Famotidină Zentiva 20 mg/ 40 mg comprimate filmate

Substanță activa
famotidină
Clasa ATC
A02BA
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
tratamentul ulcerului gastro-duodenal activ, esofagitei de reflux şi altor stări hipersecretorii (de exemplu sindrom Zollinger-Ellison)
Producător
SC. ZENTIVA SA.
Acțiune terapeutică
antagonişti ai receptorilor H2

Ce este Famotidină Zentiva şi pentru ce se utilizează

Famotidină Zentiva este un medicament din grupa numită antagonişti ai receptorilor H2. Principala sa acţiune este de a reduce cantitatea de acid secretată în stomac. Acest medicament este utilizat în:

–                     tratamentul ulcerului gastro-duodenal activ, esofagitei de reflux şi altor stări hipersecretorii (de exemplu sindrom Zollinger-Ellison);

–                     profilaxia recidivării ulcerului duodenal.

Acest medicament este un medicament destinat adulţilor si vârstnicilor. Famotidină Zentiva nu este recomandat pentru utilizarea la copii, datorită lipsei datelor privind siguranţa şi eficacitatea.

Înainte să utilizaţi Famotidină Zentiva

Nu utilizaţi Famotidină Zentiva

–                      dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la famotidină sau la oricare dintre celelalte componente ale Famotidină Zentiva,

–                      dacă sunteţi însărcinată sau alăptaţi.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Famotidină Zentiva

Înainte să luaţi Famotidină Zentiva, spuneţi medicului dumneavoastră:

–                      dacă aveţi reacţii de hipersensibilitate încrucişată între diferite blocante ale receptorilor H2. Se impune prudenţă dacă aveţi antecedente ale acestor manifestări de hipersensibilitate la alte medicamente din această clasă.

–                      dacă aveţi cancer gastric. În cazul în care aveţi ulcer gastric se recomandă verificarea benignităţii leziunii înaintea începerii tratamentului, eventual şi pe parcursul acestuia. Ameliorarea simptomatologiei după tratamentul cu famotidină nu exclude caracterul malign al afecţiunii.

–                      dacă aveţi insuficienţă renală. Deoarece famotidina este excretată în principal pe cale renală, este necesară prudenţă şi reducerea dozelor la pacienţii cu insuficienţă renală şi clearance-ul creatininei sub 30 ml/minut.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

înainte să luaţi Famotidină Zentiva, menţionaţi medicului dacă sunteţi în tratament cu unul din medicamentele de mai jos:

–  probenecid, deoarece administrarea concomitentă de probenecid şi famotidină trebuie evitată.

–  antiacide, deoarece absorbţia digestivă a famotidinei poate fi diminuată de administrarea concomitentă a medicamentelor care contracarează sau neutralizează aciditatea gastrică (antiacide). În acest caz, se recomandă ca antiacidele să se administreze cu cel puţin 2 ore după administrarea comprimatelor filmate Famotidină Zentiva.

–    itraconazol, ketoconazol, posaconazol, deoarece la administrarea concomitentă de famotidină apare riscul diminuării absorbţiei acestora datorită creşterii pH-ului. De aceea, acestea trebuie administrate cu cel puţin 2 ore mai devreme decât comprimatele filmate Famotidină Zentiva.

Dacă se administrează concomitent Famotidină Zentiva şi medicamente a căror absorbţie este influenţată de aciditatea gastrică, trebuie să se ia în considerare posibilitatea modificării absorbţiei acestor medicamente.

–  atazanavir, deoarece la administrarea concomitentă de famotidină apare riscul diminuării concentraţiei plasmatice de atazanavir.

Utilizarea Famotidină Zentiva împreună cu alimente şi băuturi

Nu există restricţii legate de administrarea împreună cu alimente şi băuturi.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Famotidina traversează bariera feto-placentară. Deoarece nu există studii controlate efectuate la gravide, este contraindicată administrarea medicamentului în cursul sarcinii.

Famotidina se excretă în laptele matern, de aceea administrarea în cursul alăptării este contraindicată, motiv pentru care se vor lua în considerare fie întreruperea alăptării, fie întreruperea tratamentului.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Famotidina nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

În timpul tratamentului cu famotidină există posibilitatea apariţiei ameţelii şi oboselii, motiv pentru care conducerea vehiculelor şi folosirea de utilaje este interzisă dacă aceste simptome apar.

Informaţii importante privind unele componente ale Famotidină Zentiva

Acest medicament conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament. Vă rugăm să întrebaţi medicul dumneavoastră dacă vă îngrijorează vreunul din componentele acestui medicament.

Cum să utilizaţi Famotidină Zentiva

Utilizaţi întotdeauna Famotidină Zentiva exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Comprimatele filmate se administrează oral cu puţină apă.

Adulţi

Ulcer gasto-duodenal activ

Doza recomandată este de 40 mg famotidină, administrată oral, în priză unică, seara la culcare sau 20 mg famotidină de 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara, timp de 4-8 săptămâni.

Profilaxia recidivelor în ulcerul duodenal

Doza recomandată este de 20 mg famotidină administrată oral, seara la culcare.

Esofagită de reflux

Doza uzuală este de 20 mg famotidină oral, de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, timp de 4-8 săptămâni. In esofagite de grad III-IV, doza poate fi crescută la 40 mg famotidină de două ori pe zi.

Sindrom Zollinger-Ellison

Doza iniţială recomandată este de 20 mg famotidină administrată oral, la intervale de 6 ore. Doza de întreţinere şi durata tratamentului se stabilesc în funcţie de răspunsul terapeutic.

Insuficienţă renală:

La pacienţii cu insuficienţă renală severă (clearance al creatininei <30 ml/minut), doza recomandată este de 20 mg famotidină administrată oral, seara la culcare.

Insuficienţă hepatică:

Nu este necesară ajustarea dozei.

Vârstnici:

Nu este necesară ajustarea dozei în funcţie de vârstă.

Utilizarea la copii

Nu este recomandat pentru utilizarea la copii şi adolescenţi, datorită lipsei datelor privind siguranţa şi eficacitatea.

Dacă aţi utilizat mai mult Famotidină Zentiva decât trebuie

Dacă aţi luat mai multe comprimate filmate decât trebuie, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului sau mergeţi la cel mai apropiat spital. Luaţi întotdeauna cu dumneavoastră cutia medicamentului, astfel ca personalul specializat să ştie ce aţi luat.

Intoxicaţia severă cu famotidină (doze de până la 800 mg pe zi) nu a determinat reacţii adverse semnificative.

Dacă aţi uitat să utilizaţi Famotidină Zentiva

Dacă aţi uitat să luaţi o doză, luaţi alta, imediat ce v-aţi amintit. Totuşi, dacă este timpul pentru următoarea doză, luaţi-o doar pe aceasta. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Famotidină Zentiva

Nu întrerupeţi tratamentul Famotidină Zentiva, care este, de obicei, de lungă durată. Luaţi aceste comprimate filmate, întreaga perioadă a tratamentului stabilită de medicul dumneavoastră, chiar şi atunci când începeţi să vă simţiţi mai bine.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Famotidină Zentiva poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi oricare dintre următoarele reacţii adverse care pot să apară în timpul tratamentului cu Famotidină Zentiva:

Frecvente: durere de cap, ameţeală, diaree, constipaţie, balonare.

Mai puţin frecvente: tulburări de gust, greaţă, vărsături, disconfort abdominal/distensie abdominală, senzaţie de gură uscată, urticarie, mâncărimea pielii, erupţii tranzitorii pe piele, anorexie, oboseală.

Foarte rare: valori anormale ale enzimelor ficatului, aritmie (tulburarea ritmului inimii), bloc atrioventricular (tulburări de conducţie în ţesutul inimii), modificări ale numărului de elemente figurate din sânge (agranulocitoză, leucopenie, pancitopenie, trombocitopenie, neutropenie), crize epileptice/convulsii (la pacienţii cu insuficienţă renală), furnicături, pneumonie interstiţială, căderea părului, uscăciunea pielii, o afecţiune gravă a pielii precum necroliză epidermică toxică, durere la nivelul articulaţiilor, crampe ale muşchilor, senzaţie de apăsare în piept, edem angioneurotic (reacţie alergică gravă), bronhospasm (îngustarea temporară a bronhiilor care reduce debitul de aer care le traversează provocând o şuierătură la expiraţie sau tuse), icter colestatic (manifestat prin îngălbenirea pielii), dezvoltarea excesivă a glandei mamare la bărbat reversibilă după încetarea tratamentului, impotenţă (imposibilitatea persistentă de a menţine o erecţie), depresie, halucinaţii, agitaţie, anxietate, confuzie, scăderea libidoului (interes scăzut pentru activitatea sexuală), insomnie.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Famotidină Zentiva

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

Nu utilizaţi Famotidină Zentiva după data de expirare înscrisă pe cutie/blister. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Famotidină Zentiva

–  Substanţa activă este famotidină. Fiecare comprimat filmat Famotidină Zentiva 20 mg conţine famotidină 20 mg. Fiecare comprimat filmat Famotidină Zentiva 40 mg conţine famotidină 40 mg.

–   Celelalte componente sunt: nucleu – celuloză microcristalină tip 101, lactoză monohidrat 20 mesh, amidon de porumb, povidonă K30, dioxid de siliciu coloidal, croscarmeloză sodică, stearat de magneziu; film – hipromeloză 5 cP, polisorbat 80, dioxid de titan (E 171), talc, macrogol 6000.

Cum arată Famotidină Zentiva şi conţinutul ambalajului

Famotidină Zentiva se prezintă sub formă de comprimate filmate rotunde, de culoare albă sau aproape albă.

Medicamentul este disponibil în cutie cu 3 blistere mate din Al/PVC a câte 10 comprimate filmate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

SC. ZENTIVA SA.

B-dul Theodor Pallady nr. 50

Sector 3, 032266 Bucureşti, România

Pentru orice informaţii despre acest medicament, vă rugăm să contactaţi reprezentanţii locali ai

deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă:

Tel.: + 40 21 30 47 200

Fax: + 40 21 34 54 004

[email protected]

Acest prospect a fost aprobat în Septembrie 2012.

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?