Mercilon, 0,150 mg/0,020 mg, comprimate

Producător: N.V. Organon
Substanță activa
Desogestrel/etinilestradiol
Clasa ATC
G03AA
Format
comprimate
Afecțiuni
pentru prevenirea sarcinii
Producător
Organon (Ireland) Ltd.
Acțiune terapeutică
contraceptiv oral combinat

Ce este Mercilon şi pentru ce se utilizează?

Compoziţia şi tipul de comprimat

Mercilon este un contraceptiv oral combinat („Pilula combinată”). Fiecare comprimat conţine o cantitate mică din doi hormoni feminini diferiţi. Aceştia sunt desogestrel (un progestogen) şi etinilestradiol (un estrogen). Datorită cantităţilor mici de hormoni, Mercilon este considerat un contraceptiv oral cu doze mici. Deoarece toate comprimatele din folie conţin aceiaşi hormoni în aceleiaşi doze, se consideră că este un contraceptiv oral combinat monofazic.

De ce să utilizez Mercilon ?

Mercilon este utilizat pentru a prevenirea sarcinii.

Când este luat corect (fără comprimate uitate), riscul de a rămâne gravidă este foarte mic.

Înainte să utilizaţi Mercilon

Nu utilizaţi Mercilon

Nu utilizaţi Mercilon dacă aveţi vreuna dintre afecţiunile enumerate mai jos. Dacă oricare dintre afecţiunile de pe această listă este valabilă în cazul dumneavoastră, spuneţi medicului dumneavoastră înainte de a începe să utilizaţi Mercilon. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda să utilizaţi un tip diferit de comprimat contraceptiv sau o metodă contraceptivă total diferită (nehormonală).

 • dacă aveţi sau aţi avut în trecut un cheag de sânge (tromboză) într-un vas de sânge de la nivelul unui picior, al plămânului (embolie) sau în alte organe;
 • dacă aveţi sau aţi avut în trecut un infarct miocardic sau accident vascular cerebral;
 • dacă aveţi sau aţi avut vreodată o afecţiune care poate reprezenta un prim semn al unui infarct miocardic (cum ar fi angină pectorală sau durere în piept) sau al unui accident vascular cerebral (cum ar fi accident ischemic tranzitoriu sau accident vascular cerebral mic reversibil);
 • dacă aveţi o tulburare de coagulare a sângelui (de exemplu deficit de proteină C);
 • dacă aveţi sau aţi avut migrenă cu de exemplu simptome vizuale, incapacitate de vorbire, slăbiciune ori amorţeală în orice parte a corpului dumneavoastră;
 • dacă aveţi diabet zaharat cu afectare vasculară;
 • dacă aveţi un factor de risc grav sau mai mulţi factori de risc pentru apariţia trombozei, acest fapt poate reprezenta un motiv pentru care nu puteţi utiliza Mercilon (a se vedea de asemenea punctul 2.2.3 „Mercilon şi tromboza”).
 • dacă aveţi sau aţi avut pancreatită (o inflamaţie a pancreasului) asociată cu nivele crescute de grăsimi din sânge;
 • dacă aveţi icter (îngălbenirea pielii) sau boală hepatică severă;
 • dacă aveţi sau aţi avut un cancer care poate creşte sub influenţa hormonilor sexuali (de exemplu cancer de sân sau al organelor genitale);
 • dacă aveţi sau aţi avut tumori hepatice;
 • dacă aveţi sângerare vaginală de cauză neprecizată;
 • dacă aveţi hiperplazie endometrială (creştere anormală a mucoasei uterului);
 • dacă sunteţi sau credeţi că sunteţi gravidă;
 • dacă sunteţi alergică la oricare dintre componentele Mercilon.

Dacă oricare dintre aceste afecţiuni apare pentru prima dată în timpul utilizării Mercilon, opriţi imediat utilizarea acestuia şi spuneţi medicului. Între timp, utilizaţi o metodă contraceptivă nehormonală. A se vedea de asemenea „Menţiuni generale” la punctul 2.2.1.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Mercilon

2.2.1 Menţiuni generale

În acest prospect au fost descrise mai multe situaţii în care trebuie să întrerupeţi utilizarea Mercilon, sau în care protecţia contraceptivă poate fi scăzută. In astfel de situaţii nu trebuie să aveţi contact sexual sau trebuie să utilizaţi metode contraceptive suplimentare nehormonale, de exemplu un prezervativ sau o altă metodă de tip barieră. Nu utilizaţi metoda calendarului sau metoda bazată pe temperatură. Aceste metode nu sunt sigure deoarece Mercilon influenţează modificările uzuale ale temperaturii şi ale mucusului cervical ce apar în timpul ciclului menstrual.

Mercilon, ca toate contraceptivele orale, nu protejează împotriva infecţiei cu HIV (SIDA) sau a altor boli cu transmitere pe cale sexuală.

Mercilon v-a fost prescris dumneavoastră personal. Nu îl daţi altora.

Mercilon nu trebuie utilizat în mod normal pentru amânarea unui ciclu menstrual. Cu toate acestea, dacă în cazuri excepţionale aveţi nevoie să amânaţi un ciclu menstrual, spuneţi medicului dumneavoastră.

2.2.2 Ce trebuie să ştiţi înainte de a utiliza Mercilon

Dacă Mercilon este utilizat în prezenţa oricărei dintre afecţiunile enumerate mai jos, este posibil să fie necesară monitorizarea dumneavoastră atentă. Medicul dumneavoastră vă poate explica acest lucru.

De aceea, dacă oricare dintre acestea sunt valabile în cazul dumneavoastră, spuneţi medicului dumneavoastră înainte să începeţi utilizarea de Mercilon.

 • dacă fumaţi;
 • dacă aveţi diabet zaharat;
 • dacă sunteţi supraponderală;
 • dacă aveţi hipertensiune arterială;
 • dacă aveţi o boală valvulară inimii sau o anumită tulburare de ritm cardiac;
 • dacă aveţi o inflamaţie a venelor (flebită superficială);
 • dacă aveţi varice;
 • dacă oricine din familia dumneavoastră apropiată (frate sau părinte) are tromboză, infarct miocardic sau accident vascular cerebral;
 • dacă suferiţi de migrenă;
 • dacă suferiţi de epilepsie;
 • dacă dumneavoastră sau cineva din familia dumneavoastră apropiată (frate sau părinte) aveţi sau aţi avut colesterolul sau trigliceridele crescute (grăsimile din sânge);
 • dacă o rudă apropiată are sau a avut vreodată cancer de sân;
 • dacă aveţi boli hepatice sau biliare;
 • dacă aveţi boală Crohn sau rectocolită ulcerohemoragică (boală intestinală inflamatorie cronică);
 • dacă aveţi lupus eritematos sistemic (LES ;o boală cronică a ţesutului conjunctiv care afectează pielea de la nivelul întregului corp);
 • dacă aveţi sindrom hemolitic uremic (SHU; o tulburare a coagulării sângelui care produce insuficienţă renală);
 • dacă aveţi siclemie (o boală rară de sânge);
 • dacă aveţi o afecţiune care a apărut pentru prima dată sau s-a agravat în timpul sarcinii sau utilizării anterioare de hormoni sexuali (de exemplu pierderea auzului, o boală denumită porfirie, o boală de piele denumită herpes gestaţional, o boală denumită coree Sydenham);
 • aveţi sau aţi avut vreodată cloasmă (pete pigmentare galben-maronii la nivelul pielii, mai ales pe faţă); dacă da, evitaţi expunerea prea lungă la soare sau radiaţii ultraviolete.

Dacă oricare dintre afecţiunile de mai sus apar pentru prima dată, revin sau se agravează în timp ce utilizaţi Mercilon, trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră.

2.2.3 Mercilon şi tromboza

Tromboză venoasă

Utilizarea oricărui contraceptiv oral combinat, inclusiv Mercilon, creşte riscul femeii de a face tromboză venoasă (formarea unui cheag de sânge într-un vas de sânge) comparativ cu o femeie care nu ia niciun comprimat (contraceptiv).

Riscul de a face tromoboză venoasă este mai mare dacă utilizaţi Mercilon comparativ cu alte

contraceptive orale combinate ce conţin progestativul levonorgestrel.

Riscul de tromboză venoasă la utilizatoarele de contraceptive orale combinate creşte:

 • cu vârsta;
 • dacă sunteţi supraponderală;
 • dacă una dintre rudele dumneavoastră apropiate (frate sau părinte) a avut un cheag de sânge (tromboză) la nivelul picioarelor, plămânului sau alte organe, la o vârstă tânără;
 • dacă trebuie să efectuaţi o intervenţie (chirurgicală), cu orice perioadă prelungită de imobilizare, dacă aţi avut un accident grav. Este important să spuneţi medicului dumneavoastră dinainte că utilizaţi Mercilon, deoarece este posibilă să fie necesară întreruperea tratamentului. Medicul dumneavoastră vă va spune când să începeţi din nou utilizarea de Mercilon. Aceasta se face, de obicei, după aproximativ două săptămâni de la momentul în care vă mobilizaţi complet.

Tromboză arterială

Utilizarea contraceptivului oral combinat a fost asociată cu o creştere a riscului de tromboză arterială (obstrucţia unei artere), de exemplu, la nivelul vaselor de sânge ale inimii (infarct miocardic) sau ale creierului (accident vascular cerebral).

Riscul de tromboză arterială la utilizatoarele de contraceptive orale combinate creşte:

 • dacă fumaţi. Vi se recomandă cu tărie oprirea fumatului când utilizaţi Mercilon, mai ales dacă aveţi vârsta peste 35 de ani;

dacă aveţi o concentraţie crescută de grăsimi în sânge (colesterol sau trigliceride); dacă aveţi hipertensiune arterială; dacă aveţi migrenă;

dacă aveţi o problemă cardiacă (boală valvulară, o tulburare a ritmului cardiac);

Dacă observaţi semne de tromboză, întrerupeţi utilizarea Mercilon şi spuneţi medicului dumneavoastră imediat (a se vedea de asemenea punctul 2.3 „Când trebuie să îl contactaţi pe medicul dumneavoastră?”)

2.2.4 Mercilon şi cancerul

Cancerul de sân a fost diagnosticat ceva mai frecvent la femeile care utilizează contraceptive orale, comparativ cu femeile de aceeaşi vârstă, care nu utilizează contraceptive orale. Această creştere uşoară a numărului de cancere de sân diagnosticate dispare treptat în următorii 10 ani după întreruperea utilizării contraceptivului oral. Nu se ştie dacă diferenţa este cauzată de contraceptivul oral. Se poate datora şi faptului că femeile sunt examinate mai frecvent, astfel încât cancerul de sân este observat mai precoce.

În cazuri rare, la utilizatoarele de contraceptive orale s-au raportat tumori hepatice benigne şi, încă şi mai rar, tumori hepatice maligne. Aceste tumori pot duce la hemoragii interne. Spuneţi imediat medicului dumneavoastră, dacă aveţi durere severă la nivelul abdomenului.

Cancerul de col uterin este provocat de o infecţie cu papilomavirusul uman. S-a raportat apariţia lui mai frecventă la femeile care utilizează contraceptive orale timp îndelungat. Nu se ştie dacă acest fapt este cauzat de utilizarea contraceptivelor hormonale sau de comportamentul sexual şi alţi factori (cum ar fi o mai bună examinare preventivă a colului uterin).

2.2.5 Utilizarea altor medicamente

Unele medicamente pot împiedica Mercilon să acţioneze corect. Acestea includ medicamentele utilizate pentru tratamentul epilepsiei şi narcolepsiei (de exemplu primidonă, fenitoine, barbiturice, carbamazepină, oxcarbazepină, topiramat, felbamat, modafinil); tuberculoză (de exemplu rifampicină); infecţiei cu HIV (de exemplu ritonavir, nelfinavir, nevirapine, efavirenz); antibiotice (de exemplu griseofulvină, ampicilină, tetracicline, rifabutin) pentru alte boli infecţioase; presiune sanguină crescută în vasele de sânge din plămân (bosentan), preparate din plante pe bază de sunătoare (Hypericum perforatum, utilizată în principal pentru tratamentul stărilor depresive).Mercilon poate de asemenea să interfere cu mecanismul de acţiune al altor medicamente (de exemplu ciclosporina şi lamotrigina).

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente sau preparate din plante, chiar dintre cele eliberate fără reţetă. De asemenea, spuneţi medicului sau stomatologului care vă prescrie un alt medicament (sau farmacistului) că utilizaţi Mercilon. Ei vă pot spune dacă trebuie să adoptaţi măsuri contraceptive suplimentare şi dacă da, pentru cât timp.

2.2.6 Mercilon şi sarcina

Mercilon nu trebuie utilizat de către femeile gravide sau credeţi că pot fi gravide.

Dacă suspectaţi că sunteţi gravidă în timp ce utilizaţi deja Mercilon, trebuie să îi spuneţi medicului cât

mai curând posibil.

2.2.7 Mercilon şi alăptarea

Mercilon nu este recomandat de obicei în timpul alăptării. Dacă doriţi să luaţi Mercilon în timpul alăptării, vă rugăm să-l întrebaţi pe medicul dumneavoastră.

2.2.8 Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu s-au observat efecte asupra conducerii vehiculelor şi folosirii utilajelor.

2.2.9 Informaţii importante privind unele componente ale Mercilon

Dacă vi s-a spus de către medicul dumneavoastră că aveţi intoleranţă la anumite zaharuri, spuneţi medicului dumneavoastră înainte de a începe utilizarea de Mercilon.

Când trebuie să îl contactaţi pe medicul dumneavoastră?

Controale regulate

Când utilizaţi Mercilon, medicul dumneavoastră vă va spune să reveniţi pentru controale regulate. Trebuie în general, trebuie să vă faceţi un control în fiecare an.

Contactaţi medicul dumneavoastră cât mai curând posibil dacă:

 • observaţi vreo modificare a stării dumneavoastră de sănătate, mai ales în ceea ce priveşte orice element menţionat în acest prospect (a se vedea de asemenea punctul 2.1 „Nu utilizaţi Mercilon ” şi punctul 2.2.2 „Ce trebuie să ştiţi înainte de a utiliza Mercilon”; nu uitaţi de modificările sănătăţii membrilor familiei dumneavoastră apropiate);
 • observaţi un nodul la nivelul sânului;
 • dacă prezentaţi simptome de angioedem cum ar fi umflare la nivelul feţei, a limbii şi/sau a gâtului şi/sau dificultate la înghiţire sau erupţie trecătoare pe piele asociată cu dificultate la respiraţie;
 • urmează să utilizaţi alte medicamente (a se vedea de asemenea punctul 2.2.5 „Utilizarea altor medicamente”);
 • urmează să fiţi imobilizată sau să fiţi supusă unei intervenţii chirurgicale (spuneţi medicului dumneavoastră cu cel puţin patru săptămâni înainte);
 • prezentaţi sângerare vaginală intensă, neobişnuită;
 • uitaţi să luaţi comprimate în prima săptămână din cutie şi aveţi contact sexual în ultimele 7 zile anterioare datei de începere a cutiei ;
 • aveţi diaree severă;
 • dacă nu aveţi sângerare menstruală de două ori la rând sau dacă suspectaţi că sunteţi gravidă (nu începeţi următoarea cutie până nu vă spune medicul dumneavoastră).

Întrerupeţi administrarea comprimatelor şi spuneţi imediat medicului dumneavoastră dacă observaţi posibile semne de tromboză:

 • o tuse neobişnuită;
 • durere severă în piept care poate să meargă pe mâna stângă;
 • dificultăţi la respiraţie;
 • orice cefalee prelungită, severă, neobişnuită, sau criză de migrenă;
 • pierdere completă sau parţială a vederii sau vedere dublă;
 • vorbire neclară sau incapacitate de a vorbi;
 • modificări bruşte ale auzului, mirosului sau gustului;
 • ameţeli sau leşin;
 • slăbiciune sau amorţeală în orice parte a corpului;
 • durere severă la nivelul abdomenului;
 • durere sau umflare severă a unuia dintre membrele dumneavoastră inferioare Pentru mai multe informaţii, consultaţi pct. 2.2.3 din acest prospect.

Cum să utilizaţi Mercilon?

Când şi cum să luaţi comprimatele

Folia de Mercilon conţine 21 de comprimate. Pe folie, fiecare comprimat este marcat cu ziua din săptămână în care trebuie luat. Luaţi-vă comprimatul în aproximativ acelaşi moment al zilei în fiecare zi, cu puţin lichid dacă este necesar. Urmaţi direcţia săgeţilor până luaţi toate cele 21 de comprimate. In următoarele 7 zile nu veţi lua comprimate. Sângerarea menstruală trebuie să survină în timpul acestor 7 zile (sângerare de întrerupere). De obicei, începe în ziua 2-3 după ultimul comprimat de Mercilon. Începeţi să utilizaţi următoarea dumneavoastră folie în a 8-a zi, chiar dacă continuaţi să aveţi sângerare. Acest lucru înseamnă că veţi începe întotdeauna noile folii în aceeaşi zi a săptămânii şi, de asemenea, că veţi avea sângerarea în aproximativ aceleaşi zile, în fiecare lună.

Începerea primei cutii de Mercilon

 • Dacă nu s-au utilizat contraceptive hormonale în ultima lună

începeţi să utilizaţi Mercilon în prima zi a ciclului dumneavoastră, adică în prima zi de sângerare menstruală. Mercilon va intra în acţiune imediat. Nu este nevoie să utilizaţi o metodă contraceptivă suplimentară (metodă de tip barieră). Puteţi de asemenea, să începeţi în zilele 2-5 ale ciclului dumneavoastră, dar dacă faceţi astfel, asiguraţi-vă că utilizaţi o metodă contraceptivă suplimentară (metodă de tip barieră) în primele 7 zile ale primului ciclu de utilizare a comprimatelor.

 • Când treceţi de la un alt contraceptiv hormonal combinat (contraceptiv oral combinat (COC), inel vaginal sau plasture transdermic)

Puteţi să începeţi să utilizaţi Mercilon în ziua următoare după ce aţi luat ultimul comprimat din cutia cu contraceptivul dumneavoastră curent (acest lucru înseamnă că nu există un interval în care nu se iau comprimate). Dacă cutia cu contraceptivul dumneavoastră curent conţine comprimate inactive (fără hormoni), puteţi să începeţi să luaţi Mercilon în ziua următoare după ce aţi luat ultimul comprimat activ (dacă nu sunteţi sigură întrebaţi-l pe medicul dumneavoastră sau pe farmacist); De asemenea, puteţi să începeţi mai târziu, dar niciodată mai târziu de ziua următoare după intervalul în care nu se iau comprimate din folia cu contraceptivul dumneavoastră curent (sau ziua următoare după ultimul comprimat inactiv din contraceptivul dumneavoastră curent). În cazul în care utilizaţi un inel vaginal sau plasture transdermic, cel mai bine este să începeţi să utilizaţi Mercilon în ziua în care îndepărtaţi inelul sau plasturele. De asemenea, puteţi să începeţi, cel mai târziu, în ziua în care aţi fi început să utilizaţi următorul inel sau plasture.

Dacă aţi utilizat continuu şi corect comprimatul contraceptiv, plasturele transdermic sau inelul contraceptiv continuu şi corect şi sunteţi sigură că nu sunteţi gravidă, puteţi de asemenea să opriţi utilizarea comprimatului contraceptiv sau să înlăturaţi inelul contraceptiv sau plasturele transdermic în oricare zi şi să începeţi să luaţi imediat Mercilon.

Dacă respectaţi aceste instrucţiuni, nu este necesar să utilizaţi o metodă contraceptivă suplimentară.

 • Când treceţi de la un comprimat pe bază doar de progestogen (minicomprimat)

Puteţi să întrerupeţi utilizarea minicomprimatului în orice zi şi să începeţi utilizarea de Mercilon în ziua următoare, la acelaşi moment al zilei. Dar dacă aveţi contact sexual, asiguraţi-vă că utilizaţi de asemenea şi o metodă contraceptivă suplimentară (metodă de tip barieră) în primele 7 zile ale utilizării de Mercilon.

Când treceţi de la o soluţie injectabilă doar cuprogestogen,de la un implant doar cu progestogen sau de la un dispozitiv intrauterin (DIU) cu eliberare de progestogen. începeţi utilizarea de Mercilon când este momentul pentru următoarea dumneavoastră injecţie sau în ziua în care este îndepărtat implantul sau DIU dumneavoastră. Dar, dacă aveţi un contact sexual, asiguraţi-vă că utilizaţi de asemena şi o metodă contraceptivă suplimentară (metodă de barieră) în primele 7 zile ale utilizării Mercilon.

 • După ce aţi născut

Dacă tocmai aţi născut, medicul dumneavoastră vă poate spune să aşteptaţi până la venirea primei menstruaţii normale înainte de a începe să luaţi Mercilon. Uneori este posibil să începeţi mai devreme. Medicul dumneavoastră vă poate sfătui în acest sens. Dacă alăptaţi şi doriţi să luaţi Mercilon, trebuie să discutaţi mai întâi cu medicul dumneavoastră.

 • După o sarcină pierdută sau după un avort.

Medicul dumneavoastră vă va sfătui.

Dacă luaţi Mercilon mai mult decât este necesar

Nu au existat raportări de reacţii adverse grave ca urmare a utilizării mai multor comprimate de Mercilon în acelaşi timp. Dacă aţi luat mai multe comprimate în acelaşi timp, puteţi să prezentaţi greaţă, vărsături sau sângerare vaginală. Dacă descoperiţi că un copil a luat Mercilon, cereţi sfatul medicului dumneavoastră.

Ce să faceţi dacă …

…uitaţi să luaţi comprimate

 • Dacă aţi întârziat mai puţin de 12 ore cu utilizarea comprimatului, se menţine protecţia contraceptivă. Luaţi comprimatul imediat ce vă amintiţi şi luaţi următoarele comprimate la momentul obişnuit
 • Dacă aţi întârziat peste 12 ore cu utilizarea oricărui comprimat, protecţia contraceptivă poate fi scăzută. Cu cât uitaţi mai multe comprimate consecutive, cu atât mai mult creşte riscul de scădere a eficacităţii contraceptive. Există un risc crescut de a rămâne gravidă dacă uitaţi să utilizaţi comprimate la începutul sau la finalul foliei. De aceea trebuie să respectaţi regulile de mai jos (a se vedea de asemenea diagrama de mai jos).

Mai mult de un comprimat uitat dintr-o folie

Cereţi sfatul medicului dumneavoastră.

1 comprimat uitat în săptămâna 1

Luaţi comprimatul uitat imediat ce vă amintiţi (chiar dacă acest lucru presupune să luaţi două comprimate în acelaşi timp) şi luaţi următoarele comprimate la momentul obişnuit. Utilizaţi măsuri contraceptive suplimentare (metode de tip barieră) pentru următoarele 7 zile. Dacă aţi avut contact sexual în săptămâna dinainte de comprimatele uitate, este posibil să rămâneţi gravidă. De aceea, spuneţi medicului dumneavoastră imediat.

1 comprimat uitat în săptămâna 2

Luaţi comprimatul uitat imediat ce vă amintiţi (chiar dacă acest lucru presupune să luaţi două comprimate în acelaşi timp) şi luaţi următoarele comprimate la momentul obişnuit. Protecţia contraceptivă se menţine. Nu trebuie să luaţi măsuri suplimentare.

1 comprimat uitat în săptămâna 3

Puteţi alege una dintre următoarele opţiuni, fără să fie necesară utilizarea de măsuri contraceptive suplimentare.

 1. Luaţi comprimatul uitat imediat ce vă amintiţi (chiar dacă acest lucru presupune să luaţi două comprimate în acelaşi timp) şi luaţi următoarele comprimate la momentul obişnuit. începeţi următoarea folie imediat ce s-a terminat folia curentă, adică să nu rămână între folii niciun interval în care nu se iau comprimate. Este posibil să nu prezentaţi sângerare de întrerupere până când veţi ajunge la finalul celei de-a doua folii, dar este posibil să prezentaţi pete de sânge sau sângerări neregulate în zilele în care luaţi comprimate. Sau
 2. întrerupeţi utilizarea comprimatelor din folia dumneavoastră curentă, lăsaţi un interval fără comprimate de 7 zile sau mai puţin (inclusiv ziua în care aţi uitat comprimatul) şi apoi continuaţi cu următoarea folie. Când urmaţi această metodă, puteţi începe întotdeauna următoarea dumneavoastră folie în aceeaşi zi a săptămânii în care începeaţi de obicei.
…suferiţi de tulburări gastro-intestinale (de exemplu vărsături, diaree severă)
 

Dacă vărsaţi sau aveţi diaree severă este posibil ca substanţele active din comprimatul dumneavoastră de Mercilon să nu se absoarbă complet. Dacă vărsaţi în următoarele de 3-4 ore după ce aţi luat comprimatul, acest lucru este echivalent cu a uita un comprimat. Trebuie să respectaţi recomandarea pentru comprimate uitate. Dacă aveţi diaree severă, vă rugăm spuneţi medicului dumneavoastră.

…doriţi să schimbaţi ziua de începere a ciclului menstrual

Dacă utilizaţi comprimatele corect, veţi avea ciclu în aproximativ aceeaşi zi la fiecare 4 săptămâni. Dacă doriţi să schimbaţi această zi, pur şi simplu scurtaţi (niciodată nu prelungiţi) următorul interval în care nu utilizaţi comprimate. De exemplu, dacă ciclul dumneavoastră menstrual începe de obicei într-o vineri şi pe viitor doriţi să înceapă într-o marţi (cu 3 zile mai devreme) începeţi folia dumneavoastră următoare cu 3 zile mai devreme decât de obicei. Dacă scurtaţi prea mult intervalul în care nu utilizaţi comprimate este posibil să nu prezentaţi sângerare în acest interval. Puteţi să prezentaţi săngerări neregulate sau pete de sânge în timpul utilizării comprimatelor din următoarea folie.

…aveţi sângerare neaşteptată

Ca în cazul tuturor contraceptivelor, în primele câteva luni, este posibil să aveţi sângerări vaginale neregulate sau pete de sânge între ciclurile dumneavoastră. Este posibil să fie necesară utilizarea de absorbante, dar continuaţi să vă luaţi comprimatele ca de obicei. Sângerarea vaginală neregulată încetează de obicei după ce corpul dumneavoastră se adaptează la contraceptiv (de obicei după aproximativ 3 luni). Dacă sângerarea continuă, devine mai intensă sau începe din nou, spuneţi medicului dumneavoastră.

… nu aveţi sângerare menstruală

Dacă aţi luat toate comprimatele la momentul corect şi nu aţi vărsat sau nu aţi utilizat alte medicamente este puţin probabil să fiţi gravidă. Continuaţi să luaţi Mercilon ca de obicei. Dacă nu vă aveţi două sângerări menstruale la rând, este posibil să fiţi gravidă. Spuneţi imediat medicului dumneavoastră. Nu începeţi următoarea folie de Mercilon până când medicul dumneavoastră nu a verificat dacă sunteţi gravidă.

Dacă doriţi să încetaţi utilizarea de Mercilon

Puteţi să întrerupeţi utilizarea de Mercilon în orice moment doriţi. Dacă nu doriţi să rămâneţi gravidă, întrebaţi medicul dumneavoastră în legătură alte metode contraceptive.

Dacă întrerupeţi utilizarea de Mercilon deoarece doriţi să rămâneţi gravidă, trebuie să aşteptaţi până când aveţi o sângerare menstruală naturală înainte de a încerca să concepeţi un copil. Acest lucru vă va ajuta la stabilirea datei probabile a naşterii copilului dumneavoastră.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Mercilon poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă observaţi orice reacţie nedorită mai ales dacă este severă şi persistentă, sau dacă există o modificare a stării dumneavoastră de sănătate care credeţi că ar putea fi provocată de Mercilon.

Reacţiile grave observate în cazul Mercilon, precum şi simptomele asociate, sunt descrise la punctele 2.2.3 şi 2.2.4 „Mercilon şi tromboza” şi „Mercilon şi cancerul”.

Frecvente (care apar la mai mult de una din 100 de utilizatoare):

 • stare depresivă, modificări ale dispoziţiei,
 • durere de cap,
 • greaţă, durere abdominală,
 • durere la nivelul sânilor, sensibilitate la nivelul sânilor
 • creşterea greutăţii corporale.

Mai puţin frecvente (care apar la mai mult de una din 1000 de utilizatoare, dar la mai puţin de una din 100 de utilizatoare):

 • acumulare de lichid în corp,
 • scăderea dorinţei sexuale,
 • migrenă,
 • vărsături, diaree
 • erupţie trecătoare pe piele, urticarie
 • mărirea sânilor.

Rare (care apar la mai puţin de una din 1000 de utilizatoare):

 • reacţii de hipersensibilitate,
 • creşterea dorinţei sexuale,
 • intoleranţă la lentilele de contact,
 • eritem nodos, eritem multiform (acestea sunt afecţiuni ale pielii),
 • secreţie la nivelul mamelonului, scurgeri vaginale,
 • scăderea greutăţii corporale.

Dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Mercilon

Nu utilizaţi Mercilon după data de expirare înscrisă pe cutie după „EXP:”. A se păstra comprimatele la o temperatură sub 30°C în ambalajul original. A nu se congela. A se păstra protejat de lumină şi umezeală.

Nu utilizaţi Mercilon dacă observaţi, de exemplu, modificări de culoare ale comprimatului, fărâmiţarea comprimatului sau orice alte semne vizibile de deteriorare.

A nu se lăsa la îndemâna şi la vederea copiilor!

Informaţii suplimentare

Ce conţine Mercilon

 • Substanţele active sunt:

etinilestradiol (0,020 mg) şi desogestrel (0,150 mg).

 • Celelalte componente sunt:

dioxid de siliciu coloidal anhidru, lactoză monohidrat, amidon de cartof, povidonă, acid stearic, all- rac-alfa-tocoferol,

Cum arată Mercilon şi conţinutul ambalajului

Mercilon este furnizat în 1, 3 sau 6 folii cu câte 21 de comprimate, ambalate într-o cutie de carton. Comprimatele sunt biconvexe, rotunde şi au diametrul de 6 mm. Fiecare comprimat este marcat cu TR deasupra unui 4 pe una dintre feţe şi Organon* pe faţa cealaltă.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

N.V. Organon

Kloosterstraat 6, 5349 AB Oss, Olanda

Fabricantul

Organon (Ireland) Ltd. PO Box 2857, Drynam Road Swords, Dublin, Irlanda

Acest prospect a fost aprobat în Octombrie 2012

DACĂ AVEŢI ÎNTREBĂRI SUPLIMENTARE SAU AVEŢI NEVOIE DE INFORMAŢIILE COMPLETE DE PRESCRIERE REFERITOARE LA PRODUSUL MERCILON, VĂ RUGĂM CONSULTAŢI-VĂ CU MEDICUL SAU CU FARMACISTUL DUMNEAVOASTRĂ.

 

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica