Q Mind 25 mg / 100 mg / 150 mg / 200 mg / 300 mg comprimate filmate

Substanță activa
quetiapina
Clasa ATC
N05AH
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
Schizofrenie, Manie, Depresie bipolară
Producător
Torrent Pharma S.R.L.
Acțiune terapeutică
antipsihotice

Ce este Q Mind şi pentru ce se utilizează

Q Mind conţine o substanţă numită quetiapină. Aceasta aparţine unui grup de medicamente numite antipsihotice. Aceste medicamente ameliorează simptomele anumitor tipuri de afecţiuni mintale, cum sunt:

•          Schizofrenie: puteţi vedea, auzi sau simţi lucruri care nu există în realitate, credeţi lucruri care nu sunt adevărate sau vă simţiţi neobişnuit de suspicios, anxios, confuz, vinovat, tensionat sau depresiv

•          Manie: vă puteţi simţi foarte emoţionat, euforic, agitat, entuziast sau hiperactiv sau aveţi un judecata slăbită incluzând faptul că puteţi deveni agresiv sau să aveţi un comportament agresiv sau distrugător.

•          Depresie bipolară: efecte asupra dispoziţiei care vă fac să vă simţiţi trist. Este posibil să observaţi că aveţi nevoie de mai puţin somn decât în mod obişnuit. Este posibil să observaţi că vă simţiţi deprimat, aveţi sentimente de vinovăţie, vă lipseşte energia, pofta de mâncare şi/sau nu puteţi dormi.

Medicul dumneavoastră poate continua să vă recomande să luaţi Q Mind atunci când vă simţiţi bine pentru prevenirea reapariţiei simptomelor.

Înainte să luaţi Q Mind

Nu luaţi Q Mind

■       dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la quetiapină sau la oricare dintre celelalte componente ale Q Mind (vezi punctul 6 pentru lista ingredientelor)

■       dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente: o anumite medicamente pentru HIV (medicamente împotriva SIDA), o medicamente de tip azolic (pentru infecţii fungice) o antibiotice pentru infecţii (eritromicină sau claritromicină) o nefazodonă (pentru depresie).

Nu luaţi Q Mind dacă cele de mai sus se aplică în cazul dumneavoastră. Dacă nu sunteţi sigur, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte să începeţi să luaţi Q Mind.

Aveţi grijă deosebită când luaţi Q Mind

înainte să începeţi tratamentul cu acest medicament, spuneţi medicului dumneavoastră dacă:

■       Dumneavoastră sau altcineva din familia dumneavoastră aveţi sau aţi avut orice probleme ale inimii, cum sunt bătăi foarte rapide ale inimii, prelungire a intervalului QT pe ECG (electrocardiogramă- înregistrarea bătăilor inimii) sau dacă luaţi orice medicamente care pot avea impact asupra modului în care vă bate inima.

Aveţi tensiunea arterială mică.

■       Aţi avut un accident vascular cerebral, în special dacă sunteţi în vârstă.

■       Aveţi probleme cu ficatul.

■       Aţi avut vreodată o criză epileptică (convulsii).

■       Aveţi diabet zaharat sau aveţi riscul de a face diabet zaharat. Dacă da, medicul dumneavoastră vă va controla concentraţiile zahărului din sânge în timp ce luaţi Q Mind

■       Sunteţi o persoană vârstnică şi suferiţi de demenţă (pierdere a funcţiei creierului Dacă acest lucru este valabil în cazul dumneavoastră, nu trebuie să luaţi Q Mind, deoarece la persoanele vârstnice grupa de medicamente din care face parte Q Mind poate creşte riscul de accident vascular sau, în unele cazuri, riscul de deces.

■       Dumneavoastră aveţi sau altcineva din familia dumneavoastră aţi avut în antecedente cheaguri de sânge, deoarece medicamentele asemănătoare acestuia au fost asociate cu formarea de cheaguri de sânge.

Spuneţi medicului dumneavoastră imediat dacă prezentaţi

■       O combinaţie de febră, contractură musculară severă, transpiraţie sau un nivel scăzut de conştienţă (o tulburare numită „sindrom neuroleptic malign”). Este posibil să fie necesar tratamentul medical imediat.

■       Mişcări necontrolate, în principal la nivelul feţei sau limbii.

■       Ameţeli sau senzaţie de somnolenţă severă. Aceasta poate să crească riscul de lovituri accidentale (în cădere) în cazul pacienţilor vârstnici.

■       Convulsii (atacuri convulsive).

■       O erecţie dureroasă şi de lungă durată (priapism). Aceste manifestări pot fi cauzate de acest tip de medicament.

Gânduri de sinucidere şi agravarea depresiei dumneavoastră

Dacă sunteţi deprimat, uneori este posibil să aveţi gânduri de auto-vătămare sau sinucidere. Acestea pot fi crescute la începutul tratamentului, deoarece aceste medicamente au nevoie de timp pentru a acţiona, de obicei aproximativ două săptămâni dar uneori mai mult. De asemenea, aceste gânduri pot fi crescute dacă încetaţi brusc să vă luaţi tratamentul. Sunteţi mai predispus să gândiţi în acest fel dacă sunteţi adult tânăr. Informaţiile din studiile clinice au arătat un risc crescut de idei suicidare şi/sau comportament suicidar la adulţii tineri cu vârsta sub 25 de ani, care suferă de depresie.

Dacă aveţi vreodată gânduri de auto-vătămare sau sinucidere, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau mergeţi la spital imediat.Aţi putea considera util să spuneţi unei rude sau unui prieten apropiat că sunteţi deprimat şi să le cereţi să citească acest prospect. Le puteţi cere să vă spună dacă ei cred că depresia dumneavoastră se înrăutăţeşte sau dacă sunt îngrijoraţi de schimbări în comportamentul dumneavoastră.

S-a observat creşterea în greutate la pacienţii care iau Q Mind. Trebuie să vă verificaţi periodic greutatea sub supravegherea medicului dumneavoastră.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, deoarece pot afecta modul de acţiune al acestui medicament. Acestea includ şi medicamentele care se eliberează fără prescripţie medicală, precum şi medicamentele din plante medicinale.

Nu luaţi Q Mind dacă utilizaţi vreunul dintre următoarele medicamente:

•          anumite medicamente pentru HIV.

•          medicamente de tip azolic (pentru infecţii fungice).

•          eritromicină sau claritromicină (pentru infecţii).

•          nefazodonă (pentru depresie).

Spuneţi medicului dumneavoastră, în special, dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente:

•          Medicamente pentru epilepsie (ca fenitoină sau carbamazepină)

•          Medicamente pentru tensiune arterială mare

•          Barbiturice (pentru dificultatea de a dormi)

•          Tioridazină (un alt medicament antipsihotic)

•          Medicamente care afectează inima, de exemplu medicamente care pot provoca dezechilibre ale unor substanţe chimice din sânge, cum sunt medicamentele diuretice (pentru eliminarea apei) sau anumite antibiotice.

înainte de a înceta să luaţi orice medicament, vă rugăm să discutaţi cu medicul dumneavoastră.

Utilizarea Q Mind cu alimente şi băuturi

■        Q Mind poate fi administrat cu sau fără alimente.

■       Fiţi atent cât alcool etilic consumaţi. Aceasta deoarece efectul combinat al Q Mind şi alcool etilic vă poate face somnolent.

■       Nu beţi suc de grapefruit în timp ce sunteţi în tratament cu Q Mind. Poate afecta modul în care acţionează medicamentul.

Sarcina şi alăptarea

Dacă sunteţi gravidă, încercaţi să rămâneţi gravidă sau alăptaţi, discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a lua Q Mind. Nu trebuie să luaţi Q Mind în timpul sarcinii decât dacă aţi discutat cu medicul dumneavoastră..

Următoarele simptome pot să apară la nou-născuţii ale căror mame au utilizat Q Mind comprimate în ultimul trimestru de sarcină (ultimele trei luni de sarcină): tremurături, rigiditate şi/sau slăbiciune musculară, somnolenţă, agitaţie, probleme de respiraţie şi dificultăţi de hrănire. În cazul în care copilul dumneavoastră dezvoltă oricare dintre aceste simptome poate fi necesar să contactaţi medical dumneavoastră.

Nu trebuie să luaţi Q Mind dacă alăptaţi.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Q Mind vă poate face somnolent. Nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje până când nu ştiţi cum aceste comprimate vă afectează.

Informaţii importante privind unele componente ale Q Mind

Q Mind conţine lactoză care este un tip de sucroză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a lua acest medicament.

Metode pentru determinarea medicamentelor şi substanţelor în urină

Dacă vi se fac analize de urină pentru a detecta prezenţa drogurilor, quetiapina poate provoca rezultate pozitive pentru metadonă sau medicamente pentru depresie numite antidepresive triciclice, fără ca dumneavoastră să luaţi metadonă sau antidepresive triciclice. Va trebui ca rezultatele să fie confirmate printr-un test mai specific.

Cum să luaţi Q Mind

Utilizaţi întotdeauna Q Mind exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Medicul dumneavoastră va decide care este doza iniţială şi câte comprimate de Q Mind să luaţi pe zi. Aceasta va depinde de afecţiunea sau nevoile dumneavoastră dar în general va fi cuprinsă între 150 şi 800 mg.

•                      Veţi lua comprimatele dumneavoastră o dată pe zi, înainte de culcare sau de două ori pe zi, în funcţie de afecţiunea dumneavoastră

•                      înghiţiţi comprimatele dumneavoastră întregi cu un pahar cu apă.

•                      Puteţi lua comprimatele dumneavoastră cu sau fără alimente.

•                      Nu beţi suc de grapefrut în timp ce sunteţi în tratament cu Q Mind. Poate afecta modul de acţiune al medicamentului.

•                       Nu încetaţi să luaţi comprimatele chiar dacă vă simţiţi mai bine, decât dacă vă spune medicul.

Afecţiuni ale ficatului

Dacă aveţi probleme cu ficatului, medicul dumneavoastră vă poate recomanda o doză mai mică.

Pacienţi vârstnici

Dacă sunteţi vârstnic, medicul dumneavoastră vă poate recomanda o doză mai mică..

Copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani

Q Mind nu trebuie administrată la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani.

Dacă luaţi mai mult Q Mind decât trebuie

Dacă luaţi mai multe comprimate Q Mind decât v-a prescris medicul dumneavoastră, puteţi avea stare de somnolenţă, ameţeală şi bătăi anormale ale inimii. Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la cel mai apropiat spital. Luaţi prospectul sau câteva comprimate cu dumneavoastră pentru ca medicul dumneavoastră să poată şti ce aţi luat.

Dacă uitaţi să luaţi Q Mind

Dacă aţi uitat să luaţi o doză, luaţi-o imediat ce vă amintiţi. Dacă este apropiat timpul pentru a lua următoarea doză, aşteptaţi până atunci. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa comprimatul uitat

Dacă încetaţi să luaţi Q Mind

Chiar dacă vă simţiţi mai bine, nu întrerupeţi administrarea comprimatelor, doar dacă medicul dumneavoastră vă recomandă.

Dacă încetaţi brusc să luaţi Q Mind, este posibil să nu mai puteţi dormi (insomnie), să aveţi o stare de rău (greaţă) sau puteţi avea dureri de cap, diaree, poate să vă fie rău (vărsături), puteţi avea ameţeli sau iritabilitate. Medicul dumneavoastră vă poate sugera să reduceţi doza treptat înainte de a înceta tratamentul.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Q Mind poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Spuneţi medicului dumneavoastră, asistentei sau farmacistului dacă credeţi că aveţi oricare dintre acestea sau orice alte probleme cu Q Mind. Dacă vreuna dintre următoarele reacţii adverse devine gravă, sau dacă observaţi orice altă reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse foarte frecvente (afectează mai mult de 1 pacient din 10):

■       Ameţeli (pot duce la căderi), durere de cap, gură uscată.

■       Senzaţie de somnolenţă (acest lucru poate dispărea pe măsură ce continuaţi să luaţi comprimatele de Q Mind) (poate duce la căderi).

■       Simptome de întrerupere (simptome care apar când încetaţi să luaţi Q Mind) includ incapacitatea de a dormi (insomnie), o senzaţie de rău (greaţă), durere de cap, diaree, stare de rău (vărsături), ameţeli şi iritabilitate. Se recomandă întreruperea treptată a tratamentului, pe o perioadă de 1 până la 2 săptămâni.

■       Creştere în greutate

Reacţii adverse frecvente (afectează 1 până la 10 pacienţi din 100)

■       Bătăi rapide ale inimii.

■       Senzaţia că inima bate puternic, palpitaţii sau nu mai bate pentru un timp.

■       Nas înfundat.

■       Constipaţie, durere de stomac (indigestie).

■       Stare de slăbiciune, leşin (poate duce la căderi).

■       Umflare a mâinilor sau picioarelor.

■       Tensiune arterială mică când vă ridicaţi în picioare. Aceasta vă poate face să vă simţiţi ameţit sau să leşinaţi (poate duce la căderi).

■       Creştere a concentraţiei de zahăr din sânge

■       Vedere înceţoşată.

■       Mişcări musculare anormale. Acestea includ dificultate în iniţierea mişcărilor musculare, tremurături, stare de nelinişte sau rigiditate musculară neînsoţită de durere.

■       Vise anormale sau coşmaruri.

■       Poftă de mâncare crescută.

■       Iritabilitate.

■       Tulburări de vorbire şi limbaj.

■       Gânduri de sinucidere şi agravare a stării de depresie.

■       Scurtare a respiraţiei.

■       Vărsături (mai ales la vârstnici).

■       Febră.

Mai puţin frecvente (afectează 1 până la 10 pacienţi din 1000):

■       Convulsii sau crize epileptice.

■       Reacţii alergice care pot include băşici (pustule), umflare a pielii sau umflare în jurul gurii.

■       Senzaţii neplăcute la nivelul membrelor inferioare (afecţiune denumită sindromul picioarelor neliniştite).

■       Dificultate la înghiţire.

■       Mişcări necontrolabile, în special la nivelul feţei sau limbii.

■       Disfuncţie sexuală.

■       Agravare a diabetului zaharat pre-existent.

■       Modificare în activitatea electrică a inimii care se vede pe electocardiogramă – ECG (prelungire a intervalului QT).

Reacţii adverse rare (afectează de la 1 până la 10 pacienţi din 10000):

■       O combinaţie de temperatură mare (febră), transpiraţii, rigiditate musculară, stare marcată de slăbiciune sau leşin (o afecţiune numită ‘sindrom neuroleptic malign’).

■       Îngălbenire a pielii şi a albului ochilor (icter).

■       Erecţie de lungă durată şi dureroasă (priapism).

■       Umflare a sânilor şi producere neaşteptată de lapte (galactoree).

■       Tulburări menstruale.

■       Cheaguri de sânge în vene, în special la nivelul picioarelor (simptomele includ umflarea, durerea şi înroşirea piciorului), care se pot deplasa prin vasele de sânge până la nivelul plamânilor determinând durere în piept şi dificultate la respiraţie.

■       Mers, vorbit, consum de alimente sau alte activităţi în timpul somnului.

■       Scădere a temperaturii corpului (hipotermie).

■       Pancreatită.

Reacţii adverse foarte rare (afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000)

■       Erupţie severă la nivelul pielii, vezicule sau pete roşii pe piele.

■       O reacţie alergică severă (numită anafilaxie) care poate determina dificultate la respiraţie sau şoc anafilactic.

■       Umflare rapidă a pielii, în special în jurul ochilor, buzelor şi gurii (angioedem).

■       Secreţie inadecvată a hormonului care controlează volumul de urină.

■       Distrugere a fibrelor musculare şi durere în muşchi (rabdomioliză).

Cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile)

•           Erupţii trecătoare pe piele, cu pete neregulate roşii (eritem polimorf).

•         Reacţie alergică bruscă şi severă, cu simptome cum sunt febră şi vezicule la nivelul pielii şi descuamare a pielii (necroliză epidermică toxică).

Clasa de medicamente căruia Q Mind îi aparţine poate provoca probleme cardiace, care pot fi grave şi în unele cazuri severe pot fi letale.

Unele reacţii adverse sunt observate numai la analizele de sânge. Acestea includ creşterea concentraţiei unor grăsimi din sânge (trigliceride şi colesterol total) sau a cantităţii de zahăr din sânge, modificarea concentraţiilor de hormoni tiroidieni din sânge, creştere a valorilor enzimelor hepatice, scădere a numărului unor tipuri de celule din sânge, scadere a numărului celulelor roşii din sânge, creştere a concentraţiei de fosfokinază (o substanţă din muşchi), scădere a cantităţii de sodiu din sânge şi creştere a valorilor hormonului prolactină în sânge.

Creşteri ale valorilor prolactinei poate duce în cazuri rare la:

•         Inflamaţia sânilor la bărbaţi şi femei şi producerea neaşteptată de lapte.

•         Lipsa menstruaţiei sau menstruaţie neregulată la femei.

Medicul vă poate recomanda să faceţi analize de sânge din când în când.

Copii şi adolescenţi (vârsta cuprinsă între 10 şi 17 ani):

Reacţiile adverse care apar la adulţi pot să apară şi la copii sau adolescenţi.

Următoarele reacţii adverse au fost observate numai la copii şi adolescenţi:

Foarte frecvente (apar la mai mult de 1 din 10 pacienţi):

–           Creştere a tensiunii arteriale.

Următoarele reacţii adverse au fost observate mai frecvent la copii şi adolescenţi:

Foarte frecvente (apar la mai mult de 1 din 10 pacienţi):

–           Creşterea valorilor hormonului numit prolactină din sânge. Creşteri ale hormonului prolactină poate duce, în cazuri rare, la următoarele:

–          Inflamaţia sânilor la băieţi şi fete şi producerea neaşteptată de lapte.

–          Lipsa menstruaţiei sau menstruaţie neregulată la fete.

–                Poftă de mâncare crescută

–                 Mişcări anormale ale muşchilor. Acestea includ dificultatea de a începe mişcarea muşchiului, tremurături, senzaţia de nelinişte sau rigiditate musculară fără durere.

Cum se păstrează Q Mind

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Q Mind după data de expirare înscrisă pe cutie şi blister după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Q Mind

Substanţa activă este: quetiapina.

Fiecare comprimat filmat conţine 25//100/150/200/300/mg quetiapină (sub formă de hemifumarat de quetiapină).

Celelalte componente sunt:

Nucleu: hidrogenofostat de calciu dihidrat, celuloză microcristalină, lactoză monohidrat, amidonglicolat de sodiu (tip A), povidonă (K-30), dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu.

Filmul conţine:

Hipromeloză Macrogol 400 Dioxid de titan (E171) Oxid roşu de fer (E172) Oxid galben de fer (E 172)

<100 mg>: Hipromeloză Macrogol 400 Dioxid de titan (E171)

<150 mg>: Hipromeloză Macrogol 400 Dioxid de titan (E171) Oxid galben de fer (E 172)

<200 mg>: Hipromeloză Macrogol 400 Dioxid de titan (E171)

<300 mg>: Hipromeloză

Macrogol 400 Dioxid de titan (E171)

Cum arată Q Mind şi conţinutul ambalajului

Q Mind 25 mg comprimate filmate

Comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare roşu brun, netede pe ambele feţe.

Q Mind 100 mg comprimate filmate

 

Comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare albă până la aproape albă cu o cruce pe ambele

feţe.

 

 

 

Comprimatul poate fi divizate în două părţi egale.

 

       
 

Q Mind 150 mg comprimate filmate

 

Comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare galbenă, netede pe ambele feţe.

 

Q Mind 200 mg comprimate filmate

 

Comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare albă până la aproape albă cu o linie mediană pe o

faţă şi netedă pe cealaltă faţă.

 

 

 

Comprimatul poate fi divizate în două părţi egale.

 

       
 

Q Mind 300 mg comprimate filmate

 

Comprimate filmate în formă de capsulă, biconvexe, de culoare albă până la aproape albă cu o linie

mediană pe ambele feţe.

 

 

 

Comprimatul poate fi divizate în două părţi egale .

 

       


Mărimea ambalajului: 20, 50, 60, 100 comprimate filmate Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Torrent Pharma S.R.L.

Str. Ştirbei Vodă, Nr. 36, Etaj 2, Biroul A

Sector 1, Bucureşti, România

Fabricantul

Torrent Pharma GmbH Südwestpark 50 90449 Nürnberg Germania

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being