ENTONOX 50%/50% gaz medicinal, comprimat

Substanță activa
Protoxid de azot
Clasa ATC
N01AX
Format
gaz medicinal, comprimat
Afecțiuni
Entonox trebuie utilizat când se doreşte apariţia şi apoi dispariţia rapidă a efectelor analgezice şi când durerea tratată este de intensitate medie până la moderată şi de durată limitată.
Producător
AGA Gas AB
Acțiune terapeutică
analgezic

Ce este Entonox şi pentru ce se utilizează

Entonox conţine un amestec pregătit de protoxid de azot (gaz medicinal „ilariant”, N2O) şi oxigen (oxigen medicinal, O2), 50% din fiecare şi trebuie utilizat prin inhalarea amestecului de gaze.

Efectele Entonox

Protoxidul de azot reprezintă 50% din amestecul de gaze. Protoxidul de azot are efect analgezic, reduce senzaţia de durere şi creşte pragul dureros. De asemenea, protoxidul de azot are efect de relaxare şi un uşor efect de calmare. Aceste efecte sunt produse de efectele protoxidului de azot asupra neurotransmiţătorilor de la nivelul sistemului nervos.

Concentraţia de 50% de oxigen, aproximativ dublă faţă de cea din aerul ambiental, asigură un conţinut sigur de oxigen în gazul inspirat.

Pentru ce se utilizează Entonox

Entonox trebuie utilizat când se doreşte apariţia şi apoi dispariţia rapidă a efectelor analgezice şi când durerea tratată este de intensitate medie până la moderată şi de durată limitată. Entonox produce efecte analgezice imediate după câteva inhalări, iar efectele analgezice dispar la câteva minute după ce utilizarea este întreruptă.

Înainte să utilizaţi Entonox

Nu utilizaţi Entonox

Înainte de a utiliza Entonox trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi oricare dintre următoarele semne/simptome:

•                Cavităţi pline cu gaz sau bule de gaz: în cazul în care, ca urmare a unei boli sau din orice alt motiv se suspicionează că există aer în cavităţile pleurale care înconjoară plămânii sau bule de gaz în sânge sau în orice alt organ. De exemplu, dacă aţi făcut scufundări cu echipament de scafandru şi puteţi avea bule de gaz în sânge sau dacă aţi fost tratat cu o injecţie cu gaz în ochi, de exemplu pentru detaşare de retină sau alte afecţiuni similare. Aceste bule de gaz se pot mări şi astfel pot fi dăunătoare.

•                Boli de inimă: dacă aveţi insuficienţă cardiacă sau afectarea severă a funcţiei inimii, deoarece efectul de uşoară relaxare al protoxidului de azot asupra muşchiului inimii poate afecta suplimentar funcţia inimii.

•                Leziuni ale sistemului nervos central: dacă aveţi presiune crescută în creier, de exemplu ca urmare a unei tumori sau sângerări la nivelul creierului, deoarece protoxidul de azot poate creşte şi mai mult presiunea în creier mărind riscul unor leziuni.

•                Carenţă de vitamine: Dacă aţi fost diagnosticat şi nu aţi tratat o carenţă de vitamina B12 sau acid folic, deoarece utilizarea protoxidului de azot poate agrava simptomele cauzate de carenţa de vitamina B12 şi acid folic.

•               Blocaj intestinal: Dacă aveţi disconfort abdominal sever: simptome care pot indica un blocaj intestinal, deoarece Entonox poate creşte suplimentar dilatarea intestinului.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Entonox

Grad scăzut de conştienţă sau semne persistente de confuzie: Informaţi-vă medicul dacă vă simţiţi rău sau dacă simţiţi că nu sunteţi complet conştient din cauza unei traume sau unei boli. Acest lucru este important pentru că, din cauza efectului sedativ al componentei de protoxid de azot din Entonox, există riscul de sedare mai profundă, care v-ar putea afecta reflexele naturale de apărare.

De asemenea, trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi oricare din următoarele semne/simptome:

•                Disconfort la nivelul urechii: de exemplu inflamaţii ale urechii, deoarece Entonox poate creşte presiunea în urechea medie.

•                Carenţă de vitamine: Dacă sunteţi suspect de carenţă de vitamina B12 sau acid folic, deoarece utilizarea protoxidului de azot poate agrava simptomele cauzate de carenţa de vitamina B12 şi acid folic.

Medicul dumneavoastră va decide dacă Entonox este potrivit pentru dumneavoastră.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Dacă luaţi alte medicamente care afectează creierul sau funcţionarea creierului, de exemplu benzodiazepine (tranchilizante) sau medicamente asemănătoare cu morfina, trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră. Entonox poate creşte efectele acestor medicamente. Utilizarea Entonox în asociere cu alte sedative sau alte medicamente care afectează sistemul nervos central amplifică reacţiile adverse ale acestor medicamente.

De asemenea, trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi medicamente care conţin metotrexat (de exemplu, pentru tratatmentul poliartritei reumatoide), bleomicină (pentru tratamentul cancerului), furadantin sau antibiotice asemănătoare (pentru tratamentul infecţiilor) sau amiodaronă (pentru tratamentul bolilor de inimă). Entonox amplifică reacţiile adverse ale acestor medicamente.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări înainte de utiliza orice medicament. Trebuie să-i spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă.

Componenta protoxid de azot din Entonox are efect asupra metabolismului vitaminei B12/acidului folic şi prin urmare inhibă o enzimă, metionin-sintetază. Acest efect poate prezenta un risc potenţial pentru făt în perioada de început a sarcinii Prin urmare, se recomandă evitarea utilizării Entonox în timpul primelor 6 luni de sarcină, din cauza riscului potenţial asupra fătului. Entonox poate fi utilizat în ultimile trei luni de sarcină şi în timpul naşterii, dar atunci când se utilizează aproape de momentul naşterii copilul trebuie observat împotriva reacţiilor adverse.

Entonox poate fi utilizat pe perioada alăptării, dar nu trebuie utilizat în timpul alăptării propriu-zise.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Trebuie să fiţi conştienţi de faptul că trebuie să vă recuperaţi după ce vi s-a administrat Entonox. Componenta protoxid de azot din Entonox se elimină rapid din organism după inhalarea de scurtă durată. Efectele asupra capacităţii cognitive pot dura câteva ore. Din motive de siguranţă, trebuie să evitaţi să conduceţi autovehicule, să folosiţi utilaje ori să vă angajaţi în sarcini complexe până când nu v-aţi recuperat complet (cel puţin 30 minute).

Asiguraţi-vă ca personalul medical vă va sfătui dacă este bine să conduceţi vehicule.

Cum se utilizează Entonox

Entonox se administrează întotdeauna în prezenţa unui personal familiarizat cu acest tip de medicament. In timpul utilizării Entonox, dumneavoastră şi administrarea medicamentului trebuie să fie monitorizate pentru a se asigura administrarea în siguranţă. După terminarea administrării veţi fi supravegheat de personal medical competent până sunteţi recuperat în totalitate.

Trebuie să utilizaţi întodeauna Entonox conform instrucţiunilor medicului.

Medicul dumneavoastră trebuie să vă explice cum să utilizaţi Entonox, cum acţionează Entonox şi ce efecte apar la utilizare.

În mod normal, inhalaţi Entonox printr-o mască facială ataşată la o valvă specială, ceea ce înseamnă că aveţi control total asupra debitului de gaz prin intermediul propriei respiraţii. Valva se deschide numai când inspiraţi. Entonox poate fi administrat şi cu ajutorul unei aşa numite „măşti nazale”.

Indiferent de masca utilizată, trebuie să respiraţi normal, prin mască.

După ce terminaţi de utilizat Entonox trebuie să vă odihniţi şi să vă reveniţi până când simţiţi că v-aţi revenit mental.

Măsuri de precauţie

•                Este interzis fumatul şi flacăra deschisă în încăperile în care are loc administrarea Entonox

•                Entonox este destinat numai utilizării în scopuri medicale

Dacă utilizaţi o cantitate mai mare de Entonox decât trebuie

Este foarte puţin probabil să vi se administreze mai mult gaz deoarece dumneavoastră controlaţi furnizarea de gaz, iar amestecul de gaz este fix (conţine 50% protoxid de azot şi 50% oxigen).

Dacă respiraţi mai repede decât normal şi astfel inhalaţi mai mult protoxid de azot decât dacă respiraţi normal, vă puteţi simţi mult mai obosit şi într-o anumită măsură detaşat de mediul înconjurător. În astfel de situaţii trebuie să spuneţi imediat personalului medical şi să întrerupeţi administrarea.

Dacă aveţi întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Entonox poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 100):

Ameţeală, stare de confuzie, euforie, greaţă şi vărsături

Reacţii adverse mai puţin frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000):

Oboseală severă. Senzaţie de presiune în urechea medie dacă utilizaţi Entonox pe o perioadă lungă de timp. Aceasta deoarece Entonox creşte presiunea în urechea medie.

Balonare, deoarece Entonox creşte încet volumul de gaze din intestine.

Reacţii adverse foarte rare ( afectează mai puţin de 1 pacient la 10000)

Efecte asupra funcţiilor nervilor, senzaţie de amorţeală şi de slăbiciune, de obicei, la nivelul picioarelor. Aceasta deoarece protoxidul de azot afectează metabolismul vitaminei Bi2 şi al acidului folic şi astfel inhibă o enzimă: metionin-sintetaza.

Reacţii adverse cu frecvenţă necunoscută (frecvenţa nu poate fi estimată pe baza datelor disponibile):

Efecte asupra măduvei osoase care pot avea ca rezultat anemia (număr scăzut de globule roşii) şi leucopenie (număr scăzut de globule albe).

Poate să apară, de asemenea, durere de cap şi stări de confuzie după încetarea administrării

Efecte psihice, cum sunt psihoză, confuzie, teamă fără motiv şi teamă fără motiv au fost raportate extreme de rar.

Depresie respiratorie.

Cum se păstrează Entonox

A nu se lăsa la vederea şi îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi după data de expirare înscrisă pe butelia de gaz.

A nu se păstra la temperaturi sub -5°C

Dacă există suspiciunea că Entonox a fost păstrat la temperaturi prea scăzute, buteliile trebuie păstrate în poziţie orizontală la temperaturi peste +10°C timp de cel puţin 48 de ore înainte de utilizare.

A se păstra butelia într-un depozit încuiat, rezervat depozitării gazelor medicinale. A se evita contactul cu materiale inflamabile. A se utiliza numai în spaţii ventilate corespunzător. Fumatul interzis. A nu se expune la temperaturi crescute.

În caz de risc de incendiu, a se muta buteliile într-un loc sigur. A se menţine butelia curată, uscată şi fără urme de uleiuri şi grăsimi.

Asiguraţi-vă că butelia nu este supusă şocurilor mecanice şi nu este trântită. A se păstra şi transporta buteliile cu valvele închise. Vaporii pot cauza stări de somnolenţă şi ameţeală.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Entonox

•                Substanţele active sunt:

Protoxid de azot 50% = gaz ilariant medicinal (formulă chimică N2O) şi Oxigen 50% = oxigen medicinal (formulă chimică O2)

•                Entonox nu conţine alte componente.

Cum arată Entonox şi conţinutul ambalajului

Entonox este un gaz incolor, inodor şi inspid, furnizat într-o butelie de gaz prevăzută cu valvă din alamă

pentru controlul debitului de gaz.

Forma farmaceutică: gaz medicinal comprimat.

Calota buteliei de gaz este marcată cu alb şi albastru (oxigen/protoxid de azot). Corpul buteliei de gaz este de culoare albă (gaz medicinal).

Mărimi de ambalaj, în litri

2

2,5

5

10

 

Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

AGA AB

SE-181 81 Lidingo Suedia

Fabricanţii

AGA Gas AB Rotevăgen 2

SE- 192 78 Sollentuna (Rotebro site) Suedia

Linde Healthcare

ZI du Bois Vert, 18 Av. de la Saudrune

31120 Portet sur Garonne

Franţa

Acest prospect a fost aprobat în Decembrie 2012.

Următoarele informaţii sunt destinate numai medicilor şi profesioniştilor din domeniul sănătăţii: Instrucţiuni privind siguranţa

Sunt necesare precauţii speciale când se lucrează cu protoxid de azot. Protoxidul de azot trebuie administrat conform reglementărilor locale.

Entonox trebuie utilizat numai în spaţii ventilate corespunzător şi acolo unde există echipamente speciale pentru evacuarea gazului în exces. Prin utilizarea unui sistem de evacuare şi asigurarea unei ventilări corespunzătoare se evită concentraţii crescute de gaz ilariant în aerul ambiental. Concentraţii crescute de gaz ilariant în aerul ambiental poate determina efecte negative asupra sănătăţii personalului mecical sau a persoanelor din apropiere. Există reglementări naţionale pentru concentraţia de gaz ilariant care nu trebuie să depăşească în aerul ambiental aşa-numitele „valoarea limită pentru protecţia sănătaţii umane”, exprimate frecvent ca EMP (expunerea medie la poluant), valoarea medie pe durata unei zile de lucru şi LETS (limita de expunere pe termen scurt), valoarea medie pe durata unei expuneri scurte.

Pentru a garanta că personalul medical nu este expus niciunui risc, aceste valori nu trebuie depăşite.

•                Valva trebuie deschisă încet şi cu atenţie.

•                Echipamentul trebuie închis în caz de incendiu sau în lipsa utilizării.

•                În timpul utilizării butelia trebuie fixată cu ajutorul unui suport corespunzător.

•                Trebuie avută în vedere înlocuirea buteliei de gaz când presiunea din recipient a scăzut la o valoare la care indicatorul de la nivelul valvei se situează în zona galbenă.

•                Când mai rămâne o cantitate mică de gaz în butelie, valva buteliei trebuie închisă. Este important să lăsaţi o cantitate mică de presiune în butelie pentru a evita pătrunderea agenţilor contaminanţi.

•                După utilizare, valva buteliei trebuie ferm închisă. Depresurizaţi regulatorul sau racordul.

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal