Madopar, 250 mg, comprimate

Substanță activa
Levodopa / Clorhidrat de benserazidă
Clasa ATC
N04BA
Format
comprimate
Afecțiuni
boala Parkinson
Producător
ROCHE ROMÂNIA SRL.
Acțiune terapeutică
antiparkinsoniene, agenti dopaminergici

Ce este Madopar şi pentru ce se utilizează

Madopar este utilizat pentru tratarea bolii Parkinson.

Este cunoscut că persoanele cu această boală prezintă cantităţi insuficiente dintr-o substanţă numită dopamină în anumite zone din creier. Semnele bolii sunt mişcări încete, rigiditate musculară şi tremor şi pot varia mult de la pacient la pacient. Levodopa este transformată în creier la dopamină, crescând cantitatea de dopamină de la nivelul creierului către valori normale. Benserazida nu ajunge la nivelul creierului, dar este adăugată pentru a preveni transformarea levodopei în dopamină în alte regiuni decât ale creierului. Aceasta ajută la reducerea efectelor nedorite în alte părţi ale corpului.

Simptomele pacienţilor care au boală Parkinson pot fi ameliorate dacă iau acest medicament. Totuşi, Madopar nu vindecă boala, deoarece cauza deficienţei de dopamină la nivelul creierului nu a fost eliminată.

Înainte să utilizaţi Madopar

Nu utilizaţi Madopar

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la Madopar sau la oricare dintre celelalte componente;
  • dacă suferiţi de o boală hormonală , de exemplu o glandă tiroidă hiperactivă;
  • dacă aveţi o afecţiune renală, hepatică sau cardiacă;
  • dacă suferiţi de anumite tulburări nervoase sau psihiatrice;
  • dacă aveţi glaucom cu unghi închis (presiune crescută la nivelul ochiului);
  • dacă aveţi, sau aţi avut, cancer de piele (melanom malign);
  • dacă luaţi sau aţi luat în ultimele 14 zile medicamente numite inhibitori de monoaminooxidază;
  • dacă sunteţi însărcinată sau alăptaţi;
  • dacă aveţi sub 25 ani (deoarece tratamentul poate afecta creşterea oaselor).

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Madopar

-dacă urmează să aveţi o intervenţie chirurgicală,

-dacă aveţi o afecţiune la nivelul plămânilor,

-dacă aveţi ulcer gastric,

-dacă aveţi oase fragile,

-dacă suferiţi de astm bronşic, deoarece terapia pe care o urmaţi pentru această afecţiune, (medicamente simpatomimetice) poate interacţiona cu tratamentul,

-dacă luaţi medicamente pentru hipertensiune arterială.

Medicul dumneavoastră poate dori să efectueze anumite teste, periodic, cum sunt, prelevarea de probe de sânge şi urină, şi verificarea pulsului şi a tensiunii arteriale.

Madopar poate interfera cu rezultatele testelor pentru concentraţia de glucoză sau a altor substanţe din sânge. Dacă aveţi diabet, puteţi avea nevoie mai frecvent de monitorizarea concentraţiei plasmatice de glucoză.

Dacă starea dumneavoastră s-a ameliorat în timpul tratamentului, trebuie să reluaţi progresiv activităţile normale. încercările de a face prea mult şi prea repede pot duce la accidente.

Levodopa este asociată cu somnolenţă (moleşeală excesivă) şi a fost asociată, foarte rar, cu somnolenţă excesivă în timpul zilei şi episoade de instalare bruscă a somnului. Dacă prezentaţi aceste simptome, trebuie să vă informaţi medicul şi să evitaţi să conduceţi vehicule sau să vă angajaţi în activităţi în care starea de vigilenţă diminuată creşte riscul de accidente grave pentru dumneavoastră sau pentru ceilalţi din jur, (de exemplu a folosi utilaje) până la rezolvarea acestor episoade recurente şi somnolenţei.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală:

– dacă luaţi unul din următoarele medicamente : inhibitori de monoaminooxidază-utilizaţi pentru tratamentul stărilor depresive; rezerpină -utilizat pentru tratametul hipertensiunii arteriale; sulfat feros-utilizat pentru tratamentul carenţei de fier; tetrabenazină sau trihexifenidil – utilizat pentru controlul mişcărilor anormale, cum sunt tremurături (tremor); metoclopramid – utilizat pentru controlul stării de greaţă; fenotiazine, tioxantene, butirofenone-toate utilizate pentru tratarea unor tulburări psihiatrice, incluzând anxietate severă (agitaţie), greaţă, stare de rău şi sughiţ; amfetamine- medicamente care stimulează sistemul nervos; papaverină -utilizată pentru tratamentul impotenţei; opiacee (de exemplu morfină) pentru ameliorarea durerii; orice alte medicamente pentru boala Parkinson (de exemplu anticolinergice, amantadină, agonişti de dopamină, inhibitori COMT), sau orice alt medicament care afectează sistemul nervos, inclusiv cele care nu au fost prescrise de medicul dumneavoastră. Acest aspect este extrem de important deoarece utilizarea mai multor medicamente în acelaşi timp poate amplifica sau reduce efectul medicamentelor implicate. Pacienţii care iau acest medicament nu trebuie să ia antiacide (medicamente care neutralizează acizii din stomac).

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Nu luaţi acest medicament în timpul sarcinii. Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă, dacă credeţi că sunteţi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă. Mamele care alăptează nu trebuie să ia acest medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Pacienţii care urmează tratament cu levodopa şi care prezintă somnolenţă şi/sau episoade de instalare bruscă a somnului trebuie sfătuiţi să evite să conducă vehicule sau să se implice în activităţi în care afectarea stării de vigilenţă îi poate pune în pericol, pe ei înşişi şi pe ceilalţi, de accidente grave sau deces (de exemplu a folosi utilaje) până la rezolvarea episoadelor recurente de somnolenţă.

Cum să utilizaţi Madopar

Luaţi întotdeauna Madopar exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. El/ea vă va prescrie doza potrivită pentru dumneavoastră. Doza prescrisă de medicul dumneavoastră depinde de simptomele individuale şi de răspunsul la medicament. De obicei, tratamentul este iniţiat cu o doză mică, de exemplu, un sfert de comprimat de Madopar 250 de trei până la patru ori pe zi. Medicul dumneavoastră va creşte doza după trei până la şapte zile, dacă este necesar. Ca regulă, doza de întreţinere medie este de 1/2 comprimat de Madopar 250 de 3 până la 6 ori pe zi. Mărimea dozelor individuale şi modul cum sunt împărţite de-a lungul zilei trebuie ajustate în funcţie de necesităţile individuale ale fiecărui pacient.

Dacă aţi luat anterior levodopa sau o altă combinaţie levodopa/inhibitor de decarboxilază, medicul dumneavoastră poate opri tratamentul cu o zi înainte de a începe tratamentul cu Madopar şi apoi va ajusta doza indvidual.

Comprimatele de Madopar convenţional pot fi divizate pentru a uşura înghiţirea lor. Madopar trebuie luat cu 30 minute înainte sau o oră după masă, dacă este posibil.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Madopar

Dacă aţi luat prea multe capsule sau altcineva a luat, accidental, medicamentul dumneavoastră, contactaţi imediat medicul dumneavoastră, farmacistul sau cel mai apropiat spital.

Dacă uitaţi să luaţi Madopar

Dacă uitaţi să luaţi o doză, niciodată să nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. In schimb, trebuie să continuaţi să luaţi următoarea doză la momentul stabilit, oricum veţi prezenta o revenire a simptomelor de Parkinson în acest interval de timp.

Nu modificaţi doza prescrisă. Dacă credeţi că efectul medicamentului este prea scăzut sau prea puternic, spuneţi medicului dumneavoastră.

Când şi cum se încheie tratamentul cu Madopar ?

Medicul dumneavoastră vă va recomanda când trebuie să nu mai luaţi acest medicament. De obicei, Madopar trebuie luat pe termen lung întrucât înlocuieşte o substanţă, numită dopamină, care este produsă în cantităţi insuficiente la pacienţii cu boală Parkinson.

Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă vreţi să încheiaţi tratamentul cu acest medicament. Intreruperea bruscă a tratamentului poate determina apariţia reacţiilor adverse grave,care apar rar, de exemplu, sindromul de tip neuroleptic malign, incluzând hipertermia (creştere mare a temperaturii corpului), a fost raportat după întreruperea bruscă a tratamentului cu preparate cu levodopa. Pentru a evita această situaţie, medicul dumneavoastră vă va recomanda modalitatea de a încheia tratamentul.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Madopar poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

In plus faţă de efectele benefice ale Madopar este posibil ca reacţiile adverse să apară în timpul tratamentului chiar dacă este utilizat conform recomandării.

La începutul tratamentului pot apare pierderea poftei de mâncare, greaţă, vărsături şi diaree. Aceste simptome pot fi controlate, de obicei, prin administrarea medicamentului în timpul sau imediat după masă, cu alimente sau lichide suficiente şi prin creşterea lentă a dozei. Pot, de asemenea, să apară,

modificări ale ritmului inimii sau tensiunii arteriale. Tulburările psihiatrice sunt frecvente la pacienţii cu Parkinson, inclusiv la cei care urmează tratament cu levodopa. Acestea includ o stare de spirit bună, agresivitate, gânduri ireale, a vedea oameni şi obiecte imaginare, descoperirea unor tulburări mintale grave. Pot apare şi tulburări de somn, senzaţie de oboseală, anxietate, stare depresivă, somnolenţă (moleşeală excesivă), episoade de instalare bruscă a somnului şi alte reacţii psihice.

în stadiile tardive de tratament, în multe cazuri după mai mulţi ani de tratament, pot, de asemenea, să apară şi alte reacţii adverse. Cele mai frevente nu sunt controlabile, mişcări neobişnuite ale braţelor, picioarelor, feţei şi limbii. Acestea pot dispare dacă doza zilnică sau intervalul dintre doze este modificat. Ocazional, la pacienţii cărora li se administrează levodopa, au fost raportate sângerări intestinale, bufeuri, transpiraţii şi moleşeală.Uneori, urina poate fi colorată în roşu şi după un timp se închide la culoare. Aceste modificări sunt rezultatul acţiunii medicamentului şi nu sunt motive de îngrijorare. Testele de sânge pot arăta o creştere a enzimelor hepatice, a gama-glutamiltransferazei, a acidului uric plasmatic şi a concentraţiilor plasmatice de uree. Rar, poate apare o scădere a numărului celulelor din sânge.

La unele persoane, pot să apară pierderea sau modificări ale gustului sau reacţii alergice cutanate la nivelul pielii (mâncărimi, erupţii cutanate tranzitorii).

Dacă observaţi aceste reacţii adverse sau orice alte reacţii adverse, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră.

Cum se păstrează Madopar

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. A se păstra la temperaturi sub 25 °C, în ambalajul original. A se ţine flaconul bine închis, pentru a fi protejat de umiditate

Informaţii suplimentare

Ce conţine Madopar

  • Substanţele active sunt levodopa 200 mg şi benserazidă 50 mg
  • Celelalte componente sunt manitol, fosfat monoacid de calciu, amidon de porumb pregelatinizat, crospovidona, etilceluloză, dioxid de siliciu coloidal, docusat de sodiu, stearat de magneziu, oxid roşu de fer (E172).

Cum arată Madopar şi conţinutul ambalajului

Madopar se prezintă sub formă de comprimate cilindrice, biplane, de culoare roşu deschis, uşor pătat, inscripţionate cu Roche încadrat într-un hexagon pe una din feţe şi cu o linie de divizare în cruce pe ambele feţe.

Cutie cu un flacon din sticlă brună a câte 30 comprimate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

ROCHE ROMÂNIA SRL. Piaţa Presei Libere, Nr. 3-5

Clădirea City Gate-Turnul de Sud, Etajele 4A, 5 şi 6

Sector 1, Bucureşti,

România

ROCHE PHARMA AG Emil Barell-Strasse 1

79639 Grenzach-Wyhlen, Germania

Pentru orice informaţii despre acest medicament, vă rugăm să contactaţi reprezentanţii locali ai deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă:

Acest prospect a fost aprobat în Ianuarie 2012

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal