SOLUŢIE HARTMANN

Substanță activa
clorura de sodiu
Clasa ATC
B05BB
Format
solutie
Afecțiuni
substitutie hidroelectrolitica în conditiile unui echilibru acido-bazic nemodificat sau în acidoza usoara (cu exceptia acidozei lactice); compensarea pierderilor de apa si electroliti determinate de varsaturi persistente, diaree, arsuri pe suprafete extinse, peritonite, infectii severe etc.; mentinerea unui volum lichidian extracelular satisfacator si sustinerea volumului circulator in timpul interventiilor chirurgicale sau postoperator, compensand temporar nevoia transfuziei de sange;sustinere volemica initiala in hemoragie, soc sau traumatisme
Producător
Hemofarm
Acțiune terapeutică
se implica implica în balanta hidroelectrolitica

Ce este SOLUŢIA HARTMANN?

Grupa farmacoterapeutică: solutii implicate în balanta hidroelectrolitica; combinatii.
Indicaţii:
Solutia Hartmann este utilizata pentru substitutie hidroelectrolitica în conditiile unui echilibru acido-bazic nemodificat sau în acidoza usoara (cu exceptia acidozei lactice):
-compensarea pierderilor de apa si electroliti determinate de varsaturi persistente, diaree, arsuri pe suprafete extinse, peritonite, infectii severe etc.
-mentinerea unui volum lichidian extracelular satisfacator si sustinerea volumului circulator in timpul interventiilor chirurgicale sau postoperator, compensand temporar nevoia transfuziei de sange.
-sustinere volemica initiala in hemoragie, soc sau traumatisme.

Contraindicatii si precautii

Contraindicatii
-insuficienta hepatica severa
-insuficienta renala acuta
-insuficienta cardiaca congestiva severa, edem pulmonar
-alcaloza metabolica;
-acidoza lactica
-hiperhidratare, predominant extracelulara;
-hiperkaliemie, hipercalcemie;
-asociere cu digitalice si diuretice care economisesc potasiu.

Precautii
Solutia Hartmann va fi administrata cu prudenta in cazuri de insuficienta cardiaca congestiva usoare-moderate, insuficienta circulatorie, tulburari functionale renale sau hepatice si hipoproteinemie, la pacientii aflati sub tratament cu corticosteroizi sau corticotropina, ca si in alte situatii unde este necesara restrictia aportului de sodiu.
Solutia Hartmann nu poate fi utilizata pentru corectarea deficitelor majore de potasiu si calciu.
Se va administra cu precautie la pacientii foarte tineri sau varstnici.

Interactiuni cu alte produse medicamentoase, alte interactiuni
Legate de continutul în calciu
Asocieri contraindicate:
– digitalice – risc de tulburari de ritm severe, uneori letale.
Asocieri de care trebuie sa se tina seama:
– diuretice tiazidice – risc de hipercalcemie prin scaderea eliminarii urinare a calciului.
Legate de continutul în potasiu
Asocieri contraindicate:
– diuretice care economisesc potasiu (amilorid, canreonat de potasiu, spironolactona, triamteren) – risc de hiperkaliemie cu potential de evolutie letala, îndeosebi în caz de insuficienta renala (aditia efectelor hiperkaliemiante).
Asocieri nerecomandate:
– cu inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei, tacrolimus – risc de hiperkaliemie cu potential de evolutie letala, îndeosebi în caz de insuficienta renala (aditia efectelor hiperkaliemiante).

Atentionari speciale

Administrarea unei cantitati crescute de solutie impune monitorizarea echilibrului acidobazic.
Va fi utilizata doar solutia limpede din ambalaj intact.
Sarcina si alaptarea
Solutia Hartmann poate fi administrata în timpul sarcinii si alaptarii, sub supravegherea atenta a echilibrelor hidroelectrolitice si acido-bazice, dar trebuie folosita cu prudenta în toxemia gravidica.
Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Nu este cazul.

Doze si mod de administrare

Volumul total de solutie administrat depinde de starea clinica a pacientului. Se recomanda administrarea de maxim 2500 ml Solutie Hartmann pe zi, in perfuzie i.v. cu o rata de 60 picaturi/min, de exemplu 2,5 ml/kg si ora.
In urgente, viteza administrarii poate fi crescuta pana la 180 picaturi/min.
Cantitatea totala administrata depinde de starea clinica a pacientului.
Ca regula generala, 1/2 din deficitul de fluide va fi compensat in primele 24 ore, cate 1/4 in urmatoarele doua zile, astfel incat deficitul sa fie complet compensat in 72 ore. Se va tine seama si de lichidele care continua sa se piarda si care vor trebui, de asemenea, compensate.
Incompatibilitati
Solutia Hartmann nu trebuie administrata prin acelasi dispozitiv de perfuzie cu sangele, deoarece exista riscul de coagulare, datorita continutului în calciu.
Solutia Hartmann nu trebuie amestecata cu solutii care contin carbonati sau fosfati anorganici, datorita riscului de precipitare.
In cazul în care Solutia Hartmann trebuie amestecata cu alte medicamente, este obligatoriu sa se verifice compatibilitatea, sa se asigure sterilitatea si uniformizarea amestecului. Dupa realizarea amestecului, acesta trebuie administrat imediat.
Instructiuni privind pregatirea produsului medicamentos în vederea administrarii si manipularea sa
Inainte de administrare se verifica flacoanele, care trebuie sa fie intacte, iar solutia trebuie sa fie limpede. Inainte de utilizare trebuie dezinfectat dopul de cauciuc. Nu se utilizeaza flacoanele deteriorate, ale caror dopuri au fost perforate anterior sau din care s-a extras lichid.
Produsul se utilizeaza imediat dupa deschiderea ambalajului.

Reactii adverse

Administrarea Solutiei Hartmann conform recomandarilor nu determina reactii adverse.
In caz de supradozaj, administrare prea rapida sau insuficienta renala pot sa apara frison, greata, varsaturi, edeme sau dezechilibre hidroelectrolitice (hipervolemie, hipernatremie, hiperkalemie, hipercalcemie, hipercloremie) si tulburari ale echilibrului acido-bazic. In majoritatea cazurilor de supradozaj, intreruperea administrarii este suficienta. In caz de insuficienta renala, hemodializa poate fi efectuata cu controlul strict al echilibrului acido-bazic.

Supradozaj
Supradozajul este putin probabil daca administrarea se face conform instructiunilor.
In caz de supradozaj sunt posibile dezechilibre hidroelectrolitice (hipervolemie, hipernatremie, hiperkalemie, hipercalcemie, hipercloremie ) si tulburari ale echilibrului acido-bazic. In cele mai multe cazuri intreruperea administrarii este suficienta.
In caz de insuficienta renala, hemodializa poate fi aplicata cu controlul strict al echilibrului acido-bazic.

Păstrare

Păstrare
A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj.
A se păstra la temperaturi sub 25°C.
A nu se lăsa la îndemâna copiilor.
Ambalaj
Cutie cu 10 flacoane monobloc din polietilena a cate 500 ml solutie perfuzabila.

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being