Skopryl Plus 20 mg/12,5 mg comprimate

Producător: Alkaloid – INT d.o.o.
Substanță activa
Lisinopril / Hidroclorotiazidă
Clasa ATC
C09BA
Format
comprimat
Afecțiuni
tensiune arteriala mare
Producător
Alkaloid – INT d.o.o.
Acțiune terapeutică
dilateaza vasele de sânge

Ce este Skopryl Plus şi pentru ce se utilizează

Skopryl Plus este un comprimat care conţine substanţele active lisinopril şi hidroclorotiazidă, fiind utilizat pentru tratamentul tensiunii arteriale mari. Dacă tensiunea arterială mare nu este controlată, aceasta poate creşte riscul de boală cardiacă sau accident cerebrovascular.
Lisinoprilul aparţine unui grup de medicamente numite inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (inhibitori ai ECA). Acestea acţionează prin dilatarea vaselor de sânge, ceea ce ajută la reducerea tensiunii arteriale mari.
Hidroclorotiazida aparţine unui grup de medicamente numite diuretice (medicamente care elimină apă). Aceasta creşte cantitatea de urină produsă, ceea ce face ca organismul să elimine excesul de apă.
Skopryl Plus acţionează prin scăderea tensiunii arteriale, ceea ce reduce riscul de boală cardiacă sau de accident cerebrovascular.

Ce trebuie să ştiţi înainte să luaţi Skopryl Plus

Nu luaţi Skopryl Plus:
 dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la substanţele active sau la oricare dintre celelalte componente ale Skopryl Plus.
 dacă aţi fost tratat anterior cu un medicament numit inhibitor al ECA şi aţi avut reacţii alergice cu umflarea feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului, însoţite de dificultate de înghiţire şi respiraţie (o afecţiune numită angioedem).
 dacă aţi fost diagnosticat cu angioedem moştenit de la unul din părinţi sau cu angioedem de cauză necunoscută.
 dacă sunteţi alergic la orice medicament derivat de sulfonamidă, inclusiv anumite antibiotice şi medicamente pentru tratamentul diabetului zaharat (întrebaţi medicul dacă nu sunteţi sigur).
 dacă nu puteţi urina (anurie).
 dacă aveţi insuficienţă hepatică sau renală severă.
 dacă sunteţi gravidă în mai mult de 3 luni. (De asemenea, este mai bine să evitaţi Skopryl Plus în primele luni de sarcină – vezi punctul referitor la sarcină.)
Skopryl Plus nu este destinat utilizării la copii.

Atenţionări şi precauţii
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă:
 aveţi sau aţi avut orice alergii sau astm bronşic.
 aveţi o boală de ficat, rinichi sau inimă.
 aveţi un anume tip de boală de inimă şi plămâni, numită stenoză aortică.
 vi s-a spus că aveţi valori anormale ale următoarelor substanţe chimice care se găsesc în mod normal în organism: potasiu, calciu, uree, creatinină, acid uric, colesterol sau trigliceride.
 vi se efectuează şedinţe de dializă.
 aţi avut recent episoade excesive de vărsături sau diaree.
 aveţi diabet zaharat.
 aveţi gută (articulaţii umflate şi dureroase, cauzate de o acumulare de acid uric).
 aveţi lupus eritematos sistemic sau LES (o boală cronică autoimună care poate afecta orice parte a organismului).
Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă credeţi că sunteţi (sau aţi putea deveni) gravidă. Skopryl Plus nu este recomandat pentru utilizare în primele luni de sarcină şi nu trebuie să îl luaţi dacă sunteţi gravidă în mai mult de 3 luni, pentru că ar putea afecta grav copilul dumneavoastră dacă îl utilizaţi în această etapă (vezi punctul referitor la sarcină şi alăptare).
Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă urmaţi o dietă cu restricţie de sare, dacă luaţi suplimente de potasiu, medicamente care economisesc potasiul sau substituenţi de sare care conţin potasiu.
Dacă urmează să vi se efectueze un tratament numit afereză pentru LDL, care constă în îndepărtarea colesterolului din sângele circulant cu ajutorul unui aparat, trebuie să spuneţi medicului curant că luaţi Skopryl Plus.
Vă rugăm să reţineţi că tratamentul cu acest medicament poate afecta orice analize de sânge sau urină pe care vi le-ar putea face medicul dumneavoastră. Vă rugăm să reamintiţi medicului dumneavoastră că luaţi Skopryl Plus în cazul în care doreşte să vă facă asemenea analize.
Înainte de intervenţii chirurgicale şi anestezie (chiar şi stomatologică) trebuie să spuneţi medicului sau medicului stomatolog că luaţi Skopryl Plus, întrucât pot apărea scăderi bruşte ale tensiunii arteriale.
Dacă urmează să vi se efectueze un tratament de desensibilizare, care constă în reducerea efectelor unei alergii la înţepături de albină sau de viespe, trebuie să spuneţi medicului care vă tratează că luaţi Skopryl Plus.

Skopryl Plus împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fără prescripţie medicală.
În mod deosebit, este important ca medicul dumneavoastră să ştie dacă luaţi:
 insulină sau medicamente destinate scăderii zahărului în sânge (medicamente pentru tratarea diabetului);
 diuretice (medicamente care elimină apa) şi alte medicamente utilizate pentru scăderea tensiunii arteriale;
 medicamente pentru tratamentul tulburărilor psihice, cum sunt litiu, medicamente antipsihotice sau antidepresive triciclice;
 tubocurarină (un relaxant muscular utilizat în anestezie);
 medicamente antiinflamatorii nesteroidiene (AINS);
 alopurinol, utilizat pentru tratamentul gutei;
 medicamente pentru tratamentul cancerului;
 medicamente imunosupresoare cum este ciclosporina, utilizate după intervenţiile chirurgicale de transplant sau pentru tratamentul unor tulburări cum este artrita reumatoidă;
 steroizi, utilizaţi în tratamentul diferitelor afecţiuni incluzând reumatism, artrită, alergii, anumite boli de piele, astm bronşic şi boli ale sângelui;
 glicozide cardiace, cum este digoxina, utilizate pentru tratarea bolilor de inimă;
 sotalol sau procainamidă, utilizate pentru tratamentul ritmului neregulat al inimii;
 trimetoprim (medicament utilizat pentru tratamentul infecţiilor);
 medicamente cum sunt efedrina, noradrenalina sau epinefrina (adrenalina), utilizate pentru tratamentul hipertensiunii arteriale, şocului, insuficienţei cardiace, astmului bronşic sau alergiilor;
 colestiramina, colestipolul sau lovastatina, care sunt utilizate pentru tratarea hiperlipidemiei (niveluri înalte ale colesterolului în sânge);
 ACTH, utilizat pentru a verifica dacă glanda dumneavoastră suprarenală funcţionează corespunzător;
 suplimente cu potasiu, diuretice care economisesc potasiu cum este amiloridul sau substituenţii de sare care conţin potasiu;
 săruri injectabile de aur (utilizate pentru tratamentul artritei reumatoide);
 săruri de calciu.

Skopryl Plus împreună cu alimente şi băuturi
Puteţi lua acest medicament cu sau fără alimente. Efectele medicamentelor utilizate pentru a scădea tensiunea arterială pot fi sporite atunci când acestea sunt administrate împreună cu alcool, fapt ce poate cauza ameţeli şi stare confuzională.
Dacă vă preocupă ce cantitate de alcool puteţi bea în timpul tratamentului cu Skopryl Plus, discutaţi despre acest lucru cu medicul dumneavoastră.
Sarcina, alăptarea şi fertilitatea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Sarcina
Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă credeţi că sunteţi (sau aţi putea rămâne) gravidă. În mod normal, medicul dumneavoastră vă va sfătui să încetaţi să luaţi Skopryl Plus înainte de a rămâne gravidă sau imediat ce ştiţi că sunteţi gravidă şi vă va recomanda să luaţi un alt medicament în locul Skopryl Plus. Skopryl Plus nu este recomandat pentru utilizare în primele luni de sarcină şi nu trebuie să îl luaţi dacă sunteţi gravidă în mai mult de 3 luni pentru că ar putea afecta grav copilul dumneavoastră, dacă îl utilizaţi după cea de-a treia lună de sarcină.
Alăptarea
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă alăptaţi sau urmează să începeţi să alăptaţi. Skopryl Plus nu este recomandat pentru utilizare la mamele care alăptează iar medicul dumneavoastră ar putea alege un alt tratament pe care să îl luaţi dacă doriţi să alăptaţi, în special dacă copilul dumneavoastră este nou-născut sau a fost născut prematur.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Este puţin probabil ca aceste comprimate să afecteze capacitatea dumneavoastră de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Cu toate acestea, nu trebuie să efectuaţi activităţi care solicită atenţie specială până când nu ştiţi cum vă afectează medicamentul. Dacă vă simţiţi obosit sau ameţit, nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje până când nu discutaţi acest lucru cu medicul dumneavoastră.

Cum să luaţi Skopryl Plus

Luaţi întotdeauna Skopryl Plus exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Doza obişnuită este de un comprimat, administrat o dată pe zi. Dacă este necesar, doza poate fi crescută la 2 comprimate, administrate o dată pe zi.
Aveţi grijă deosebită atunci când luaţi prima doză sau atunci când doza vă este crescută. Spuneţi medicului dumneavoastră cât mai curând posibil dacă prezentaţi ameţeli sau stare de confuzie.
Dacă luaţi deja diuretice, este posibil ca medicul dumneavoastră să vă spună să reduceţi doza de diuretic sau chiar să încetaţi să le luaţi înainte de a începe tratamentul cu Skopryl Plus.
Efectul comprimatelor de Skopryl Plus durează 24 ore, ca urmare trebuie să luaţi doar un comprimat pe zi.
Skopryl Plus se poate lua la orice oră din zi, înaintea, în timpul sau după masă. Alegeţi o oră care este convenabilă pentru dumneavoastră şi luaţi comprimatul la această oră în fiecare zi. Acest obicei vă va ajuta să vă amintiţi dacă v-aţi luat comprimatul în ziua respectivă.
Skopryl Plus nu este destinat administrării la copii.
Continuaţi să luaţi comprimatele până când medicul dumneavoastră vă spune să încetaţi.
Dacă luaţi mai mult Skopryl Plus decât trebuie
Dacă luaţi mai mult Skopryl Plus decât trebuie, contactaţi-vă medicul cât mai curând posibil.
Cele mai probabile simptome ale supradozajului sunt starea de confuzie sau ameţeli, determinate de scăderea tensiunii arteriale.
Dacă uitaţi să luaţi Skopryl Plus
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată, pur şi simplu luaţi comprimatul în ziua următoare, la ora potrivită.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Skopryl Plus poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Skopryl Plus conţine două medicamente: lisinopril şi hidroclorotiazidă. Pentru fiecare din aceste medicamente, au fost observate reacţiile adverse descrise mai jos. Aceasta înseamnă că aceste reacţii pot apărea şi în cazul Skopryl Plus.
Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă recolteze probe de sânge la anumite intervale de timp, pentru a evalua dacă Skopryl Plus are efecte asupra sângelui.

Reacţii adverse posibile la lisinopril
Reacţii alergice severe (rare, pot afecta până la 1 din 1000 persoane)
Dacă aveţi o reacţie alergică severă, încetaţi să utilizaţi Skopryl Plus şi adresaţi-vă imediat unui medic.
Semnele pot include o instalare bruscă a următoarelor:
Umflarea feţei, buzelor, limbii sau gâtului. Aceasta poate cauza dificultăţi la înghiţire.
Umflare severă sau bruscă a mâinilor, picioarelor sau gleznelor.
Dificultăţi de respiraţie.
Mâncărime severă pe piele (cu umflături reliefate).
Probleme severe cu ficatul (foarte rare, pot afecta cel mult 1 din 10000 persoane)
Semnele pot include:
Îngălbenire a pielii sau a ochilor, urină de culoare închisă sau pierderea poftei de mâncare.
Dacă acest lucru este valabil în cazul dumneavoastră adresaţi-vă imediat unui medic.
Alte reacţii adverse posibile:
Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane)
Durere de cap
Stare de ameţeală sau de confuzie, în special atunci când vă ridicaţi repede în picioare
Leşin
Diaree
Stare de rău (vărsături)
Tuse
Probleme cu rinichii (evidenţiate la testele de sânge)
Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane)
Schimbări ale dispoziţiei, inclusiv stare depresivă
Furnicături (senzaţie de ace pe piele)
Senzaţie de rotire (vertij)
Modificări ale gustului
Dificultăţi ale somnului
Infarct miocardic sau accident vascular cerebral
Bătăi neobişnuite ale inimii
Modificarea culorii degetelor de la mâini sau de la picioare
Secreţii din nas
Senzaţie de vomă (greaţă)
Durere de stomac şi indigestie
Modificări ale testelor de sânge, cu privire la funcţia ficatului
Erupţie trecătoare pe piele
Mâncărimi
Imposibilitatea de a avea erecţie (impotenţă)
Stare de slăbiciune
Senzaţie de oboseală
Valori crescute ale anumitor substanţe în sânge (uree, creatinină sau potasiu)
Rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane)
Modificări ale anumitor celule sanguine sau altor componente ale sângelui. Semnele pot include stare de oboseală şi paloare.
Senzaţie de confuzie
Gură uscată
Erupţie trecătoare pe piele, cu umflături de culoare roşu închis, reliefate, însoţite de mâncărime (urticarie)
Căderea părului (alopecie)
Psoriasis (o boală de piele)
Insuficienţă renală
Mărirea sânilor la bărbaţi
Scăderea concentraţiei de sodiu în sânge, care poate cauza slăbiciune, oboseală, durere de cap, greaţă, stare de rău (vărsături) şi crampe
Foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 persoane)
Probleme cu măduva osoasă sau reducerea numărului de celule sanguine şi/sau plachete sanguine. Este posibil să observaţi oboseală, o infecţie (care poate fi severă), febră, respiraţie dificilă sau faptul că vă învineţiţi sau sângeraţi mai uşor.
Umflarea ganglionilor (noduli limfatici)
Creşterea răspunsului imunitar (boală autoimună)
Valori scăzute ale zahărului în sânge (hipoglicemie). Semnele pot include senzaţie de foame sau slăbiciune, transpiraţii şi bătăi rapide ale inimii.
Instalarea bruscă a unei respiraţii şuierătoare sau a dificultăţilor de respiraţie (bronhospasm)
Inflamaţia plămânilor (care poate cauza dificultăţi de respiraţie)
Sinuzită (durere şi senzaţie de plenitudine în spatele obrajilor şi ochilor)
Pneumonie eozinofilică. Semnele includ o combinaţie a următoarelor: sinuzită, stare de tip gripal, dificultăţi de respiraţie care se accentuează, durere în zona stomacului sau a intestinelor, erupţie trecătoare pe piele, senzaţie de ace pe piele sau amorţeală la nivelul mâinilor şi picioarelor.
Inflamaţia pancreasului. Aceasta cauzează durere moderată sau severă la nivelul stomacului.
Umflarea mucoasei care căptuşeşte intestinul. Aceasta poate cauza durere de stomac apărută brusc, diaree sau sezaţie de vomă (vărsături).
Transpiraţii
Tulburări severe ale pielii sau erupţie trecătoare pe piele. Simptomele includ înroşire, apariţia de vezicule şi descuamare a pielii, care se poate dezvolta rapid şi poate include apariţia de vezicule la nivelul gurii şi nasului.
O producţie de urină mai mică decât normal sau lipsa producţiei de urină.
Reacţii adverse posibile la hidroclorotiazida (frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile)
Inflamaţia unei glande salivare
Reducerea numărului de celule sanguine şi/sau plachete sanguine. Este posibil să observaţi oboseală, o infecţie (care poate fi severă), febră, respiraţie dificilă sau faptul că vă învineţiţi sau sângeraţi mai uşor.
Pierderea apetitului
Creşterea cantităţii de zahăr (glucoză) în sânge
Zahăr în urină
Creşterea cantităţii de acid uric în sânge
Niveluri modificate ale anumitor substanţe în sânge (de exemplu, concentraţii scăzute ale sodiului şi potasiului). Este posibil să observaţi slăbiciune musculară, sete, senzaţie de ace pe piele, crampe sau senzaţie de greaţă.
Valori crescute ale grăsimilor (inclusiv colesterolul) sau acidului uric în sânge
Stare de nelinişte
Depresie
Dificultăţi de somn
Furnicături (senzaţie de ace pe piele)
Stare de confuzie
Modificări ale vederii, care pot face să vedeţi totul în galben
Probleme de scurtă durată cu vederea
Senzaţie de rotire (vertij)
Senzaţie de leşin (în special atunci când vă ridicaţi în picioare)
Deteriorarea vaselor de sânge, cauzând apariţia de pete roşii sau violet pe piele
Dificultăţi de respiraţie. Puteţi simţi dificultăţi de respiraţie dacă aveţi plămânii inflamaţi sau lichid în plămâni.
Iritaţie a stomacului
Diaree
Constipaţie
Inflamaţia pancreasului. Aceasta cauzează durere moderată sau severă la nivelul stomacului.
Îngălbenirea pielii sau a albului ochilor (icter)
Probleme de piele, incluzând erupţie trecătoare pe piele cauzată de sensibilitatea la lumina solară, erupţie trecătoare pe piele, o erupţie severă care se dezvoltă rapid, cu apariţia de vezicule, descuamarea pielii şi posibila apariţie de vezicule la nivelul gurii, agravarea reacţiilor existente de tip lupus eritematos sau apariţia de reacţii neobişnuite ale pielii.
Reacţii alergice
Crampe musculare şi slăbiciune musculară
Probleme cu rinichii, care pot fi severe (indicate de analizele de sânge)
Febră
Slăbiciune
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect.

Cum se păstrează Skopryl Plus

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.
Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie după „EXP”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Nu utilizaţi acest medicament dacă observaţi că ambalajul este deteriorat.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

Ce conţine Skopryl plus
Substanţele active din Skopryl Plus 20 mg/12,5 mg comprimate sunt lisinopril şi hidroclorotiazidă. Fiecare comprimat conţine lisinopril 20 mg (sub formă de dihidrat) şi hidroclorotiazidă 12,5 mg.
Celelalte componente sunt manitol, hidrogenofosfat de calciu anhidru, amidon de porumb, amidon de porumb pregelatinizat, povidonă, stearat de magneziu şi pigment de oxid de fer brun 75 E172 (conţine oxid de fer negru şi oxid de fer roşu).
Cum arată Skopryl Plus şi conţinutul ambalajului
Skopryl Plus 20 mg/12,5 mg comprimate sunt biconvexe, cu formă rotundă, de culoare violet -brun pal, cu o linie mediană pe una din feţe. Linia mediană nu este destinată ruperii comprimatului.
Comprimatele de Skopryl Plus 20 mg/12,5 mg sunt disponibile în ambalaje de câte 30 comprimate.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica
Medicamente cu aceeași substanță activă