Laurina, comprimate filmate

Substanță activa
desogestrel si etinilestradiol
Clasa ATC
G03AB
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
sarcina
Producător
N.V. ORGANON, ORGANON (IRLANDA) Ltd,
Acțiune terapeutică
contraceptiva

Ce este Laurina şi pentru ce se utilizează

Compoziţia şi tipul de comprimat

Laurina este un contraceptiv oral combinat („Contraceptiv oral combinat”). Fiecare comprimat conţine o cantitate mică din doi hormoni feminini diferiţi. Aceştia sunt desogestrel (un progestogen) şi etinilestradiol (un estrogen). Datorită cantităţilor mici de hormoni, Laurina este considerat un contraceptiv oral cu doză mică. Întrucât cei doi hormoni sunt combinaţi în doze diferite în comprimatele colorate în trei culori diferite, Laurina este considerat un contraceptiv oral trifazic.

De ce folosim Laurina?

Laurina este folosit pentru a preveni sarcina.

Când este luat corect (fără comprimate uitate), riscul de a rămâne gravidă este foarte mic.

Înainte să utilizaţi Laurina

Nu utilizaţi Laurina

Nu utilizaţi Laurina dacă aveţi vreuna dintre afecţiunile enumerate mai jos.

Dacă oricare dintre afecţiunile de pe această listă este valabilă în cazul dumneavoastră, spuneţi medicului dumneavoastră înainte de a începe să utilizaţi Laurina.. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda să utilizaţi un tip diferit de comprimat contraceptiv sau o metodă contraceptivă total diferită (nehormonală).

• Dacă aveţi sau aţi avut în trecut un cheag de sânge (tromboză) într-un vas de sânge de la nivelul unui picior, al plămânului (embolie) sau în alte organe.

• Dacă aveţi sau aţi avut în trecut un infarct miocardic sau accident vascular cerebral.

• Dacă aveţi sau aţi avut vreodată o afecţiune care poate reprezenta un prim semn al unui infarct miocardic (cum ar fi angină pectorală sau durere în piept) sau al unui accident vascular cerebral (cum sunt accident ischemic tranzitoriu sau accident vascular cerebral minor reversibil);

• Dacă aveţi o tulburare de coagulare a sângelui (de exemplu deficit de proteină C);

• Dacă aveţi sau aţi avut avut migrenă cu, de exemplu, simptome vizuale, incapacitate de vorbire, slăbiciune ori amorţeală în orice parte a corpului dumneavoastră;

• Dacă aveţi diabet zaharat cu afectare vasculară;

• Dacă aveţi un factor de risc grav sau mai mulţi factori de risc pentru apariţia trombozei, acest fapt poate reprezenta un motiv pentru care nu puteţi utiliza Laurina (a se vedea de asemenea punctul 2.2.3 „Laurina şi tromboza”).

• Dacă aveţi sau aţi avut pancreatită (o inflamaţie a pancreasului) asociată cu nivele crescute de grăsimi din sânge;

• Dacă aveţi icter (îngălbenirea pielii) sau o afecţiune hepatică severă;
• Dacă aveţi sau aţi avut un cancer care poate creşte sub influenţa hormonilor sexuali (de exemplu cancer de sân sau al organelor genitale);

• Dacă aveţi sau aţi avut tumori hepatice;

• Dacă aveţi aveţi sângerare vaginală de cauză neprecizată;

• Dacă aveţi hiperplazie endometrială (creştere anormală a mucoasei uterului);

• Dacă sunteţi sau credeţi că sunteţi gravidă;

• Dacă sunteţi alergică (hipersensibilă) la substanţele active sau la oricare dintre celelalte componente ale Laurina.

Dacă oricare dintre aceste afecţiuni apare pentru prima dată în timpul utilizării Laurina, opriţi imediat utilizarea acestuia şi spuneţi medicului. Intre timp, utilizaţi o metodă contraceptivă nehormonală. A se vedea de asemenea „Menţiuni generale”.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Laurina

Menţiuni generale

In acest prospect au fost descrise mai multe situaţii în care trebuie să întrerupeţi utilizarea Laurina, sau în care protecţia contraceptivă poate fi scăzută. In astfel de situaţii nu trebuie să aveţi contact sexual sau trebuie să utilizaţi metode contraceptive suplimentare nehormonale, de exemplu un prezervativ sau o altă metodă de tip barieră. Nu utilizaţi metoda calendarului sau metoda bazată pe temperatură. Aceste metode nu sunt sigure deoarece Laurina influenţează modificările uzuale ale temperaturii şi ale mucusului cervical ce apar în timpul ciclului menstrual.

Laurina, ca toate contraceptivele orale, nu protejează împotriva infecţiei cu HIV (SIDA) sau a altor boli cu transmitere pe cale sexualăFF.

Laurina v-a fost prescrisă dumneavoastră personal. Nu daţi medicamentul altor persoane.

Laurina nu trebuie utilizat în mod normal pentru amânarea unui ciclu menstrual. Cu toate acestea, dacă în cazuri excepţionale aveţi nevoie să amânaţi un ciclu menstrual, spuneţi medicului dumneavoastră.

Ce trebuie să ştiţi înainte de a utiliza Laurina

Dacă Laurina este utilizat în prezenţa oricărei dintre afecţiunile enumerate mai jos, este posibil să fie necesară monitorizarea dumneavoastră atentă. Medicul dumneavoastră vă poate explica acest lucru. De aceea, dacă oricare dintre acestea sunt valabile în cazul dumneavoastră, spuneţi medicului dumneavoastră înainte să începeţi utilizarea de Laurina.

– dacă fumaţi;

– dacă aveţi diabet zaharat;

– dacă sunteţi supraponderală; dacă aveţi tensiune arterială mare;

– dacă aveţi o boală valvulară a inimii sau o anumită tulburare de ritm cardiac;

– dacă aveţi o inflamaţie a venelor (flebită superficială);

– dacă aveţi varice;

– dacă oricine din familia dumneavoastră apropiată (frate sau părinte) are tromboză, infarct miocardic sau accident vascular cerebral;

– dacă suferiţi de migrenă;

– dacă suferiţi de epilepsie;

– dacă dumneavoastră sau cineva din familia dumneavoastră apropiată (frate sau părinte) aveţi sau aţi avut colesterolul sau trigliceridele crescute (grăsimile din sânge);

– dacă o rudă apropiată are sau a avut vreodată cancer de sân;

– dacă aveţi boli hepatice sau biliare;

– dacă aveţi boală Crohn sau rectocolită ulcerohemoragică (boală intestinală inflamatorie cronică);

– dacă aveţi lupus eritematos sistemic (LES ;o boală cronică a ţesutului conjunctiv care afectează pielea de la nivelul întregului corp);

– dacă aveţi sindrom hemolitic uremic (SHU; o tulburare a coagulării sângelui care produce insuficienţă renală);

– dacă aveţi siclemie (o boală rară de sânge);

– dacă aveţi o afecţiune care a apărut pentru prima dată sau s-a agravat în timpul sarcinii sau utilizării anterioare de hormoni sexuali (de exemplu pierderea auzului, o boală denumită porfirie, o boală de piele denumită herpes gestaţional, o boală denumită coree Sydenham);

– aveţi sau aţi avut vreodată cloasmă (pete pigmentare galben-maronii la nivelul pielii, mai ales pe faţă); dacă da, evitaţi expunerea prea lungă la soare sau radiaţii ultraviolete.

Dacă oricare dintre afecţiunile de mai sus apar pentru prima dată, revin sau se agravează în timp ce utilizaţi Laurina, trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră.

Laurina şi tromboza

Tromboză venoasă

Utilizarea oricărui contraceptiv oral combinat, incluzând Laurina, creşte riscul femeii de a face tromboză venoasă (formarea unui cheag de sânge într-un vas de sânge) comparativ cu o femeie care nu ia niciun comprimat (contraceptiv).

Riscul de a face tromoboză venoasă este mai mare dacă utilizaţi Laurina comparativ cu alte contraceptive orale combinate ce conţin progestogenul levonorgestrel.

Riscul de tromboză venoasă la utilizatoarele de contraceptive orale combinate creşte:

– cu înaintarea în vârstă;

– dacă sunteţi supraponderală;

– dacă una dintre rudele dumneavoastră apropiate (frate sau părinte) a avut un cheag de sânge (tromboză) la nivelul picioarelor, plămânului sau alte organe, la o vârstă tânără;

– dacă trebuie să efectuaţi o intervenţie (chirurgicală), cu orice perioadă prelungită de imobilizare, dacă aţi avut un accident grav. Este important să spuneţi medicului dumneavoastră dinainte că utilizaţi Laurina, deoarece este posibilă să fie necesară întreruperea tratamentului. Medicul dumneavoastră vă va spune când să începeţi din nou utilizarea de Laurina. Aceasta se face, de obicei, după aproximativ două săptămâni de la momentul în care vă mobilizaţi complet.

Tromboză arterială

Utilizarea contraceptivului oral combinat a fost asociată cu o creştere a riscului de tromboză arterială (obstrucţia unei artere), de exemplu, la nivelul vaselor de sânge ale inimii (infarct miocardic) sau ale creierului (accident vascular cerebral).

Riscul de tromboză arterială la utilizatoarele de contraceptive orale combinate creşte:

– dacă fumaţi. Vi se recomandă cu tărie oprirea fumatului când utilizaţi Laurina, mai ales dacă aveţi vârsta peste 35 de ani;

– dacă aveţi o concentraţie crescută de grăsimi în sânge (colesterol sau trigliceride);

– dacă aveţi hipertensiune arterială;

– dacă aveţi migrenă;

– dacă aveţi o problemă cardiacă (boală valvulară, o tulburare a ritmului cardiac);

Dacă observaţi semne de tromboză, întrerupeţi utilizarea Laurina şi spuneţi medicului dumneavoastră imediat(a se vedea de asemenea punctul  „Când trebuie să îl contactaţi pe medicul dumneavoastră?”)

Dacă observaţi manifestări posibile de tromboză, opriţi administrarea medicamentului şi adresaţi-vă imediat medicului (vezi şi punctul „Când trebuie să îl contactaţi pe medicul dumneavoastră?”).

Laurina şi cancerul

Cancerul de sân a fost diagnosticat ceva mai frecvent la femeile care utilizează contraceptive orale, comparativ cu femeile de aceeaşi vârstă, care nu utilizează contraceptive orale. Această creştere uşoară a numărului de cancere de sân diagnosticate dispare treptat în următorii 10 ani după întreruperea utilizării contraceptivului oral. Nu se ştie dacă diferenţa este cauzată de contraceptivul oral. Se poate datora şi faptului că femeile sunt examinate mai frecvent, astfel încât cancerul de sân este observat mai precoce.

În cazuri rare, la utilizatoarele de contraceptive orale s-au raportat tumori hepatice benigne şi, încă şi mai rar, tumori hepatice maligne.

Aceste tumori pot duce la hemoragii interne. Spuneţi imediat medicului dumneavoastră, dacă aveţi durere severă la nivelul abdomenului.

Cancerul de col uterin poate fi provocat de o infecţie cu papilomavirusul uman. S-a raportat apariţia lui mai frecventă la femeile care utilizează contraceptive orale timp îndelungat. Nu se ştie dacă acest fapt este cauzat de utilizarea contraceptivelor hormonale sau de comportamentul sexual şi alţi factori (cum ar fi o mai bună examinare preventivă a colului uterin).

Utilizarea altor medicamente

Unele medicamente pot împiedica Laurina să acţioneze corect. Acestea includ medicamentele utilizate pentru tratamentul epilepsiei (de exemplu primidonă, fenitoine, barbiturice, carbamazepină, oxcarbazepină, topiramat, felbamat); tuberculoză (de exemplu rifampicină); infecţiei cu HIV (de exemplu ritonavir); antibiotice (de exemplu griseofulvină, ampicilină, tetracicline) pentru alte boli infecţioase; preparate din plante pe bază de sunătoare (Hypericum perforatum, utilizată în principal pentru tratamentul stărilor depresive). Laurina poate de asemenea să interfere cu mecanismul de acţiune al altor medicamente (de exemplu ciclosporina şi lamotrigina).

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente sau preparate din plante, chiar dintre cele eliberate fără reţetă. Deasemenea, spuneţi medicului sau stomatologului care vă prescrie un alt medicament (sau farmacistului) că utilizaţi Laurina. Ei vă pot spune dacă trebuie să adoptaţi măsuri contraceptive suplimentare şi dacă da, pentru cât timp.

Laurina şi sarcina

Laurina nu trebuie utilizat de către femeile gravide sau care cred că pot fi gravide.
Dacă suspectaţi că sunteţi gravidă în timp ce utilizaţi deja Laurina, trebuie să îi spuneţi medicului cât mai
curând posibil.

Laurina şi alăptarea

Laurina nu este recomandat de obicei în timpul alăptării. Dacă doriţi să luaţi Laurina în timpul alăptării, vă rugăm să-l întrebaţi pe medicul dumneavoastră.

Laurina şi capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Nu s-au observat efecte asupra conducerii vehiculelor şi folosirii utilajelor.

Informaţii importante privind unele componente ale Laurina

Dacă vi s-a spus de către medicul dumneavoastră că aveţi intoleranţă la anumite zaharuri, spuneţi medicului dumneavoastră înainte de a începe utilizarea de Laurina.

Când trebuie să îl contactaţi pe medicul dumneavoastră?

Controale regulate

Când utilizaţi Laurina, medicul dumneavoastră vă va spune să reveniţi pentru controale regulate.

Trebuie în general, să vă faceţi un control în fiecare an.

Contactaţi medicul dumneavoastră cât mai curând posibil dacă:

– observaţi vreo modificare a stării dumneavoastră de sănătate, mai ales în ceea ce priveşte orice element menţionat în acest prospect (vezi de asemenea punctul 2.1 „Nu utilizaţi Laurina ” şi punctul 2.2.2 „Ce trebuie să ştiţi înainte de a utiliza Laurina”; nu uitaţi de modificările sănătăţii membrilor familiei dumneavoastră apropiate);

– observaţi un nodul la nivelul uluisânului;

– dacă prezentaţi simptome de angioedem cum ar fi umflare la nivelul feţei, a limbii şi/sau a gâtului şi/sau dificultate la înghiţire sau urticarie asociată cu dificultate la respiraţie ;

– urmează să utilizaţi alte medicamente (a se vedea de asemenea punctul 2.2.5 „Utilizarea altor medicamente”);

– urmează să fiţi imobilizată sau să fiţi supusă unei intervenţii chirurgicale (spuneţi medicului dumneavoastră cu cel puţin patru săptămâni înainte);

– prezentaţi sângerare vaginală intensă, neobişnuită;

– uitaţi să luaţi comprimate în prima săptămână din cutie şi aveţi contact sexual în ultimele 7 zile anterioare datei de începere a cutiei ;

– aveţi diaree severă;

– dacă nu aveţi sângerare menstruală de două ori la rând sau dacă suspectaţi că sunteţi gravidă (nu începeţi următoarea cutie până nu vă spune medicul dumneavoastră).

Întrerupeţi administrarea comprimatelor şi spuneţi imediat medicului dumneavoastră dacă observaţi posibile semne de tromboză:

o tuse neobişnuită;

– durere severă în piept care poate să meargă pe mâna stângă;

– dificultăţi la respiraţie;

– orice durere de cap prelungită, severă, neobişnuită, sau criză de migrenă;

– pierdere completă sau parţială a vederii sau vedere dublă;

– vorbire neclară sau incapacitate de a vorbi;

– modificări bruşte ale auzului, mirosului sau gustului;

– ameţeli sau leşin;

– slăbiciune sau amorţeală în orice parte a corpului;

– durere severă la nivelul abdomenului;

– durere sau umflare severă a unuia dintre membrele dumneavoastră inferioare Pentru mai multe informaţii vezi pct.. 2.2.3 din acest prospect.

Cum să utilizaţi Laurina

Când şi cum să luaţi comprimatele

Blisterul de Laurina conţine 21 de comprimate filmate: 7 galbene (numerotate 1 -7), 7 roşii (numerotate 8-14) şi 7 comprimate albe (numerotate 15-21). Luaţi-vă comprimatul în fiecare zi la aproximativ aceeaşi oră, cu o cantitate suficientă de lichid, dacă este nevoie. De fiecare dată când începeţi un nou blister de Laurina , luaţi comprimatul galben cu numărului 1 din colţul stânga sus al blisterului. Alegeţi din cele 7 etichete pe cea corespunzătoare zilei din care începeţi Laurina.Lipiţi-o pe blister, deasupra rândului de comprimate galbene. Aceasta vă va permite să verificaţi dacă aţi luat zilnic comprimatul.. Urmăriţi direcţia săgeţilor până când luaţi toate cele 21 comprimate. Deci, utilizaţi mai întâi comprimatele galbene, apoi comprimatele roşii şi apoi comprimatele albe. în următoarele 7 zile nu veţi lua comprimate. Sângerarea menstruală trebuie să survină în timpul acestor 7 zile (sângerarea de întrerupere). De obicei sângerarea menstraulă începe în ziua 2-3 după ultimul comprimat de Laurina. începeţi următorul blister în a 8-a zi, chiar dacă sângerarea nu s -a oprit. Aceasta înseamnă că veţi începe întotdeauna blisterele noi în aceeaşi zi a săptămânii şi, de asemenea, veţi avea sângerarea menstruală în aproximativ aceeaşi zi, în fiecare lună.

Începerea primei cutii de Laurina

• Dacă nu s-au utilizat alt contraceptive hormonale în ultima lună
începeţi să utilizaţi Laurina în prima zi a ciclului dumneavoastră, adică în prima zi de sângerare menstruală. Laurina va intra în acţiune imediat. Nu este nevoie să utilizaţi o metodă contraceptivă suplimentară.

Puteţi de asemenea, să începeţi în zilele 2-5 ale ciclului dumneavoastră, dar dacă faceţi astfel, asiguraţi-vă că utilizaţi o metodă contraceptivă suplimentară (metodă de tip barieră) în primele 7 zile ale primului ciclu de utilizare a comprimatelor..

Când treceţi de la un alt contraceptiv hormonal combinat (contraceptiv oral combinat (COC), inel vaginal sau plasture transdermic)

Puteţi să începeţi să utilizaţi Laurina în ziua următoare după ce aţi luat ultimul comprimat din cutia cu contraceptivul dumneavoastră curent (acest lucru înseamnă că nu există un interval în care nu se iau comprimate). Dacă cutia cu contraceptivul dumneavoastră curent conţine comprimate inactive (fără hormoni), puteţi să începeţi să luaţi Laurina în ziua următoare după ce aţi luat ultimul comprimat activ (dacă nu sunteţi sigură întrebaţi-l pe medicul dumneavoastră sau pe farmacist); De asemenea, puteţi să începeţi mai târziu, dar niciodată mai târziu de ziua următoare după intervalul în care nu se iau comprimate din blisterul cu contraceptivul dumneavoastră curent (sau ziua următoare după ultimul comprimat inactiv din contraceptivul dumneavoastră curent). în cazul în care utilizaţi un inel vaginal sau plasture transdermic, cel mai bine este să începeţi să utilizaţi Laurina în ziua în care îndepărtaţi inelul sau plasturele. De asemenea, puteţi să începeţi, cel mai târziu, în ziua în care aţi fi început să utilizaţi următorul inel sau plasture.

Dacă aţi utilizat continuu şi corect comprimatul contraceptiv, plasturele transdermic sau inelul contraceptiv, şi sunteţi sigură că nu sunteţi gravidă, puteţi de asemenea să opriţi utilizarea contraceptivului sau să înlăturaţi inelul contraceptiv sau plasturele transdermic în oricare zi şi să începeţi să utilizaţi imediat Laurina

Dacă respectaţi aceste instrucţiuni nu este necesar să utilizaţi o metodă contraceptivă suplimentară.

• Când treceţi de la un comprimat pe bază doar de progestogen (minicomprimat)
Puteţi să întrerupeţi utilizarea minicomprimatului în orice zi şi să începeţi utilizarea de Laurina în ziua următoare, la acelaşi moment al zilei. Dar dacă aveţi contact sexual, asiguraţi-vă că utilizaţi de asemenea şi o metodă contraceptivă suplimentară (metodă de tip barieră) în primele 7 zile ale utilizării de Laurina.

• Când treceţi de la o soluţie injectabilă doar cu progestogen,de la un implant doar cu progestogen sau de la un dispozitiv intrauterin (DIU) cu eliberare de progestogen.
începeţi utilizarea de Laurina când este momentul pentru următoarea dumneavoastră injecţie sau în ziua în care este îndepărtat implantul sau DIU dumneavoastră. Dar, dacă aveţi un contact sexual, asiguraţi-vă că utilizaţi deasemena şi o metodă contraceptivă suplimentară (metodă de barieră) în primele 7 zile ale utilizării Laurina.

• După ce aţi născut
Dacă tocmai aţi născut, medicul dumneavoastră vă poate spune să aşteptaţi până la venirea primei menstruaţii normale înainte de a începe să luaţi Laurina. Uneori este posibil să începeţi mai devreme. Medicul dumneavoastră vă poate sfătui în acest sens. Dacă alăptaţi şi doriţi să luaţi Laurina, trebuie să discutaţi mai întâi cu medicul dumneavoastră.

• După o sarcină pierdută sau după un avort Medicul dumneavoastră vă va sfătui ce trebuie să faceţi.

Dacă luaţi Laurina mai mult decât trebuie (supradozaj)

Reacţii adverse

Nu au existat raportări de reacţii adverse grave ca urmare a utilizării mai multor comprimate de Laurina în acelaşi timp. Dacă aţi luat mai multe comprimate în acelaşi timp, puteţi să prezentaţi greaţă, vărsături sau sângerare vaginală. Dacă descoperiţi că un copil a luat Laurina, cereţi sfatul medicului dumneavoastră.

Ce să faceţi dacă uitaţi să luaţi comprimate:

• Dacă aţi întârziat luarea comprimatului cu mai puţin de 12 ore, protecţia contraceptivă se menţine.Luaţi comprimatul imediat ce vă amintiţi, şi luaţi următoarele comprimate la ora obişnuită..

• Dacă aţi întârziat peste 12 ore cu utilizarea oricărui comprimat, protecţia contraceptivă poate fi scăzută. Cu cât uitaţi mai multe comprimate consecutive, cu atât mai mult creşte riscul de scădere a eficacităţii contraceptive. Există un risc crescut de a rămâne gravidă dacă uitaţi să utilizaţi comprimate la începutul sau la finalul blisterului. De aceea trebuie să respectaţi regulile de mai jos (a se vedea de asemenea diagrama de mai jos).

Mai mult de un comprimat filmat uitat dintr-o blister

Cereţi sfatul medicului.

• Un comprimat filmat uitat în săptămâna 1 (comprimate filmate galbene)

Luaţi comprimatul uitat imediat ce vă amintiţi (chiar dacă acest lucru presupune să luaţi două comprimate în acelaşi timp) şi luaţi următoarele comprimate la momentul obişnuit. Utilizaţi măsuri contraceptive suplimentare (metode de tip barieră) pentru următoarele 7 zile. Dacă aţi avut contact sexual în săptămâna dinainte de comprimatele uitate, este posibil să rămâneţi gravidă. De aceea, spuneţi medicului dumneavoastră imediat.

• Un comprimat filmat uitat în săptămâna 2 (comprimate filmate roşii)
Luaţi comprimatul uitat imediat ce vă amintiţi (chiar dacă acest lucru presupune să luaţi două comprimate în acelaşi timp) şi luaţi următoarele comprimate la momentul obişnuit. Protecţia contraceptivă se menţine. Nu trebuie să luaţi măsuri suplimentare.

• Un comprimat filmat uitat în săptămâna 3 (comprimate filmate albe)
Puteţi alege una dintre următoarele opţiuni, fără să fie necesară utilizarea de măsuri contraceptive suplimentare:

Luaţi comprimatul filmat uitat imediatce vă amintiţi (chiar dacă acest lucru presupune să luaţi două comprimate filmate în acelaşi timp), şi luaţi următoarele comprimatele filmate la momentul obişnuit. începeţi următorul blister imediat ce s-a terminat blisterul curent, adică fără nicio pauză între blistere. Este posibil să nu prezentaţi sângerare de întrerupere până la terminarea celui de-al doilea blister, dar este posibil să prezentaţi pete de sânfge sau sângerare de întrerupere în zilele în care luaţi Laurina.

Sau

întrerupeţi utilizarea comprimatelor din blisterul dumneavoastră curentă, lăsaţi un interval fără comprimate de 7 zile sau mai puţin (inclusiv ziua în care aţi uitat comprimatul) şi apoi continuaţi cu următorul blister. Când urmaţi această metodă, puteţi începe întotdeauna următorul dumneavoastră blister în aceeaşi zi a săptămânii în care începeaţi de obicei.

Aveţi tulburări gastro-intestinale (de exemplu vărsături, diaree severă) Dacă vărsaţi sau aveţi diaree severă este posibil ca absorbţia substanţelor active ale Laurina să nu fie completă. Dacă vărsaţi în următoarele de 3-4 ore după ce aţi luat comprimatul, acest lucru este echivalent cu a uita un comprimat. Trebuie să respectaţi recomandarea pentru comprimate uitate. Dacă aveţi diaree severă, vă rugăm spuneţi medicului dumneavoastră.

Doriţi să schimbaţi ziua de începere a ciclului menstrual

Dacă utilizaţi comprimatele corect, veţi avea ciclu în aproximativ aceeaşi zi la fiecare 4 săptămâni. Dacă doriţi să schimbaţi această zi, pur şi simplu scurtaţi (niciodată nu prelungiţi) următorul interval în care nu utilizaţi comprimate. De exemplu, dacă ciclul dumneavoastră menstrual începe de obicei într-o vineri şi pe viitor doriţi să înceapă într-o marţi (cu 3 zile mai devreme) începeţi blisterul dumneavoastră următoare cu 3 zile mai devreme decât de obicei. Dacă scurtaţi prea mult intervalul în care nu utilizaţi comprimate este posibil să nu prezentaţi sângerare în acest interval. Puteţi să prezentaţi săngerări neregulate sau pete de sânge în timpul utilizării comprimatelor din următorul blister.

Aveţi sângerare neaşteptată

Similar tuturor contraceptivelor, în primele câteva luni, este posibil să aveţi sângerări vaginale neregulate sau pete de sânge între ciclurile dumneavoastră. Este posibil să fie necesară utilizarea de absorbante, dar continuaţi să vă luaţi comprimatele ca de obicei. Sângerarea vaginală neregulată încetează de obicei după ce corpul dumneavoastră se adaptează la contraceptiv (de obicei după aproximativ 3 luni). Dacă sângerarea continuă, devine mai intensă sau începe din nou, spuneţi medicului dumneavoastrădicul.

Nu aveţi sângerare menstruală

Dacă aţi luat toate comprimatele la momentul corect şi nu aţi vărsat sau nu aţi utilizat alte medicamente este puţin probabil să fiţi gravidă. Continuaţi să luaţi Laurina ca de obicei.

Dacă nu vă aveţi două sângerări menstruale la rând, este posibil să fiţi gravidă. Spuneţi imediat medicului dumneavoastră. Nu începeţi următorul blister de Laurina până când medicul dumneavoastră nu a verificat dacă sunteţi gravidă.

Dacă doriţi să încetaţi utilizarea de Laurina

Puteţi să întrerupeţi utilizarea de Laurina în orice moment doriţi. Dacă nu doriţi să rămâneţi gravidă, întrebaţi medicul dumneavoastră în legătură alte metode contraceptive.

Dacă întrerupeţi utilizarea de Laurina deoarece doriţi să rămâneţi gravidă, trebuie să aşteptaţi până când aveţi o sângerare menstruală naturală înainte de a încerca să concepeţi un copil. Acest lucru vă va ajuta la stabilirea datei probabile a naşterii copilului dumneavoastră.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Laurina poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă observaţi orice reacţie nedorită în special dacă este severă şi persistentă, sau dacă există o modificare a stării dumneavoastră de sănătate care credeţi că ar putea fi provocată de Laurina.

Reacţiile grave observate în cazul Laurina, precum şi simptomele asociate, sunt descrise la punctele „Laurina şi tromboza” şi „Laurina şi cancerul”.

Frecvente (care apar la mai mult de una din 100 de utilizatoare):

  • dispoziţie depresivă, modificări ale dispoziţiei,
  • durere de cap,
  • greaţă, durere abdominală,
  • durere la nivelul sânilor , sensibilitate la nivelul sânilor
  • creşterea greutăţii corporale.

Mai puţin frecvente (care apar la mai mult de una din 1000 de utilizatoare, dar la mai puţin de una din 100 de utilizatoare):

  • acumulare de lichid în corp,
  • scăderea dorinţei sexuale,
  • migrenă,
  • vărsături, diaree
  • erupţie trecătoare pe piele, urticarie
  • mărirea sânilor.

Rare (care apar la mai puţin de una din 1000 de utilizatoare):

  • reacţii de hipersensibilitate,
  • creşterea dorinţei sexuale,
  • intoleranţă la lentilele de contact,
  • eritem nodos, eritem multiform (acestea sunt afecţiuni ale pielii),
  • secreţie la nivelul mamelonului, secreţie vaginale,
  • scăderea greutăţii corporale.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului

Cum se păstrează Laurina

A nu se lăsa la îndemâna şi la vederea copiilor.

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 30°C, în ambalajul original.

Nu folosiţi medicamentul dacă observaţi, de exemplu, schimbarea culorii unui comprimat filmat, dacă se sfărâmă cu uşurinţă sau prezintă alte semne de deteriorare.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Laurina

Substanţele active sunt:

Comprimat filmat galben: desogestrel 0,050 mg (DSG) şi etinilestradiol 0,035 mg (EE) Comprimat filmat roşu: desogestrel 0,100 mg (DSG) şi mg etinilestradiol 0,030 (EE) Comprimat filmat alb: desogestrel 0,150 mg (DSG) şi etinilestradiol 0,030 mg (EE)

Celelalte componente sunt:

 

Comprimat filmat galben

Nucleu: all-rac-afa-tocoferol, lactoză monohidrat, amidon de cartof, povidonă, dioxid de siliciu coloidal anhidru, acid stearic

Film: hipromeloză, macrogol 400, talc, dioxid de titan (E 171), oxid galben de fer (E 172)

 

Comprimat filmat roşu

Nucleu: all-rac-afa-tocoferol, lactoză monohidrat, amidon de cartof, povidonă, dioxid de siliciu coloidal anhidru, acid stearic

Film: hipromeloză, macrogol 400, talc, dioxid de titan (E 171), oxid roşu de fer (E 172)

 

Comprimat filmat alb

Nucleu: all-rac-afa-tocoferol, lactoză monohidrat, amidon de cartof, povidonă, dioxid de siliciu coloidal anhidru, acid stearic

Film: hipromeloză, macrogol 400, talc, dioxid de titan (E 171) 6.2 Cum arată Laurina şi conţinutul ambalajului

Comprimatele filmate sunt rotunde, biconvexe şi au diametru de 5 mm. Comprimatele filmate galbene sunt inscripţionate pe o faţă cu VR4; comprimatele filmate roşii sunt inscripţionate pe o faţă cu VR2; comprimatele filmate albe sunt inscripţionate pe o faţă TR5; pe cealaltă faţă sunt inscripţionate cu menţiunea Organon şi cu o steluţă’ *’.

Cutie cu un plic din aluminiu laminat care conţine un blister din PVC/Al a 21 comprimate filmate (7 comprimate filmate galbene, 7 comprimate filmate roşii, 7 comprimate filmate albe)

Cutie cu 3 plicuri din aluminiu laminat care conţin fiecare câte un blister din PVC/Al a 21 comprimate filmate (7 comprimate filmate galbene, 7 comprimate filmate roşii, 7 comprimate filmate albe)

Cutie cu 6 plicuri din aluminiu laminat care conţin fiecare câte un blister din PVC/Al a 21 comprimate filmate(7 comprimate filmate galbene, 7 comprimate filmate roşii, 7 comprimate filmate albe)

 

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricanţii

N.V. ORGANON

P.O. Box 20, 5340 BH Oss,

Olanda

 

Fabricanţi

N.V. ORGANON Kloosterstaat 6, 5349 AB Oss, Olanda

ORGANON (IRLANDA) Ltd.

Drynam Road Swords, P.O. Box 2857, Co. Dublin,

Irlanda

 

Acest prospect a fost aprobat în Iunie 2011

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being