Pirazinamidă Antibiotice 500 mg, comprimate

Substanță activa
pirazinamida
Clasa ATC
J04AK
Format
comprimate
Afecțiuni
tuberculoză
Producător
Antibiotice S.A.
Acțiune terapeutică
antibiotic

Ce este Pirazinamidă Antibiotice şi pentru ce se utilizează

Pirazinamidă Antibiotice este un antibiotic utilizat împreună cu alte medicamente în tratamentul tuberculozei:

-Tratamentul cazurilor noi de tuberculoză pulmonară în asociere cu antibioticele standard (rifampicină, izoniazidă şi etambutol), în timpul primelor două luni de tratament.

-Tratamentul tuberculozei pulmonare şi extrapulmonare cu bacili rezistenţi la izoniazidă şi/sau la rifampicină, în asociere cu alte antibiotice disponibile.

Înainte să utilizaţi Pirazinamidă Antibiotice

Nu utilizaţi Pirazinamidă Antibiotice

-dacă sunteţi alergic (hipersensibil la pirazinamidă sau la oricare dintre excipienţi); -dacă aţi fost diagnosticat cu insuficienţă hepatică;

-dacă aţi fost diagnosticat cu hiperuricemie în urma unor analize de laborator;

-dacă aţi fost diagnosticat cu insuficienţă renală. Medicul poate totuşi să vă recomande şi în această situaţie pirazinamidă când este absolut necesar; -dacă aţi fost diagnosticat cu porfirie; -în timpul sarcinii.

 

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Pirazinamidă Antibiotice

-dacă aţi fost diagnosticat cu o afecţiune a ficatului. Inaintea administrării tratamentului cu pirazinamidă medical vă va recomanda o evaluare iniţială a funcţiei hepatice (transaminaze, fosfatază alcalină, bilirubină totală), renale şi a uricemiei (în vederea eliminării unei insuficienţe hepatice, renale sau a unei hiperuricemii). Dacă medicul va stabili că aveţi funcţia hepatică perturbată şi/sau aveţi un factor de risc hepatic (alcoolism, antecedente de hepatită), nu veţi primi tratament cu pirazinamidă decât în caz de absolută necesitate (dacă aveţi o formă severă de boală numită tuberculoză multirezistentă), cu precauţie şi sub stricta supraveghere a medicului. Supravegherea va cuprinde analize de laborator pentru evaluarea funcţiei hepatice: dozarea transaminazelor la fiecare 8 zile în timpul celor 2 luni de tratament cu pirazinamidă şi urmărirea unor manifestări clinice. (A se vedea şi pct. Reacţii adverse). Dacă medicul constată valori foarte mari ale transaminazelor va întrerupe fără întârziere tratamentul cu pirzinamidă..

Dacă medicul constată că aveţi valori crescute ale acidului uric vă va iniţia un tratament corector. Durerile articulare moderate, răspund în mod normal tratamentului simptomatic stabilit de medic. Dacă durerile articulare persistă şi îşi modifică caracterul, medicul poate decide întreruperea administrării pirazinamidei.

Dacă aţi fost diagnosticat cu insuficienţă renală cronică, medicul vă va administra pirazinamidă doar dacă este absolut necesar. Oricum medicul vă va recomanda lunar un set de analize pentru verificarea funcţiei renale.

Dacă suferiţi de diabet zaharat, este posibil să realizaţi mai dificil controlul glicemiei în timpul administrării pirazinamidei.

Dacă utilizaţi pirazinamidă, evitaţi expunerea prelungită la soare, deoarece pirazinamida determină creşterea sensibilităţii tegumentului la radiaţiile ultraviolete.

 

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Dacă medicul v-a recomandat pirazinamidă asociată cu rifampicină şi izoniazidă, atunci veţi fi supus unei supravegheri atente clinică şi a analizelor de laborator, datorită însumării efectelor toxice hepatice şi posibilităţii apariţiei unor reacţii adverse grave.

Pirazinamida determină apariţia unei coloraţii cafenii a urinii, care poate îngreuna unele analize de laborator (determinarea cetonelor în urină prin metoda cu nitroprusiat de sodiu), Pirazinamida poate să scadă eficacitatea unor medicamente utilizate în tratamentul gutei (de ex. alopurinol, colchicină, probenecid, sulfinpirazonă) şi a ciclosporinei.

 

Utilizarea Pirazinamidă Antibiotice cu alimente şi băuturi

Consumul de alcool în timpul administrării de Pirazinamidă Antibiotice creşte riscul afectării hepatice.

 

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Pirazinamida Antibiotice nu se va administra în cursul sarcinii sau în suspiciune de sarcină. Pirazinamida se elimină în cantităţi mici în laptele matern, de aceea trebuie evaluată cu atenţie de către medic instituirea tratamentului cu pirazinamidă la mamele care alăptează.

 

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu s-a constatat afectarea capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

 

Informaţii importante privind unele componente ale Pirazinamida Antibiotice

Nu este cazul.

Cum să utilizaţi Pirazinamidă Antibiotice

Utilizaţi întotdeauna Pirazinamidă Antibiotice exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Tratamentul tuberculozei se face conform unui program naţional numit Programul naţional de control al tuberculozei.

Pirazinamidă Antibiotice se foloseşte întotdeauna în asociere cu alte medicamente antituberculoase pentru a se evita instalarea rapidă a rezistenţei.

Adulţi: 3-4 comprimate de 500 mg pe zi, administrate în doză unică.

Copii: 20 mg/kg/zi într-o singură priză, în cazurile în care nu identifică alte tratamente satisfăcătoare.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Pirazinamidă Antibiotice

În caz că utilizaţi pirazinamida mai mult decât trebuie, pot apărea tulburări hepatice, neurologice şi respiratorii.

Dacă apar astfel de simptome, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră, sau departamentului de primire urgenţe.

Dacă uitaţi să utilizaţi Pirazinamidă Antibiotice

Dacă aţi uitat să luaţi o doză, luaţi medicamentul imediat ce vă amintiţi. Totuşi, dacă este timpul pentru urmatoarea doză, luaţi-o doar pe aceasta. Este important să nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Pirazinamidă Antibiotice

Nu întrerupeţi tratamentul cu Pirazinamidă Antibiotice decât în cazul în care medicul dumneavoastră vă indică acest lucru.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Pirazinamidă Antibiotice poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

La nivelul aparatului digestiv

Afectarea funcţiei hepatice apare frecvent şi pare a fi dependentă de doză şi de durata tratamentului. Aceasta poate apărea oricând în timpul tratamentului cu pirazinamidă. Dacă apar lipsa poftei de mâncare, greaţă, vărsături, dureri abdominale, slăbiciune marcată, febră, uşoara îngălbenire a pielii, medicul vă va recomanda analize de laborator pentru evaluarea funcţiei hepatice. Rar, au fost raportate cazuri grave de hepatită toxică, în condiţiile asocierii cu alte medicamente toxice pentru ficat, în special izoniazidă.

Tulburări ale sângelui

Foarte rar se observă anemie, scăderea trombocitelor sau porfirie.

Sistem nervos central

Ocazional s-au constatat dureri de cap, ameţeli, agitaţie şi insomnii.

Creşterea nivelului acidului uric

Este foarte frecventă şi poate determina dureri articulare (1% din cazuri), dureri musculare şi accese de gută.

La nivel renal

S-a observat urini închise la culoare, durere la urinat şi nefrită interstiţială.

Alte reacţii adverse

Deoarece pirazinamida poate determina scăderea glicemiei, la diabetici apar dificultăţi de echilibrare a glicemiei.

Au fost raportate şi reacţii alergice (erupţii cutanate), precum şi fenomene de sensibilizare la lumină.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să comunicaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Pirazinamidă Antibiotice

Nu utilizaţi Pirazinamidă Antibiotice după data de expirare înscrisă pe ambalaj dupa EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Pirazinamidă Antibiotice

-Substanţa activă este pirazinamida. Fiecare comprimat conţine pirazinamidă 500 mg. -Celelalte componente sunt: celuloză microcristalină, amidon de porumb, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu.

 

Cum arată Pirazinamidă Antibiotice şi conţinutul ambalajului

Pirazinamidă Antibiotice 500 mg se prezintă sub formă de comprimate de culoare alb-gălbuie, rotunde, plate, având imprimată pe una din feţe inscripţia <<PZ>>

Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a 10 comprimate. Cutie cu 150 blistere din PVC/Al a 10 comprimate.

 

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorii

Antibiotice S.A.

Str.Valea Lupului, nr.1, Iaşi, 707410, Romania

 

Acest prospect a fost aprobat în octombrie 2011

 

Pentru orice informaţii despre acest medicament, vă rugăm să contactaţi reprezentanţii locali ai deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă: Antibiotice S.A.

Str.Valea Lupului, nr.1, Iaşi, 707410, Romania

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal