Lactulade 650 mg/ml gel oral

Substanță activa
lactuloza
Clasa ATC
A06AD
Format
gel
Afecțiuni
constipaţie
Producător
MIP Pharma GmbH
Acțiune terapeutică
laxativa

Ce este Lactulade şi pentru ce se utilizează

Lactulade conţine o substanţă numită lactuloză, care favorizează defecaţia (laxativ). Acesta face scaunul de consistenţă mai moale şi mai uşor de eliminat, atrăgând apă în intestin. Nu se absoarbe în organismul dumneavoastră.

Lactulade se utilizează:

– în tratamentul simptomelor constipaţiei

Ce trebuie să ştiţi înainte să luaţi Lactulade

NU luaţi Lactulade

– dacă sunteţi alergic la lactuloză sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6)

– dacă suferiţi de intoleranţă la lactoză (o tulburare genetică gravă, în care nu se poate digera galactoza)

– dacă suferiţi de blocaj la nivelul intestinului (cu excepţia constipaţiei normale)

– dacă suferiţi de boli intestinale inflamatorii (rectocolita ulcerativă, boala Crohn)

– dacă suferiţi de durere abdominală de cauză necunoscută

Atenţionări şi precauţii

Înainte să luaţi Lactulade adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului

– dacă suferiţi de tulburări ale echilibrului apei şi sărurilor (electroliţilor)

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră, înainte să luaţi Lactulade, dacă suferiţi de sindrom gastro-cardiac (sindrom Roemheld). Dacă aveţi simptome precum meteorism sau balonare după
utilizarea Lactulade, întrerupeţi tratamentul şi cereţi sfatul medicului dumneavoastră. În aceste cazuri, medicul dumneavoastră va supraveghea tratamentul cu atenţie.

Durata tratamentului

Vă rugăm să nu luaţi Lactulade fără indicaţie medicală pe o perioadă mai mare de două săptămâni.

Utilizarea pe termen lung a unor doze neajustate de Lactulade (cu mai mult de 2-3 scaune moi pe zi) sau utilizarea neadecvată pot determina diaree şi tulburarea echilibrului electroliţilor.

Dacă sunteţi un pacient vârstnic sau un pacient cu stare generală alterată care ia lactuloză pe o perioadă mai mare de 6 luni, medicul dumneavoastră va verifica în mod periodic valorile electroliţilor din sângele dumneavoastră.

Copii şi adolescenţi

De regulă, Lactulade nu trebuie administrat la sugari şi copii mici, întrucât poate deregla reflexele normale de eliminare a scaunelor. În situaţii speciale, medicul dumneavoastră poate să prescrie Lactulade pentru un copil, sugar sau copil mic. În aceste cazuri, medicul dumneavoastră va supraveghea tratamentul cu atenţie.

Notă generală

Din calea de sinteză, Lactulade poate să conţină urme de zaharuri (vezi mai jos „Informaţii pentru pacienţi cu diabet zaharat sau alte afecţiuni ale metabolismului glucidelor”):

Pe durata tratamentului cu laxative ca Lactulade, trebuie să consumaţi lichide în cantităţi suficiente (aproximativ 2 l/zi, echivalentul a 6-8 pahare).

Lactulade împreună cu alte medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente.

Lactuloza poate creşte pierderea de potasiu indusă de alte medicamente (de exemplu medicamente pentru eliminarea apei (tiazide), steroizi (corticosterozi) şi amfotericină B). Utilizarea concomitentă a glicozidelor cardiotonice (utilizate pentru tratamentul insuficienţei cardiace, de exemplu digoxina) poate creşte efectul glicozidelor, pe fondul deficitului de potasiu.

La creşterea dozei de Lactulade, se constată o scădere a valorii pH-ului la nivelul colonului. De aceea, medicamentele care se eliberează în colon şi sunt pH-dependente (de exemplu acid 5- aminosalicilic) pot fi inactivate.
Utilizarea Lactulade împreună cu alimente şi băuturi

Lactulade poate fi administrat cu sau fără alimente. Nu există restricţii cu privire la alimentele sau băuturile pe care le puteţi consuma.

Sarcina, alăptarea şi fertilitatea

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Lactulade nu vă va afecta capacitatea de a conduce vehicule în siguranţă sau de a folosi utilaje. Lactulade conţine fructoză, galactoză şi lactoză

Dacă medicul dumneavoastră v-a comunicat că prezentaţi intoleranţă la anumite zaharuri, contactaţi-l pe medicul dumneavoastră înainte de a utiliza acest medicament.

Informaţii pentru pacienţi cu diabet zaharat sau alte afecţiuni ale metabolismului glucidelor:

Acest medicament conţine cantităţi mici de zaharuri digerabile de exemplu fructoză, lactoză şi galactoză. Doar o mică cantitate din acestea este absorbită din intestin, având deci doar o valoare nutritivă minoră. O linguriţă dozatoare de 5 ml Lactulade (6,7 g) gel oral, conţine maxim 0,98 g zaharuri digestibile, echivalent cu 0,08 UP (unităţi-pâine).

Cum să luaţi/utilizaţi Lactulade

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum este descris în acest prospect sau cum v-a spus medicul dumneavoastră, sau farmacistul. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Cum şi cât timp trebuie să utilizaţi Lactulade?

Lactulade se administrează oral. Lactulade poate fi luat independente de alimente. Cantităţile de mai jos pot fi dozate cu linguriţa dozatoare de 5 ml. De exemplu pentru o cantitate de 30 ml de gel trebuie luate 6 linguriţe dozatoare. Pentru o dozare exactă şi pentru a nu supraîncărca linguriţa, excesul de gel trebuie îndepărtat din aceasta, de exemplu cu un cuţit.

Luaţi-vă dozele la aceeaşi oră în fiecare zi. Doza poate fi administrată o dată pe zi, de exemplu la micul dejun, sau împărţită în două doze pe zi.

Durata tratamentului depinde de răspunsul dumneavoastră la tratament.

Pe durata tratamentului cu substanţe care favorizează defecaţia (laxative) ca Lactulade, trebuie să consumaţi lichide în cantităţi suficiente (aproximativ 2 l/zi, echivalentul a 6-8 pahare).

Doze

Lactulade se poate lua în doze diferite în funcţie de afecţiune. Dozele indicate mai jos, pot servi pentru orientare şi trebuie ajustate pentru a obţine cel mai bun efect.

Ţineţi cont de faptul că este posibil să dureze 2-3 zile de la luarea dozei indicate de Lactulade până la obţinerea efectului dorit.

Acest interval variază de la un pacient la altul.

Constipaţie

Doza totală zilnică:

Doză iniţială

Doză de întreţinere

Adulţi şi adolescenţi cu vârsta mai mare de 14 ani

15-45 ml

corespunzând la 10-30 g de lactuloză

15-30 ml

corespunzând la 10-20 g de lactuloză

Copii şi adolescenţi (7-14 ani)

15 ml

corespunzând la 10 g de lactuloză

10-15 ml

corespunzând la 7-10 g de lactuloză

Copii (1-6 ani)

5-10 ml

corespunzând la 3-7 g de lactuloză

Sugari

până la 5 ml

corespunzând la maxim 3 g de lactuloză

 
Dacă luaţi mai mult Lactulade decât trebuie
 
Dacă aţi luat mai mult Lactulade puteţi prezenta greaţă, vărsături, diaree, dureri de stomac şi pierderi de apă şi electroliţi (în special potasiu şi sodiu). Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă aţi luat mai mult Lactulade decât trebuie.
 
Dacă aţi uitat să luaţi Lactulade
 
Dacă uitaţi să luaţi o doză din Lactulade, nu vă faceţi griji. Pur şi simplu, luaţi următoarea doză la ora obişnuită. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
 
Dacă încetaţi să luaţi Lactulade
 
Este posibil să nu se obţină efectul dorit al tratamentului sau ca simptomele să se agraveze din nou. De aceea, consultaţi medicul sau farmacistul dacă doriţi să întrerupeţi sau să terminaţi tratamentul.
 
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Urătoarele reacţii adverse au fost observate:

Foarte frecvente (afectează de 1 utilizator din 10):

– Flatulenţă (vânturi), mai ales în primele câteva zile de tratament. Aceasta dispare, de obicei, după două zile

– La utilizarea unei doze mai mari decât cea recomandată, este posibil să prezentaţi dureri abdominale

Frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 100):

– Greaţă (senzaţie de rău)

– Vărsături

– La utilizarea unei doze mai mari decât cea recomandată, este posibil să prezentaţi diaree

Dacă prezentaţi diaree urmată de tulburări în echilibrul hidroelectrolitic în timpul unui tratament cu doze mari de lactuloză, vă rugăm să îl informaţi pe medicul dumneavoastră. Acesta va decide dacă trebuie redusă doza de Lactulade şi/sau sunt necesare măsuri suplimentare pentru a compensa pierderea de apă, potasiu şi sodiu.

Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect.

Cum se păstrează Lactulade

A nu se lăsa la vederea şi îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după „EXP”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se utiliza cel mult 6 săptămâni după prima deschidere a borcanului.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor aj uta la protejarea mediului.

Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

Ce conţine Lactulade

Substanţa activă este lactuloza.

Un ml gel oral conţine lactuloză ca lactuloză lichidă 66% (g/v). O linguriţă dozatoare cu 5 ml gel oral conţine lactuloză 3,25 g.

Celelalte componente sunt: agar, aromă de cola, caramel cu sulfit de amoniu (E150d), apă purificată, acid citric

Nota: conţine fructoză, galactoză şi lactoză din procesul de sinteză

Cum arată Lactulade şi conţinutul ambalajului

Acest medicament se prezintă sub formă de gel oral brun până la brun închis.

Este disponibil în cutii cu un borcan a 100 ml, 200 ml sau 500 ml. Fiecare cutie conţine o linguriţă dozatoare cu un volum a 5 ml.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

MIP Pharma GmbH Kirkeler Straße 41 D-66440 Blieskastel Germania

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

Austria – LactuGel

Bulgaria – LactuGel

Danemarca – LactuGel

Estonia – Lactulose-MIP 650 mg/ml

Finlanda – Lactugel

Franţa – Lactulade

Letonia – Gastrobiol

Lituania – LactuGel

Norvegia – Lactulade

Polonia – Lactugel

Regatul Unit – Lactuflave 3.25 g/5 ml Oral Gel

România – Lactulade 650 mg/ml gel oral

Suedia – Lactulade

Ungaria – LactuGel

Acest prospect a fost revizuit în Iulie 2012.

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Intervențiile ginecologice laparoscopice: „Sunt multe paciente care cer la câteva ore după să plece acasă, pentru că nici nu se simt operate”