PANANGIN, comprimate filmate

Producător: GEDEON RICHTER Ltd.
Substanță activa
aspartat de magneziu tetrahidrat şi aspartat de potasiu hemihidrat
Clasa ATC
A12BA
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
deficit de magneziu, angina pectorală, infarct acut de miocard, status post infarct, insuficienţa cardiacă, aritmii ectopice, oboseala fizica, iritabilitate neuromusculară crescută, spasme musculare
Producător
GEDEON RICHTER Ltd.
Acțiune terapeutică
supliment mineral

Compoziţie

1 comprimat filmat conţine aspartat de magneziu tetrahidrat 175 mg (corespunzator la 140 mg aspartat de magneziu anhidru) şi aspartat de potasiu hemihidrat 166,30 mg (corespunzator la 158 mg aspartat de potasiu anhidru)şi excipienţi: nucleu: povidona K-30, dioxid de siliciu coloidal anhidru, talc, stearat de magneziu, amidon de porumb, amidon de cartof; film : macrogol 6000, dioxid de titan, eudragit E, talc.

 

Grupa farmacoterapeutică: Suplimente minerale. Preparate cu potasiu. Combinaţii.

Indicaţii terapeutice/ Contraindicaţii

Indicaţii terapeutice

Prevenirea şi tratamentul deficitului de magneziu, prevenirea dezechilibrelor electrolice determinate de terapia cu diuretice de ansă şi tiazidice.

Ca medicaţie adjuvantă în: angina pectorală, infarct acut de miocard, status post infarct, insuficienţa cardiacă, aritmii ectopice şi pentru profilaxia aritmiilor digitalice.

Stări de oboseală fizică.

Iritabilitate neuromusculară crescută, spasme musculare. 

 

Contraindicaţii

Hipersensibilitate la oricare din componenţii produsului.

Insuficienţă renală acută şi insuficienţă renală cronică. 

Boala  Addison.

Administrarea diureticelor antialdosteronice.

Bloc atrioventricular, grad III.

Şoc cardiogen.

 

Precauţii 

Acest produs este destinat adulţilor.

Pentru informaţii suplimentare adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interacţiuni/ Atenţionări speciale

Interacţiuni

    Panangin inhibă absorbţia tetraciclinelor orale, a sărurilor de fier şi a florurii de sodiu.De aceea, administrarea de Panangin se va face după trei ore de la administrarea acestor medicamente.

Administrarea concomitentă a chinidinei şi aspartatului de magneziu poate determina creşterea concentraţiei plasmatice a chinidinei şi a riscului de efecte toxice, prin scăderea excreţiei renale a acesteia, datorită alcalinizării urinei.

 

Atenţionări speciale

La pacienţii la care boala de bază şi/sau tratamentul concomitent pot determina  hiperpotasemie, este necesar controlul regulat al ionogramei sanguine.

Sarcina şi alăptarea

Studii la animale nu au evidenţiat efecte teratogene. Deoarece nu există studii controlate la femeile gravide, se recomandă evitarea administrării produsului în timpul sarcinii. Nu există date privitoare la excreţia produsului în lapte; se recomandă evitarea administrării în perioada alăptării.

Datorită efectului de relaxare a musculaturii uterine a magneziului, produsul este contraindicat în timpul naşterii.

 

Efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Panangin nu influenţează negativ capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

 

Doze şi mod de administrare

Adulţi : Doza recomandata este de 2 comprimate filmate de trei ori pe zi, în cazuri grave maxim 3 comprimate de trei ori pe zi timp de o săptamână. Apoi, doza zilnică poate fi scăzută la un comprimat, de două sau de trei ori pe zi. În cazuri uşoare şi ca adjuvant preventiv, se recomandă un comprimat filmat de trei ori pe zi. Aciditatea gastrică poate afecta eficienţa tratamentului, astfel încât se recomandă administrarea comprimatului după masă.

Reacţii adverse/ Supradozaj

Reacţii adverse

Panangin este bine tolerat. Rareori au fost semnalate tulburări digestive (greaţă, diaree, dureri abdominale).

 

Supradozaj

În caz de supradozaj pot apare fenomene de hipermagnezemie şi hiperpotasemie.

Hipermagneziemia este favorizată de insuficienţa renală, stări de deshidratare marcată, hipotiroidism, boala Cushing. Simptomele constau în greaţa, vărsături, hipotensiune arterială (apar la valori ale magneziului seric de 3-5 mEq/l), somnolenţă, hiporeflexie, slăbiciune musculară (la 7 mEq/l), comă cu deprimare respiratorie şi oprirea inimii (la 12-15 mEq/l). 

Tratamentul constă în micşorarea aportului de magneziu, ingestia de lichide (pentru combaterea deshidratării), calciu intravenos. Dializa poate fi utilă.

Hiperpotasiemia este favorizată de insuficienţa renală şi de insuficienţa corticosuprarenaliană. Manifestările clinice, evidente când potasemia depăşeşte 8 mEq/l, constau în tulburări neuromusculare, tulburări cardiace – bradicardie, hipotensiune arterială, aritmii (mergând până la fibrilaţie ventriculară), modificări caracteristice ale electrocardiogramei (unde T ample şi ascuţite, ST izoelectric, aplatizarea undelor T). Tratamentul constă în micşorarea aportului de potasiu, uneori este necesară administrarea de răşini schimbătoare de cationi (polistirensulfonat), care are o afinitate mare pentru inul de potasiu. În caz de crize de hiperpotasiemie se folosesc săruri de calciu şi sodiu, care au acţiune antagonistă potasiului şi glucoză, care determină scăderea potasemiei.

Alte informatii

Păstrare

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj.

A se păstra la temperaturi între 15-250 C în ambalajul original.

A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

 

Ambalaj

Cutie cu un flacon de polipropilena, a 50 comprimate filmate.

 

Producător

GEDEON  RICHTER Ltd., Ungaria

 

Deţinătorul Autorizaţiei de punere de piaţă

GEDEON  RICHTER Ltd.

Gyomroi ut 19-21, 1103 Budapesta, 

Ungaria

Data ultimei verificări a prospectului Iunie  2005

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica
Medicamente cu aceeași substanță activă
Medicamente din aceeași clasă