RILUZOL PMCS 50 mg comprimate filmate

Producător: PRO.MED.CS
Substanță activa
riluzol
Clasa ATC
N07XX
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
scleroză laterală amiotrofică
Producător
PRO.MED.CS
Acțiune terapeutică
acţionează la nivelul sistemului nervos

Ce este RILUZOL PMCS şi pentru ce se utilizează

Substanţa activă din RILUZOL PMCS este riluzolul, care acţionează la nivelul sistemului nervos.

RILUZOL PMCS este utilizat la pacienţii cu scleroză laterală amiotrofică (SLA).

SLA este o formă de boală a neuronului motor, în care afectarea celulelor nervoase responsabile de trimiterea comenzilor către muşchi conduce la slăbiciune, pierdere de masă musculară şi paralizie.

Distrugerea celulelor nervoase în boala neuronului motor poate fi provocată de o cantitate prea mare de glutamat (un mesager chimic) în creier şi măduva spinării. RILUZOL PMCS opreşte eliberarea de glutamat, ceea ce poate ajuta la prevenirea distrugerii celulelor nervoase.

Pentru informaţii suplimentare în legătură cu SLA şi cu motivul pentru care v-a fost prescris acest medicament, vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră.

Înainte să luaţi RILUZOL PMCS

Nu utilizati RILUZOL PMCS:

–  dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la riluzol sau la oricare dintre celelalte componente ale RILUZOL PMCS,

–  dacă aveţi orice boală de ficat sau valori sanguine crescute ale unor enzime hepatice (transaminaze),

–  dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi.

Aveţi grijă deosebită când utilizati RILUZOL PMCS

Spuneţi medicului dumneavoastră:

–  dacă aveţi orice fel de probleme la ficat: îngălbenirea pielii sau a albului ochilor (icter), mâncărime pe tot corpul, senzaţie de rău (greata), vărsături

–  dacă rinichii dumneavoastră nu funcţionează foarte bine

–  dacă aveţi febră: aceasta poate fi cauzat[ de un număr scăzut de globule albe, ceea ce poate determina un risc crescut de infecţie

–  dacă aveti vârsta mai mică de 18 ani. Utilizarea RILUZOL PMCS nu este recomandată copiilor, deoarece nu sunt disponibile informaţii pentru acest grup de vârstă.

Dacă vă aflati în oricare dintre situaţiile de mai sus sau dacă nu sunteţi sigur, spuneţi medicului dumneavoastră care va decide ce trebuie făcut.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Sarcina şi alăptarea

NU TREBUIE să luaţi RILUZOL PMCS dacă sunteţi sau credeţi că sunteţi gravidă sau dacă alăptaţi.

În cazul în care credeţi că sunteti gravidă sau doriti să alăptaţi, cereţi sfatul medicului dumneavoastră înainte să luaţi RILUZOL PMCS.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Puteţi să conduceţi vehicule sau să folosiţi orice fel de unelte sau utilaje, cu excepţia cazului în care aveţi senzaţie de ameţeală sau confuzie după ce luaţi acest medicament.

Cum să luaţi RILUZOL PMCS

Luaţi întotdeauna RILUZOL PMCS exact aşa cum va prescris medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza recomandată este de un comprimat de două ori pe zi.

Trebuie să luaţi comprimatele pe cale orală, la fiecare 12 ore, în acelaşi moment al zilei, în fiecare zi (de exemplu dimineaţa şi seara).

Dacă luaţi prea multe comprimate, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau serviciului de urgenţe al celui mai apropiat spital.

Dacă aţi uitat să luaţi RILUZOL PMCS

Dacă aţi uitat să vă luaţi comprimatul, omiteţi acea doză complet şi luaţi următorul comprimat la ora obişnuită. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa comprimatul uitat.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, RILUZOL PMCS poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

IMPORTANT

Spuneţi imediat medicului dumneavoastră

–          dacă aveţi febră (creşterea temperaturii), deoarece RILUZOL PMCS poate determina scăderea numărului de globule albe. Medicul dumneavoastră poate dori să ia o probă de sânge pentru a verifica numărul de globule albe sanguine, care sunt importante în combaterea infecţiilor.

–          dacă aveţi oricare dintre următoarele simptome: îngălbenirea pielii sau a albului ochilor (icter), mâncărime pe tot corpul, senzaţie de rău, deoarece acestea pot fi semne de afectare a ficatului (hepatită). Medicul dumneavoastră vă poate face periodic analize de sânge în timp ce luaţi RILUZOL PMCS pentru a se asigura că aceasta nu apare.

–          dacă aveti tuse sau dificultati la respiraţie, deoarece acestea pot fi un semn al unei boli pulmonale (numită boală pulmonară interstiţială).

Reactii adverse foarte frecvente (care afectează mai mult de 1 din 10 utilizatori) determinate de RILUZOL PMCS:

–     oboseală

–     senzaţie de rău

–    valori crescute ale unor enzime hepatice din sânge (transaminaze)

Reactii adverse frecvente (care afectează între 1 din 10 şi 1 din 100 de utilizatori) determinate de RILUZOL PMCS:

–         ameţeli

–          somnolenţă

–         dureri de cap

–         amorţeală sau înţepături în jurul gurii

–         accelerarea bătăilor inimii

–         dureri abdominal

–         vărsături

–         diaree

–         durere

Reacţii adverse mai puţin frecvente (care afectează între 1 şi 10 utilizatori din 1000) determinate de RILUZOL PMCS:

–          anemie

–          reacţii alergice

–         inflamaţia pancreasului (pancreatită).

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează RILUZOL PMCS

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. A se păstra la temperaturi sub 25 ° C.

Nu utilizaţi RILUZOL PMCS după data de expirare înscrisă pe cutie şi pe blister. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine RILUZOL PMCS

Substanţa activă este riluzol.

Celelalte componente sunt:

Nucleu: hidrogenofosfat de calciu anhidru; celuloză microcristalină; croscarmeloză sodică; dioxid de siliciu coloidal anhidru; stearat de magneziu;

Film: hipromeloză, dioxid de titan (E171), macrogol 400.

Cum arată RILUZOL PMCS şi conţinutul ambalajului

Comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare aproape albă, cu diametrul de 18 mm.

Cutie cu blistere din OPA-Al-PVC/Al. Fiecare ambalaj conţine 10, 30, 50, 56, 60, 90 şi 100 comprimate filmate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piata şi fabricantul

PRO.MED.CS Praha as. Telcskâ 1 140 00 Praga 4 Republica Cehă

Acest prospect a fost aprobat în Iunie 2012

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica