PIAFEN, soluţie injectabilă

Substanță activa
metamizol sodic, clorhidrat de pitofenonă, bromometilat de fenpipramidă
Clasa ATC
A03DA
Format
soluţie injectabilă
Afecțiuni
colică renală, colică biliară, pancreatită cronică, cistalgii, colite, dismenoree, dureri postoperatorii, dureri posttraumatice intense, migrene
Producător
S.C. Sicomed S.A. România
Acțiune terapeutică
antispastic, analgezic, anticolinergic, antipiretic

Compoziţie

5 ml soluţie injectabilă conţin metamizol sodic 2,5 g, clorhidrat de pitofenonă 0,01 g, bromometilat de fenpipramidă 0,0001 g şi excipienţi: apă pentru preparate injectabile.

Grupa farmacoterapeutică

Indicaţii terapeutice

Piafen este indicat în tratamentul simptomatic al sindroamelor algice intense însoţite de spasme ale musculaturii netede: (colică renală, colică biliară, pancreatită cronică, cistalgii, colite, dismenoree).

De asemenea, este recomandat în tratamentul durerilor postoperatorii şi posttraumatice intense, în migrene.

Contraindicaţii

  • hipersensibilitate la oricare dintre componente, în special la metamizol şi la pirazolone în general, precum şi la acidul acetilsalicilic;
  • glaucom cu unghi închis;
  • afecţiuni uretro-prostatice cu risc de retenţie urinară;
  • boli de sânge: agranulocitoză (inclusiv în antecedente, indiferent de cauză), leucopenie, granulocitopenie, deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenază;
  • afecţiuni hepatice;
  • afecţiuni renale;
  • porfirie.

Precauţii

Metamizolul poate determina agranulocitoză indiferent de doza administrată; poate să apară

intoleranţă după prima administrare sau după administrări repetate şi poate fi de tip reacţie încrucişată cu acidul acetilsalicilic.

Interacţiuni

Deşi nu au fost raportate interacţiuni în cazul administrării Piafen cu alte medicamente, se recomandă prudenţă atunci când se administrează concomitent cu antiparkinsoniene anticolinergice, antidepresive imipraminice, neuroleptice fenotiazinice, antihistaminice H1 şi disopiramidă.

Atenţionări speciale

Datorită prezenţei pitofenonei şi fenpipramidei se va utiliza cu prudenţă în caz de hipertrofie de prostată, glaucom, insuficienţă coronariană, tulburări de ritm, hipertiroidie, bronşită cronică (cresc vâscozitatea secreţiilor bronşice), ileus paralitic, atonie intestinală şi la vârstnici.

Sarcina şi alăptarea

Nu s-au efectuat studii care să excludă riscurile administrării Piafen în timpul sarcinii. De aceea, Piafen se va administra în timpul sarcinii numai după evaluarea atentă a raportului beneficiu terapeutic matern/risc potenţial fetal. În ultimul trimestru de sarcină, datorită componentei atropinice, administrarea se va face cu prudenţă datorită riscului pentru nou născut (ileus meconial). Deoarece atropina se excretă în laptele matern, există risc de efecte atropinice la sugar.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Administrat în dozele recomandate, Piafen nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Doze şi mod de administrare

Doza uzuală recomandată este de 1 fiolă Piafen de 1-3 ori pe zi, în funcţie de intensitatea durerii. Se administrează intramuscular profund sau intravenos.

Supradozaj

În caz de supradozaj semnele clinice sunt somnolenţa şi tulburările atropinice (uscăciunea mucoaselor, tahicardie, midriază, glob vezical).

Tratamentul este simptomatic şi de susţinere a funcţiilor vitale.

Reacţii adverse

Agranulocitoza poate să apară indiferent de doză, după prima administrare sau după administrări repetate. Acest fenomen este rar dar este grav şi în cazul apariţiei sale (febră, angină ulcero-necrotică, ulceraţii bucale), se recomandă întreruperea imediată a tratamentului şi efectuarea urgentă a hemogramei.

De asemenea, rar pot să apară crize de astm bronşic la pacienţii polisensibilizaţi, în special la cei alergici la acidul acetilsalicilic.

Informatii suplimentare

Păstrare

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

Ambalaj

Cutie cu 5 fiole din sticlă brună prevăzute cu inel de rupere a câte 5 ml soluţie injectabilă Cutie cu 10 fiole din sticlă brună prevăzute cu inel de rupere a câte 5 ml soluţie injectabilă

Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă

S.C. Sicomed S.A.

B-dul Theodor Pallady, Nr. 50, Sector 3, Bucureşti, România

Producător

S.C. Sicomed S.A., România

Data ultimei verificări a prospectului Septembrie, 2005

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Prospecte medicamente din aceeași clasă
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal