Endofalk, pulbere pentru soluţie orală

Substanță activa
clorură de potasiu, clorură de sodiu, bicarbonat de sodiu, macrogol
Clasa ATC
A06AD
Format
pulbere pentru soluţie orală
Afecțiuni
Endofalk este utilizat pentru curăţirea intestinului gros înainte de efectuarea colonoscopiei.
Producător
Dr. Falk Pharma GmbH
Acțiune terapeutică
utilizat in scop de diagnostic

Ce este Endofalk şi pentru ce se utilizează

Endofalk este o pulbere albă disponibilă în cutii a câte 15 plicuri pentru a prepara o soluţie orală. Endofalk este utilizat pentru curăţirea intestinului gros înainte de efectuarea colonoscopiei.

Înainte să luaţi Endofalk

Nu luaţi Endofalk dacă:

–                sunteţi alergic (hipersensibil) la substanţele active sau la oricare dintre celelalte componente ale Endofalk.

–               aveţi obstrucţie intestinală sau sunteţi suspectat că aţi avea obstrucţie intestinală, aveţi îngustare sau perforaţie a stomacului sau intestinului sau aveţi risc de a face perforaţie în această regiune, dacă suferiţi de o tulburare a golirii stomacului, de o boală inflamatorie a colonului aflată în stadiu sever, foarte activ, sau o dilatare a colonului determinată de astfel de inflamaţie (megacolon toxic).

–                dacă aveţi probleme cu reflexul de înghiţire sau vă înecaţi uşor sau dacă suferiţi de slăbiciune generalizată. Endofalk nu trebuie administrat la pacienţii care au starea de conştienţă afectată sau celor care au tendinţă de a se îneca sau respira atunci când beau lichide.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Endofalk dacă:

–                suferiţi de boală inflamatorie cronică a intestinului gros. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a lua Endofalk.

–                suferiţi de inflamaţie a esofagului determinată de refluxul de acid gastric (reflux esofagian) sau suferiţi de anumite tulburări ale ritmului inimii (bloc sino-atrial sau sindromul sinusului bolnav), sau dacă sunteţi în vârstă. Trebuie să luaţi Endofalk doar după ce discutaţi cu medicul dumneavoastră.

–                Pacienţii care suferă de alterare a funcţiei renale, scăderea forţei de contracţie a inimii sau boli ale ficatului şi pacienţii care suferă de deschidratare severă nu trebuie să ia Endofalk deoarece nu s-a stabilit în mod adecvat siguranţa utilizării medicamentului la aceste grupuri de pacienţi.

–                Endofalk nu trebuie utilizat la copii deoarece nu există experienţă suficientă referitoare la utilizarea medicamentului la acest grup de vârstă.

Folosirea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Dacă luaţi alte medicamente cu puţin înainte sau în timp ce luaţi Endofalk, acestea pot fi eliminate din intestin de către soluţia de curăţire a intestinului gros şi pot să nu îşi facă efectul. Dacă este foarte important să luaţi aceste medicamente, vă rugăm să-l întrebaţi mai întâi pe medicul dumneavoastră despre alternativele de tratament.

Folosirea Endofalk cu alimente şi băuturi

Nu trebuie să adăugaţi la soluţia Endofalk preparată alte soluţii sau aditivi (mai ales zahăr sau arome care nu sunt compatibile cu soluţia Endofalk) deoarece aceasta poate modifica osmolaritatea sau componenţa în electroliţi sau să determine formarea în intestin a unor amestecuri explozive de gaze ca urmare a descompunerii substanţelor adăugate de către bacteriile intestinale.

Sarcina şi alăptarea

Nu există experienţă referitoare la utilizarea Endofalk în timpul sarcinii.

Gravidele pot utiliza Endofalk, după evaluarea atentă a beneficiilor administrării faţă de riscurile posibile.

Femeile care alăptează pot utiliza Endofalk, dacă acest lucru este necesar.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu sunt necesare măsuri speciale de precauţie.

Cum să luaţi Endofalk

Luaţi întotdeauna Endofalk exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Pentru a asigura o curăţire şi golire completă a intestinului gros, trebuie să beţi 3 sau maximum 4 litri de soluţie Endofalk. Din conţinutul fiecărui plic se poate obţine % litru de soluţie.

Soluţia trebuie băută în porţii a câte 200-300 ml la intervale de 10 minute până când lichidul eliminat din rect este limpede.

Soluţia pentru curăţire este administrată, de obicei, cu aproximativ 4 ore înainte de investigaţie. De asemenea, cantitatea totală necesară poate fi administrată în seara dinaintea acesteia, sau o parte atunci şi restul în dimineaţa înainte de examinare.

Nu trebuie să consumaţi alimente solide începând cu 2-3 ore înainte de a bea Endofalk până după efectuarea investigaţiei.

Endofalk se administrează o singură dată înaintea unei examinări programate a intestinului gros. Prepararea soluţiei

Vă rugăm să preparaţi soluţia doar înainte de a o utiliza. Dizolvaţi conţinutul a două plicuri în 500 ml apă călduţă de la robinet sau fiartă şi răcită şi apoi adăugaţi apă până la un volum de soluţie de 1 litru. Odată preparată, soluţia gata de utilizare poate fi pusă la frigider pentru a se răci deoarece are un gust mai plăcut dacă este rece.

Dacă aveţi impresia că efectul lui Endofalk este prea puternic sau prea slab, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Endofalk

Scopul administrării Endofalk este inducerea diareei şi/sau a scaunelor apoase. Cu toate acestea, dacă aţi luat considerabil mai mult Endofalk decât trebuie vor apare simptomele severe ale diareei. Dacă se întâmplă aceasta, trebuie să beţi destule lichide şi, în orice caz, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Dacă aţi luat prea puţin sau uitaţi să luaţi Endofalk

Dacă beţi mai puţin decât cantitatea recomandată de soluţie Endofalk, se poate ca intestinul dumneavoastră gros să nu fie golit complet şi nu se poate efectua investigaţia aşa cum s-a planificat. De aceea, vă rugăm să respectaţi cu atenţie recomandările de administrare pe care vi le-a dat medicul dumneavoastră şi instrucţiunile prezentate în acest prospect.

Dacă încetaţi să luaţi Endofalk

Dacă întrerupeţi sau terminaţi mai devreme administrarea Endofalk, se poate ca intestinul dumneavoastră gros să nu fie golit complet şi nu se poate efectua investigaţia aşa cum s-a planificat.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Endofalk poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

S-a utilizat următoarea convenţie pentru a descrie frecvenţa de apariţie a reacţiilor adverse:

foarte frecvente:

la peste 1 din 10 pacienţi trataţi

frecvente:

la peste 1 din 100 pacienţi trataţi

mai puţin frecvente:

la peste 1 din 1000 pacienţi trataţi

rare:

la peste 1 din 10000 pacienţi trataţi

foarte rare:

la 1 sau mai puţin din 10000 pacienţi trataţi, inclusiv raportările izolate

Tulburări gastro-intestinale

Foarte frecvente (>10%)

Greaţă, senzaţie de plenitudine sau balonare

Frecvente (>1% – 10%)

Vărsături, crampe abdominale şi iritaţie anală.

Aceste simptome sunt datorate în mare măsură cantităţii relativ mari de lichid băută într-un interval scurt de timp.

Tulburări generale

Mai puţin frecvente (>0,1% – 1%)

Stare generală de rău şi tulburări ale somnului.

Tulburări cardiace

Foarte rare (<0,01%)

Ritm al inimii neregulat sau prea rapid (aritmii cardiace, tahicardie) şi acumularea de lichid în plămâni (edem pulmonar). Cantitatea unor anumite săruri prezente în sângele pacientului îl poate predispune la astfel de riscuri de aceea trebuie monitorizată concentraţia acestora în sânge precum şi balanţa hidrică.

Investigaţii

Foarte rare (<0,01%)

La unii pacienţi s-a produs o scădere a concentraţiei calciului din sânge.

Tulburări ale sistemului imunitar

Foarte rare (<0,01%)

Pot să apară erupţie iritantă pe piele (urticarie), secreţie nazală abundentă (rinoree) sau inflamaţia acută a pielii (dermatită) care sunt probabil determinate de o alergie.

Atenţionare:

În literatura de specialitate sunt menţionate două cazuri de sindrom Mallory-Weiss (vărsături urmate de hemoragie datorită unei rupturi a esofagului) apărute ca rezultat al vărsăturilor după administrarea soluţiilor pentru curăţirea intestinului gros, care conţineau macrogol.

Ce trebuie făcut în cazul în care apar reacţii adverse?

Dacă apare durerea abdominală sau alte simptome gastrice sau intestinale, trebuie să beţi mai rar Endofalk sau trebuie să nu mai beţi până când acestea dispar. În cazul apariţiei reacţiilor adverse vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Endofalk

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Endofalk după data de expirare înscrisă pe plic sau pe cutia de carton. Pulbere: A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

Soluţie preparată: soluţia gata de utilizare poate fi păstrată maximum 3 ore la temperaturi sub 25°C (la temperatura camerei) sau maximum 48 ore la temperaturi între 2°C – 8°C (la frigider).

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Endofalk

– Substanţele active sunt: clorură de potasiu, clorură de sodiu, bicarbonat de sodiu, macrogol 3350.

Un plic conţine:

Clorură de potasiu                           0,185 g

Clorură de sodiu                              1,400 g

Hidrogenocarbonat de sodiu             0,715 g

Macrogol 3350                              52,500 g

Soluţia obţinută prin dizolvarea conţinutului a 2 plicuri într-un litru de apă conţine:

Clorură de potasiu                           0,370 g

Clorură de sodiu                             2,800 g

Hidrogenocarbonat de sodiu              1,430 g

Macrogol 3350                              105,000 g

Concentraţia soluţiei obţinute prin dizolvarea conţinutului a 2 plicuri într-un litru de apă este: Potasiu   5 mmol/l

Sodiu                                           65 mmol/l

– Celelalte componente sunt: zaharină sodică, aromă de portocală, aromă de fructul pasiunii, dioxid de siliciu coloidal anhidru.

Cum arată Endofalk şi conţinutul ambalajului

Endofalk este o pulbere albă. Aceasta este ambalată în plicuri din hârtie/Al/PEJD. O cutie conţine 15 plicuri din hârtie/Al/PEJD a câte 53,318 g pulbere.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

Dr. Falk Pharma GmbH

Leinenweberstrasse 5, D-79108 Freiburg, Germania

Pentru orice informaţii despre acest medicament, vă rugăm să contactaţi reprezentanţii locali ai deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă:

Ewopharma AG – România

Intr. Eliza Zamfirescu-Leonida 13, sector 1, Bucureşti, România Tel./Fax: +40 21 260 14 07 +40 21 260 13 44 +40 21 202 93 27

Acest prospect a fost aprobat în Octombrie 2006.

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being