RHESONATIV 625 UI/ml soluţie injectabilă

Substanță activa
imunoglobulină umană anti-D
Clasa ATC
J06BB
Format
soluţie injectabilă
Afecțiuni
terapie de prevenţie anti-D la gravide care au Rh-negativ, naşterea unui copil cu Rh-pozitiv, avort/iminenţă de avort (pierderea sarcinii/pericol de pierdere a sarcinii), sarcină în afara uterului, diverse excrescenţe în interiorul uterului (molă), trecerea sângelui copilului nenăscut în sistemul circulator al mamei sau decesul copilului nenăscut în faza târzie a sarcinii,
Producător
Octapharma
Acțiune terapeutică
împiedica o femeie cu Rh-negativ să se imunizeze în timpul sarcinii şi naşterii şi în acest fel se previne afectarea copilului nenăscut

Ce este Rhesonativ şi pentru ce se utilizează

Rhesonativ este o imunoglobulină şi conţine anticorpi împotriva factorului Rhesus. Dacă o femeie careia îi lipseşte factorul Rhesus din celulele roşii sanguine (=Rh-negativ) este gravidă cu un copil nenăscut care are factorul Rhesus (=Rh-pozitiv), atunci sistemul ei imunitar poate fi stimulat să producă anticorpi împotriva factorului Rhesus. Aceşti anticorpi pot afecta copilul nenăscut mai ales în cazul sarcinilor ulterioare.

Rhesonativ este folosit pentru a împiedica o femeie cu Rh-negativ să se imunizeze în timpul sarcinii şi naşterii şi în acest fel se previne afectarea copilului nenăscut. Rhesonativ este utilizat la femei cu Rh- negativ în caz de:

•                terapie de prevenţie anti-D la gravide care au Rh-negativ

•                naşterea unui copil cu Rh-pozitiv

•                 avort/iminenţă de avort (pierderea sarcinii/pericol de pierdere a sarcinii)

•                 sarcină în afara uterului, diverse excrescenţe în interiorul uterului (molă), trecerea sângelui copilului nenăscut în sistemul circulator al mamei sau decesul copilului nenăscut în faza târzie a sarcinii

•                proceduri invazive în timpul sarcinii cum sunt extragerea de lichid amniotic cu o seringă (adică amniocenteza) sau recoltarea de sânge de la copilul nenăscut din vena ombilicală, biopsie sau proceduri manipulative obstetricale, de exemplu procedura de rotire manuală a copilului, pentru a corecta poziţia în uter sau traumatism ombilical, tratament chirurgical al copilului nenăscut, în uter

Rhesonativ mai poate fi folosit la persoane cu Rh-negativ cărora li s-a administrat accidental o transfuzie de sânge Rh-pozitiv.

Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi Rhesonativ

Nu utilizaţi Rhesonativ:

Atenţionări şi precauţii

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a utiliza Rhesonativ. Spuneţi medicului dacă aveţi orice altă boală.

Nu este indicată utilizarea medicamentului nici la persoanele cu Rh(D) pozitiv şi nici la persoanele deja imunizate la antigenul Rh(D).

Reacţiile de hipersensibilitate adevărate (reacţii alergice) sunt rare, dar pot să apară. În caz de suspiciune de alergie sau de reacţii alergice grave (reacţii anafilactice) trebuie să anunţaţi imediat medicul sau asistenta. Aceste simptome sunt, de exemplu, ameţeli, palpitaţii ale inimii, scădere bruscă a tensiunii arteriale, dificultate la respiraţie şi la înghiţire, senzaţie de apăsare în piept, mâncărime, urticarie generalizată (blânde), umflare a feţei, limbii sau a gâtului, colaps şi erupţii trecătoare pe piele. Oricare dintre aceste situaţii necesită tratament imediat.

Copii şi adolescenţi

Nu sunt disponibile date privind utilizarea la copii şi adolescenţi.

Siguranţa virală

Când sunt administrate medicamente obţinute din sânge uman sau plasmă sunt necesare unele măsuri pentru a preveni transmiterea unor infecţii la pacienţi. Aceste măsuri includ selectarea donatorilor de sânge şi plasmă pentru a se asigura excluderea acelora cu risc de transmitere a infecţiilor şi testarea fiecărui donator şi a lotului de plasmă pentru depistarea oricăror urme de agenţi infecţioşi sau virali. Producătorii unor astfel de medicamente includ de asemenea etape de inactivare sau îndepărtare virală în prelucrarea sângelui sau a plasmei. Cu toate aceste măsuri, când sunt administrate medicamente obţinute din sânge uman sau plasmă, nu poate fi exclusă total posibilitatea apariţiei bolilor infecţioase datorate transmiterii agenţilor infecţioşi. Acest aspect este valabil şi pentru virusurile emergente sau necunoscute sau alte tipuri de infecţie.

Aceste măsuri sunt considerate eficace pentru virusuri încapsulate cum sunt virusul imunodeficienţei umane (HIV), virusul hepatitei B şi virusul hepatitei C, precum şi pentru virusul neîncapsulat al hepatitei A.

Măsurile luate pot avea o valoare limitată împotriva virusurilor neîncapsulate cum este parvovirusul B19.

Imunoglobulinele nu au fost asociate cu hepatita A sau infecţiile cu parvovirus B19, posibil deoarece anticorpii împotriva acestor infecţii care sunt conţinuţi în medicament, au efect protector. Se recomandă cu insistenţă ca de fiecare dată când primiţi o doză de Rhesonativ, numele şi numărul lotul medicamentului să fie înregistrate în vederea menţinerii unei evidenţe a lotului utilizat.

Rhesonativ împreună cu alte medicamente

•                 Spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi, aţi luat recent orice alte medicamente.

•                 Rhesonativ poate reduce efectul vaccinării împotriva pojarului, rubeolei, oreionului şi varicelei. Dacă urmaţi tratament cu Rhesonativ trebuie să treacă un interval de trei luni înainte de a fi vaccinaţi cu oricare dintre vaccinurile enumerate mai sus. De aceea este important ca medicul care efectuează vaccinarea să fie avertizat despre faptul că sunteţi în tratament sau că aţi urmat un tratament cu Rhesonativ.

•                 Informaţi-vă medicul despre faptul că vi s-au administrat imunoglobuline atunci când vi se efectuează teste de sânge, deoarece acest tratament poate influenţa rezultatele.

Sarcina şi alăptarea

Rhesonativ este destinat a fi folosit în sarcină şi poate fi utilizat pe durata alăptării.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu au fost observate efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule şi a folosi utilaje.

 

Cum să utilizaţi Rhesonativ

Medicul dumneavoastră va decide dacă aveţi nevoie de Rhesonativ şi în ce doză. Rhesonativ este administrat sub forma unei injecţii intramusculare (în muşchi), de către personalul medical calificat.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Pot apărea următoarele reacţii adverse: cefalee, palpitaţii ale inimii, tensiune arterială scăzută, respiraţie şuierătoare, vărsături, greaţă, reacţii pe piele, dureri ale articulaţiilor, febră, senzaţie de disconfort, inclusiv disconfort toracic, frisoane, reacţii la nivelul locului de injectare cum sunt umflături şi durere, degradare a globulelor roşii şi reacţii alergice severe, inclusiv şoc anafilactic. În cazul în care prezentaţi orice manifestări anafilactice cum sunt ameţeală, greaţă, vărsături, crampe stomacale, tuse, dificultate la respiraţie şi la înghiţire, învineţire a pielii, mâncărimi, urticarie, erupţie trecătoare pe piele, palpitaţii ale inimii, tensiune arterială scăzută, umflare a feţei, a limbii sau a gâtului, colaps sau dureri în piept, vă rugăm să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră, deoarece oricare dintre aceste situaţii necesită tratament de urgenţă.

Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect.

Cum se păstrează Rhesonativ

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

A se păstra la frigider (2°C – 8°C). Păstraţi fiola în ambalajul original, pentru a fi protejată de lumină.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe etichetă şi pe cutie după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

Ce conţine Rhesonativ

•                 Substanţa activă este imunoglobulină umană anti-D; 1 ml conţine 625 UI (125 ^g) de imunoglobină umană anti-D.

•                 O fiolă de 1 ml conţine 625 UI (125 ^g) de imunoglobulină umană anti-D. O fiolă de 2 ml conţine 1250 UI (250 ^g) de imunoglobulină umană anti-D

•                 Conţinutul în proteină umană este de 165 mg/ml, din care imunoglobulină G cel puţin 95%.

•                 Celelalte componente sunt glicina, clorura de sodiu, acetatul de sodiu şi apa pentru preparate injectabile.

Cum arată Rhesonativ şi conţinutul ambalajului

Rhesonativ este o soluţie injectabilă (625 UI/ml sau 1250 UI/2 ml pe fiolă). Mărimea ambalajului: 1 x 1 ml, 1 x 2 ml şi 10 x 2 ml.

Culoarea soluţiei poate varia de la incolor la galben deschis până la brun deschis. Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Octapharma (IP)Limited The Zenith Building 26 Spring Gardens Manchester M2 1A Marea Britanie

Fabricantul

Octapharma AB SE-112 75 Stockholm Suedia

Acest prospect a fost revizuit în Ianuarie 2013.

Înainte de utilizare, medicamentul trebuie adus la temperatura corpului sau la temperatura camerei. Nu utilizaţi soluţii dacă sunt tulburi sau conţin sedimente.

Conţinutul unei fiole trebuie utilizat imediat după desigilare. Orice medicament neutilizat sau material rezidual trebuie eliminat în conformitate cu reglementările locale.

Injecţiile trebuie administrate intramuscular şi trebuie avut grijă ca, înainte de injectarea medicamentului, să se retragă pistonul seringii, pentru a avea siguranţa şi a verifica astfel că acul nu a pătruns într-un vas de sânge.

în cazul în care administrarea intramusculară este contraindicată (tulburări hemoragice), injecţia poate fi administrată subcutanat, dacă nu este disponibil niciun medicament intravenos. După administrare, asupra locului injecţiei trebuie să se exercite o presiune manuală atentă cu ajutorul unei comprese.

Dacă este nevoie de un volum mare (>2 ml pentru copii sau > 5 ml pentru adulţi), se recomandă administrarea acestuia în doze divizate şi în locuri diferite.

Acest medicament nu trebuie amestecat cu alte medicamente

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Intervențiile ginecologice laparoscopice: „Sunt multe paciente care cer la câteva ore după să plece acasă, pentru că nici nu se simt operate”