ESLOREX 5 mg/ 10 mg/ 15 mg/ 20 mg, comprimate filmate

Producător: ZENTIVA k.s.
Substanță activa
escitalopram
Clasa ATC
N06AB
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
Eslorex conţine substanţa activă escitalopram şi este utilizat în tratamentul depresiei (episoadelor depresive majore) şi al tulburărilor de anxietate (cum este tulburarea de panică cu sau fără agorafobie, manifestată prin frica de vă afla în locuri unde ajutorul nu este disponibil, tulburarea de anxietate socială, tulburarea de anxietate generalizată şi tulburarea obsesiv-compulsivă).
Producător
Zentiva a.s.
Acțiune terapeutică
antidepresive

Ce este Eslorex şi pentru ce se utilizează

Eslorex conţine substanţa activă escitalopram şi este utilizat în tratamentul depresiei (episoadelor depresive majore) şi al tulburărilor de anxietate (cum este tulburarea de panică cu sau fără agorafobie, manifestată prin frica de vă afla în locuri unde ajutorul nu este disponibil, tulburarea de anxietate socială, tulburarea de anxietate generalizată şi tulburarea obsesiv-compulsivă).

Eslorex aparţine unui grup de antidepresive numite inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS). Aceste medicamente acţionează asupra sistemului serotoninergic din creier, crescând concentraţia de serotonină. Tulburările sistemului serotoninergic sunt considerate un factor important în dezvoltarea depresiei şi a tulburărilor asociate.

Ce trebuie să ştiţi inainte să utilizaţi Eslorex

Nu luaţi Eslorex

• dacă sunteţi alergic la escitalopram sau la oricare dintre celelalte componente ale Eslorex (vezi punctul 6 ).

•               dacă luaţi alte medicamente care aparţin unui grup numit inhibitori ai MAO, care include selegilina (utilizată în tratamentul bolii Parkinson), moclobemida (utilizată în tratamentul depresiei) şi linezolidul (un antibiotic).

•               dacă v-aţi născut cu sau aţi avut un episod de bătăi anormale ale inimii (care a fost evidenţiat pe ECG, un test pentru evaluarea modului în care funcţionează inima).

•               dacă luaţi medicamente pentru probleme cu ritmul bătăilor inimii sau care ar putea afecta ritmul bătăilor inimii (vezi punctul 2 „Eslorex împreună cu alte medicamente”)

Atenţionări şi precauţii

înainte să luaţi acest medicament adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă suferiţi de orice altă boală sau afecţiune, deoarece poate fi necesar ca acesta să ia acest lucru în considerare:

•         dacă în timpul tratamentului apar convulsii sau dacă aveţi epilepsie.Tratamentul cu Eslorex trebuie oprit dacă apar convulsii sau dacă creşte frecvenţa de apariţie a convulsiilor (vezi punctul 4 )

•         dacă suferiţi de insuficienţă hepatică sau renală. Poate fi necesar ca medicul dumneavoastră să vă modifice doza.

•         dacă suferiţi de diabet zaharat. Tratamentul cu Eslorex poate modifica controlul glicemiei. Poate fi necesară modificarea dozei de insulină sau de medicamente antidiabetice orale.

•         dacă aveţi o concentraţie mică a sodiului în sânge

•         dacă aveţi tendinţa de a sângera sau de a vă învineţi uşor

•         dacă vi se efectuează tratament anticonvulsivant

•         dacă aveţi boală cardiacă coronariană.

•                dacă suferiţi sau aţi suferit de probleme la inimă sau aţi avut un infarct (atac de cord) recent.

•               dacă aveţi o frecvenţă scăzută a bătăilor inimii în repaus şi/sau ştiţi că aţi putea avea pierderi de sare din organism ca rezultat al unor episoade de diaree severă sau vărsături (stare de rău) sau ca rezultat al utilizării diureticelor (medicamente care cresc eliminarea de urină).

•               dacă aveţi un ritm al inimii rapid sau neregulat, stare de leşin, colaps sau ameţeli la ridicarea în picioare, care ar putea indica o funcţionare anormală a inimii (afectarea ritmului bătăilor inimii).

Vă rugăm să luaţi în considerare

Similar altor medicamente utilizate în tratamentul depresiei sau al afecţiunilor asociate, ameliorarea clinică nu se obţine imediat. După iniţierea tratamentului cu Eslorex, pot trece câteva săptămâni până când veţi remarca vreo ameliorare. În cazul tratamentului tulburării de panică sunt necesare, de regulă, 2-4 săptămâni până la observarea unei ameliorări. La iniţierea tratamentului, anumiţi pacienţi pot prezenta accentuarea anxietăţii, care va dispărea în cursul tratamentului continuu. Ca urmare, este foarte important să urmaţi exact indicaţiile medicului dumneavoastră şi să nu întrerupeţi tratamentul sau să modificaţi doza, fără recomandarea medicului dumneavoastră.

Gânduri de sinucidere şi agravarea stării dumneavoastră de depresie sau de anxietate Depresia şi/sau tulburările de anxietate de care suferiţi vă pot provoca uneori idei de auto-vătămare sau sinucidere. Acestea se pot accentua la începerea tratamentului cu medicamente antidepresive, deoarece acţiunea tuturor acestor medicamente se produce în timp, de obicei în aproximativ două săptămâni şi câteodată şi mai mult.

Sunteţi mai înclinat spre astfel de idei:

–         dacă aţi avut anterior gânduri de sinucidere sau auto-vătămare.

–         dacă sunteţi de vârstă adultă tânără. Informaţia rezultată din studiile clinice arată existenţa unui risc crescut de comportament suicidar la adulţii în vârstă de mai puţin de 25 de ani, care suferă de o afecţiune psihică şi au urmat un tratament cu un antidepresiv.

Dacă aveţi gânduri de autovătămare sau sinucidere, indiferent de moment, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau unui spital.

Poate fi util să vă adresaţi unei rude sau unui prieten apropiat, căruia să-i spuneţi că vă simţiţi deprimat sau că suferiţi de o tulburare de anxietate şi pe care să-l rugaţi să citească acest prospect. Puteţi ruga persoana respectivă să vă spună dacă nu consideră că starea dumneavoastră de depresie sau anxietate s-a agravat sau dacă o îngrijorează vreo modificare apărută în comportamentul dumneavoastră.

Unii pacienţi cu tulburare maniaco-depresivă pot intra în faza maniacală. Aceasta se manifestă prin idei neobişnuite şi care se modifică rapid, senzaţie nepotrivită de fericire şi activitate fizică excesivă. Dacă prezentaţi aceste simptome, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră

Simptome cum sunt stare de nelinişte sau dificultăţi de a sta aşezat sau în picioare pot să apară şi în primele săptămâni de tratament. Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă constataţi apariţia unor astfel de simptome.

Este posibil ca, uneori, să nu percepeţi simptomele de mai sus şi, de aceea, poate fi util să vă adresaţi unei rude sau unui prieten apropiat, care să vă ajute să observaţi posibilele semne ale modificărilor comportamentului dumneavoastră.

Dacă aveţi stări sau gânduri de tristeţe sau dacă, în timpul tratamentului, apare oricare dintre simptomele menţionate mai sus, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la cel mai apropiat spital.

Utilizarea la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani

De regulă, Eslotrex nu trebuie utilizat la copii şi adolescenţi cu vârsta sub_18 ani. De asemenea, trebuie să ştiţi că pacienţii cu vârsta sub 18 ani au risc crescut de apariţie a reacţiilor adverse, cum sunt tentativa de suicid, idei suicidare şi ostilitate (predominant agresivitate, comportament opoziţional şi furie) când utilizează această clasă de medicamente. Cu toate acestea, medicul dumneavoastră poate prescrie Eslorex pacienţilor cu vârsta sub 18 ani dacă decide că aşa este cel mai bine pentru pacient. Dacă medicul dumneavoastră prescrie Eslorex pentru un pacient cu vârsta sub 18 ani şi vreţi să discutaţi despre acest lucru, reveniţi la medicul dumneavoastră. Trebuie să-l informaţi pe medicul dumneavoastră dacă apar oricare dintre simptomele menţionate anterior sau dacă acestea se agravează la pacienţii cu vârsta sub 18 ani care utilizează Eslorex. De asemenea, siguranţa pe termen lung a efectelor Eslorex asupra creşterii, dezvoltării fizice, cognitive şi comportamentale nu a fost încă demonstrată la acest grup de vârstă.

Eslorex împreună cu alte medicamente

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.

Nu luaţi Eslorex împreună cu:

•          „Inhibitori neselectivi de monoaminooxidază ( MAO)” care conţin ca substanţe active fenelzină, iproniazidă, izocarboxazidă, nialamidă şi tranilcipromină. Dcă aţi luat oricare dintre aceste medicamente, trebuie să aşteptaţi 14 zile înainte de a începe să utilizaţi Eslorex. După ce opriţi tratamentul cu Eslorex, trebuie să aşteptaţi 7 zile, înainte de a utiliza oricare dintre medicamentele menţionate mai sus.

•          „Inhibitori selectivi, reversibili de MAO-A” care conţin moclobemidă (utilizată în tratamentul depresiei).

•          „Inhibitori ireversibili MAO-B” care conţin selegilină (utilizată în tratamentul bolii Parkinson)Acestea cresc riscul de reacţii adverse.

•         Antibioticul linezolid.

•         Medicamente pentru problemele de ritm al bătăilor inimii sau medicamente care ar putea afecta ritmul bătăilor inimii, cum ar fi antiaritmice de clasa IA şi III, antipsihotice (de exemplu derivaţi de fenotiazină, pimozid, haloperidol), antidepresive triciclice, anumite substanţe antimicrobiene (de exemplu sparfloxacină, moxifloxacină, eritromicină administrată intravenos, pentamidină, tratament antimalaric în special halofantrină), anumite antihistaminice (astemizol, mizolastină).

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente:

•          Litiu (utilizat în tratamentul tulburării maniaco-depresive) şi triptofan.

•          Imipramină şi desipramină (ambele utilizate în tratamentul depresiei)

•          Sumatriptan şi medicamente similare (utilizate în tratamentul migrenei) şi tramadol (utilizat împotriva durerii severe). Acestea cresc riscul de reacţii adverse.

•          Cimetidină şi omeprazol (utilizate în tratamentul ulcerului gastric), fluvoxamină (antidepresiv) şi ticlopidină (utilizat pentru reducerea riscului de accident vascular cerebral). Acestea pot determina creşterea concentraţiei Eslorex în sânge.

•          Sunătoare (numită şi Hypericum perforatum) – un preparat pe bază de plante medicinale utilizat în tratamentul depresiei.

•          Acid acetilsalicilic şi medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (medicamente utilizate pentru ameliorarea durerii sau pentru a fluidiza sângele – numite şi anticoagulante). ). Combinaţia acestor medicamente poate produce sângerări.

•         Warfarină, dipiridamol şi fenprocumonă (medicamente utilizate pentru a fluidiza sângele, numite anticoagulante). Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă verifice timpul de coagulare a sângelui la începutul şi la încheierea tratamentului cu Eslorex, pentru a se asigura că doza de anticoagulant pe care o utilizaţi mai este adecvată.

•          Mefloquină (utilizată în tratamentul malariei), bupropionă (utilizată în tratamentul depresiei) şi tramadol (utilizat în tratamentul durerii severe), din cauza riscului posibil de scădere a pragului convulsivant.

•         Neuroleptice (medicamente utilizate în tratamentul schizofreniei, psihozelor) din cauza riscului posibil de scădere a pragului convulsivant şi antidepresive.

•          Flecainidă, propafenonă şi metoprolol (utilizat în tratamentul bolilor cardiovasculare), desipramină, clomipramină şi nortriptilină (antidepresive) şi risperidonă, tioridazină, şi haloperidol (antipsihotice). Poate fi necesară modificarea dozei de Eslorex

Utilizarea Eslorex împreună cu alimente, băuturi şi alcool

Eslorex poate fi administrat cu sau fără alimente (vezi punctul 3).

Similar altor medicamente, nu este recomandat consumul de alcool etilic în timpul administrării Eslorex, deşi nu sunt de aşteptat interacţiuni între Eslorex şi alcoolul etilic.

Sarcina, alăptarea şi fertilitatea

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Nu luaţi Eslorex dacă sunteţi gravidă, cu excepţia cazului în care aţi discutat cu medicul dumneavoastră despre riscurile şi beneficiile implicate.

înainte de naştere, asiguraţi-vă că moaşa şi/sau medical ştie că luaţi Eslorex. În cazul în care sunt luate în timpul sarcinii, în special în ultimele 3 luni de sarcină, medicamente precum Eslorex pot să crescă riscul de apariţie a unei afecţiuni grave la nou-născut, numită hipertensiune pulmonară persistentă la nou-născut (HTPP), ceea ce face nou-născutul să respire mai repede şi să aibă culoare vineţie. Aceste simptome apar, în general, în primele 24 ore după naştere. Dacă aceasta se întâmplă copilului dumneavoastră, trebuie să vă adresaţi imediat unui medic şi/sau moaşei.

Dacă luaţi Eslorex în timpul ultimelor 3 luni de sarcină, trebuie să ştiţi că pot să apară următoarele reacţii adverse la nou-născut: dificultăţi la respiraţie, culoare vânătă a pielii, convulsii, modificări ale temperaturii corpului, dificultăţi la alimentaţie, vărsături, hipoglicemie, rigiditate musculară sau musculatură flască, reflexe exagerate, tremor, nervozitate, iritabilitate, letargie, plâns continuu, insomnie şi tulburări ale somnului. Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă nou-născutul prezintă oricare dintre aceste simptome.

Dacă luaţi Eslorex în timpul sarcinii, nu întrerupeţi niciodată brusc tratamentul.

Nu luaţi Eslorex dacă alăptaţi, cu excepţia cazului în care aţi discutat cu medicul dumneavoastră despre riscurile şi beneficiile implicate.

Studiile efectuate la animale au evidenţiat faptul că citalopramul, un medicament asemănător escitalopramului, determină reducerea calităţii spermei. Teoretic, aceasta ar putea afecta fertilitatea, dar până în prezent, nu s-a observat vreun impact asupra fertilităţii la om.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu se recomandă conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor înainte de a şti cum vă afectează tratamentul cu Eslorex.

Cum să utilizaţi Eslorex

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavostră. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Adulţi

Depresie

Doza uzuală recomandată este de 10 mg Eslorex o dată pe zi. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda creşterea dozei până la maxim 20 mg pe zi.

Atac de panică

Doza iniţială este de 5 mg Eslorex o dată pe zi în prima săptămână, înainte de a creşte doza la 10 mg pe zi. Medicul dumneavoastră vă poate creşte doza până la maxim 20 mg pe zi.

Tulburare de anxietate socială

Doza uzuală recomandată este de 10 mg Eslorex o dată pe zi. în funcţie de răspunsul dumneavoastră la tratament, medicul dumneavoastră vă poate scădea doza la 5 mg pe zi sau o poate creşte până la maxim 20 mg pe zi.

Tulburare de anxietate generalizată

Doza uzuală recomandată este de 10 mg Eslorex o dată pe zi. Medicul dumneavoastră vă poate creşte doza până la maxim 20 mg pe zi.

Tulburare obsesiv-compulsivă

Doza uzuală recomandată este de 10 mg Eslorex o dată pe zi. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda creşterea dozei până la maxim 20 mg pe zi.

Pacienţi vârstnici (cu vârsta peste 65 de ani)

De regulă, doza iniţială recomandată este de 5 mg Eslorex o dată pe zi. Doza poate fi crescută de medicul dumneavoastră la 10 mg pe zi.

Copii şi adolescenţi (cu vârsta sub 18 ani)

De regulă, Eslorex nu trebuie utilizat la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani. Pentru informaţii suplimentare, vezi punctul 2

Puteţi să luaţi Eslorex împreună cu alimentele sau separat. Comprimatele se înghit întregi, cu o cantitate suficientă de apă. Nu mestecaţi comprimatele, deoarece au gust amar.

Dacă este necesar, comprimatele pot fi fragmentate aşezându-le pe o suprafaţă plană, cu faţa cu linie mediană în sus. Comprimatele pot fi apoi rupte prin presarea marginilor comprimatului, folosind degetele arătătoare.

Durata tratamentului

Este posibil să treacă două săptămâni, până când veţi remarca îmbunătăţirea stării dumneavoastră. Continuaţi să utilizaţi Eslorex, chiar dacă durează un timp până la îmbunătăţirea stării dumneavoastră.

Nu modificaţi doza medicamentului fără să discutaţi în prealabil cu medicul dumneavoastră.

Continuaţi să utilizaţi Eslorex atât timp cât vă recomandă medicul dumneavoastră. Dacă încetaţi utilizarea prea repede, simptomele vă pot reveni. Se recomandă să continuaţi tratamentul cel puţin 6 luni, după ce starea dumneavoatră se îmbunătăţeşte.

Dacă luaţi mai mult Eslorex decât trebuie

Dacă aţi luat o doză de Eslorex mai mare decât cea recomandată, vă rugăm să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră sau departamentului de urgenţă al celui mai apropiat spital. Faceţi acest lucru chiar dacă nu prezentaţi nici un semn de disconfort.

Semnele de supradozaj pot fi ameţeli, tremor, agitaţie, convulsii, comă, greaţă, vărsături, modificări ale ritmului inimii, scădere a tensiunii arteriale şi modificări ale echilibrului lichidelor/sărurilor din organism. Luaţi cu dumneavoastră cutia de Eslorex, atunci când mergeţi la medicul dumneavoastră sau la spital.

Dacă uitaţi să luaţi Eslorex

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Dacă uitaţi să luaţi o doză şi vă amintiţi înainte de culcare, luaţi imediat medicamentul. Urmaţi în continuare schema de utilizare obişnuită. Dacă vă amintiţi în cursul nopţii sau în dimineaţa următoare, săriţi peste doza uitată şi continuaţi cu schema de utilizare obişnuită.

Dacă încetaţi să luaţi Eslorex

Opriţi tratamentul cu Eslorex doar atunci când vă recomandă medicul dumneavoastră. La încheierea perioadei dumneavoastră de tratament, se recomandă ca dozele de Eslorex să fie reduse treptat, pe parcursul câtorva săptămâni.

Atunci când încetaţi să utilizaţi Eslorex mai ales dacă acest lucru este efectuat brusc, este posibil să prezentaţi simptome de întrerupere. Acestea sunt frecvente la întreruperea tratamentului cu Eslorex. Riscul de apariţie este mai mare atunci când Eslorex a fost utilizat pe o perioadă mai lungă, în doze mai mari sau când oprirea tratamentului se face prea rapid. Majoritatea pacienţilor a constatat că aceste simptome sunt uşoare şi dispar de la sine în decurs de două săptămâni. Totuşi, simptomele de întrerupere pot fi mai severe ca intensitate la unii pacienţi sau se pot prelungi până la 2-3 luni sau mai mult. Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă aveţi simptome de întrerupere severe la oprirea tratamentului cu Eslorex. Acesta vă poate recomanda reluarea tratamentului şi reducerea mai lentă a dozelor.

Simptomele de întrerupere cuprind: ameţeli (instabilitate sau pierderea echilibrului), senzaţii de înţepături şi furnicături, senzaţii de arsură (mai puţin frecvente), senzaţii de şoc electric, inclusiv la nivelul capului, tulburări ale somnului (vise intense, coşmaruri, imposibilitatea de a adormi), anxietate, dureri de cap, senzaţie de rău (greaţă), transpiraţii (incluzând transpiraţii nocturne), senzaţie de nelinişte sau agitaţie, tremor, confuzie sau dezorientare, senzaţie de iritabilitate, diaree (scaune moi), tulburări de vedere, bătăi ale inimii asemănătoare unor lovituri sau bătăi din aripi (palpitaţii).

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţiile adverse dispar, de obicei, după câteva săptămâni de tratament. Vă rugăm să reţineţi că unele manifestări pot fi, de asemenea, simptome ale bolii dumneavoastră, care vor dispărea când veţi începe să vă simţiţi mai bine.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă pe parcursul tratamentului vă apar următoarele reacţii adverse:

Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane)::

•          sângerări neobişnuite, incluzând sângerări gastrointestinale nclusiv la nivelul rectului

Rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane)::

•         dacă vă apar umflături la nivelul pielii, limbii, buzelor sau feţei sau dacă aveţi dificultăţi la respiraţie sau la înghiţire (reacţie alergică), adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau unui spital.

•         dacă aveţi febră mare, agitaţie, confuzie, tremor şi contracţii rapide ale musculaturii, acestea pot fi semnele unei afecţiuni rare, numită sindrom serotoninergic. Dacă simptomele dumneavoastră corespund cu cele enumerate, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

Dacă prezentaţi următoarele evenimente adverse, trebuie să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră sau să mergeţi la departamentul de urgenţă al celui mai apropiat spital.

•         dificultăţi la urinat

•         convulsii, vezi şi punctul 2 „Atenţionări şi precauţii”.”

•         îngălbenire a pielii şi a albului ochilor care sunt semne de insuficienţă hepatică/hepatită.

•         bătăi ale inimii rapide, neregulate, leşin care ar putea fi simptomele unei afecţiuni ameninţătoare de viaţă cunoscută sub numele de torsadă a vârfurilor.

În plus, faţă de cele prezentate mai sus, au fost raportate următoarele reacţii adverse:

Foarte frecvente (pot afectamai mult de 1 din 10 persoane):

•         senzaţie de rău (greaţă)

Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane :

•         nas înfundat sau curgere a nasului (sinuzită)

•         scădere sau creştere a poftei de mâncare

•         anxietate, nelinişte, vise anormale, dificultăţi la adormire, somnolenţă, ameţeli, căscat, tremor, furnicături pe piele

•         diaree, constipaţie, vărsături, uscăciune a gurii

•         intensificare a transpiraţiei

•         dureri ale muşchilor şi articulaţiilor (artralgii şi mialgii)

•         tulburări sexuale (ejaculare tardivă, probleme de erecţie, scădere a apetitului sexual, iar la femei pot să apară dificultăţi de atingere a orgasmului)

•         oboseală, febră

•         creştere în greutate

Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane):

•         scădere în greutate

•         urticarie, erupţie trecătoare pe piele, mâncărime (prurit)

•         scrâşnire a dinţilor, agitaţie, nervozitate, atac de panică, stare confuzională

•         tulburări ale somnului, modificări ale gustului, leşin (sincopă)

•         mărirea pupilelor (midriază), tulburări de vedere, ţiuit în urechi (tinitus)

•         cădere a părului

•         sângerări vaginale

•         bătăi rapide ale inimii

•         umflare a mâinilor şi picioarelor

•         sângerări din nas

Rare (pot afecta pana la 1 din 1000 persoane):

•         agresivitate, depersonalizare, halucinaţii

•         bătăi rare ale inimii

•         evenimente legate de suicid, vezi şi punctul 2 „Atenţionări şi precauţii” Unii pacienţi au raportat (reacţii adverse cu frecvenţă necunoscută)

•          scăderea nivelului de sodiu în sânge (simptomele sunt greaţă şi vărsături, însoţite de slăbiciune musculară sau confuzie)

•         ameţeli la ridicarea în picioare, determinate de tensiunea arterială scăzută (hipotensiune arterială ortostatică)

•         valori anormale ale testelor funcţiei ficatului (creştere a valorilor serice ale enzimelor hepatice)

•         tulburări de mişcare (mişcări musculare involuntare)

•         erecţii dureroase (priapism)

•         tulburări de sângerare, incluzând sângerări ale pielii şi mucoaselor (echimoze) şi număr mic de plachete sanguine (trombocitopenie)

•         umflare bruscă a pielii sau mucoaselor (angioedem)

•         creştere a cantităţii de urină eliminată (secreţie inadecvată de hormone antidiuretic ADH)

•         scurgeri de lapte la femeile care nu alăptează

•         manie

•          modificare a ritmului bătăilor inimii (denumită „prelungirea intervalului QT”, evidenţiată pe ECG, test care evaluează activitatea electrică a inimii)

In plus, este cunoscut faptul că unele reacţii adverse apar la utilizarea unor medicamente care acţionează în mod similar cu escitalopramul (substanţa activă din compoziţia ESLOREX). Acestea sunt:

•         nelinişte motorie (acatisie)

•         anorexie

În timpul tratamentului sau în cazul întreruperii precoce a tratamentului cu escitalopram s-au raportat gânduri de autovătămare sau de sinucidere (cazuri de ideaţie suicidară şi comportamente suicidare) (vezi şi punctul 2 „Atenţionări şi precauţii).

La pacienţii care utilizează acest tip de medicamente a fost observat un risc crescut de fracturi.

Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect.

Cum se păstrează Eslorex

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor. Acest medicament nu necesită condiţii special de păstrare.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare, înscrisă pe cutie şi blister după „EXP”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

Ce conţine Eslorex

Substanţa activă este escitalopramul. Fiecare comprimat de Eslorex conţine 5 mg, 10 mg, 15 mg sau 20 mg escitalopram (sub formă de oxalat).

Celelalte componente sunt:

Nucleu: celuloză microcristalină (E460), croscarmeloză sodică ( E468), dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu (E470b)

Film: hipromeloză (E464), dioxid de titan (E171) şi macrogol 400.

Cum arată Eslorex şi conţinutul ambalajului:

Eslorex se prezintă sub formă de comprimate filmate de 5 mg, 10 mg, 15 mg şi 20 mg.

Comprimatele sunt descrise mai jos:

Eslorex 5 mg: comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare albă sau aproape albă.

Eslorex 10 mg: comprimate filmate ovale (8,1 x 5,6 mm), de culoare albă sau aproape albă, prevăzute cu o linie mediană pe una din feţe.

Comprimatul poate fi divizat în doze egale.

Eslorex 15 mg: comprimate filmate ovale (10,4 x 5,6 mm), de culoare albă sau aproape albă, prevăzute cu o linie mediană pe una din feţe.

Linia mediană are numai rolul de a uşura ruperea comprimatului pentru a fi înghiţit uşor şi nu de divizare în doze egale.

Eslorex 20 mg: comprimate filmate ovale (11,6 x 7,1 mm), de culoare albă sau aproape albă, prevăzute cu o linie mediană pe una din feţe. Comprimatul poate fi divizat în doze egale.

Eslorex este disponibil în următoarele mărimi de ambalaj: Cutii cu 30 sau 60 comprimate filmate

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Zentiva k.s.

U kabelovny 130, Dolni Mecholupy, 102 37, Praga 10, Republica Cehă

Fabricant

Zentiva a.s.

Nitrianska 100, 920 27 Hlohovec, Republica Slovacia

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica