trei luni, este posibil să vă scadă cantitatea de magneziu din sânge. O valoare scăzută a magneziului în sânge se poate manifesta sub formă de stare de oboseală cronică, contracţii involuntare ale muşchilor, dezorientare, convulsii, ameţeală, creşterea numărului de bătăi ale inimii.

Adresaţi-vă imediat medicului dacă observaţi apariţia oricăruia dintre aceste simptome. O cantitate scăzută de magneziu în sânge poate duce şi la scăderea cantităţii de potasiu sau calciu din sânge.

Medicul dumneavoastră poate decide necesitatea monitorizării regulate a cantităţii de magneziu din sânge.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Gesoflux 40 mg

A nu se lăsa la vederea şi îndemâna copiilor.

Nu luaţi Gesoflux 40 mg după data de expirare înscrisă pe cutie şi blister după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Pentru flacoanele din PEÎD: comprimatele de Gesoflux 40 mg pot fi utilizate timp de 3 luni de la prima deschidere a flaconului.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Gesoflux 40 mg

Substanţa activă este pantoprazol.

Fiecare comprimat gastrorezistent conţine 40 mg pantoprazol (sub formă de pantoprazol sodic sesquihidrat 45,1 mg)

Celelalte componente sunt:

Nucleu

Maltitol (E965), crospovidonă tip B, carmeloză sodică, carbonat de sodiu anhidru (E500), stearat de calciu

Film

Polivinil alcool, talc (E553b), dioxid de titan (E171), macrogol 3350, lecitină de soia, oxid galben de fer (E172), carbonat de sodiu anhidru (E500), copolimer acid metacrilic-acrilat de etil (1:1), dodecil-sulfat de sodiu, polisorbat 80, trietil citrat (E1505).

Cum arată Gesoflux 40 mg şi conţinutul ambalajului

Un comprimat gastrorezistent oval, de culoare galbenă.

Ambalaje: blistere din oPA/Al/PVC-Al, flacon din PEÎD cu capac din PP cu inel de siguranţă şi desicant. Gesoflux 40 mg este disponibil în ambalaje cu:

  • blistere cu 7, 10, 14, 15, 20, 28, 30, 50, 56, 60, 98, 100 comprimate gastrorezistente
  • flacon cu 7, 10, 14, 15, 20, 28, 30, 50, 56, 60, 98, 100 comprimate gastrorezistente

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă:

G.L. Pharma GmbH

Schlossplatz 1, 8502 Lannach, Austria

Producători:

G.L. Pharma GmbH

Schlossplatz 1, 8502 Lannach, Austria

Przedsiebiorstwo Farmaceutyczne Jelfa S.A. 21 Wincentego Pola Str. 58-500 Jelenia Gora Polonia

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

Austria                   Pantoprazol G.L. 40 mg magensaftresistente Tabletten

Bulgaria                 Pantul Republica Cehă Pantul 40 mg

Estonia                  Pantul

Germania               Pantoprazol Lannacher 40 mg magensaftresistente Tabletten

Lituania                 Pantul 40 mg skrandyje neirios tabletes

Letonia                  Pantul 40 mg zarnäs skistosä tabiet

România                Gesoflux 40 mg, comprimate gastrorezistente

Ungaria                  Gerprazol

Acest prospect a fost aprobat în Noiembrie 2012

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica