Topiramat Bluefish 25 mg comprimate filmate

Producător: Bluefish Pharmaceuticals AB
Substanță activa
Topiramat
Clasa ATC
N03AX
Format
comprimat
Afecțiuni
convulsii, migrena
Producător
Bluefish Pharmaceuticals AB
Acțiune terapeutică
antiepileptic

Ce este Topiramat Bluefish şi pentru ce se utilizează

Topiramat Bluefish aparţine unui grup de medicamente numite ”medicamente antiepileptice”. Este utilizat:
 singur, pentru tratamentul convulsiilor la adulţi şi copii cu vârsta peste 6 ani;
 împreună cu alte medicamente pentru tratamentul convulsiilor la adulţi şi copii cu vârsta peste 2 ani;
 pentru a preveni durerile de cap de tip migrenă, la adulţi.

Înainte să utilizaţi Topiramat Bluefish

Nu utilizaţi Topiramat Bluefish
 dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la topiramat sau la oricare dintre celelalte componente ale Topiramat Bluefish (prezentate la punctul 6).
 pentru a preveni migrena, dacă sunteţi gravidă sau puteţi rămâne gravidă şi nu utilizaţi o metodă contraceptivă eficace (vezi paragraful „Sarcina şi alăptarea” pentru informaţii suplimentare).
Dacă nu sunteţi sigur dacă cele de mai sus sunt valabile în cazul dumneavoastră, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului, înainte de a utiliza Topiramat Bluefish.


Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Topiramat Bluefish
Înainte de a lua Topiramat Bluefish verificaţi împreună cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă:
 aveţi probleme cu rinichii, mai ales pietre la rinichi sau dacă faceţi dializă renală
 aveţi istoric de anomalii ale sângelui sau ale lichidelor din corp (acidoză metabolică)
 aveţi probleme cu ficatul
 aveţi probleme cu ochii, în special glaucom
 aveţi probleme de creştere
 aveţi o alimentaţie bogată în grăsimi (dietă cetogenă)
Dacă nu sunteţi sigur dacă oricare dintre situaţiile de mai sus este valabilă în cazul dumneavoastră, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului, înainte de a utiliza Topiramat Bluefish.
Este important să nu întrerupeţi administrarea medicamentului fără a discuta în prealabil cu medicul dumneavoastră.
De asemenea, trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a lua oricare alte medicamente care conţin topiramat şi care vă sunt recomandate ca alternativă la Topiramat Bluefish.
S-ar putea să pierdeţi din greutate dacă utilizaţi Topiramat Bluefish, aşa că trebuie să vă monitorizaţi regulat greutatea când utilizaţi acest medicament. Dacă pierdeţi prea mult din greutate sau dacă un copil care utilizează acest medicament nu ia suficient în greutate, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră.
La un număr mic de pacienţi trataţi cu medicamente antiepileptice, cum este Topiramat Bluefish,
s-a constatat apariţia unor gânduri de auto-vătămare sau de sinucidere. În cazul în care vă apar astfel de gânduri, contactaţi imediat medicul dumneavoastră, indiferent de moment.

Folosirea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală, vitamine şi medicamente din plante medicinale. Topiramat Bluefish şi anumite alte medicamente îşi pot influenţa reciproc efectele. Uneori, doza unuia dintre medicamentele pe care le luaţi sau doza de Topiramat Bluefish va trebui să fie modificată.
În special, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi:
 alte medicamente care vă afectează sau vă scad capacitatea de gândire, de concentrare sau coordonarea musculară (de exemplu medicamente cu efect deprimant asupra sistemului nervos central, cum sunt relaxante musculare şi sedative).
 anticoncepţionale orale. Topiramat Bluefish poate influenţa eficacitatea anticoncepţionalelor orale.
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă observaţi modificări ale sângerării menstruale în timp ce luaţi anticoncepţionale orale şi Topiramat Bluefish.
Păstraţi o listă cu toate medicamentele pe care le luaţi. Arătaţi această listă medicului dumneavoastră şi farmacistului înainte de a începe tratamentul cu un nou medicament.
Alte medicamente despre care trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau farmacistul includ alte medicamente antiepileptice, risperidonă, litiu, hidroclortiazidă, metformină, pioglitazonă, gliburidă, amitriptilină, propranolol, diltiazem, venlafaxină, flunarizină.
Dacă nu sunteţi sigur dacă oricare dintre situaţiile de mai sus este valabilă în cazul dumneavoastră, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a utiliza Topiramat Bluefish.

Utilizarea Topiramat Bluefish cu alimente şi băuturi
Puteţi lua Topiramat Bluefish cu sau fără alimente. Consumaţi multe lichide pe parcursul zilei, pentru a preveni formarea pietrelor la rinichi pe perioada tratamentului cu Topiramat Bluefish. Trebuie să evitaţi băuturile alcoolice în timp ce luaţi Topiramat Bluefish.

Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a lua Topiramat Bluefish dacă sunteţi gravidă, intenţionaţi să rămâneţi gravidă sau alăptaţi. Medicul dumneavoastră va decide dacă puteţi lua Topiramat Bluefish. Similar altor medicamente antiepileptice, există un risc de a afecta copilul nenăscut dacă Topiramat Bluefish este folosit în timpul sarcinii. Asiguraţi-vă că înţelegeţi foarte bine riscurile şi beneficiile utilizării Topiramat Bluefish pentru tratamentul epilepsiei în timpul sarcinii.
Nu trebuie să luaţi Topiramat Bluefish pentru a preveni migrena dacă sunteţi gravidă sau puteţi rămâne gravidă şi nu utilizaţi o metodă contraceptivă eficace.
Mamele care alăptează în timp ce iau Topiramat Bluefish trebuie să spună medicului cât mai curând posibil dacă observă manifestări neobişnuite la copil.
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
În timpul tratamentului cu Topiramat Bluefish pot să apară ameţeli, oboseală şi problemele de vedere. Nu conduceţi vehicule sau nu folosiţi utilaje fără să discutaţi în prealabil cu medicul dumneavoastră.

Informaţii importante privind unele componente ale Topiramat Bluefish
Topiramat Bluefish conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a spus că aveţi intoleranţă la anumite glucide, adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte să luaţi Topiramat Bluefish.

Cum să utilizaţi Topiramat Bluefish

Luaţi întotdeauna Topiramat Bluefish exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă nu sunteţi sigur.
 Luaţi Topiramat Bluefish exact aşa cum v-a fost recomandat. De obicei, medicul dumneavoastră vă va recomanda pentru început o doză mică de Topiramat Bluefish şi treptat va creşte cantitatea, până se ajunge la doza cea mai potrivită pentru dumneavoastră.
 Comprimatele de Topiramat Bluefish trebuie înghiţite întregi. Evitaţi mestecarea comprimatelor, pentru că s-ar putea să lase un gust amar.
 Topiramat Bluefish poate fi luat înainte, în timpul sau după masă. Consumaţi multe lichide pe timpul zilei, pentru a preveni formarea pietrelor la rinichi în timp ce luaţi Topiramat Bluefish.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Topiramat Bluefish
 Mergeţi imediat la medic. Luaţi ambalajul medicamentului cu dumneavoastră.
 Puteţi avea o senzaţie de somnolenţă sau oboseală sau să aveţi mişcări anormale ale corpului, probleme de postură şi de mers, senzaţie de ameţeală din cauza tensiunii arteriale mici sau să aveţi bătăi anormale ale inimii sau convulsii.
Supradozajul poate surveni dacă luaţi alte medicamente împreună cu Topiramat Bluefish.

Dacă uitaţi să utilizaţi Topiramat Bluefish
 Dacă uitaţi să luaţi o doză, luaţi-o imediat ce vă aduceţi aminte. Cu toate acestea, dacă este aproape timpul pentru administrarea următoarei doze, treceţi peste doza uitată şi continuaţi tratamentul ca de obicei. Dacă omiteţi două sau mai multe doze, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.
 Nu luaţi o doză dublă (două doze în acelaşi timp) pentru a compensa o doză uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Topiramat Bluefish
Nu încetaţi să luaţi acest medicament decât dacă medicul dumneavoastră v-a spus să faceţi acest lucru. Simptomele dumneavoastră s-ar putea să reapară. Dacă medicul dumneavoastră hotărăşte să oprească acest tratament, doza dumneavoastră poate fi scăzută treptat pe parcursul a câtorva zile.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare în legătură cu utilizarea acestui produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Topiramat Bluefish poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Frecvenţa posibilelor reacţii adverse enumerate mai jos este definită utilizând următoarea convenţie:
foarte frecvente (afectează mai mult de un utilizator din 10)
frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 100)
mai puţin frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000)
rare (afectează 1 până la 10 utilizatori din 10000)
foarte rare (afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000)
cu frecvenţă necunoscută (frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile).
Reacţiile adverse foarte frecvente includ:
 Pierdere în greutate
 Furnicături la nivelul braţelor şi picioarelor
 Toropeală sau somnolenţă
 Ameţeli
 Diaree
 Greaţă
 Nas înfundat, secreţii nazale şi dureri în gât
 Oboseală
 Depresie
Reacţiile adverse frecvente includ:
 Modificări de dispoziţie sau de comportament, incluzând furie, nervozitate, tristeţe
 Creştere în greutate
 Scădere sau pierdere a poftei de mâncare
 Reducere a numărului de globule roşii din sânge
 Modificări ale gândirii şi stării de vigilenţă, incluzând confuzie, probleme de concentrare, de memorie sau lentoare în gândire
 Limbaj neclar
 Neîndemânare sau probleme la mers
 Tremor involuntar al braţelor, mâinilor sau picioarelor
 Reducere a simţului tactil sau a senzaţiilor
 Mişcări involuntare ale ochilor
 Simţ gustativ modificat
 Tulburări de vedere, vedere înceţoşată, vedere dublă
 Ţiuit în urechi
 Dureri de urechi
 Dificultăţi la respiraţie
 Sângerări din nas
 Vărsături
 Constipaţie
 Dureri de stomac
 Indigestie
 Gură uscată
 Pietre la rinichi
 Urinare frecventă
 Urinare dureroasă
 Cădere a părului
 Erupţii pe piele şi/sau mâncărimi ale pielii
 Dureri articulare
 Spasme musculare, contracţii musculare sau slăbiciune musculară
 Durere în piept
 Febră
 Pierdere a puterii
 Stare generală de rău
 Reacţii alergice
Reacţiile mai puţin frecvente includ:
 Cristale în urină
 Valori anormale ale numărului de celule din sânge, incluzând reducerea numărului de globule albe sau a trombocitelor sau număr crescut de eozinofile
 Bătăi neregulate ale inimii sau încetinire a bătăilor inimii
 Umflare a ganglionilor de la nivelul gâtului, subraţului sau inghinal
 Creştere a frecvenţei convulsiilor
 Probleme de comunicare verbală
 Salivare în exces
 Nelinişte sau activitate fizică şi mintală crescută
 Pierdere a conştienţei
 Leşin
 Mişcări încetinite sau diminuate
 Somn dereglat sau de slabă calitate
 Simţ olfactiv deteriorat sau dereglat
 Probleme cu scrisul de mână
 Senzaţie de mişcare sub piele
 Probleme oculare, incluzând senzaţie de ochi uscat, sensibilitate la lumină, ticuri involuntare, lăcrimare şi acuitate vizuală scăzută
 Auz diminuat sau pierdere a auzului.
 Voce răguşită
 Inflamare a pancreasului
 Balonare
 Senzaţie de arsură în capul pieptului
 Pierdere a sensibilităţii la atingere la nivelul gurii
 Sângerare a gingiilor
 Senzaţie de plenitudine sau de umflare
 Senzaţii dureroase sau de arsură la nivelul gurii
 Respiraţie urât mirositoare
 Incontinenţă urinară şi/sau de fecale
 Nevoie imperioasă de urinare
 Dureri la nivelul rinichilor şi/sau vezicii urinare, provocate de pietre la rinichi
 Transpiraţie redusă sau imposibilitate de a transpira
 Modificări de culoare a pielii
 Umflături localizate pe piele
 Umflare a feţei
 Umflare a articulaţiilor
 Rigiditate musculoscheletică
 Valori crescute ale acidităţii în sânge
 Valori scăzute ale potasiului în sânge
 Creştere a poftei de mâncare
 Senzaţie acută de sete şi consum de cantităţi anormal de mari de lichide
 Tensiune arterială mică sau scădere a tensiunii arteriale la ridicarea în picioare
 Bufeuri
 Simptome asemănătoare gripei
 Răcire a extremităţilor (de exemplu mâinile şi faţa)
 Probleme la învăţare
 Dereglări ale funcţiei sexuale (disfuncţii erectile, pierdere a libidoului)
 Halucinaţii
 Comunicare verbală scăzută
Reacţiile adverse rare includ:
 Sensibilitate excesivă a pielii
 Simţ olfactiv diminuat
 Glaucom, un blocaj al lichidelor de la nivelul ochiului care determină presiune crescută în ochi, durere şi scădere a acuităţii vizuale
 Acidoză tubulară renală
 Reacţii severe la nivelul pielii, incluzând sindromul Steven-Johnson, o afecţiune cutanată care poate pune viaţa în pericol, în care stratul superior al pielii se separă de cel inferior şi eritem polimorf, o afecţiune în care apar pete roşii care se pot transforma în vezicule
 Miros
 Umflare a ţesutului din jurul ochilor
 Sindrom Raynaud, o boală ce afectează vasele de sânge de la nivelul urechilor şi al degetelor de la mâini şi picioare şi provoacă durere şi sensibilitate la rece
 Calcifiere a ţesuturilor (calcinoză).
Reacţii adverse cu frecvenţă necunoscută
 Maculopatia este o afecţiune a maculei, un punct mic de pe retină unde vederea are cea mai mare acuitate. Trebuie să anunţaţi medicul dacă observaţi o modificare sau o scădere a acuităţii vizuale.
 Umflare a conjunctivei oculare.
 Necroliză epidermică toxică, care este o formă mai gravă a sindromului Steven-Johnson (vezi reacţii adverse mai puţin frecvente).
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Topiramat Bluefish

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi Topiramat Bluefish după data expirării înscrisă pe cutie, eticheta flaconului/blister. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A nu se păstra la temperaturi peste 25°C.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Topiramat Bluefish
Substanţa activă este topiramatul.
Fiecare comprimat filmat conţine topiramat 25, 50, 100 sau 200 mg.
Celelalte componente sunt:
Nucleu
Lactoză monohidrat
Celuloză microcristalină
Amidon pregelatinizat
Croscarmeloză sodică
Stearat de magneziu
Film
Hipromeloză
Dioxid de titan (E171)
Macrogol [50 şi 100 mg:] Oxid galben de fer (E172) [200 mg:] Oxid roşu de fer (E172)

Cum arată Topiramat Bluefish şi conţinutul ambalajului
[25 mg:] Comprimate filmate rotunde, biconvexe de culoare albă, cu margini teşite, marcate cu TP pe una dintre feţe şi cu 25 pe cealaltă faţă. [50 mg:] Comprimate filmate rotunde, biconvexe de culoare galben deschis, cu margini teşite, marcate cu TP pe una dintre feţe şi cu 50 pe cealaltă faţă. [100 mg:] Comprimate filmate rotunde, biconvexe de culoare galben închis, cu margini teşite, marcate cu TP pe una dintre feţe şi cu 100 pe cealaltă faţă. [200 mg:] Comprimate filmate rotunde, biconvexe de culoare roşie, cu margini teşite, marcate cu TP pe una dintre feţe şi cu 200 pe cealaltă faţă.
Topiramat Bluefish este disponibil în cutii cu blistere din Al/Al care conţin
[25 mg :] 10 ,28, 60, 100 sau 200 de comprimate [50 mg :] 28, 60, 100 sau 200 de comprimate [100 mg :] 28, 60, 100 sau 200 de comprimate [200 mg :] 28, 60, 100 sau 200 de comprimate

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. CSID.ro nu este o farmacie online și nu oferă informații legate de preț. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Obiceiuri nocive care cresc riscul de cancer de esofag