QUAMATEL 20 mg, comprimate filmate

Substanță activa
famotidina
Clasa ATC
A02BA
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
ulcer gastric şi duodenal, sindrom Mendelson
Producător
Gedeon Richter Plc.
Acțiune terapeutică
reduce cantitatea de acid secretată în stomac

Ce este Quamatel şi pentru ce se utilizează

Quamatel, comprimate filmate, este un medicament din grupa numită antagonişti ai receptorilor H2. Principala sa acţiune este de a reduce cantitatea de acid secretată în stomac.

Este indicat în:

–               tratamentul ulcerului gastric şi duodenal, refluxului gastro-esofagian şi altor stări cu secreţie acidă crescută (de exemplu sindrom Zollinger-Ellison);

–               prevenţia recidivelor simptomelor şi eroziunilor sau ulceraţiilor asociate cu boala de reflux gastro-esofagian;

–               profilaxia sindromului de aspiraţie în anestezia generală (sindrom Mendelson).

Înainte să utilizaţi Quamatel

Nu utilizaţi Quamatel

– dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la famotidină, la alte antihistaminice H2, sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului.

Quamatel nu este recomandat pentru utilizare la copii datorită lipsei datelor privind siguranţa şi eficacitatea.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Quamatel

înainte de începerea tratamentului cu Quamatel, trebuie exclusă prezenţa unui cancer gastric.

Insuficienţa renală

Deoarece famotidina este excretată în principal pe cale renală, este necesară prudenţă şi reducerea corespunzătoare a dozelor dacă aveţi insuficienţă renală severă (vezi pct. « Cum să utilizaţi Quamatel »)

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Probenecid: administrarea concomitentă de probenecid şi famotidină trebuie evitată, deoarece excreţia famotidinei poate scădea atunci când se administrează probenecid.

Antiacide: Absorbţia digestivă a famotidinei poate fi diminuată de administrarea concomitentă a medicamentelor care contracarează sau neutralizează aciditatea gastică (antiacide). În acest caz se recomandă ca antiacidele să se administreze cu cel puţin 2 ore înainte de administrarea Quamatel comprimate filmate.

Itraconazol, ketoconazol, posaconazol: în cazul administrării concomitente cu famotidina apare riscul diminuării absorbţiei acestora datorită creşterii pH-ului. De aceea, acestea trebuie administrate cu cel puţin 2 ore mai devreme decât Quamatel comprimate filmate.

Dacă se administrează concomitent Quamatel comprimate filmate şi medicamente a căror absorbţie este influenţată de aciditatea gastrică, trebuie să se ia în considerare posibilitatea modificării absorbţiei acestor medicamente.

Atazanavir: în cazul administrării concomitente cu famotidina apare riscul diminuării concentraţiei plasmatice de atazanavir.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Nu există suficiente date clinice pentru a evalua posibilitatea apariţiei unui efect malformativ sau toxic asupra fătului, atunci când famotidina este administrată în timpul sarcinii. De aceea, ca măsură de precauţie, este de preferat a nu se utiliza famotidina în timpul sarcinii decât dacă este absolut necesar, după evaluarea raportului beneficiu matern/risc potenţial fetal.

Famotidina se excretă în laptele matern. De aceea, decizia de a se continua alăptarea sau de a se întrerupe administrarea de Quamatel trebuie să ţină cont de importanţa medicamentului pentru mamă.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu există date disponibile cu privire la efectul Quamatel asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Quamatel

Quamatel conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să utilizaţi Quamatel

Utilizaţi întotdeauna Quamatel exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Ulcer duodenal: doza recomandată este de 40 mg famotidină o dată pe zi, seara la culcare, timp de 4-8 săptămâni.

La majoritatea pacienţilor care urmează această schemă de administrare, vindecarea se produce în decurs de 4 săptămâni. în cazul pacienţilor la care ulcerul nu s-a vindecat complet după 4 săptămâni de tratament, se recomandă continuarea acestuia pe perioada următoarelor 4 săptămâni.

Profilaxia recidivelor în ulcerul duodenal: doza recomandată este de 20 mg famotidină o dată pe zi, seara la culcare.

Ulcer gastric: doza recomandată este de 40 mg famotidină, seara la culcare timp de 4-8 săptămâni. Durata tratamentului poate fi redusă dacă examenul endoscopic indică o vindecare mai rapidă.

Reflux gastro-esofagian: doza recomandată este de 20 mg famotidină de două ori pe zi (dimineaţa şi seara) timp de 6-12 săptămâni. Majoritatea pacienţilor prezintă o ameliorare a simptomelor după 2 săptămâni de tratament. Când refluxul gastro-esofagian este asociat cu prezenţa de eroziuni şi ulceraţii esofagiene, se recomandă 40 mg famotidină, de două ori pe zi, timp de 6-12 săptămâni.

Profilaxia recidivelor în refluxul gastro-esofagian: doza recomandată este de 20 mg famotidină de două ori pe zi.

Sindromul Zollinger-Ellison: La pacienţii care nu au fost trataţi anterior cu antisecretorii, doza iniţială este în mod obişnuit de 20 mg famotidină la 6 ore şi apoi dozajul trebuie individualizat în funcţie de starea clinică a pacientului. La pacienţii trataţi cu alţi antagonişti H2, Quamatel se poate administra în locul acestora, în doză mai mare decât cea recomandată pentru cazurile noi. Dozele trebuie stabilite în funcţie de severitatea afecţiunii şi doza antagonistului H 2 administrat anterior/« anestezia generală, pentru a preveni sindromul de aspiraţie: se recomandă 40 mg famotidină, seara înainte de operaţie sau dimineaţa, în ziua operaţiei.

Insuficienţa renală:

Deoarece Quamatel este excretat în principal pe cale renală, este necesară precauţie la pacienţii cu insuficienţă renală severă. în cazul în care clearance-ul creatininei scade sub 30 ml/min, doza trebuie redusă la 20 mg seara la culcare.

Copii:

Nu au fost stabilite siguranţa şi eficacitatea administrării la copii.

Vârstnici:

Nu este necesară ajustarea dozei în funcţie de vârstă.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Quamatel

Nu există experienţă privind supradozajul. Dacă aţi luat în mod accidental prea multe comprimate, adresaţi-vă imediat medicului, farmacistului sau mergeţi la cel mai apropiat spital de urgenţă.

Tratamentul supradozajului: golirea stomacului (lavaj gastric), tratament simptomatic şi de susţinere, cu monitorizarea clinică a pacientului.

Dacă uitaţi să utilizaţi Quamatel

Dacă aţi uitat să luaţi o doză, luaţi alta, imediat ce v-aţi amintit. Totuşi, dacă este timpul pentru următoarea doză, luaţi-o doar pe aceasta. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Quamatel

Adresaţi-vă imediat medicului.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Quamatel poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţiile adverse sunt clasificate în funcţie de frecvenţă, folosind următoarea convenţie:

-foarte frecvente (apar la mai mult de 1 din 10 persoane);

-frecvente (apar la mai puţin de 1 din 10 persoane);

-mai puţin frecvente (apar la mai puţin de 1 din 100 persoane);

-rare (apar la mai puţin de 1 din 1000 persoane);

-foarte rare (apar la mai puţin de 1 din 10000 persoane);

-cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile)

Reacţii adverse rare

Tulburări ale sistemului nervos: durere de cap, ameţeli.

Tulburări ale sistemului digestiv: diaree, constipaţie, balonare, lipsa poftei de mâncare

Reacţii adverse foarte rare

Tulburări hematologice şi limfatice: agranulocitoză, scăderea numărului de celule albe din sânge, scăderea numărului tuturor celulelor din sânge, scăderea numărului de trombocite din sânge. Tulburări ale sistemului nervos: crize epileptice/convulsii (la pacienţii cu insuficienţă renală), parestezii

Tulburări ale sistemului imunitar: alergie.

Tulburări psihice: anxietate, confuzie, depresie, halucinaţii, agitaţie, scăderea libidoului, insomnie. Tulburări cardiace: ritm cardiac încetinit sau neregulat (aritmie). Tulburări respiratorii: bronhospasm, pneumonie interstiţială.

Tulburări ale sistemului digestiv: disconfort abdominal, greaţă, vărsături, uscăciunea gurii. Tulburări hepatobiliare: îngălbenirea pielii sau a albului ochilor (icter colestatic), valori anormale ale enzimelor hepatice.

Afecţiuni cutanate: acnee, căderea părului, angioedem, uscăciunea pielii, necroliză toxică epidermică,

urticarie, mâncărime pe piele, erupţii trecătoare pe piele

Tulburări musculo-scheletice: articulaţii dureroase, crampe musculare.

Tulburări ale aparatului genital şi sânului: la bărbaţi, a fost raportată mărirea sânilor, care de obicei dispare după încetarea tratamentului, impotenţă.

Alte reacţii adverse: oboseală, febră uşoară.

Modificări ale testelor de laborator: valori anormale ale enzimelor hepatice

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Quamatel

Nu utilizaţi Quamatel după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 30°C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Quamatel

Quamatel 20 mg

–                Substanţa activă este famotidina. Fiecare comprimat filmat conţine famotidină 20 mg.

–               Celelalte componente sunt: nucleu: dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, povidonă K 90, amidon glicolat de sodiu (tip A) talc, amidon de porumb, lactoză monohidrat; film: dioxid de siliciu coloidal anhidru, dioxid de titan (E 171), macrogol 6000, oxid roşu de fer, (E 172) hipromeloză, stearat de macrogol 40

Cum arată Quamatel şi conţinutul ambalajului

Quamatel 20 mg

Quamatel se prezintă sub formă de comprimate filmate rotunde, convexe, de culoare roz, cu diametrul de aproximativ 8 mm, marcate pe una din feţe cu „F 20″.

Este disponibil în cutii cu 2 blistere PVC/Al a câte 14 comprimate filmate

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Gedeon Richter Romania S.A.,

Str. Cuza-Vodă nr. 99-105, Târgu Mureş, România

Producătorul

Gedeon Richter Plc. H-1103 Budapesta, Gyomroi ut 19-21, Ungaria

Acest prospect a fost aprobat în Aprilie 2012

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being