ESCITIL 5 mg/ 10 mg/ 15 mg/ 20 mg comprimate filmate

Producător: EGIS PHARMACEUTICALS PLC.
Substanță activa
escitalopram
Clasa ATC
N06AB
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
ESCITIL conţine substanţa activă escitalopram şi este utilizat în tratamentul depresiei (episoadelor depresive majore) şi al tulburărilor de anxietate (cum este tulburarea de panică cu sau fără agorafobie, manifestată prin frica de a vă afla în locuri unde ajutorul nu este disponibil, tulburarea de anxietate socială, tulburarea de anxietate generalizată şi tulburarea obsesiv-compulsivă).
Producător
EGIS PHARMACEUTICALS PLC.
Acțiune terapeutică
antidepresive

Ce este ESCITIL şi pentru ce se utilizează

ESCITIL conţine substanţa activă escitalopram şi este utilizat în tratamentul depresiei (episoadelor depresive majore) şi al tulburărilor de anxietate (cum este tulburarea de panică cu sau fără agorafobie, manifestată prin frica de a vă afla în locuri unde ajutorul nu este disponibil, tulburarea de anxietate socială, tulburarea de anxietate generalizată şi tulburarea obsesiv-compulsivă).

ESCITIL aparţine unui grup de antidepresive numite inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS). Aceste medicamente acţionează asupra sistemului serotoninergic din creier, crescând concentraţia de serotonină. Tulburările sistemului serotoninergic sunt considerate un factor important în dezvoltarea depresiei şi a tulburărilor asociate.

Inainte să utilizaţi ESCITIL

Nu utilizaţi ESCITIL

• dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la escitalopram sau la oricare dintre celelalte componente ale ESCITIL (vezi pct. 6 „Informaţii suplimentare”).

•          dacă luaţi alte medicamente care aparţin unui grup numit inhibitori ai MAO, care include selegilina (utilizată în tratamentul bolii Parkinson), moclobemida (utilizată în tratamentul depresiei) şi linezolidul (un antibiotic).

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi ESCITIL

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă suferiţi de orice altă boală sau afecţiune, deoarece poate fi necesar ca acesta să ia acest lucru în considerare. În special, spuneţi medicului dumneavoastră:

•          dacă prezentaţi convulsii pentru prima oară în viaţă sau aveţi epilepsie şi simţiţi o creştere a frecvenţei de apariţie a convulsiilor tratamentul cu ESCITIL trebuie oprit (vezi pct. 4 „Reacţii adverse posibile”)

•          dacă suferiţi de insuficienţă hepatică sau renală. Poate fi necesar ca medicul dumneavoastră să vă modifice doza.

•          dacă suferiţi de diabet zaharat. Tratamentul cu ESCITIL poate modifica controlul glicemiei. Poate fi necesară modificarea dozei de insulină sau de medicamente antidiabetice orale.

•          dacă aveţi o concentraţie mică a sodiului în sânge

•          dacă aveţi tendinţa de a sângera sau de a vă învineţi uşor

•          dacă vi se efectuează tratament anticonvulsivant

•          dacă aveţi boală cardiacă coronariană.

Vă rugăm să luaţi în considerare

Similar altor medicamente utilizate în tratamentul depresiei sau al afecţiunilor asociate, ameliorarea clinică nu se obţine imediat. După iniţierea tratamentului cu ESCITIL, pot trece câteva săptămâni până când veţi remarca vreo ameliorare.

În cazul tratamentului tulburării de panică sunt necesare, de regulă, 2-4 săptămâni până la observarea unei ameliorări. La iniţierea tratamentului, anumiţi pacienţi pot prezenta accentuarea anxietăţii, care va dispărea în cursul tratamentului continuu. Ca urmare,este foarte important să urmaţi exact indicaţiile medicului dumneavoastră şi să nu întrerupeţi tratamentul sau să modificaţi doza, fără recomandarea acestuia.

Gânduri de sinucidere şi agravarea stării dumneavoastră de depresie sau de anxietate Depresia şi/sau tulburările de anxietate de care suferiţi vă pot provoca uneori idei de auto-vătămare sau sinucidere. Acestea se pot accentua la începerea tratamentului cu medicamente antidepresive, deoarece acţiunea tuturor acestor medicamente se produce în timp, de obicei în aproximativ două săptămâni şi câteodată şi mai mult.

Sunteţi mai înclinat spre astfel de idei:

–          dacă aţi avut anterior gânduri de sinucidere sau auto-vătămare.

–          dacă sunteţi de vârstă adultă tânără. Informaţia rezultată din studiile clinice arată existenţa unui risc crescut de comportament suicidar la adulţii în vârstă de mai puţin de 25 de ani, care suferă de o afecţiune psihică şi au urmat un tratament cu un antidepresiv.

In cazul în care aveţi gânduri de auto-vătămare sau sinucidere, indiferent de moment, contactaţi-vă imediat medicul sau adresaţi-vă fără întârziere unui spital.

Poate fi util să vă adresaţi unei rude sau unui prieten apropiat, căruia să-i spuneţi că vă simţiţi deprimat sau că suferiţi de o tulburare de anxietate şi pe care să-l rugaţi să citească acest prospect. In acelaşi timp, puteţi ruga persoana respectivă să vă spună dacă nu consideră că starea dumneavoastră. de depresie sau anxietate s-a agravat sau dacă o îngrijorează vreo modificare apărută în comportamentul dumneavoastră.

Unii pacienţi cu tulburare maniaco-depresivă pot intra în faza maniacală, caracterizată prin idei

neobişnuite şi care se modifică rapid, senzaţie nepotrivită de fericire şi activitate fizică excesivă. Dacă prezentaţi aceste simptome, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

De asemenea, în timpul primelor săptămâni de tratament pot să apară simptome cum sunt neliniştea sau dificultatea de a sta aşezat sau în picioare. Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă constataţi apariţia unor astfel de simptome.

Este posibil ca, uneori, să nu percepeţi simptomele de mai sus şi, de aceea, poate fi util să vă adresaţi unei rude sau unui prieten apropiat, care să vă ajute să observaţi posibilele semne ale modificărilor comportamentului dumneavoastră.

Dacă aveţi stări sau gânduri de tristeţe sau dacă, în timpul tratamentului, apar oricare dintre simptomele menţionate mai sus, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la cel mai apropiat spital.

Utilizarea la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani

De regulă, ESCITIL nu trebuie utilizat la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani.

De asemenea, trebuie să ştiţi că pacienţii cu vârsta sub 18 ani au risc crescut de apariţie a reacţiilor adverse, cum sunt tentativa de suicid, idei suicidare şi ostilitate (predominant agresivitate, comportament opoziţional şi furie) când utilizează această clasă de medicamente. Cu toate acestea, medicul dumneavoastră poate prescrie ESCITIL pacienţilor cu vârsta sub 18 ani dacă decide că aşa este cel mai bine pentru pacient. Dacă medicul dumneavoastră prescrie ESCITIL pentru un pacient cu vârsta sub 18 ani şi vreţi să discutaţi despre acest lucru, reveniţi la medicul dumneavoastră.

Trebuie să-l informaţi pe medicul dumneavoastră dacă apar oricare dintre simptomele menţionate anterior sau dacă acestea se agravează la pacienţii cu vârsta sub 18 ani care utilizează ESCITIL. De asemenea, siguranţa pe termen lung a efectelor ESCITIL asupra creşterii, dezvoltării fizice, cognitive şi comportamentale nu a fost încă demonstrată la acest grup de vârstă.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi orice alte medicamente, dintre cele din lista următoare.

•          „Inhibitori neselectivi de monoaminooxidază (IMAO)” care conţin ca substanţe active fenelzină, iproniazidă, izocarboxazidă, nialamidă şi tranilcipromină. Dacă aţi luat oricare dintre aceste medicamente, trebuie să aşteptaţi 14 zile înainte de a începe să utilizaţi ESCITIL. După ce opriţi tratamentul cu ESCITIL, trebuie să aşteptaţi 7 zile, înainte de a utiliza oricare dintre medicamentele menţionate mai sus.

•          „Inhibitori selectivi, reversibili de IMAO-A” care conţin moclobemidă (utilizată în tratamentul depresiei).

•          „Inhibitori ireversibili IMAO-B” care conţin selegilină (utilizată în tratamentul bolii Parkinson). Acestea cresc riscul de reacţii adverse.

•         Antibioticul linezolid.

• Litiu (utilizat în tratamentul tulburării maniaco-depresive) şi triptofan.

•          Imipramină şi desipramină (ambele utilizate în tratamentul depresiei).

•          Sumatriptan şi medicamente similare (utilizate în tratamentul migrenei) şi tramadol (utilizat împotriva durerii severe). Acestea cresc riscul de reacţii adverse.

•          Cimetidină şi omeprazol (utilizate în tratamentul ulcerului gastric), fluvoxamină (antidepresiv) şi ticlopidină (utilizat pentru reducerea riscului de accident vascular cerebral). Acestea pot determina creşterea concentraţiei de ESCITIL în sânge.

•          Sunătoare ( numită şi Hypericum perforatum) – un preparat pe bază de plante medicinale utilizat în tratamentul depresiei.

•          Acid acetilsalicilic şi medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (medicamente utilizate pentru ameliorarea durerii sau pentru a fluidiza sângele – numite şi anticoagulante). Acestea pot creşte tendinţa de sângerare.

•         Warfarină, dipiridamol şi fenprocumonă (medicamente utilizate pentru a fluidiza sângele, numite anticoagulante). Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă verifice timpul de coagulare a sângelui la începutul şi la încheierea tratamentului cu ESCITIL, pentru a se asigura că doza de anticoagulant pe care o utilizaţi mai este adecvată.

•          Mefloquină (utilizată în tratamentul malariei), bupropionă (utilizată în tratamentul depresiei) şi tramadol (utilizat în tratamentul durerii severe), datorită riscului posibil de scădere a pragului convulsivant.

•         Neuroleptice (medicamente utilizate în tratamentul schizofreniei, psihozelor) datorită riscului posibil de scădere a pragului convulsivant şi antidepresive.

•          Flecainidă, propafenonă şi metoprolol (utilizat în tratamentul bolilor cardiovasculare), desipramină, clomipramină şi nortriptilină (antidepresive) şi risperidonă, tioridazină, şi haloperidol (antipsihotice). Poate fi necesară modificarea dozei de ESCITIL.

Folosirea ESCITIL cu alimente şi băuturi

ESCITIL poate fi administrat cu sau fără alimente (vezi pct. 3 „Cum să utilizaţi ESCITIL”).

Similar altor medicamente, nu este recomandat consumul de alcool etilic în timpul administrării ESCITIL, deşi nu sunt de aşteptat interacţiuni între ESCITIL şi alcoolul etilic.

Sarcina şi alăptarea

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă sau plănuiţi să rămâneţi gravidă.

Nu luaţi ESCITIL dacă sunteţi gravidă, cu excepţia cazului în care aţi discutat cu medicul dumneavoastră despre riscurile şi beneficiile implicate.

Asiguraţi-vă că medicul şi/sau moaşa dumneavoastră ştiu că luaţi Escitil.Când sunt administrate în timpul sarcinii, în special în ultimele 3 luni de sarcină, medicamentele de tipul Escitil pot creşte riscul de apariţie la copii unei afecţiuni grave, numită hipertensiune arterială pulmonară persistentă a nou-născutului, care determină la copil o respiraţie rapidă şi un aspect albăstrui al pielii. Aceste simptome apar de obicei în primele 24 ore după naştere. Dacă observaţi acest lucru la copilul dumneavoastră, trebuie să contactaţi imediat medicul şi/sau moaşa dumneavoastră.

Dacă utilizaţi ESCITIL în timpul ultimelor 3 luni de sarcină, trebuie să ştiţi că pot să apară următoarele reacţii adverse la nou-născut: dificultăţi la respiraţie, culoare vânătă a pielii, convulsii, modificări ale temperaturii corpului, dificultăţi la alimentaţie, vărsături, hipoglicemie, rigiditate musculară sau musculatură flască, reflexe exagerate, tremor, nervozitate, iritabilitate, letargie, plâns continuu, insomnie şi tulburări ale somnului. Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă nou-născutul prezintă oricare dintre aceste simptome.

Dacă utilizaţi ESCITIL în timpul sarcinii, nu întrerupeţi niciodată brusc tratamentul.

Nu luaţi ESCITIL dacă alăptaţi, cu excepţia cazului în care aţi discutat cu medicul dumneavoastră despre riscurile şi beneficiile implicate.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu se recomandă conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor înainte de a şti cum vă afectează tratamentul cu ESCITIL.

Cum să utilizaţi ESCITIL

Utilizaţi întotdeauna ESCITIL exact aşa cum v-a spus medicul dumneavostră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Adulţi

Depresie

Doza uzuală recomandată este de 10 mg ESCITIL o dată pe zi. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda creşterea dozei până la maxim 20 mg pe zi.

Atac de panică

Doza iniţială este de 5 mg ESCITIL o dată pe zi în prima săptămână, înainte de a creşte doza la 10 mg pe zi. Medicul dumneavoastră vă poate creşte doza până la maxim 20 mg pe zi.

Tulburare de anxietate socială

Doza uzuală recomandată este de 10 mg ESCITIL o dată pe zi. In funcţie de răspunsul dumneavoastră la tratament, medicul dumneavoastră vă poate scădea doza la 5 mg pe zi sau o poate creşte până la maxim 20 mg pe zi.

Tulburare de anxietate generalizată

Doza uzuală recomandată este de 10 mg ESCITIL o dată pe zi. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda creşterea dozei până la maxim 20 mg pe zi.

Tulburare obsesiv-compulsivă

Doza uzuală recomandată este de 10 mg ESCITIL o dată pe zi. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda creşterea dozei până la maxim 20 mg pe zi.

Pacienţi vârstnici (cu vârsta peste 65 de ani)

De regulă, doza uzuală iniţială recomandată este de 5 mg ESCITIL o dată pe zi.

Copii şi adolescenţi (cu vârsta sub 18 ani)

De regulă, ESCITIL nu trebuie utilizat la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani. Pentru informaţii suplimentare, vezi pct. 2 ” Inainte să utilizaţi ESCITIL”.

Puteţi să luaţi ESCITIL împreună cu alimentele sau separat. Comprimatele se înghit întregi, cu o cantitate suficientă de apă. Nu mestecaţi comprimatele, deoarece au gust amar.

Dacă este necesar, comprimatele pot fi fragmentate aşezându-le pe o suprafaţă plană, cu faţa cu linie mediană în sus. Comprimatele pot fi apoi rupte prin presarea marginilor comprimatului, folosind degetele arătătoare.

Durata tratamentului

Este posibil să treacă două săptămâni, până când veţi remarca îmbunătăţirea stării dumneavoastră. Continuaţi să utilizaţi ESCITIL, chiar dacă durează un timp până la îmbunătăţirea stării dumneavoastră. Nu modificaţi doza medicamentului fără să discutaţi în prealabil cu medicul dumneavoastră. Continuaţi să utilizaţi ESCITIL atât timp cât vă recomandă medicul dumneavoastră. Dacă încetaţi utilizarea prea repede, simptomele vă pot reveni. Se recomandă să continuaţi tratamentul cel puţin 6 luni, după ce starea dumneavoatră se îmbunătăţeşte.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din ESCITIL

Dacă aţi luat o doză de ESCITIL mai mare decât cea recomandată, vă rugăm să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră sau departamentului de urgenţă al celui mai apropiat spital. Faceţi acest lucru chiar dacă nu prezentaţi nici un semn de disconfort.

Semnele de supradozaj pot fi ameţeli, tremor, agitaţie, convulsii, comă, greaţă, vărsături, modificări ale ritmului inimii, scădere a tensiunii arteriale şi modificări ale echilibrului lichidelor/sărurilor din organism. Luaţi cu dumneavoastră cutia de ESCITIL, atunci când mergeţi la medicul dumneavoastră sau la spital.

Dacă uitaţi să luaţi ESCITIL

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Dacă uitaţi să luaţi o doză şi vă amintiţi înainte de culcare, luaţi imediat medicamentul. Urmaţi în continuare schema de utilizare obişnuită. Dacă vă amintiţi în cursul nopţii sau în dimineaţa următoare, săriţi peste doza uitată şi continuaţi cu schema de utilizare obişnuită.

Dacă încetaţi să luaţi ESCITIL

Opriţi tratamentul cu ESCITIL doar atunci când vă recomandă medicul dumneavoastră. La încheierea perioadei dumneavoastră de tratament, se recomandă ca dozele de ESCITIL să fie reduse treptat, pe parcursul câtorva săptămâni.

Atunci când încetaţi să utilizaţi ESCITIL, mai ales dacă acest lucru este efectuat brusc, este posibil să prezentaţi simptome de întrerupere. Acestea sunt frecvente la întreruperea tratamentului cu ESCITIL. Riscul de apariţie este mai mare atunci când ESCITIL a fost utilizat pe o perioadă mai lungă, în doze mai mari sau când oprirea tratamentului se face prea rapid. Majoritatea pacienţilor a constatat că aceste simptome sunt uşoare şi dispar de la sine în decurs de două săptămâni. Totuşi, simptomele de întrerupere pot fi mai severe ca intensitate la unii pacienţi sau se pot prelungi până la 2-3 luni sau mai mult. Adresaţi- vă imediat medicului dumneavoastră dacă aveţi simptome de întrerupere severe la oprirea tratamentului cu ESCITIL. Acesta vă poate recomanda reluarea tratamentului şi reducerea mai lentă a dozelor.

Simptomele de întrerupere cuprind: ameţeli (instabilitate sau pierderea echilibrului), senzaţii de înţepături şi furnicături, senzaţii de arsură (mai puţin frecvente), senzaţii de şoc electric, inclusiv la nivelul capului, tulburări ale somnului (vise intense, coşmaruri, imposibilitatea de a adormi), anxietate, dureri de cap, senzaţie de rău (greaţă), transpiraţii (incluzând transpiraţii nocturne), senzaţie de nelinişte sau agitaţie, tremor, confuzie sau dezorientare, senzaţie de iritabilitate, diaree (scaune moi), tulburări de vedere, bătăi ale inimii asemănătoare unor lovituri sau bătăi din aripi (palpitaţii).

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, ESCITIL poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţiile adverse dispar, de obicei, după câteva săptămâni de tratament. Vă rugăm să reţineţi că unele manifestări pot fi, de asemenea, simptome ale bolii dumneavoastră, care vor dispărea când veţi începe să vă simţiţi mai bine.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă pe parcursul tratamentului vă apar următoarele reacţii adverse:

Mai puţin frecvente (apar la mai mult de 1 din 1000 persoane şi la mai puţin de 1 din 100 persoane):

•          Sângerări neobişnuite, incluzând sângerări gastrointestinale (incluzând sângerări rectale)

Rare (apar la mai mult de 1 din 10000 persoane şi la mai puţin de 1 din 1000 persoane):

•          Dacă vă apar umflături la nivelul pielii, limbii, buzelor sau feţei sau dacă aveţi dificultăţi la respiraţie sau la înghiţire (reacţie alergică), adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau unui spital.

•          Dacă aveţi febră mare, agitaţie, confuzie, tremor şi contracţii rapide ale musculaturii, acestea pot fi semnele unei afecţiuni rare, numită sindrom serotoninergic. Dacă simptomele dumneavoastră corespund cu cele enumerate, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

Dacă prezentaţi următoarele evenimente adverse, trebuie să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră sau să mergeţi la departamentul de urgenţă al celui mai apropiat spital.

•          dificultăţi la urinat

•          convulsii, vezi şi pct. „Aveţi grijă deosebită când utilizaţi ESCITIL”

•         îngălbenire a pielii şi a albului ochilor care sunt semne de insuficienţă hepatică/hepatită.

În plus faţă de cele prezentate mai sus, au fost raportate următoarele reacţii adverse:

Foarte frecvente (apar la mai mult de 1 din 10 persoane):

•          senzaţie de rău (greaţă)

Frecvente (apar la mai mult de 1 din 100 persoane şi la mai puţin de 1 din 10 persoane):

•          nas înfundat sau curgere a nasului (sinuzită)

•          scădere sau creştere a poftei de mâncare

•          anxietate, nelinişte, vise anormale, dificultăţi la adormire, somnolenţă, ameţeli, căscat, tremor, furnicături pe piele

•          diaree, constipaţie, vărsături, uscăciune a gurii

•          intensificare a transpiraţiei

•          dureri ale muşchilor şi articulaţiilor (artralgii şi mialgii)

•         tulburări sexuale (ejaculare tardivă, probleme de erecţie, scădere a apetitului sexual, iar la femei pot să apară dificultăţi de atingere a orgasmului)

•          oboseală, febră

•          creştere în greutate

Mai puţin frecvente (apar la mai mult de 1 din 1000 persoane şi la mai puţin de 1 din 100 persoane):

•          urticarie, erupţie trecătoare pe piele, mâncărimi (prurit)

•          scrâşnire a dinţilor, agitaţie, nervozitate, atac de panică, stare confuzională

•         tulburări ale somnului, modificări ale gustului, leşin (sincopă)

•          mărirea pupilelor (midriază), tulburări de vedere, ţiuit în urechi (tinitus)

•          cădere în exces a părului

•          sângerări vaginale

•          scădere în greutate

•          bătăi rapide ale inimii

•          umflare a mâinilor şi picioarelor

•          sângerări din nas

Rare (apar la mai mult de 1 din 10000 şi la mai puţin de 1 din 1000 persoane):

•          agresivitate, depersonalizare, halucinaţii

•          bătăi rare ale inimii

Unii pacienţi au raportat (cu frecvenţă necunoscută):

•          scăderea concentraţiei de sodiu în sânge (simptomele sunt greaţă şi vărsături, însoţite de slăbiciune musculară sau confuzie)

•          ameţeli la ridicarea în picioare, determinate de tensiunea arterială mică (hipotensiune arterială ortostatică)

•          valori anormale ale testelor funcţiei ficatului (creştere a valorilor serice ale enzimelor hepatice)

•         tulburări de mişcare (mişcări musculare involuntare)

•          erecţii dureroase (priapism)

•         tulburări de sângerare, incluzând sângerări ale pielii şi mucoaselor (echimoze) şi număr mic de plachete sanguine (trombocitopenie)

•          umflare bruscă a pielii sau mucoaselor (edem angioneurotic)

•          creştere a cantităţii de urină eliminată (secreţie inadecvată de hormone antidiuretic ADH)

•          scurgeri de lapte la femeile care nu alăptează

•          manie

În timpul tratamentului sau în cazul întreruperii precoce a tratamentului cu escitalopram s-au raportat gânduri de autovătămare sau de sinucidere (cazuri de ideaţie suicidară şi comportamente suicidare) (vezi şi pct. „Aveţi grijă deosebită când utilizaţi ESCITIL”).

În plus, este cunoscut faptul că unele reacţii adverse apar la utilizarea unor medicamente care acţionează în mod similar cu escitalopramul (substanţa activă din compoziţia ESCITIL). Acestea sunt:

•          nelinişte motorie (acatisie)

•          anorexie

S-a observat o creştere a riscului de apariţie a fracturilor osoase la pacienţii care iau aceste tipuri de medicamente.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează ESCITIL

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

A nu se utiliza ESCITIL după data de expirare, înscrisă pe cutie şi blister. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine ESCITIL

Substanţa activă este escitalopramul. Fiecare comprimat de ESCITIL conţine 5 mg, 10 mg, 15 mg sau 20 mg escitalopram (sub formă de oxalat).

Celelalte componente sunt:

Nucleu: celuloză microcristalină (E 460), croscarmeloză sodică (E 468), dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu (E 470b)

Film: hipromeloză (E 464), dioxid de titan (E 171) şi macrogol 400.

Cum arată ESCITIL şi conţinutul ambalajului:

ESCITIL se prezintă sub formă de comprimate filmate de 5 mg, 10 mg, 15 mg şi 20 mg. Comprimatele sunt descrise mai jos:

ESCITIL 5 mg: comprimate filmate rotunde, albe până la aproape albe.

ESCITIL 10 mg: comprimate filmate ovale (8,1 x 5,6 mm), albe până la aproape albe, cu o linie mediană pe una din feţe.

Comprimatul poate fi împărţit în două părţi egale.

ESCITIL 15 mg: comprimate filmate ovale (10,4 x 5,6 mm), albe până la aproape albe, cu o linie mediană pe una din feţe.

Linia mediană are numai rolul de a uşura ruperea comprimatului pentru a fi înghiţit uşor şi nu de divizare în doze egale.

ESCITIL 20 mg: comprimate filmate ovale (11,6 x 7,1 mm), albe până la aproape albe, cu o linie mediană pe una din feţe.

Comprimatul poate fi împărţit în două părţi egale. ESCITIL este disponibil în următoarele mărimi de ambalaj:

Cutii cu blistere a 7, 10, 14, 15, 20, 28, 30, , 49, 50, 56, 60, 84, 90, 98, 100, , 200 sau 500 comprimate filmate.

Cutii cu blistere unidoză a 30×1, 49×1, 100×1,

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

EGIS Pharmaceuticals PLC.

Kereszturi ut 30 – 38, 1106 Budapesta, Ungaria

Fabricanţi

EGIS Pharmaceuticals PLC.

Kereszturi ut 30 – 38, 1106 Budapesta, Ungaria

HBM Pharma s.r.o.

Sklabinskâ 30, 036 80 Martin, Slovacia

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica