Milsertan, 40 mg / 80 mg, comprimate

Producător: Specifar S.A.
Substanță activa
Telmisartan
Clasa ATC
C09CA
Format
comprimate
Afecțiuni
hipertensiune arterială esenţială, pentru reducerea evenimentelor cardiovasculare
Producător
Specifar S.A.
Acțiune terapeutică
antagonişti ai receptorilor angiotensinei II

Ce este Milsertan şi pentru ce se utilizează

Milsertan aparţine unei clase de medicamente cunoscute sub denumirea de antagonişti ai receptorilor angiotensinei II. Angiotensina II este o substanţă produsă de corpul dumneavoastră, care duce la îngustarea vaselor de sânge, determinând astfel creşterea tensiunii arteriale. Milsertan blochează acest efect al angiotensinei II, astfel încât vasele de sânge se relaxează şi tensiunea dumneavoastră arterială scade.

Milsertan este utilizat pentru tratamentul hipertensiunii arteriale esenţiale (tensiune arterială mare) la adulţi. Termenul „esenţială” înseamnă că tensiunea arterială mare nu este cauzată de nicio altă afecţiune.

Dacă nu este tratată, tensiunea arterială mare poate afecta vasele de sânge în mai multe organe, ceea ce poate determina uneori infarct miocardic, insuficienţă cardiacă sau renală, accident vascular cerebral sau orbire. In general, afecţiunile enumerate anterior apar fără să existe simptome ale tensiunii arteriale mari.. Prin urmare, este important ca tensiunea arterială să fie măsurată periodic pentru a verifica dacă se află în limitele normale.

Milsertan este, de asemenea, utilizat pentru reducerea evenimentelor cardiovasculare (adică infarct miocardic sau accident vascular cerebral) la adulţii cu risc, determinat de reducerea sau blocarea circulaţiei sângelui către inimă sau către picioare sau care au avut un accident vascular cerebral sau au o formă de diabet zaharat cu risc mare. Medicul dumneavoastră vă poate informa dacă prezentaţi un risc crescut de apariţie a acestor evenimente.

Ce trebuie să stiţi înainte să luaţi Milsertan

Nu utilizaţi Milsertan

 • dacă sunteţi alergic la telmisartan sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6)
 • dacă sunteţi gravidă în mai mult de 3 luni. (de asemenea, este mai bine să evitaţi să luaţi Milsertan în perioada de început a sarcinii – vezi punctul Sarcina).
 • dacă aveţi afecţiuni severe ale ficatului, cum sunt colestaza sau obstrucţia biliară (dificultăţi în eliminarea bilei din ficat şi din vezica biliară) sau orice alte afecţiuni severe ale ficatului.

Dacă oricare dintre situaţiile de mai sus sunt valabile în cazul dumneavoastră, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a lua Milsertan.

Atenţionări şi precauţii

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi sau aţi avut oricare dintre afecţiunile sau bolile următoare:

 • Afecţiuni ale rinichilor sau transplant de rinichi
 • Stenoză a arterei renale (îngustarea vaselor de sânge la unul sau ambii rinichi)
 • Afecţiuni ale ficatului
 • Probleme cu inima
 • Aveţi aldosteronism. Aceasta este o afecţiune în cadrul căreia glandele suprarenale produc prea mult hormon numit aldosteron. Dacă această situaţie este valabilă în cazul dumneavoastră, nu este recomandată utilizarea Milsertan.
 • Tensiune arterială mică (hipotensiune arterială) care poate să apară dacă sunteţi deshidratat (pierdere excesivă de apă din corp) sau aveţi un deficit de sare din cauza tratamentului cu diuretice („comprimate care elimină apa din corp”), dietă cu restricţie de sare, diaree sau vărsături.
 • Valori crescute ale concentraţiei potasiului în sânge
 • Diabet zaharat.

Dacă credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului dumneavoastră. Administrarea Milsertan nu este recomandată la începutul sarcinii şi nu trebuie să luaţi Milsertan dacă sunteţi gravidă în mai mult de 3 luni deoarece poate determina leziuni grave la făt dacă este administrat în această perioadă a sarcinii (vezi pct. Sarcina).

În cazul în care vi se efectuează o intervenţie chirurgicală sau anestezie, trebuie să-i spuneţi medicului dumneavoastră că luaţi Milsertan.

Milsertan poate fi mai puţin eficace în scăderea tensiunii arteriale la pacienţii ce aparţin rasei neagre.

Copii şi adolescenţi

Nu se recomandă utilizarea Milsertan la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani.

Milsertan împreună cu alte medicamente

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.

Poate fi necesar ca medicul dumneavoastră să modifice doza acestor medicamente sau să ia alte măsuri de precauţie. În unele cazuri este posibil să fie nevoie să opriţi utilizarea unuia dintre aceste medicamente. Acest lucru este valabil în special în cazul medicamentelor enumerate mai jos, dacă sunt administrate în acelaşi timp cu Milsertan:

 • Medicamente care conţin litiu, utilizate pentru tratamentul anumitor tipuri de depresie.
 • Medicamente care pot creşte concentraţia de potasiu din sânge, cum sunt înlocuitori de sare care conţin potasiu, diuretice care economisesc potasiul (anumite „medicamente care elimină apa din corp”), inhibitori ai ECA, antagonişti ai receptorilor angiotensinei II, AINS (medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, de exemplu acid acetilsalicilic sau ibuprofen), heparină, medicamente imunosupresoare (de exemplu ciclosporină sau tacrolimus) şi antibioticul trimetoprim.
 • Diureticele („medicamente care elimină apa din corp”), mai ales dacă sunt luate în doze mari împreună cu Milsertan, pot determina o pierdere excesivă a apei din corp şi tensiune arterială mică (hipotensiune arterială).

Efectul Milsertan poate fi redus când luaţi AINS (medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, de exemplu acid acetilsalicilic sau ibuprofen) sau corticosteroizi.

Milsertan poate creşte efectul de scădere a tensiunii arteriale al altor medicamente utilizate pentru tratamentul tensiunii arteriale mari.

Sarcina şi alăptarea

Sarcina

Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă credeţi că sunteţi (sau aţi putea rămâne) gravidă. In mod obişnuit, medicul dumneavoastră vă va sfătui să opriţi utilizarea Milsertan înainte de a rămâne gravidă sau imediat ce aflaţi că sunteţi gravidă şi vă va recomanda să luaţi un alt medicament în locul Milsertan. Milsertan nu este recomandat în perioada de început a sarcinii şi nu trebuie utilizat dacă sunteţi gravidă în mai mult de 3 luni, deoarece poate determina leziuni grave la făt dacă este administrat după 3 luni de sarcină.

Alăptarea

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă alăptaţi sau urmează să alăptaţi. Milsertan nu este recomandat pentru utilizare la mamele care alăptează, iar medicul dumneavoastră vă va prescrie un alt tratament pe care să îl urmaţi dacă doriţi să alăptaţi, în special în cazul în care copilul dumneavoastră este nou-născut sau s-a născut prematur.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Unele persoane pot prezenta ameţeli sau senzaţie de oboseală în cursul tratamentului cu telmisartan. Dacă vă simţiţi ameţit sau obosit, nu conduceţi vehicule sau nu folosiţi utilaje.

Cum să luaţi Milsertan

Luaţi întotdeauna Milsertan exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza recomandată de Milsertan este de un comprimat pe zi. încercaţi să luaţi comprimatul la aceeaşi oră în fiecare zi.

Puteţi lua Milsertan cu sau fără alimente. Comprimatele trebuie înghiţite cu apă sau cu altă băutură fără alcool etilic. Este important să luaţi Milsertanzi zilnic, până când medicul dumneavoastră vă recomandă altfel. Dacă aveţi impresia că efectul Milsertan este prea puternic sau prea slab, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul.

La majoritatea pacienţilor cu tensiune arterială mare, doza uzuală de Milsertan este de un comprimat de Milsertan 40 mg o dată pe zi, pentru a controla tensiunea arterială în decurs de 24 ore. Cu toate acestea, medicul dumneavoastră vă poate recomanda o doză mai mică, de 20 mg, sau o doză mai mare, de 80 mg. Alternativ, Milsertan poate fi utilizat în asociere cu diuretice („comprimate care elimină apa”), cum este hidroclorotiazida, care s-a dovedit a avea un efect aditiv celui al Milsertan în ceea ce priveşte scăderea tensiunii arteriale.

Pentru reducerea evenimentelor cardiovasculare, doza uzuală de Milsertan este de 80 mg administrată o dată pe zi. La începutul tratamentului de prevenţie cu Milsertan 80 mg trebuie monitorizată frecvent tensiunea arterială.

Dacă ficatul dumneavoastră nu funcţionează în mod adecvat, doza obişnuită nu trebuie să depăşească 40 mg o dată pe zi.

Dacă luaţi mai mult Milsertan decât trebuie

Dacă, în mod accident, aţi luat prea multe comprimate, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau serviciului de urgenţă al celui mai apropiat spital.

Dacă uitaţi să luaţi Milsertan

Dacă uitaţi să luaţi o doză, nu vă îngrijoraţi. Luaţi doza imediat ce vă amintiţi şi apoi continuaţi tratamentul conform recomandărilor. Dacă într-o zi nu aţi luat doza de medicament, atunci luaţi doza obişnuită în ziua următoare. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Unele reacţii adverse pot fi grave şi pot necesita asistenţă medicală imediată:

Trebuie să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră dacă prezentaţi oricare dintre următoarele simptome:

Sepsis* (deseori numit „otrăvirea sângelui” reprezintă o infecţie gravă cu răspuns inflamator al întregului organism), inflamaţia rapidă a pielii şi mucoaselor (angioedem); aceste reacţii adverse sunt rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane) dar sunt extrem de grave, iar pacienţii trebuie să întrerupă administrarea medicamentui şi să se adreseze imediat medicului curant. Dacă aceste reacţii adverse nu sunt tratate, ele pot avea o evoluţie letală.

Reacţii adverse posibile ale Milsertan:

Reacţii adverse frecvente (pot afecta cel mult 1 din 10 persoane):

Tensiune arterială mică (hipotensiune arterială) la pacienţi trataţi pentru reducerea evenimentelor cardiovasculare.

Reacţii adverse mai puţin frecvente (pot afecta cel mult 1 din 100 persoane): Infecţie la nivelul căilor urinare, infecţii ale căilor respiratorii superioare (de exemplu dureri în gât, inflamaţia sinusurilor, răceală), număr scăzut al celulelor roşii în sânge (anemie), concentraţii crescute ale potasiului în sânge, dificultăţi la adormire, senzaţie de tristeţe (depresie), leşin (sincopă), senzaţie de învârtire (vertij), scădere a ritmului de bătaie al inimii (bradicardie), tensiune arterială mică (hipotensiune arterială) la pacienţii trataţi pentru tensiune arterială mare, ameţeală la ridicarea în picioare (hipotensiune arterială ortostatică), dificultăţi de respiraţie, tuse, durere abdominală, diaree, disconfort abdominal, balonare, vărsături, mâncărime, transpiraţii crescute, erupţii pe piele produse de medicament, dureri de spate, crampe musculare, dureri musculare (mialgie), insuficienţă renală incluzând insuficienţă renală acută, dureri în piept, simptome de slăbiciune şi concentraţii crescute ale creatininei în sânge.

Reacţii adverse rare (pot afecta cel mult 1 din 1000 persoane):

Sepsis* (deseori numit „otrăvirea sângelui”, reprezintă o infecţie gravă cu răspuns inflamator al întregului organism şi care poate duce la deces), creştere a numărului anumitor celule ale sângelui (eozinofilie), număr scăzut de plachete din sânge (trombocitopenie), reacţii alergice severe (reacţii anafilactice), reacţii alergice (de exemplu erupţii trecătoare pe piele, mâncărime, dificultăţi în respiraţie, respiraţie şuierătoare, umflare a feţei sau scădere a tensiunii arteriale), scăderea concentraţiei de zahăr din sânge (la pacienţii diabetici), senzaţie de nelinişte, somnolenţă, tulburări vizuale, bătăi rapide ale inimii (tahicardie), senzaţie de uscăciune a gurii, disconfort gastric, funcţie anormală a ficatului (pacienţii japonezi sunt mai predispuşi la manifestarea acestei reacţii adverse), inflamare rapidă a pielii şi mucoaselor care poate evolua de asemenea spre deces (angioedem de asemenea cu evoluţie letală), eczemă (o afecţiune a pielii), înroşire a pielii, erupţie (urticarie), erupţii grave pe piele produse de medicament, dureri articulare (artralgie), durere la nivelul extremităţilor, dureri ale tendoanelor, afecţiuni asemănătoare gripei, scădere a concentraţiei hemoglobinei (o proteină din sânge), concentraţii crescute ale acidului uric în sânge, concentraţii crescute ale enzimelor hepatice sau ale creatinfosfokinazei în sânge.

Reacţii adverse foarte rare (pot afecta cel mult 1 din 10000 persoane):

Cicatrizare progresivă a ţesutului pulmonar (boală pulmonară interstiţială)* *.

* Această reacţie adversă poate fi întâmplătoare sau poate fi legată de un mecanism care încă nu este cunoscut în prezent.

**Cazuri de cicatrizare progresivă a ţesutului pulmonar au fost raportate în timpul administrării de telmisartan.

Cu toate acestea, nu se cunoaşte dacă telmisartanul a fost cauza.

Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect.

Cum se păstrează Milsertan

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe ambalaj după „EXP”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de depozitare.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

Substanţa activă este telmisartan.

Fiecare comprimat conţine telmisartan 40 mg.

Fiecare comprimat conţine telmisartan 80 mg.

Celelalte componente sunt hidroxid de sodiu, povidonă, meglumină, manitol (E421), crospovidonă, talc, stearat de magneziu.

Cum arată Milsertan şi conţinutul ambalajului

Milsertan 40mg comprimate biconvexe de culoare albă până la aproape albă, de formă alungită, inscripţionate cu ’40 ‘ pe una din feţe şi netede pe cealaltă faţă. Milsertan 80mg comprimate biconvexe de culoare albă până la aproape albă, de formă alungită, inscripţionate cu ’80 ‘pe una din feţe şi netede pe cealaltă faţă.

Milsertan 40 mg comprimate este disponibil în cutii cu blistere care conţin 14, 28, 30, 56, 90, 98 şi 360 comprimate

Milsertan 80 mg comprimate sunt disponibile în cutii cu blistere care conţin 14, 28, 30, 56, 90, 98 şi 360 comprimate

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă

Specifar S.A.

1, 28 Octovriou str., Ag. Varvara

12351 Athens

Grecia

Fabricanţi

Specifar S.A.

1, 28 Octovriou str., Ag. Varvara

12351 Athens

Grecia

Arrow Pharm (Malta) Limited 62 Hal Far Industrial Estate, Birzebbugia BBG 3000 Malta

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

Suedia: Milsertan 40, 80 mg tabletter

Bulgaria: Milsertan 40,80 mg Ta6neTKH

România: Milsertan 40, 80mg comprimate

Acest prospect a fost aprobat în Februarie 2013

CSID.ro nu recomanda administrarea de medicamente fara un consult medical si prescriptia medicului. Este foarte periculos sa luati medicamente fara recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informatie orientativa, sunt medicamente care pot fi nocive doar in anumite conditii, ce nu sunt mentionate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Vezi în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Dr. Beatrice Anghel: tratamente moderne în cancerele ginecologice avansate