SER FIZIOLOGIC 9 mg/ml solvent pentru uz parenteral

Substanță activa
Clorură de sodiu
Clasa ATC
V07ABN
Format
solvent
Afecțiuni
vehicul şi diluent pentru administrarea unor medicamente (compatibile în soluţie de clorură de sodiu) injectabile intramuscular ( în muşchi), intravenos ( în venă) sau subcutanat ( sub piele)
Producător
S.C. Antibiotice SA
Acțiune terapeutică
soluţie pentru administrarea intravenoasă

Ce este Serul fiziologic 9 mg/ml şi pentru ce se utilizează.

Serul fiziologic 9 mg/ml face parte din clasa de medicamente cunoscută sub denumirea de soluţii pentru administrarea intravenoasă. Serul fiziologic 9 mg/ml este folosit ca vehicul şi diluent pentru administrarea unor medicamente (compatibile în soluţie de clorură de sodiu) injectabile intramuscular ( în muşchi), intravenos ( în venă) sau subcutanat ( sub piele).

Înainte să utilizaţi Ser fiziologic 9 mg/ml

Dacă aţi avut vreo reacţie alergică sau neobişnuită la clorura de sodiu

-Dacă aveţi o concentraţie crescută de sodiu în sânge (hipernatremie).

-Dacă suferiţi de insuficienţă cardiacă congestivă, edeme periferice sau edem pulmonar, ciroză hepatică decompensată vascular, sindrom nefrotic, pre-eclampsie (valoare crescută a tensiunii arteriale la femeia gravidă, însoţită de creşterea nivelului de proteine în urină).

-Dacă aveţi tensiune arterială foarte crescută (hipertensiune arterială severă).

-Dacă aveţi un exces de aciditate în sânge (acidoză metabolică).

-Dacă medicul vă spune că aveţi: hipervolemie, sodiu şi clor în cantităţi mari în ser sau suferiţi de deshidratare hipertonică.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Ser fiziologic 9 mg/ml

-Clorura de sodiu trebuie utilizată cu precauţie la pacienţii cu hipertensiune arterială, insuficienţă cardiacă, edem pulmonar sau periferic, insuficienţă renală, pre-eclampsie, hiperaldosteronism, ciroză şi alte boli hepatice, hipervolemie, obstrucţia tractului urinar, hipoproteinemie şi alte afecţiuni sau tratamente (de exemplu, cu corticosteroizi) asociate cu retenţie de sodiu.

-Nou-născuţii pot avea concentraţii ale sodiului în sânge prea mari ca urmare a imaturităţii funcţiei renale. De aceea, injecţiile repetate de clorură de sodiu pot fi administrate numai după determinarea concentraţiei sodiului în sânge. -Dacă sunteţi sub tratament cu corticoizi sau ACTH.

Realizaţi cu regularitate controlul bilanţului hidroelectrolitic şi a echilibrului acido-bazic. Preparaţi soluţiile pe loc, cu materiale şi instrumente sterile, în condiţii riguroase de asepsie. înainte de utilizarea medicamentului verificaţi limpezimea soluţiei din fiole. Utilizaţi Serul fiziologic 9 mg/ml imediat după deschiderea ambalajului.

Înainte de a-l amesteca cu un alt medicament, verificaţi intervalul de pH la care medicamentul îşi păstrează eficacitatea, acesta trebuind să fie cuprins între 4,5 şi 7.

în cazul diluţiei sau dizolvării mai multor medicamente verificaţi compatibilitatea între acestea.

Utilizarea altor medicamente

Dacă utilizaţi Serul fiziologic 9 mg/ml împreună cu alte medicamente, se poate modifica modul lor de acţiune. Consultaţi medicul în condiţiile în care mai luaţi: corticosteroizii şi ACTH. Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Utilizarea de Ser fiziologic 9 mg/ml cu alimente şi băuturi

Nu se cunosc interacţiuni între Serul fiziologic 9 mg/ml şi alimente sau băuturi.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Serul fiziologic 9 mg/ml nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Serului fiziologic 9 mg/ml.

Serul fiziologic 9 mg/ml este incompatibil cu: substanţe insolubile în apă, soluţii uleioase, soluţii alcoolice, săruri de argint, plumb şi mercur, amfotericină B, carbenicilină, eritromicină lactobionat.

Este incompatibil cu substanţele active insolubile în soluţia de clorură de sodiu, deoarece există riscul de precipitare a substanţei active, precum şi cu medicamentele a căror stabilitate sau solubilitate necesită un pH foarte acid sau foarte alcalin.

Cum să utilizaţi Ser fiziologic 9 mg/ml

Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Administraţi Serul fiziologic 9 mg/ml injectabil intramuscular, intravenos sau subcutanat în amestec cu substanţa activă, imediat după ce realizaţi diluţia sau dizolvarea acesteia, conform indicaţiilor producătorului.

Cantitatea care se foloseşte depinde de concentraţia dorită pentru administrarea medicamentului care trebuie dizolvat

Medicul dumneavoastră vă va spune durata tratamentului cu aceste medicamente.

 Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Ser fiziologic 9 mg/ml

Luarea oricărui medicament în exces poate avea serioase consecinţe. Simptomele în cazul supradozajului cu Ser fiziologic 9 mg/ml sunt: acumulare de lichid extracelular, având ca efect edeme pulmonare şi periferice, pierdere de bicarbonat prin acidifierea urinei. Dacă suspectaţi supradozajul, anunţaţi de urgenţă medicul.

Dacă uitaţi să utilizaţi Ser fiziologic 9 mg/ml

Nu utilizaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Ser fiziologic 9 mg/ml

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Serul fiziologic 9 mg/ml poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Acestea pot fi: dezechilibre hidro-electrolitice, edeme pulmonare şi periferice, acidifierea urinei.

Reacţii adverse generale ale excesului de clorură de sodiu în organism includ: greaţa, vărsături, diaree, crampe abdominale, senzaţia de sete, reducerea secreţiei salivare şi lacrimare, transpiraţie, febră, hipotensiune arterială, tahicardie, insuficienţă renală, edem pulmonar şi periferic, stop respirator, dureri de cap, ameţeli, agitaţie, iritabilitate, slăbiciune, spasme musculare şi rigiditate, convulsii, comă şi moarte.La locul de injectare poate apărea durere, iritaţia venei şi/sau tromboflebită.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului

Cum se păstrează Serul fiziologic 9 mg/ml.

Nu utilizaţi Ser fiziologic după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective. A se păstra la temepraturi sub 25°C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Ce conţine Serul fiziologic 9 mg/ml

Substanţa activă este clorură de sodiu 90 mg în 10 ml solvent pentru uz parenteral. Celălalt component este apa pentru preparate injectabile.

Cum arată Serul fiziologic 9 mg/ml şi conţinutul ambalajului

Ser fiziologic se prezintă sub formă de soluţie limpede, incoloră. Este disponibil în cutii cu:

-5 fiole din sticlă incoloră a câte 10 ml solvent pentur uz parenteral. -10 fiole din sticlă incoloră a câte 10 ml solvent pentu uz parenteral. -240 fiole din sticlă incoloră a câte 10 ml solvent pentru uz parenteral.

Informaţii suplimentare

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being