Telmisartan Egis 20 /40/80 mg comprimate filmate

Producător: EGIS Pharmaceuticals PLC
Substanță activa
Telmisartan
Clasa ATC
C09CA
Format
comprimat
Afecțiuni
tensiune arterială mare
Producător
Glenmark Pharmaceuticals s.r.o., Glenmark Pharmaceuticals s.r.o.,Tillomed Laboratories Ltd., Glenmark Generics (Europe) Limited, EGIS Pharmaceuticals PLC
Acțiune terapeutică
antagonişti ai receptorilor angiotensinei II

Ce este Telmisartan Egis şi pentru ce se utilizează

Telmisartan Egis aparţine unei clase de medicamente cunoscute sub denumirea de antagonişti ai receptorilor angiotensinei II. Angiotensina II este o substanţă produsă de corpul dumneavoastră, care determină micşorarea diametrului vaselor de sânge, determinând astfel creşterea tensiunii arteriale.
Telmisartan Egis blochează acest efect al angiotensinei II, vasele de sânge se relaxează şi tensiunea
dumneavoastră arterială scade.
Telmisartan Egis este folosit pentru tratamentul hipertensiunii arteriale esenţiale (tensiune arterială mare). Termenul “esenţială” înseamnă că tensiunea arterială mare nu este cauzată de nicio altă afecţiune.
Dacă nu este tratată, tensiunea arterială mare poate afecta vasele de sânge în mai multe organe, ceea ce poate determina uneori infarct miocardic, insuficienţă cardiacă sau renală, accident vascular cerebral sau orbire. În general, afecţiunile enumerate anterior apar fără să existe simptome ale tensiunii arteriale mari. Prin urmare, este important ca tensiunea arterială să fie măsurată periodic pentru a verifica dacă se află în limitele normale.
Telmisartan Egis este folosit, de asemenea, pentru reducerea evenimentelor cardiovasculare (de exemplu infarct miocardic sau accident vascular cerebral) la pacienţi care prezintă risc deoarece aportul de sânge la nivelul inimii sau picioarelor este redus sau blocat, sau care au avut un accident vascular cerebral sau au diabet zaharat cu risc crescut pentru asemenea evenimente. Medicul dumneavoastră vă poate spune dacă prezentaţi risc crescut de apariţie a acestor evenimente.

Înainte să utilizaţi Telmisartan Egis

Nu utilizaţi Telmisartan Egis
 dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la telmisartan sau la oricare dintre celelalte componente
ale Telmisartan Egis (vezi pct. Alte informaţii pentru lista altor componente)
 dacă sunteţi gravidă în mai mult de 3 luni. De asemenea, este bine să evitaţi utilizarea Telmisartan Egis la începutul sarcinii– vezi pct. Sarcina).
 dacă aveţi afecţiuni severe ale ficatului, cum sunt colestaza sau obstrucţia biliară (dificultăţi în
eliminarea bilei din ficat şi din vezica biliară) sau alte afecţiuni severe ale ficatului.
Dacă oricare dintre situaţiile de mai sus este valabilă în cazul dumneavoastră, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a lua Telmisartan Egis.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Telmisartan Egis
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi sau aţi avut oricare dintre afecţiunile
sau bolile următoare:
 Afecţiuni ale rinichilor sau transplant de rinichi
 Stenoză a arterei renale (îngustarea vaselor de sânge ale unuia sau ambilor rinichi)
 Afecţiuni ale ficatului
 Probleme cu inima
 Valori crescute ale concentraţiei de aldosteron (retenţie de apă şi de sare în corp însoţită de
dezechilibre ale diferitelor minerale din sânge).
 Tensiune arterială mică (hipotensiune arterială) care poate să apară dacă sunteţi deshidratat
(pierdere excesivă de apă din corp) sau aveţi un deficit de sare din cauza tratamentului cu diuretice (medicamente care elimină apa din corp), dietă cu restricţie de sare alimentară, diaree sau vărsături
 Valori crescute ale concentraţiei de potasiu din sânge.
 Diabet zaharat.
Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă credeţi că sunteţi (sau intenţionaţi să rămâneţi) gravidă. Administrarea Telmisartan Egis nu este recomandată la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat dacă sunteţi gravidă în mai mult de 3 luni deoarece poate determina leziuni grave la făt dacă este administrat în această perioadă a sarcinii.(vezi pct. Sarcina).
În cazul în care vi se efectuează o intervenţie chirurgicală sau anestezie, trebuie să-i spuneţi medicului
dumneavoastră că luaţi Telmisratan Egis.
Nu se recomandă utilizarea Telmisartan Egis la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani.
Similar altor antagonişti ai angiotensinei II, Telmisartan Egis poate fi mai puţin eficace în scăderea tensiunii arteriale la pacienţii ce aparţin rasei negre.

Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fără prescripţie medicală. Medicul dumneavoastră ar putea fi nevoit să modifice dozele acestor medicamente sau să ia alte măsuri de precauţie. În unele cazuri ar putea să fie nevoie să opriţi utilizarea unuia dintre aceste medicamente. Acest lucru este valabil în special pentru medicamentele enumerate mai jos, dacă sunt luate în acelaşi timp cu Telmisartan Egis:
 Medicamente care conţin litiu folosite pentru tratamentul anumitor tipuri de depresie
 Medicamente care pot creşte concentraţia de potasiu din sânge, cum sunt înlocuitori de sare alimentară care conţin potasiu, diuretice care economisesc potasiul (anumite medicamente care elimină apa din corp), inhibitori ai ECA, antagonişti ai receptorilor angiotensinei II, AINS (medicamente antiinflamatoare nesteriodiene, de exemplu acid acetilsalicilic sau ibuprofen), heparină, medicamente imunosupresoare (de exemplu ciclosporină sau tacrolimus) şi antibioticul trimetoprim.
 Diureticele (medicamente care elimină apa din corp), în special dacă sunt luate în doze mari împreună cu Telmisartan Egis, pot determina pierderea excesivă a apei din corp şi tensiune arterială mică (hipotensiune arterială)
Similar altor medicamente care scad tensiunea arterială, efectul Telmisartan Egis poate fi redus atunci când luaţi AINS (medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, de exemplu acid acetilsalicilic sau ibuprofen) sau corticosteroizi.
Telmisartan Egis poate creşte efectul de scădere a tensiunii arteriale al altor medicamente utilizate pentru tratamentul tensiunii arteriale mari.

Utilizarea Telmisartan Egis împreună cu alimente şi băuturi
Puteţi utiliza Telmisartan Egis cu sau fără alimente.

Sarcina şi alăptarea
Sarcina
Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă credeţi că aţi putea fi (sau intenţionaţi să rămâneţi) gravidă. În mod normal, medicul vă va sfătui să întrerupeţi tratamentul cu Telmisartan Egis înainte de a rămâne gravidă sau cât mai curând după ce aţi aflat că sunteţi gravidă şi, de asemenea, vă va prescrie tratament cu un alt medicament decât Telmisartan Egis. Telmisartan Egis nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie luat dacă sunteţi gravidă în mai mult de 3 luni deoarece poate determina leziuni grave la făt dacă este administrat după 3 luni de sarcină.
Alăptarea
Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă alăptaţi sau urmează să alăptaţi. Administrarea Telmisartan Egis nu este recomandată în timpul alăptării, iar medicul dumneavoastră poate alege un alt tratament pentru dumneavoastră dacă doriţi să alăptaţi, în special în cazul în care copilul dumneavoastră este nou-născut sau s-a născut prematur.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Nu sunt disponibile informaţii despre efectul Telmisartan Egis asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Unele persoane pot avea ameţeli sau pot avea senzaţie de oboseală în cursul tratamentului tensiunii arteriale mari. Dacă vă simţiţi ameţit sau obosit, nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Telmisartan Egis
Telmisartan Egis conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să utilizaţi Telmisartan Egis

Utilizaţi întotdeauna Telmisartan Egis exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Doza uzuală de Telmisartan Egis este de un comprimat pe zi. Încercaţi să luaţi comprimatul la aceeaşi
oră în fiecare zi.
Puteţi lua Telmisartan Egis cu sau fără alimente. Comprimatele trebuie înghiţite cu apă sau cu
altă băutură care nu conţine alcool etilic.
Este important să continuaţi să luaţi Telmisartan Egis în fiecare zi până când medicul dumneavoastră vă recomandă altfel.
Dacă aveţi impresia că efectul Telmisartan Egis este prea puternic sau prea slab, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
La majoritatea pacienţilor, doza uzuală de Telmisartan Egis, administrat pentru tratamentul tensiunii arteriale mari, este de un comprimat de 40 mg o dată pe zi, pentru a controla tensiunea arterială timp
de 24 ore. Cu toate acestea, uneori medicul dumneavoastră poate să vă recomande o doză mai mică, de 20 mg pe zi sau o doză mai mare, de 80 mg pe zi.
Telmisartan Egis poate fi utilizat, de asemenea, în asociere cu diuretice (medicamente care elimină apa din corp), cum ar fi hidroclorotiazida, despre care s-au demonstrat că au efect aditiv cu cel al Telmisartan Egis în scăderea tensiunii arteriale.
Pentru reducerea evenimentele cardiovasculare, doza uzuală de Telmisartan Egis este de 80 mg administrate o dată pe zi. La începutul tratamentului de prevenţie cu Telmisartan Egis 80 mg, trebuie monitorizată frecvent tensiunea arterială.
Dacă ficatul dumneavoastră nu funcţionează corespunzător, doza uzuală nu trebuie să depăşească 40 mg administrată o dată pe zi.

Dacă aţi utilizat mai mult Telmisartan Egis decât trebuie
Dacă, în mod accidental, aţi luat mai multe comprimate, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră, farmacistului sau unităţii de primiri urgenţe a celui mai apropiat spital.

Dacă aţi uitat să utilizaţi Telmisartan Egis
Dacă aţi uitat să luaţi o doză, nu vă îngrijoraţi. Luaţi doza imediat ce vă amintiţi şi continuaţi tratamentul conform recomandărilor. Dacă într-o zi nu aţi luat doza de medicament, atunci luaţi doza normală în ziua următoare.
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Telmisartan Egis
Nu încetaţi să utilizaţi Telmisartan Egis înainte de a discuta cu medicul dumneavoastră.
Medicamentele pentru tensiune arterială mare este posibil să fie necesar să le luaţi toată viaţa. Dacă încetaţi să utilizaţi Telmisartan Egis valoarea tensiunii arteriale poate reveni în câteva zile la cea anterioară tratamentului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Telmisartan Egis poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Aceste reacţii adverse pot apare cu anumite frecvenţe, care au fost definite după cum urmează:
 foarte frecvente: apar la mai mult de 1 utilizator din 10
 frecvente: apar la 1 până la 10 utilizatori din 100
 mai puţin frecvente: apar la 1 până la 10 utilizatori din 1000
 rare: apar la 1 până la 10 utilizatori din 10000
 foarte rare: apar la mai puţin de 1 utilizator din 10000
 cu frecvenţă necunoscută: frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile.
Unele reacţii adverse pot fi grave şi necesită asistenţă medicală imediată:
Trebuie să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră dacă prezentaţi oricare dintre următoarele simptome:
Sepsis*(deseori numit „otrăvirea sângelui”, este o infecţie gravă cu un răspuns inflamator al întregului
organism), umflarea rapidă a pielii şi mucoaselor (angioedem); aceste reacţii adverse sunt rare dar sunt
extrem de grave, iar pacienţii trebuie să întrerupă administrarea medicamentului şi să se adreseze imediat medicului curant. Dacă aceste reacţii adverse nu sunt tratate, pot fi letale.
Reacţiile adverse frecvente pot include:
Tensiune arterială mică (hipotensiune arterială) la pacienţi trataţi pentru reducerea evenimentelor
cardiovasculare.
Reacţiile adverse mai puţin frecvente pot include:
Infecţii ale căilor respiratorii superioare (de exemplu dureri în gât, inflamarea sinusurilor, răceală).
Infecţii ale tractului urinar, număr scăzut al celulelor roşii din sânge (anemie), concentraţii sanguine crescute ale potasiului, senzaţie de tristeţe (depresie), leşin (sincopă), dificultăţi la adormire, senzaţie de învârtire (vertij), bătăi rare ale inimii (bradicardie), tensiune arterială mică (hipotensiune arterială) la pacienţi trataţi pentru tensiune arterială mare, ameţeli la ridicarea în picioare (hipotensiune arterială ortostatică), scurtare a respiraţiei, durere abdominală, diaree, disconfort abdominal, balonare, vărsături, transpiraţii crescute, mâncărime, erupţie trecătoare pe piele determinată de medicament, dureri ale muşchilor (mialgie), dureri de spate, crampe musculare, afectarea funcţiei rinichilor, inclusiv insuficienţă renală acută, durere în piept, senzaţie de slăbiciune şi concentraţii sanguine crescute ale creatininei.
Reacţiile adverse rare pot include:
Sepsis*(frecvent numit „otrăvire a sângelui”, care este o infecţie severă cu un răspuns inflamator al întregului organism şi care poate cauza deces), creştere a numărului unui anumit tip de globule albe din sânge (eozinofilie), număr mic de plachete sanguine (trombocitopenie), reacţii alergice severe (reacţie anafilactică), reacţii alergice (de exemplu erupţii trecătoare pe piele, mâncărimi, dificultăţi la respiraţie, respiraţie şuierătoare, umflare a feţei sau tensiune arterială mică), concentraţii scăzute ale zahărului din sânge (la pacienţii cu diabet zaharat),stare de anxietate, tulburări de vedere, bătăi rapide ale inimii (tahicardie), disconfort la nivelul stomacului, gură uscată, tulburări ale funcţiei ficatului **, erupţie severă pe piele determinată de medicament, erupţie (urticarie), înroşire a pielii, umflarea rapidă a pielii şi mucoaselor care poate determina deces (angioedem, de asemenea, cu evoluţie letală), eczemă (o afecţiune la nivelul pielii), durere la nivelul articulaţiilor (artralgie), durere la nivelul extremităţilor, durere la nivelul tendoanelor, simptome asemănătoare gripei, concentraţii crescute ale acidului uric, concentraţii sanguine crescute ale enzimelor hepatice sau creatin-fosfokinazei şi scădere a concentraţiei hemoglobinei (o proteină din sânge).
*În cadrul unui studiu clinic de lungă durată care a inclus mai mult de 20000 pacienţi, mai mulţi pacienţi trataţi cu telmisartan au prezentat sepsis, comparativ cu pacienţii cărora nu li s-a administrat telmisartan. Apariţia sepsisului poate fi numai întâmplătoare sau poate fi cauzată de un mecanism necunoscut până în prezent.
**Majoritatea cazurilor de tulburări ale functiei ficatului sau tulburări la nivelul ficatului care au fost raportate în timpul experienţei după punerea pe piaţă a telmisartanului, au apărut la pacienţi japonezi, care sunt mai predispuşi la apariţia acestei reacţii adverse.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravǎ sau dacă observaţi orice reacţie adversǎ nemenţionatǎ în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Telmisartan Egis

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi Telmisartan Egis după data de expirare înscrisă pe cutie după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Păstraţi acest medicament în ambalajul original pentru a fi protejat de umiditate.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Telmisartan Egis – Substanţa activă este telmisartanul. Fiecare comprimat filmat conţine telmisartan 20 mg/40 mg/80mg.
– Celelalte componente sunt:
Hidroxid de sodiu
Povidonă (K-25)
Meglumină
Lactoză monohidrat
Crospovidonă
Oxid de fer galben (E172)
Stearat de magneziu
Film:
Hipromeloză
Dioxid de titan (E171)
Macrogol 400
Talc
Oxid de fer galben (E172)

Cum arată Telmisartan Egis şi conţinutul ambalajului
Telmisartan Egis 20 mg se prezintă sub formă de comprimate filmate de culoare galbenă, rotunde, marcate cu „20” pe o faţă şi cu „T” pe cealaltă faţă.
Telmisartan Egis 40 mf se prezintă sub formă de comprimate filmate de culoare galbenă, având formă de capsulă, marcate cu “40” pe o faţă şi cu “T” pe cealaltă faţă.
Telmisartan Egis 80 mg se prezitnă sub formă de comprimate filmate de culoare galbenă, având formă de capsulă, marcate cu “80” pe o faţă şi cu “T” pe cealaltă faţă.
Telmisartan Egis este disponibil în ambalaje cu blistere conţinând 14, 15, 28, 30, 56, 60, 84, 90 sau 98 comprimate filmate.

CSID.ro nu recomanda administrarea de medicamente fara un consult medical si prescriptia medicului. Este foarte periculos sa luati medicamente fara recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informatie orientativa, sunt medicamente care pot fi nocive doar in anumite conditii, ce nu sunt mentionate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Vezi în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Dr. Beatrice Anghel: tratamente moderne în cancerele ginecologice avansate