Paluxetil 20 mg/ 40 mg, comprimate filmate

Producător: S.C. Sandoz S.R.L.
Substanță activa
Paroxetină
Clasa ATC
N06AB
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
depresie, tulburări obsesiv-compulsive, tulburări de panică, fobie socială, tulburări de anxietate generalizată, tulburări de stres post-traumatic
Producător
SALUTAS PHARMA GmbH , LEK S.A., LEK Pharmaceuticals d.d.
Acțiune terapeutică
antidepresiv, inhibitor selectivi ai recaptării serotoninei

Ce este Paluxetil şi pentru ce se utilizează

Paluxetil face parte dintr-un grup de medicamente numite inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS), care sunt medicamente antidepresive.

 

Paluxetil este utilizat în tratamentul:

 • depresiei (episoadelor depresive majore);
 • tulburării obsesiv-compulsive (gânduri şi acţiuni compulsive) – TOC;
 • tulburării de panică cu sau fără agorafobie (de exemplu teama de a părăsi casa, de a intra în magazine sau teama de locuri publice);
 • fobiei socială;
 • tulburării de anxietate generalizată;
 • tulburării de stres post-traumatic.

Înainte să utilizaţi Paluxetil

Nu utilizaţi Paluxetil

 • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la paroxetină sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului (vezi Ce conţine Paluxetil).
 • dacă luaţi concomitent inhibitori MAO (de exemplu împotriva depresiei) sau aţi luat inhibitori MAO în timpul ultimelor două săptămâni. 

 

O excepţie este tratamentul cu moclobemidă şi clorura de metiltionină, caz în care tratamentul cu paroxetină poate fi început după 24 de ore şi linezolid, un antibiotic, administrat numai în cazul în care este posibilă supravegherea atentă. 

Trebuie să existe cel puţin o săptămână între întreruperea Paluxetil şi iniţierea tratamentului cu un inhibitor IMAO.

 • dacă luaţi concomitent tioridazină (medicament antipsihotic).
 • dacă luaţi concomitent pimozidă (medicament antipsihotic).

 

 

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Paluxetil

 • Utilizarea la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani

 

În mod normal, Paluxetil nu trebuie utilizat la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani. Trebuie să ştiţi că, atunci când se utilizează această clasă de medicamente la pacienţii cu vârsta sub 18 ani, a fost observat un risc crescut de reacţii adverse cum sunt tentativele de suicid, gândurile de sinucidere şi ostilitatea (predominant agresivitate, comportament opoziţional, furie). În ciuda acestor evenimente, medicul dumneavoastră poate prescrie Paluxetil la pacienţii cu vârsta sub 18 ani, dacă decide că acest lucru este în interesul acestora. Dacă medicul dumneavoastră a prescris Paluxetil la un pacient cu vârsta sub 18 ani şi vreţi să discutaţi despre acest lucru, vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră. Trebuie să-l informaţi pe medicul dumneavoastră dacă oricare dintre manifestările prezentate mai sus apare sau se agravează atunci când pacienţii cu vârsta sub 18 ani utilizează Paluxetil. De asemenea, la acest grup de vârstă nu s-au demonstrat efectele tratamentului pe termen lung cu privire la creştere, maturizare şi dezvoltate cognitivă şi comportamentală.

 

 • Gânduri de sinucidere şi agravarea stării dumneavoastră de depresie sau de anxietate 

 

Depresia şi/sau tulburările de anxietate de care suferiţi vă pot provoca uneori idei de auto-vătămare sau sinucidere. Acestea se pot accentua la începerea tratamentului cu medicamente antidepresive, deoarece acţiunea tuturor acestor medicamente se produce în timp, de obicei în aproximativ două săptămâni şi câteodată şi mai mult. 

Sunteţi mai înclinat spre astfel de idei:

– Dacă aţi avut anterior gânduri de sinucidere sau auto-vătămare.

– Dacă sunteţi de vârstă adultă tânără. Informaţia rezultată din studiile clinice arată existenţa unui risc crescut de comportament legat de sinucidere la adulţii în vârstă de mai puţin de 25 de ani, care suferă de o afecţiune psihică şi au urmat un tratament cu un antidepresiv. 

 

În cazul în care aveţi gânduri de auto-vătămare sau sinucidere, indiferent de moment, contactaţi-vă imediat medicul sau adresaţi-vă fără întârziere unui spital. 

 

Poate fi util să vă adresaţi unei rude sau unui prieten apropiat, căruia să-i spuneţi că vă simţiţi deprimat sau că suferiţi de o tulburare de anxietate şi pe care să-l rugaţi să citească acest prospect. În acelaşi timp, puteţi ruga persoana respectivă să vă spună dacă nu consideră că starea dumneavoastră de depresie sau anxietate s-a agravat sau dacă o îngrijorează vreo modificare apărută în comportamentul dumneavoastră. 

 

 • Simptome de întrerupere observate la oprirea tratamentului cu inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS)

 

Atunci când întrerupeţi tratamentul cu Paluxetil, mai ales dacă întreruperea este efectuată brusc, puteţi prezenta simptome de întrerupere (vezi “Cum să utilizaţi Paluxetil” şi “Reacţii adverse posibile”). Acestea sunt frecvente atunci când este întrerupt tratamentul. Riscul este mai mare când Paluxetil a fost utilizat timp îndelungat, în doze mari sau atunci când doza se reduce prea rapid. Majoritatea persoanelor consideră că aceste simptome sunt uşoare şi dispar de la sine în decurs de 2 săptămâni. Totuşi, la unii pacienţi aceste simptome pot fi severe sau prelungite (2-3 luni sau mai mult).

 

Dacă prezentaţi simptome de întrerupere severe atunci când opriţi administrarea de Paluxetil, vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră. Acesta vă poate recomanda să începeţi să luaţi din nou comprimatele, iar doza vă va fi redusă într-un ritm mai lent.

 

Verificaţi împreună cu medicul dumneavoastră dacă:

 • prezentaţi simptome ca senzaţie interioară de nelinişte şi agitaţie psihomotorie cum este incapacitatea de a sta în poziţie aşezat sau de a sta pe loc asociată, de obicei, cu supărare subiectivă (acatizie). Este mai probabil ca acestea să apară în cursul primelor săptămâni de tratament. Creşterea dozei de Paluxetil poate agrava aceste senzaţii (vezi punctul ”Reacţii adverse posibile”).

 

 • prezentaţi simptome cum sunt febră mare, crampe musculare, confuzie şi anxietate, deoarece aceste simptome pot fi un semn al aşa numitului „sindrom serotoninergic”. Ca urmare, paroxetina nu trebuie utilizată în asociere cu alte medicamente cu efect serotoninergic cum sunt sumatriptan sau alţi triptani (anumite medicamente pentru migrenă), tramadol, linezolid, alte ISRS, litiu şi sunătoare (Hypericum perforatum), oxitriptan şi triptofan.

 

 • aveţi antecedente de manie (stare de bună dispoziţie exagerată). Dacă intraţi în faza maniacală, trebuie să opriţi administrarea Paluxetil. Cereţi sfatul medicului dumneavoastră.

 

 • aveţi probleme ale inimii, ficatului sau rinichilor. La pacienţii cu afecţiuni severe ale rinichilor sau cu afecţiuni ale ficatului se recomandă reducerea dozei.

 

 • aveţi diabet zaharat. Paluxetil poate să determine creşterea sau scaderea concentraţiei de zahăr din sângele dumneavoastră. Poate fi necesară modificarea dozelor de insulină sau medicamente antidiabetice orale utilizate pentru tratamentul diabetului zaharat.

 

 • aveţi epilepsie. Dacă prezentaţi convulsii în timpul tratamentului cu Paluxetil, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră.

 

 • tratamentul dumneavoastră pentru depresie este terapia electroconvulsivantă (TEC).

 

 • folosiţi tamoxifen pentru tratamentul cancerului de sân (sau a problemelor de fertilitate). Paluxetil poate scade eficienţa tamoxifenului, astfel medicul dumneavoastră poate recomanda alt medicament antidepresiv.

 

 • aveţi glaucom (presiune crescută la nivelul ochiului)

 

 • aveţi risc pentru reducerea concentraţiei de sodiu din sânge (hiponatremie) determinat, de exemplu, de utilizarea concomitentă de medicamente sau de ciroza hepatică. Hiponatremia a fost raportată rar în timpul tratamentului cu Paluxetil, mai ales la vârstnici.

 

 • aveţi antecedente de tulburări de sângerare, de exemplu anomalii de sângerare la nivelul pielii, hemoragie la nivelul aparatului genital sau  stomacului sau dacă utilizaţi medicamente care pot creşte tendinţa de sângerare (vezi punctul”Utilizarea altor medicamente”).

 

Vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră, chiar dacă aceste manifestări au fost valabile în cazul dumneavoastră oricând în decursul timpului.

 

Utilizarea altor medicamente

Anumite alte medicamente pot influenţa efectul Paluxetil sau Paluxetil poate influenţa efectul acestora. Unele dintre aceste medicamente sunt prezentate mai jos:

 • Antidepresive triciclice (medicamente pentru tratamentul depresiei) de exemplu clomipramină, nortriptilină şi desipramină
 • ISRS de exemplu citalopram şi fluoxetină
 • L-triptofan (pentru tratamentul tulburărilor somnului)
 • Inhibitori ai MAO (de exemplu pentru tratamentul depresiei sau bolii Parkinson)
 • Litiu (antipsihotic)
 • Sunătoare (Hypericum perforatum)
 • Triptani (pentru tratamentul migrenelor)
 • Tramadol, petidină (medicamente puternice pentru tratamentul durerii)
 • Fentanyl (anestezic, antialgic puternic)
 • Linezolid (antibiotic)

 

Utilizarea concomitentă a medicamentelor menţionate mai sus poate determina sindromul serotoninergic prin potenţarea efectelor serotoninergice ale Paluxetil (vezi “Nu utilizaţi Paluxetil”

şi “Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Paluxetil”). Medicul dumneavoastră va dori să urmărească mai atent starea dumneavoastră.

 • Perfenazină, risperidonă, atomoxetină, tioridazină, pimozidă şi clozapină (antipsihotice)
 • O asociere de fosamprenavir şi ritonavir, utilizată în tratamentul infecţiei cu HIV
 • Propafenonă şi flecainidă (pentru tratamentul bătăilor neregulate al inimii)
 • Metoprolol (medicament pentru tratamentul bolilor de inimă)

 

Utilizarea concomitentă a medicamentelor menţionate mai sus poate determina o creştere a frecvenţei de apariţie a reacţiilor adverse cum sunt reacţiile adverse cardiace, care, în unele cazuri, pot fi severe (vezi “Nu utilizaţi Paluxetil”).

 • Fenobarbital, carbamazepină şi fenitoină (pentru tratamentul epilepsiei)
 • Rifampicină (antibiotic)

 

Utilizarea concomitentă a medicamentelor menţionate mai sus poate reduce efectul Paluxetil prin creşterea metabolizării paroxetinei.

 • AINS (de exemplu ibuprofen, diclofenac), inhibitori ai COX-2 şi acid acetilsalicilic (medicamente pentru tratamentul durerii)
 • Warfarină (pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge)
 • Clozapină, fenotiazine (antipsihotice) şi majoritatea antidepresivelor triciclice (pentru tratamentul depresiei)

 

Utilizarea concomitentă a medicamentelor menţionate mai sus poate determina creşterea riscului de sângerare sau sângerare prelungită (vezi “Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Paluxetil”)

 • Prociclidină (împotriva bolii Parkinson). Poate să apară creşterea frecvenţei de reacţii adversela prociclidină determinată de creşterea concentraţiei prociclidinei în sânge.
 • Tamoxifen, utilizat în tratamentul cancerului mamar (sau a problemelor de fertilitate)

 

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

 

Utilizarea Paluxetil cu alimente şi băuturi

Alcool etilic: nu se recomandă asocierea Paluxetil cu alcool etilic. 

 

Sarcina şi alăptarea

Sarcina: adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări, înainte de a lua orice medicament.

 

Este important să-l informaţi pe medicul dumneavoastră dacă sunteţi gravidă, vreţi să rămâneţi gravidă sau dacă plănuiţi să aveţi o sarcină . 

La copiii ale căror mame au luat paroxetină pe parcursul primului trimestru de sarcină a existat un risc uşor crescut pentru defecte la naştere în special de malformaţii ale inimii. În populaţia generală se nasc cu defect al inimii aproximativ 1 din 100 copii. Această valoare creşte la 2 din 100 la copiii mamelor care folosesc paroxetină. 

 

Dumneavoastră şi medicul dumneavoastră veţi decide dacă tratamentul cu paluxetil se va întrerupe treptat pe parcursul sarcinii. Oricum în funcţie de situaţie, medicul dumneavoastră va decide dacă veţi continua tratamentul cu Paluxetil.

 

Dacă luaţi Paluxetil în ultimele trei luni de sarcină, spuneţi medicului dumneavoastră, doarece nou-născutul dumneavoastră poate prezenta unele simptome la naştere. De regulă, aceste simptome se manifestă în primele 24 de ore după naştere. Aceste simptome includ incapacitatea de a adormi sau de a se hrăni adecvat, probleme cu respiraţia, o culoare albăstruie a pielii sau pielea devine prea rece sau prea caldă, vărsături, plâns continuu, muşchi încordaţi sau flasci, oboseală, lipsă de energie, tremurături ale corpului, agitaţie sau convulsii. În cazul în care copilul dumneavoastră prezintă oricare dintre aceste simptome la naştere, adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări.

 

Asiguraţi-vă că asistenta şi/sau medicul dumneavoastră ştiu că utilizaţi Paluxetil. În cazul în care Paluxetil se administrează pe parcursul sarcinii, în special în ultimul trimestru, acesta poate creşte riscul pentru o afecţiune gravă la copii, numită hipertensiune pulmonară persistentă a nou-născutului

(HTPPNN), care se manifestă la nou-născut prin respiraţii accelerate şi aspect vineţiu. Aceste simptome apar de obicei pe parcursul primelor 24 de ore de la naştere. Dacă acest lucru se întâmplă copilului dumneavoastră, vă rugăm să vă adresaţi imediat asistentei şi/sau medicului dumneavoastră.

 

Dacă luaţi Paluxetil pe parcursul ultimelor 3 luni de sarcină, nou-născutul poate prezenta de asemenea o altă afecţiune, care apare de obicei pe parcursul primelor 24 ore de la naştere. Simptomele includ

 • probleme cu respiraţia
 • o culoare vineţie a pielii sau pielea devine prea rece sau prea caldă
 • buze vineţii
 • vărsături sau copilul nu se alimentează adecvat
 • senzaţie de oboseală accentuată, incapacitatea de a dormi sau plâns continuu
 • muşchi încordaţi sau flasci
 • tremurături ale corpului, agitaţie sau convulsii

 

Dacă copilul dumneavoastră prezintă aceste simptome la naştere, trebuie să vă adresaţi imediat asistentei şi/sau medicului dumneavoastră, deoarece sănătatea copilului poate fi în pericol.

 

Alăptare

Paluxetil poate trece în cantităţi mici în laptele matern. Dacă luaţi Paluxetil, adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări înainte de a începe alăptarea.

Dumneavoastră împreună cu medicul dumneavoastră puteţi decide dacă alăptaţi pe parcursul tratamentului cu Paluxetil.

 

Medicamentele precum Paluxetil pot reduce calitatea spermei. Deşi nu se cunoaşte impactul asupra fertilităţii, aceasta poate fi afectată la unii bărbaţi care utilizează Paluxetil.

 

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări, înainte de a lua orice medicament.

 

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Paluxetil poate determina reacţii adverse (cum sunt senzaţia de ameţeli, somnolenţă sau confuzie) care vă pot afecta capacitatea de concentrare şi viteza de reacţie. Dacă prezentaţi aceste reacţii adverse, nu conduceţi vehicule, nu folosiţi utilaje sau nu vă implicaţi în nicio acţiune în cadrul căreia trebuie să fiţi alert şi concentrat.

Cum să utilizaţi Paluxetil

Utilizaţi întotdeauna Paluxetil exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

 

Comprimatele trebuie luate dimineaţa, în timpul mic dejunului. 

Luaţi comprimatul cu un pahar cu apă.

Comprimatul sau jumătăţile de comprimat trebuie mai degrabă înghiţite decât mestecate.

 

Medicul dumneavoastră vă va sfătui ce doză să luaţi la prima administrare de Paluxetil

Majoritatea persoanelor încep să se simtă mai bine după câteva săptămâni. Dacă nu vă simţiţi mai bine după această perioadă de timp, adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări.

Acesta va decide creşterea treptată a dozei, cu câte 10 mg o dată până la maximul zilnic.

Dozele recomandate pentru diferite afecţiuni sunt prezentate în tabelul următor

 

 

Doza iniţială

Doza zilnică recomandată

Doza zilnică maximă

Depresie

20 mg

20 mg

50 mg

Tulburare obsesiv-compulsivă        

20 mg

40 mg

60 mg

Tulburare de panică

10 mg          

40 mg                                   

60 mg                          

Tulburare de anxietate socială

20 mg

20 mg

50 mg

Tulburare de stres post-traumatic

20 mg

20 mg

50 mg

Tulburare de anxietate generalizată

20 mg

20 mg

50 mg

Atenţie, medicul dumneavoastră vă va sfătui referitor la doza pe care trebuie să o utilizaţi.

 

Medicul dumneavoastră vă va recomanda pentru cât timp să utilizaţi comprimatele. Acesta poate dura luni sau chiar mai mult.

 

Vârstnici (cu vârsta peste 65 de ani)

În funcţie de răspunsul dumneavoastră, doza poate fi crescută la 40 mg zilnic. Doza maximă este de 40 mg zilnic.

 

Pacienţi cu afectare a ficatului sau a rinichilor

Dacă aveţi probleme ale ficatului sau ale rinichilor, medicul dumneavoastră va decide dacă veţi utiliza o doză mai mică de Paluxetil.

 

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Paluxetil

Dacă aţi utilizat o doză mai mare de medicament decât cea recomandată, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului sau mergeţi la departamentul de urgenţă al celui mai apropiat spital.

Simptomele de supradozaj sunt vărsături, pupile dilatate, febră, modificări ale tensiunii arteriale, durere de cap, contracţii musculate involuntare, agitaţie, anxietate şi bătăi rapide ale inimii.

 

Dacă uitaţi să utilizaţi Paluxetil

 • şi vă amintiţi înainte de a merge la culcare, luaţi comprimatul imediat. Luaţi comprimatul conform programului în ziua următoare.
 • şi vă amintiţi pe parcursul nopţii sau în următoarea zi, nu mai luaţi doza uitată.

 

Puteţi prezenta simptome de întrerupere, dar acestea vor dispărea când veţi lua doza conform programului.

 

Ce să faceţi dacă nu vă simţiţi mai bine

Paluxetil nu ameliorează imediat simptomele – în cazul tuturor medicamentelor antidepresive este nevoie de timp pentru a acţiona. Unele persoane se pot simţi mai bine după câteva săptămâni, dar în cazul altor persoane poate dura mai mult. Unele persoane care folosesc medicamente antidepresive se pot simţi mai rău în loc să se simtă mai bine. Dacă nu vă simţiţi mai bine după câteva săptămâni, adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări. Medicul dumneavoastră va dori să vă consulte la câteva săptămâni de la începerea tratamentului. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă nu vă simţiţi mai bine.

 

Dacă încetaţi să utilizaţi Paluxetil

Nu opriţi tratamentul cu Paluxetil, chiar dacă vă simţiţi mai bine, cu excepţia cazului în care medicul dumneavoastră vă recomandă acest lucru. 

 

Dacă încetaţi brusc tratamentul cu acest medicament, după ce l-aţi utilizat timp îndelungat, puteţi prezenta simptome de întrerupere.

 

Când opriţi tratamentul cu Paluxetil, doza trebuie redusă treptat, pe parcursul a cel puţin una până la două săptămâni, pentru a reduce riscul de apariţie a simptomelor de întrerupere (pentru simptome de întrerupere, vezi punctul “Reacţii adverse posibile”). Un mod de a efectua această scădere gradată a dozelor, este cel de a reduce doza de Paluxetil cu câte 10 mg pe săptămână. Dacă apar simptome intolerabile după reducerea dozei sau după întreruperea tratamentului, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să reluaţi administrarea comprimatelor şi să reduceţi doza mult mai lent.

 

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Paluxetil poate provoca reacţii adverse, deşi acestea nu apar la toate persoanele.

 

Trebuie să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră dacă prezentaţi simptome cum sunt:

umflare a feţei, limbii şi/sau gâtului şi/sau dificultate la înghiţire sau urticarie însoţită de dificultăţi la respiraţie (angioedem)

 

 

febră mare, crampe musculare, confuzie şi anxietate, deoarece aceste simptome pot fi un semn al aşa numitului „sindrom serotoninergic”

 

 

Dacă prezentaţi gânduri sau idei legate de sinucidere în timpul tratamentului cu Paluxetil, mai ales în timpul primelor 2-4 săptămâni, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

 

Alte reacţii adverse

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 

Frecvenţele sunt definite după cum urmează:

foarte frecvente (apar la mai mult de 1 din 10 pacienţi)

frecvente (apar la mai mult de 1 din 100, dar la mai puţin de 1 din 10 pacienţi)

mai puţin frecvente (apar la mai mult de 1 din 1000, dar la mai puţin de 1 din 100 de pacienţi)

rare (apar la mai mult de 1 din 10000, dar la mai puţin de 1 din 1000 de pacienţi)

foarte rare (apar la mai puţin de 1 din 10000 pacienţi, incluzând cazurile izolate)

cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile)

 

Tulburări hematologice şi limfatice

Mai puţin frecvente: sângerare anormală, predominant la nivelul pielii şi mucoaselor (mai ales vânătăi)

Foarte rare: scădere a numărului de plachete sanguine

 

Tulburări ale sistemului imunitar

Foarte rare: reacţii alergice, incluzând urticarie şi umflare a feţei, buzelor, limbii sau gâtului cu dificultate la respiraţie sau la înghiţire (angioedem)

 

Tulburări endocrine

Foarte rare: sindrom de secreţie inadecvată de hormon ADH (SIADH)

 

Tulburări metabolice şi de nutriţie

Frecvente: creşterea valorii colesterolului din sânge, scăderea poftei de mâncare

Rare: reducerea concentraţiei de sodiu în sânge (hiponatremie) 

Hiponatremia a fost raportată predominant la persoanele vârstnice şi, uneori, a fost determinată de sindromul de secreţie inadecvată de ADH (SIADH)

 

Tulburări psihice

Frecvente: somnolenţă, insomnie, agitaţie, vise anormale (incluzând coşmaruri)

Mai puţin frecvente: confuzie, halucinaţii

Rare: comportamente şi gânduri exagerate (reacţii maniacale), anxietate, senzaţie de îndepărtare faţă de propria persoană (depersonalizare), atacuri de panică 

Cu frecvenţă necunoscută: au fost raportate cazuri de idei şi comportament legate de sinucidere în timpul tratamentului cu paroxetină sau imediat după întreruperea acestuia (vezi punctul „Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Paluxetil”). Aceste simptome se pot datora şi bolii preexistente.

 

Tulburări ale sistemului nervos

Foarte frecvente: afectare a concentrării

Frecvente: ameţeli, tremurături ale corpului (tremor), durere de cap

Mai puţin frecvente: mişcări lente sau/şi involuntare (tulburări extrapiramidale)

Rare: nelinişte psihomotorie/acatizie (incapacitatea de a sta pe loc) (vezi punctul „Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Paluxetil”), convulsii, dorinţa de a mişca continuu picioarelor (sindromul picioarelor neliniştite) 

Foarte rare: sindrom serotoninergic (simptomele pot include nelinişte, confuzie, transpiraţii, halucinaţii, reflexe exagerate, crampe musculare, tremurături, bătăi rapide ale inimii)

 

Tulburări oculare

Frecvente: vedere înceţoşată

Mai puţin frecvente: pupile dilatate

Foarte rare: creştere a presiunii la nivelul ochilor, ochii devin dureroşi şi vederea devine înceţoşată (glaucom acut)

 

Tulburări acustice şi vestibulare

Cu frecvenţă necunoscută: Unii pacienţi au prezentat zgomote în urechi (tinitus) pe parcursul utilizării paroxetinei

 

Tulburări cardiace

Mai puţin frecvente: bătăi rapide ale inimii

Rare: bătăi lente ale inimii

 

Tulburări vasculare

Mai puţin frecvente: creşteri sau scăderi temporare ale tensiunii arteriale care vă pot face să vă simţiţi ameţit sau să leşinaţi la ridicarea în picioare

 

Tulburări respiratorii, toracice şi mediastinale

Frecvente: căscat

 

Tulburări gastro-intestinale

Foarte frecvente: greaţă

Frecvente: constipaţie, diaree, vărsături, uscăciune a gurii

Foarte rare: sângerare la nivelul stomacului sau intestinului

 

Tulburări hepatobiliare

Rare: creşteri ale valorilor serice ale enzimelor hepatice

Foarte rare: tulburări ale ficatului (cum sunt hepatită, uneori asociată cu icter şi/sau insuficienţă hepatică).

 

Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat

Frecvente: transpiraţii

Mai puţin frecvente: erupţii trecătoare pe piele, mâncărime

Foarte rare: tulburări severe la nivelul pielii (incluzând eritem polimorf, sindrom Stevens-Johnson şi necroliză epidermică toxică), reacţii de hipersensibilitate la lumina soarelui.

 

Tulburări renale şi ale căilor urinare

Mai puţin frecvente: tulburări de urinare cum sunt incapacitatea de a urina, trecere dificilă a urinei

 

Tulburări ale aparatului genital şi ale sânului

Foarte frecvente: disfuncţie sexuală

Rare: concentraţie prea mare de prolactină, un hormon al lactaţiei, în sânge (hiperprolactinemie)/secreţie la nivelul sânilor

Foarte rare: erecţie dureroasă şi prelungită

 

Tulburări musculo-scheletice şi ale ţesutului conjunctiv

Rare: dureri articulare, dureri musculare

La pacienţii care utilizează acest medicament s-a observat risc crescut pentru fracturi osoase. 

 

Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare

Frecvente: stare generală de slăbiciune, creştere în greutate

Foarte rare: umflare a ţesuturilor determinată de retenţia de lichide

 

Simptome de întrerupere observate la oprirea tratamentului cu Paluxetil

Simptomele de întrerupere apar frecvent după întreruperea tratamentului cu Paluxetil (vezi punctul “Înainte de a utiliza Paluxetil” şi “Cum să utilizaţi Paluxetil”).

Cel mai frecvent raportate reacţii adverse sunt ameţeli, tulburări ale sensibilităţii (incluzând parestezii), tulburări ale somnului (incluzând insomnie şi vise intense), agitaţie sau anxietate, greaţă şi/sau vărsături, tremurături ale corpului (tremor), confuzie, transpiraţii, instabilitate emoţională, tulburări de vedere, bătăi neregulate sau puternice ale inimii (palpitaţii), diaree, iritabilitate şi durere de cap.

În general, aceste evenimente sunt uşoare până la moderate şi sunt auto-limitante, dar, la unii pacienţi pot fi severe şi/sau prelungite. 

 

Reacţii adverse suplimentare observate în studiile clinice efectuate la copii şi adolescenţi

În studiile cu paroxetină efectuate la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani, următoarele reacţii adverse au fost observate la mai puţin de 1 din 10 dintre aceştia: comportament legat de sinucidere cu tendinţă crescută (incluzând tentative de suicid şi gânduri legate de sinucidere), comportament de auto-vătămare şi ostilitate crescută, ostilitate, agresivitate, absenţa apetitului alimentar, tremurături, transpiraţii anormale, hiperactivitate (prea multă energie), agitaţie, labilitate emoţională (incluzând plâns şi modificări ale dispoziţiei) şi vânătăi sau sângerări anormale (cum este sângerarea la nivelul nasului).

Aceste studii au arătat că aceleaşi simptome au afectat copiii şi adolescenţii care au utilizat comprimate placebo dar într-un procent mai redus.

 

Unii dintre pacienţii din aceste studii cu vârsta sub 18 ani au prezentat simptome de întrerupere la oprirea tratamentului cu paroxetină. Aceste efecte au fost similare cu cele observate la adulţi după întreruperea tratamentului cu paroxetină (vezi Reacţii adverse posibile). Suplimentar, pacienţii cu vârsta sub 18 ani au prezentat frecvent (au fost afectaţi 1 din 10) durere la nivelul stomacului, nervozitate şi labilitate emoţională (incluzând plâns şi modificări ale dispoziţiei, tendinţă de auto-vătămare şi tentative suicidare).

Cum se păstrează Paluxetil

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

 

Nu utilizaţi Paluxetil după data de expirare înscrisă pe cutie, blister sau flacon. 

 

Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A nu se păstra la temperaturi peste 30°C.

 

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Paluxetil 20/40 mg

Substanţa activă este paroxetina. 

 

Paluxetil 20 mg comprimate filmate

Fiecare comprimat filmat conţine paroxetină 20 mg (sub formă de clorhidrat de paroxetină anhidră 22,2 mg).

 

Paluxetil 40 mg comprimate filmate

Fiecare comprimat filmat conţine paroxetină 40 mg (sub formă de clorhidrat de paroxetină anhidră 44,4 mg).

 

Celelalte componente sunt:  

Nucleu: manitol, celuloză microcristalinǎ, copovidonă, amidonglicolat de sodiu (tip A), dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu

 

Film: hipromeloză, talc, dioxid de titan (E 171)

 

Cum arată Paluxetil şi conţinutul ambalajului

Comprimatele de Paluxetil 20 mg sunt rotunde, de culoare albă, cu linie mediană sensibilă la apăsare şi marcat e cu „PX 20” şi sunt disponibile în blistere din PVC/Al cu 7, 10, 14, 15, 20, 28, 30, 40, 50, 50×1, 60, 100, 200 şi 250 comprimate filmate sau în flacoane din PEÎD cu capac din PEJD cu 7, 10, 14, 15, 20, 28, 30, 40, 50, 50×1, 60, 100, 200 şi 250 comprimate filmate.

 

Comprimatele de Paluxetil 40 mg sunt rotunde, cvadrisectate, de culoare albă, cu o crestătura sensibilă la apăsare şi marcate cu „PX 40” şi sunt disponibile în blistere din PVC/Al cu 7, 14, 15, 20, 28, 30, 40, 50, 50×1, 60, 100, 200 şi 250 comprimate filmate sau în flacoane din PEÎD cu capac din PEJD cu 7, 14, 15, 20, 28, 30, 40, 50, 50×1, 60, 100, 200 şi 250 comprimate filmate.

 

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

 

Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

 

Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă

S.C. Sandoz S.R.L.

Str.Livezeni nr.7A, 540472 Târgu Mureş, România

 

Fabricantul 

SALUTAS PHARMA GmbH   

Otto-von-Guericke-Allee 1, 39179 Barleben, Germania

(Sediul administrativ)

 

SALUTAS PHARMA GmbH   

Otto-von-Guericke-Allee 1, 39179 Barleben, Germania

(Locul de fabricaţie)

 

SALUTAS PHARMA GmbH    

Dieselstrasse 5, 70839 Gerlingen, Germania

(Locul de fabricaţie)

 

LEK S.A.

Ul. Podlipie 16 C, 95 010 Strykow, Polonia

(Sediul administrativ)

 

LEK S.A.

Ul. Domaniewska 50 C, 02-672 Warszawa, Polonia

(Locul de fabricaţie)

 

LEK Pharmaceuticals d.d.

Verovskova 57, 1526 Ljubljana, Slovenia

 

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

 

Danemarca    Paroc

Germania    Paroxetin Sandoz 20 mg Filmtabletten 

     Paroxetin Sandoz 40mg Filmtabletten

Italia     Paroxetina HEXAL 20 compresse rivestite con film

Polonia     Paxtin 20

     Paxtin 40

Portugalia    Paroxetina Sandoz

România PALUXETIL 20 mg comprimate filmate

PALUXETIL 40 mg comprimate filmate

     

 

Acest prospect a fost aprobat în Ianuarie 2012

 

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica