NITROGLICERINĂ 0,5 mg, comprimate sublinguale

Substanță activa
Trinitrat de gliceril
Clasa ATC
C01DA
Format
comprimate sublinguale
Afecțiuni
angina pectorala, crize dureroase anginoase, insuficienţa cardiacă acută
Producător
ZENTIVA as.
Acțiune terapeutică
nitrat, vasodilatator utilizat in afectiuni cardiace

Ce este Nitroglicerină 0,5 mg şi pentru ce se utilizează

Trinitrat de gliceril , substanţa activă a medicamentului Nitroglicerină 0,5 mg lărgeşte (dilată) vasele de sânge.El aparţine grupei de medicamente numite nitraţi.

Nitroglicerină 0,5 mg este utilizată pentru întreruperea sau prevenirea pe termen scurt a crizelor dureroase cardiace (angină pectorală) şi în situatii cu risc de crize dureroase anginoase (stress sau effort fizic).

Nitroglicerină 0,5 mg poate fi utilizată în atacul de inimă (infarctul miocardic acut), ca terapie vasodilatatoare în unităţile de terapie intensivă din spital.

De asemenea, ea este utilizată în insuficienţa cardiacă acută (insuficienţa cardiacă stângă) şi în spasmul arterelor coronare determinat de cateterismul din timpul angiografiei coronariene.

Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi Nitroglicerină 0,5 mg

Nu utilizaţi Nitroglicerină 0,5 mg:

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la trinitratul de gliceril sau la alţi nitraţi, sau la oricare dintre celelalte componente ale Nitroglicerina 0,5 mg
  • dacă aveţi tensiune arterială scăzută, cu tensiunea arterială sistolică mai mică de 90 mm Hg
  • dacă suferiţi de tulburari ortostatice (scăderi bruşte ale tensiunii arteriale determinate de schimbarea poziţiei corpului – ridicarea în picioare – care poate duce la leşin).
  • în leziuni ale capului şi creşteri ale presiunii intracraniene
  • dacă aveţi glaucom
  • concomitent cu administrarea altor medicamente cum ar fi sildenafil şi tadalafil
  • dacă suferiţi de anemie severă (număr scăzut de globule roşii)
  • dacă aveţi o creştere a activităţii glandei tiroide cu afectarea inflamatorie a muşchiului cardiac (cardiomiopatie hipertrofică)

Nitroglicerină 0,5 mg nu poate fi utilizată în şoc, in situatie de colaps şi în insuficienţa cardiacă cu presiune de umplere scăzută.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Nitroglicerină 0,5 mg

Înainte să începeţi să luaţi Nitroglicerină 0,5 mg, comprimate sublinguale, adresaţi-vă medicului dumneavoastră:

  • dacă suferiţi de anumite tipuri de afecţiuni ale inimii cum ar fi cardiomiopatia hipertrofică, afecţiuni inflamatorii cardiace, boli ale valvulelor inimii, disfuncţii ale ventriculului stâng
  • dacă suferiţi de afectiuni ale rinichilor,
  • dacă suferiţi de afectiuni ale ficatului,
  • dacă suferiţi de afectiuni ale glandei tiroide,
  • dacă suferiţi de glaucom (presiunea intraoculara crescuta),

Dacă după utilizarea comprimatelor Nitroglicerină 0,5 mg, simptomele dumneavoastră de slăbiciune musculară nu se ameliorează sau se ameliorează doar parţial, sau dacă apare oricare altă reacţie adversă, adresaţi-vă medicului dumneavoastră. Folosirea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Administrarea concomitentă a sildenafilului sau tadalafilului (utilizate pentru tratamentul disfuncţiei erectile) cu Nitroglicerină 0,5 mg este contraindicată. Administrarea concomitentă a medicamentelor utilizate în tensiunea arterială crescută (vasodilatatoare, medicamente antihipertensive, beta blocanţi, antagonişti ai canalelor de calciu), a medicamentelor neuroleptice (utilizate în tratamentul anumitor afecţiuni psihiatrice), a antidepresivelor triciclice (utilizate în tratamentul depresiei) la fel ca şi consumul de alcool scad tensiunea arterială. Nitroglicerina 0,5 mg creşte efectul hipertensiv al dihidroergotaminei. De asemenea, Nitroglicerina 0,5 mg poate scădea efectul heparinei, de aceea verificarea testelor de coagulare ale sângelui este necesara.

Utilizarea Nitroglicerină 0,5 mg cu alimente şi băuturi

Comprimatele sublinguale se dizolvă în gură ca atare.

Alimentele şi băuturile nu influienţează efectele Nitroglicerinei 0,5 mg.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Nitroglicerina 0,5 mg se poate utiliza în timpul sarcinii sau alăptării doar cu recomandarea medicului.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nitroglicerina 0,5 mg nu are efecte adverse asupra atenţiei pacientului sau asupra capacităţii sale de concentrare.

Informaţii importante privind unele componente ale Nitroglicerină 0,5 mg

Acest medicament conţine lactoză.Dacă medicul dumneavoastră v-a spus că aveţi intoleranţă la anumite zaharuri, adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte să luaţi acest medicament.

Cum să luaţi Nitroglicerină 0,5 mg

Luaţi întotdeauna Nitroglicerina 0,5 mg exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Medicamentul este recomandat pentru adulţi. La începutul durerii cardiace (crizei de angină pectorală) sau cu câteva minute înainte de a planifica o activitate solicitanta (igiena de dimineaţă, servirea mesei, mersul la servici, caratul greutăţilor, efortul fizic intens, trecerea într-un mediu mai rece, etc.), – 1 comprimat se dizolvă în gură. În cazul insuficienţei cardiace sau atacului de inimă (insuficienţă cardiacă stângă acută sau infarct miocardic acut), 1 – 2 comprimate se dizolvă în gură in timp ce se supravegheaza tensiunia arteriala (tensiunea arterială sistolică peste 100 mm Hg). Este de asemeni, posibil să sfărâmi tableta in gura, dar nu să o înghiţi. Este recomandat să scuipi resturile de comprimat după ce efectul a apărut.

Dacă durerea cardiacă (criza anginoasă) nu cedează , doza poate fi repetată la 10 minute. Înainte de angiografie coronariană, 1-2 comprimate trebuie să se dizolve în gură.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Nitroglicerină 0,5 mg

Principalele semne care pot aparea in caz de intoxicaţie acută cu nitroglicerină sunt: tensiune arterială scăzută, dureri de cap, bătăi anormale ale inimii (aritmii) şi dezvoltarea aşa numitei methemoglobinemii în intoxicaţiile severe.

În cazul supradozajului accidental sau intoxicaţiei cu Nitroglicerină 0,5 mg, întrerupeţi administrarea şi adresaţi-vă imediat medicului.

Dacă uitaţi să luaţi Nitroglicerină 0,5 mg

Acest medicament nu se administrează regulat, ci numai în caz de nevoie.

Dacă încetaţi să luaţi Nitroglicerină 0,5 mg

Acest medicament nu se administrează regulat, ci numai în caz de nevoie.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la Nitroglicerină 0,5 mg, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Nitroglicerină 0,5 mg poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Au fost raportate următoarele reacţii adverse:

Foarte frecvente (incidenţa este mai mare de 10 din 100 pacienţi trataţi): cefalee. Frecvente (incidenţa este de 1 – 10 din 100 pacienţi trataţi): creşterea frecvenţei cardiace, scăderea tensiunii arteriale, hipotensiune ortostatică (scădere brusca a tensiunii arteriale determinata de schimbarea poziţiei corpului – ridicarea în picioare, care poate duce la leşin).

Mai puţin frecvente (incidenţa este de 1 – 10 din 1 000 pacienţi trataţi): uscăciunea gurii, greaţă, vărsături, scăderea frecventei bătăilor inimii, palpitaţii, colaps cardiovascular , înroşirea feţei, bufeuri, inrosirea pielii.

Rare (incidenţa este de 1 – 10 din 10 000 pacienţi trataţi): insomnie, tulburari vizuale, ataxia (tulburari de coordonare).

Foarte rare (incidenţa este mai mică de 1 din 10 000 pacienţi trataţi): methemoglobinemie (alterare a transportului oxigenului în sânge), cianoză (albăstrirea pielii, buzelor, patului unghial) şi tulburări de respiraţie (se produc la doze mari si predominant în supradozaj), dermatită exfoliativă (boală a pielii in care se produce descuamare).

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă, sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Nitroglicerină 0,5 mg

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor!

Nu utilizaţi Nitroglicerină 0,5 mg după data de expirare înscrisă pe cutie, după EXP (abreviere folosită pentru exprimarea datei de expirare). Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 25° C, în ambalajul original.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Nitroglicerină 0,5 mg

Substanţa activă este trinitratul de gliceril.

Celelalte componente sunt lactoza anhidra, crospovidona, talc, stearat de magneziu.

Cum arată Nitroglicerină 0,5 mg şi conţinutul ambalajului

Comprimate rotunde, de culoare albă, cu margini tesite.

Cutie cu 2 blistere din PVC-PVDC/Al a câte 10 comprimate sublinguale

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

S.C. Zentiva S.A.

B-dul Theodor Pallady nr. 50, Sector 3, 032266 Bucureşti, România

Producător

ZENTIVA as.

Nitrianska 100, 920 27 Hlohovec, Republica Slovacă

Acest prospect a fost aprobat în

August, 2009

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Salată cu ciuperci și Mușchi File și paste cu Jambon de Curcan