Lorista HL, 100 mg/12,5 mg, comprimate filmate

Substanță activa
Losartan potasic/Hidroclorotiazidă
Clasa ATC
C09DA
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
hipertensiune arterială esenţială
Producător
KRKA, d.d.
Acțiune terapeutică
asociere a unui antagonist al receptorilor angiotensinei II (losartan) şi un diuretic (hidroclorotiazidă)

Ce este Lorista HL şi pentru ce se utilizează

Lorista HL este o asociere a unui antagonist al receptorilor angiotensinei II (losartan) şi un diuretic (hidroclorotiazidă).

Lorista HL este indicat în tratamentul tensiunii arteriale crescute (hipertensiune arterială esenţială).

Înainte să utilizaţi Lorista HL

Nu utilizaţi Lorista HL

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la losartan, hidroclorotiazidă, sau la oricare dintre celelalte componente ale Lorista HL,
  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la medicamente derivate din sulfonamide (de exemplu, alte tiazide, unele medicamente antibacteriene, cum este co-trimoxazol, discutaţi cu medicul dumneavoastră, dacă nu sunteţi sigur),
  • în cazul în care aveţi mai mult de trei luni de sarcină. (Este bine să evitaţi Lorista HL şi în perioada de început a sarcinii – vezi pct. „Sarcina”,
  • dacă aveţi o boală hepatică severă,
  • dacă aveţi o boală renală severă sau dacă rinichii dumneavoastră nu produc urină deloc,
  • dacă aveţi niveluri scăzute ale concentraţiei potasiului în sânge, ale sodiului sau niveluri crescute ale concentraţiei calciului în sânge, care nu pot fi corectate prin tratament,
  • dacă suferiţi de gută.
  • dacă aţi avut în trecut umflături ale feţei, buzelor, gâtului sau limbii,
  • dacă luaţi medicamente pentru eliminarea apei (diuretice)
  • dacă urmaţi o dietă cu restricţie de sare,
  • dacă aveţi sau aţi avut vărsături severe şi /sau diaree,
  • dacă aveţi insuficienţă cardiacă,
  • dacă aveţi îngustarea arterelor ce aduc sângele la rinichi (stenoza arterei renale) sau un singur rinichi funcţional,
  • dacă aţi făcut recent un transplant renal,
  • dacă aveţi îngustarea arterelor (ateroscleroză), angină pectorală (dureri în piept din cauza funcţiei defectoase a inimii),
  • dacă aveţi îngustarea valvelor inimii (stenoză aortică sau mitrală) sau îngroşarea muşchiului inimii (cardiomiopatie hipertrofică),
  • dacă aveţi diabet zaharat,
  • dacă aţi avut gută,
  • dacă aveţi sau aţi avut boli alergice, astm bonşic sau o afecţiune ce determină durere articulară, erupţii trecătoare pe piele şi febră (lupus eritematos sistemic).
  • dacă aveţi niveluri crescute ale concentraţiei calciului sau niveluri scăzute ale concentraţiei potasiului în sânge sau urmaţi o dietă cu restricţie de potasiu,
  • dacă aveţi nevoie de un anestezic (chiar şi la dentist) înainte de o intervenţie chirurgicală, sau dacă urmează să faceţi teste funcţionale paratiroidiene, trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră sau personalului medical că luaţi losartan potasic şi hidroclorotiazid comprimate,
  • dacă aveţi hiperaldosteronism primar (un sindrom asociat cu creşterea secreţiei hormonului aldosteron la nivelul galandei suprarenale, determinată de o afecţiune a glandei).

Trebuie să anunţaţi medicul în cazul în care credeţi că sunteţi gravidă (sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă). Lorista HL nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat dacă aveţi mai mult de trei luni de sarcină, deoarece poate produce grave prejudicii copilului dumneavoastră dacă este utilizat în această etapă (vezi pct. „Sarcina”).

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Diureticele, cum este hidroclorotiazida, conţinută în Lorista HL, pot interacţiona cu alte medicamente. Preparatele care conţin litiu nu trebuie luate concomitent cu Lorista HL fără indicaţia medicului dumneavoastră. Pot fi necesare precauţii deosebite (de exemplu, teste de sânge) în cazul în care luaţi suplimente cu potasiu, înlocuitori de sare ce conţin potasiu sau medicamente care economisesc potasiu, alte diuretice (medicamente care elimină apa), unele laxative, medicamente pentru tratamentul gutei, medicamente pentru controlul ritmului inimii sau pentru diabet zaharat (antidiabetice orale sau insuline). De asemenea, este important ca medicul dumneavoastră să ştie dacă luaţi alte medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale, steroizi, medicamente anticanceroase, contra durerii, medicamente pentru tratamentul infecţiilor fungice, pentru artrită, răşini pentru tratamentul concentraţiilor crescute de colesterol, cum este colestiramina, medicamente relaxante ale muşchilor, comprimate pentru inducerea somnului, medicamente opioide, ca morfina, ‘amine presoare’, ca adrenalina sau alte medicamente din aceeaşi grupă; antidiabetice orale sau insuline.

Vă rugăm informaţi medicul dumneavoastră dacă urmează să primiţi substanţe de contrast pe bază de iod.

Utilizarea Lorista HL cu alimente şi băuturi

Sunteţi sfătuiţi să nu consumaţi băuturi alcoolice în timpul tratamentului: alcoolul etilic şi Lorista HL comprimate işi pot creşte reciproc efectele.

Utilizarea în exces de sare dietetică poate scădea efectul Lorista HL comprimate. Puteţi lua Lorista HL comprimate cu sau fără alimente.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Sarcină

Trebuie să anunţaţi medicul în cazul în care credeţi că sunteţi gravidă (sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă). In mod normal, medicul dumneavoastră vă va sfatui să nu mai utilizaţi Lorista HL înainte de a rămâne gravidă sau de îndată ce aţi aflat că sunteţi gravidă şi vă va recomanda un alt medicament în loc de Lorista HL. Lorista HL nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat în sarcina mai mare de trei luni, deoarece acesta poate produce grave prejudicii copilului dumneavoastră dacă este utilizat după cea de a treia lună de sarcină.

Alăptarea

Informaţi-vă medicul dacă alăptaţi sau intenţionaţi să începeţi alăptarea. Lorista HL nu este recomandat mamelor care alăptează iar medicul dumneavoastră trebuie să vă aleagă un alt tratament în cazul în care doriţi să alăptaţi, mai ales dacă este vorba despre un copil nou-născut sau născut prematur.

Utilizare la copii şi adolescenţi

Nu există date asupra eficacităţii şi siguranţei medicamentului la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani, de aceea medicamentul nu va fi administrat copiilor.

Utilizare la vârstnici

Lorista HL are aceeaşi eficacitate şi este la fel de bine tolerat de majoritatea pacienţilor adulţi vârstnici sau mai tineri. Majoritatea pacienţilor vârstnici necesită acelaşi doze ca şi pacienţii mai tineri.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Dacă începeţi tratamentul cu acest medicament, nu trebuie să efectuaţi sarcini ce necesită concentrarea atenţiei (de exemplu,conducerea vehiculelor sau utilizarea utilajelor periculoase) până când aflaţi cum toleraţi medicamentul.

Informaţii importante privind unele componente ale Lorista HL

Acest medicament conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la anumite categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să utilizaţi Lorista HL

Utilizaţi întotdeauna Lorista HL exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. In funcţie de afecţiunea dumneavoastră sau de tratamentul asociat, medicul dumneavoastră va decide doza adecvată de Lorista HL. Este important să continuaţi să luaţi Lorista HL conform indicaţiilor medicului dumneavoastră, pentru a menţine valorile optime ale tensiunii arteriale.

Lorista HL este disponibil în trei concentraţii: <Lorista H> 50 mg/12,5 mg comprimate filmate, Lorista HL 100 mg/12,5 mg comprimate filmate şi <Lorista HD> 100 mg/25 mg comprimate filmate.

Tensiune arterială crescută

Pentru majoritatea pacienţilor cu tensiune arterială crescută, doza uzuală este de 1 comprimat Lorista H 50 mg/12,5 mg pe zi, pentru un control al tensiunii arteriale pe durata a 24 ore. Doza poate creşte la 2 comprimate o dată pe zi de Lorista H 50 mg/12,5 mg comprimate filmate sau 1 comprimat pe zi de Lorista HD 100 mg/25 mg comprimate filmate (concentraţie crescută). Doza zilnică maximă este de 2 comprimate filmate de Lorista H 50 mg/12,5 mg sau 1 comprimat filmat pe zi de Lorista HD 100 mg/25 mg comprimate filmate.

Lorista HL 100 mg/12,5 mg (losartan 100 mg/HCTZ 12,5 mg) comprimate filmate sunt disponibile pentru acei pacienţi în tratament cu losartan 100 mg, care necesită un control suplimentar al tensiunii arteriale.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Lorista HL

In caz de supradozaj, contactaţi imediat medicul dumneavoastră, pentru a primi asistenţă medicală.

Supradozajul poate determina scăderea în exces a tensiunii arteriale, palpitaţii, puls rar, modificări ale compoziţiei sângelui şi dehidratare.

Dacă uitaţi să luaţi Lorista HL

Utilizaţi Lorista HL zilnic, aşa cum v-a fost prescris. Totuşi, dacă uitaţi să luaţi doza recomandată, continuaţi să luaţi regulat medicamentul şi nu luaţi o doză dublă.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Lorista HL poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Frecvenţa reacţiilor adverse este clasificată în următoarele categorii:

Foarte frecvente:

afectează mai mult de 1 pacient din 10

Frecvente:

afectează de la 1 până la 10 pacienţi din 100

Mai puţin frecvente:

afectează de la 1 până la 10 pacienţi din 1000

Rare:

afectează de la 1 până la 10 pacienţi din 10000

Foarte rare:

afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi

Cu frecvenţă necunoscută

nu poate fi estimată din datele disponibile

 

Dacă apar reacţii adverse alergice severe (erupţie trecătoare pe piele, mâncărimi, umflarea feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului ceea ce provoca dificultăţi în respiraţie sau la înghiţire, întrerupeţi administrarea Lorista HL comprimate şi contactaţi imediat medicul dumneavoastră sau cel mai apropiat spital.

Această reacţie adversă gravă afectează mai mult de 1 din 10000 pacienţi, dar mai puţin de 1 din 1000 pacienţi. S-ar putea să fie nevoie de consult medical urgent sau spitalizare.

Au fost raportate următoarele reacţii adverse:

Frecvente (care afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi, dar mai mult de 1 din 100 pacienţi):

  • Tuse, infecţie a căilor respiratorii superioare, congestie nazală, sinuzită, afectare sinuzală,
  • Diaree, durere abdominală, greaţă, indigestie,
  • Durere sau crampe musculare, durere de picior, durere de spate,
  • Insomnie, durere de cap, ameţeli,
  • Slăbiciune, oboseală, durere în piept,
  • Creşterea concentraţiilor de potasiu (care pot determina tulburări ale ritmului cardiac), scăderea nivelelor hemoglobinei.

Mai puţin frecvente (care afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi, dar mai mult de 1 din 1000 pacienţi):

  • Piederea apetitului alimentar, creşterea concentraţiilor acidului uric sau apariţia gutei, creşterea concentraţiilor glucozei în sânge, concetraţii anormale ale electroliţilor în sânge,
  • Anxietate, nervozitate, atac de panică (atacuri de panică recurente), confuzie, depresie, vise anormale, tulburări ale somnului, somnolenţă, tulburări ale memoriei,
  • Amorţeli şi furnicături sau senzaţii asemenătoate, durere a extremităţilor, tremurături, migrenă, leşin,
  • Vedere neclară, arsuri sau înţepături ale ochilor, conjunctivită, restrângerea vederii, vedere în galben,
  • Ţiuituri şi alte zgomote în urechi,
  • tensiune arterială scăzută, care poate fi asociată cu modificări ale posturii (apariţia de ameţeli şi slăbiciune la ridicarea în picioare), angină (durere în piept), bătăi anormale ale inimii, accident vascular cerebral (TIA, „mini-AVC”), atac de cord, palpitaţii,
  • Inflamaţia vaselor de sânge, deseori asociată cu o erupţie trecătoare pe piele sau vânătăi,
  • Durere în gât, scurtarea respiraţiei, bronşită, pneumonie, apă la plămâni (care determină dificultăţi respiratorii), sângerări nazale, congestie nazală,
  • Constipaţie, gaze, dureri de stomac, spasme stomacale, vărsături, uscăciunea gurii, inflamaţia glandelor salivare, durere dentară,
  • Icter (îngălbenirea ochilor şi a pielii), inflamaţia pancreasului,
  • Urticarie, mâncărimi, inflamaţia pielii, erupţie trecătoare pe piele, înroşirea pielii, sensibilitate la lumină, uscăciunea pielii, îmbujorare, transpiraţii, pierderea părului,
  • Dureri ale braţelor, umărului, pulpelor, genunchilor şi a altor articulaţii, umflarea articulaţiilor, înţepenire, slăbiciune musculară,
  • Urinări frecvente, inclusiv în timpul nopţii, tulburări ale rinichilor, inclusiv inflamarea rinichilor, infecţie urinară, eliminarea glucozei prin urină,
  • Scăderea apetitului sexual, impotenţă,
  • Umflarea feţei, febră.

Rare (mai mult de 1din 10000 pacienţi dar mai puţin de 1 din 1000 pacienţi)

  • Hepatită (inflamarea ficatului), teste hepatice anormale.

Dacă vreuna din reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Lorista HL

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 30°C. A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de umezeală.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau pe calea reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Lorista HL

  • Substanţele active sunt losartan potasic şi hidroclorotiazidă. Fiecare comprimat de Lorista HL conţine 100 mg losartan potasic şi 12,5 mg hidroclorotiazidă.
  • Celelalte componente sunt: nucleu: amidon de porumb pregelatinizat, celuloză microcristalină, lactoză monohidrat, stearat de magneziu şi hipromeloză, talc, macrogol 4000, dioxid de titan în film.

Cum arată Lorista HL şi conţinutul ambalajului

Comprimatele filmate de Lorista HL sunt albe, ovale, biconvexe.

Comprimate sunt disponibile în cutii cu blistere din PVC/PVDC/Al a 7, 10, 14, 20, 28, 30, 50, 56, 60, 84, 90 şi 98 comprimate filmate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

KRKA, d.d., Novo mesto, Smarjeska cesta 6, 8501 Novo mesto, Slovenia

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

Numele Statului Membru

Denumirea comercială a medicamentului

Austria

Losartan/HCT Krka

Bulgaria, Polonia, România

Lorista HL

Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Republica Slovacă

Lorista H

Cipru, Danemarca, Italia, Suedia

Losartan/Hydrochlorothiazide Krka

Germania

Losartan-Kalium HCTad

Spania

Losartan/Hydrochlorothiazide Krka

Finlanda, Norvegia

Losartan/Hydrochlorothiazid Krka

Ungaria

Lavestra H

Irlanda

Losartan/Hydrochlorothiazide Pinewood

Portugalia

Losartan/Hidroclorotiazida Krka

Marea Britanie

Losartan Potassium/Hydrochlorothiazide

 

Acest prospect a fost aprobat în Noiembrie 2010

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being