Lutinus, 100 mg, comprimate vaginale

Substanță activa
Progesteron
Clasa ATC
G03DA
Format
comprimate vaginale
Afecțiuni
pentru femeile care au nevoie de un surplus de progesteron în timpul tratamentului din cadrul unui program de tehnici de reproducere asistată (TRA)
Producător
Ferring GmbH
Acțiune terapeutică
acţionează asupra mucoasei uterine, ajută femeile să rămână gravide şi să menţină sarcina atunci când sunt tratate pentru infertilitate

Ce este Lutinus şi pentru ce se utilizează

Acest medicament este disponibil sub formă de comprimat vaginal care conţine hormonul sexual feminin natural numit progesteron.

Lutinus este destinat femeilor care au nevoie de un surplus de progesteron în timpul tratamentului din cadrul unui program de tehnici de reproducere asistată (TRA).

Progesteronul acţionează asupra mucoasei uterine şi vă ajută să rămâneţi gravidă şi să vă menţineţi sarcina atunci când sunteţi tratată pentru infertilitate.

Înainte să utilizaţi Lutinus

Lutinus poate fi administrat numai femeilor care urmează un tratament pentru infertilitate în cadrul unui program de tehnici de reproducere asistată (TRA). Tratamentul este început în ziua extragerii ovulului. Medicul dumneavoastră vă va spune când să începeţi tratamentul.

Nu utilizaţi Lutinus

  • Dacă sunteţi alergică (hipersensibilă) la progesteron sau la oricare dintre celelalte componente ale Lutinus.
  • Dacă aveţi sângerări vaginale neobişnuite care nu au fost evaluate de medic.
  • Dacă pierdeţi sarcina iar medicul suspectează că un rest de ţesut a rămas în uter sau că sarcina este în afara uterului.
  • Dacă suferiţi sau aţi suferit de afecţiuni severe ale ficatului.
  • Dacă se ştie sau se bănuieşte că aveţi cancer de sân sau cancer al aparatului genital.
  • Dacă aveţi sau aţi avut cheaguri de sânge în picioare, plămâni, ochi sau altundeva în corp.
  • Dacă suferiţi de tulburări numite porfirii (un grup de tulburări moştenite sau dobândite ale anumitor enzime).

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Lutinus

Aveţi grijă deosebită şi spuneţi imediat medicului dumneavoastră dacă prezentaţi oricare dintre aceste simptome pe durata tratamentului sau chiar şi la câteva zile după ultima doză:

  • dureri în gambe sau în piept, dificultăţi în respiraţie care au apărut subit sau tuse cu sânge, indicând posibile cheaguri în picioare, inimă sau plămâni
  • durere de cap severă sau vărsături, ameţeli, leşin sau modificări de vedere sau de vorbire, slăbiciune sau amorţire a unui braţ sau picior, indicând posibile cheaguri în creier sau în ochi
  • agravarea simptomelor de depresie

Înainte de tratamentul cu Lutinus, spuneţi medicului dumneavoastră dacă aţi avut sau aveţi oricare din următoarele probleme de sănătate:

  • Epilepsie
  • Migrenă
  • Astm bronşic
  • Disfuncţie cardiacă sau renală
  • Diabet zaharat

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Unele medicamente pot interacţiona cu comprimatele vaginale cu progesteron. De exemplu, carbamazepina, rifampicina, precum şi produsele din plante care conţin sunătoare, le-ar putea scădea eficacitatea, în timp ce medicamentele care conţin ketoconazol şi cremele vaginale antimicotice pot să interfere cu acţiunea progesteronului.

Sarcina şi alăptarea

Lutinus poate fi utilizat pe durata primului trimestru de sarcină la femeile care au nevoie de un surplus de progesteron în timpul tratamentului din cadrul unui program de tehnici de reproducere asistată (TRA).

Nu a fost încă stabilit pe deplin riscul apariţiei anomaliilor congenitale (afecţiuni prezente la naştere), incluzând anomalii genitale la nou-născuţii de sex masculin sau feminin, determinate de expunerea la progesteronul exogen în timpul sarcinii.

Acest medicament nu trebuie utilizat pe durata alăptării.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Lutinus are o influenţă minoră sau moderată asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje. Poate determina somnolenţă şi/sau ameţeli; prin urmare, se recomandă prudenţă în utilizarea la persoanele care conduc vehicule şi folosesc utilaje.

Cum să utilizaţi Lutinus

Utilizaţi întotdeauna Lutinus exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă nu sunteţi sigură.

Doza uzuală este de 100 mg, introdusă direct în vagin de trei ori pe zi, începând din ziua extragerii ovulului. Administrarea Lutinus trebuie continuată timp de 30 de zile dacă sarcina a fost confirmată.

INSTRUCŢIUNI DE UTILIZARE

Lutinus trebuie administrat în vagin cu ajutorul aplicatorului furnizat.

  1. Despachetaţi aplicatorul.
  2. Puneţi un comprimat în spaţiul disponibil la capătul aplicatorului. Comprimatul trebuie să fie bine fixat astfel încât să nu cadă.
  3. Aplicatorul împreună cu comprimatul pot fi introduse în vagin în timp ce staţi în picioare, sunteţi aşezată sau staţi întinsă pe spate cu genunchii îndoiţi. Introduceţi încet şi cu atenţie capătul subţire al aplicatorului profund în vagin.
  4. Apăsaţi pistonul pentru a elibera comprimatul.
  5. îndepărtaţi aplicatorul şi clătiţi-l bine cu apă caldă de la robinet, uscaţi-l prin tamponare cu un şervet moale şi păstraţi-l pentru utilizări ulterioare.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Lutinus

Vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă aţi utilizat mai multe comprimate de Lutinus decât v-a spus medicul dumneavoastră.

Dacă uitaţi să utilizaţi Lutinus

Administraţi-vă doza de îndată ce vă amintiţi şi apoi continuaţi tratamentul ca mai înainte. Nu vă administraţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Lutinus

Vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări dacă intenţionaţi să încetaţi sau dacă aţi încetat utilizarea Lutinus. Oprirea bruscă a administrării progesteronului poate provoca anxietate crescută, instabilitate emoţională şi sensibilitate crescută pentru crize convulsive.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Lutinus poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Cele mai frecvente reacţii adverse sunt durerile de cap, tulburările vaginale şi crampele uterine.

Următoarele reacţii adverse frecvente afectează între 1 şi 10 din 100 paciente tratate:

  • Dureri de cap
  • Distensie abdominală (umflarea abdomenului)
  • Durere abdominală
  • Greaţă
  • Crampe uterine

Următoarele reacţii adverse mai puţin frecvente afectează între 1 şi 10 din 1000 paciente tratate:

  • Ameţeli
  • Insomnie
  • Diaree
  • Constipaţie
  • Urticarie (erupţie alergică pe piele)
  • Erupţie trecătoare pe piele
  • Tulburări vaginale (de exemplu disconfort vaginal, senzaţie de arsură, secreţii, uscăciune şi sângerări)
  • Infecţii micotice în vagin
  • Tulburări ale sânului (de exemplu dureri în sâni, umflarea sânului şi sensibilitate a sânului)
  • Mâncărimi în zona genitală
  • Edem periferic (umflături datorate acumulării de lichid)

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Lutinus

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Lutinus după data de expirare înscrisă pe cutie. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra în ambalajul original.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Lutinus

Substanţa activă este progesteron.

Fiecare comprimat vaginal conţine progesteron 100 mg.

Celelalte componente sunt:

  • Dioxid de siliciu coloidal hidrofob
  • Lactoză monohidrat
  • Amidon de porumb pregelatinizat
  • Povidonă
  • Acid adipic
  • Hidrogenocarbonat de sodiu
  • Lauril sulfat de sodiu
  • Stearat de magneziu

Cum arată Lutinus şi conţinutul ambalajului

Acest medicament este un comprimat vaginal. Este un comprimat oval, plat, de culoare albă până la aproape albă, inscripţionat cu „FPI” pe o faţă şi cu „100″ pe cealaltă faţă.

Mărimea ambalajului: 21 comprimate vaginale, furnizate împreună cu un aplicator vaginal din polietilenă.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Ferring GmbH

Wittland 11, D-24109 Kiel, Germania

Producătorul

Ferring GmbH

Wittland 11, D-24109 Kiel

Germania

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Finlanda, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Olanda, Norvegia, Polonia, Republica Slovacia, Spania şi Suedia: Lutinus Portugalia: Endometrin

România: Lutinus 100 mg, comprimate vaginale

Slovenia: Lutinus 100 mg vaginalne tablete Marea Britanie: Lutigest

Acest prospect a fost aprobat în Februarie 2010

Data ultimei verificări a prospectului Iulie 2010

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being