Etomidat-Lipuro 2 mg/ml emulsie injectabilă

Substanță activa
etomidat
Clasa ATC
N01AX
Format
emulsie injectabilă
Afecțiuni
utilizat pentru procedurile chirurgicale de scurtă durată.
Producător
B. Braun Melsungen AG
Acțiune terapeutică
anestezic

Ce este Etomidat-Lipuro şi pentru ce se utilizează

Etomidat – Lipuro conţine ca substanţă activă etomidat. Acesta este un anestezic (anestezic general) şi este utilizat pentru procedurile chirurgicale de scurtă durată.

Inainte să vi se administreze Etomidat-Lipuro

Nu vi se va administra Etomidat-Lipuro

–            dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la etomidat, ulei de soia sau la oricare dintre celelalte componente ale Etomidat – Lipuro.

Nou-născuţii şi sugarii până la 6 luni nu trebuie trataţi cu Etomidat – Lipuro 2 mg/ml decât dacă utilizarea sa este absolut necesară în timpul internării.

Aveţi grijă deosebită când vi se administrează Etomidat-Lipuro

Spuneţi medicului dumneavoastră sau asistentei medicale înainte să vi se administreze acest medicament, dacă aveţi sau aţi avut vreodată:

–                afecţiuni ale ficatului

–               tensiune arterială scăzută

–               tratament pe termen lung cu analgezice puternice (medicamente pentru durere)

–                probleme cu alcoolul (alcoolism)

–                afecţiuni ale glandelor suprarenale (acestea nu funcţionează cum trebuie)

–               tulburare a formării hemoglobinei (porfirie)

De asemenea, spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi o infecţie severă în organism (sepsis).

Medicul dumneavoastră va monitoriza îndeaproape doza de Etomidat-Lipuro care vi se va administra şi va stabili dacă este necesar să vi se administreze şi alte medicamente. Dacă nu sunteţi sigur că cele menţionate mai sus vi se aplică, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau asistenta medicală înainte să vi se administreze Etomidat-Lipuro.

În mod normal, înainte de administrarea anestezicului vi se va administra şi alte medicamente, numite premedicaţie. Cel mai probabil acestea vă vor face să vă simţiţi somnoros şi vor ajuta la prevenirea mişcărilor musculare necontrolate care pot să apară.

Monitorizare specială

Etomidat-Lipuro poate determina ca respiraţia dumneavoastră să devine mai înceată. Ritmul respiraţiei va fi monitorizat cu atenţie până revine la normal.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fără prescripţie medicală.

Efectul de inducere a somnului (hipnotic) al etomidatului poate fi modificat când se administrează împreună cu:

–               medicamente puternice pentru durere, numite analgezice opioide precum morfina, codeina, fentanil sau alfentanil

–               medicamente pentru calmare (numite sedative)

–               neuroleptice (medicamente pentru bolile psihice, pentru ameliorarea comportamentului, sentimentelor şi gândurilor)

–               medicamente pentru tensiune arterială crescută

–                alcool

Discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte să vi se administreze Etomidat-Lipuro dacă luaţi oricare din medicamentele de mai sus. Este posibil ca medicul dumneavoastră să schimbe doza de Etomidat-Lipuro pe care o veţi primi.

Sarcina şi alăptarea

înainte să vi se administreze Etomidat-Lipuro, spuneţi medicului dacă sunteţi gravidă, planificaţi să rămâneţi gravidă sau puteţi fi gravidă.

În aceste cazuri vi se poate administra Etomidat-Lipuro doar dacă medicul hotărăşte. Etomidat-Lipuiro trece în laptele matern.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu conduceţi vehicule pe o perioadă de cel puţin 24 de ore de la administrarea etomidatului deoarece acesta are ca efecte secundare diminuarea atenţiei în trafic. Nu folosiţi utilaje pentru aceeaşi perioadă de timp. Adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru informaţii suplimentare.

Informaţii importante privind unele componente ale Etomidat-Lipuro

Etomidat-Lipuro conţine ulei de soia. Dacă aveţi alergie la arahide sau soia nu utilizaţi acest medicament.

Cum se administrează Etomidat-Lipuro

Acest medicament vi se va administra de către profesionişti în domeniul sănătăţii. Doza depinde de sensibilitatea pacientului si de efectele clinice.

Recomandările de dozaj sunt următoarele:

Copii şi adulţi

La adulţi şi copii, doza hipnotică eficace este de 0,30 mg etomidat/kg corp (0,15 ml Etomidat – Lipuro/kg). Astfel, la pacienţii adulţi, o fiolă este suficientă pentru a induce narcoză cu durată de 4-5 minute. Aceste doze pot fi adaptate în funcţie de greutatea corporală.

Hipnoza poate fi prelungită prin administrare injectabilă adiţională de Etomidat-Lipuro. A nu se depăşi doza maximă recomandată de 3 fiole (30 ml).

Deoarece etomidatul nu prezintă efect analgezic, se recomandă administrarea unui opioid adecvat (de exemplu 1-2 ml fentanil intravenos 1-2 minute) înainte de administrarea etomidatului. La copii cu vârsta sub 15 ani, poate fi necesar creşterea dozei: o doză suplimentară de până la 30% din doza pentru adult poate fi necesară pentru a obţine aceeaşi profunzime şi durată a narcozei ca şi la adult.

Vârstnici

La vârstnici se administrează o singură doză de 0,15 – 0,2 mg etomidat, (0,075 – 0,1 ml Etomidat- Lipuro/kg), ajustată în funcţie de efectul clinic.

La pacienţii cu ciroză hepatică şi la cei trataţi anterior cu neuroleptice, doza trebuie micşorată.

La pacienţii cu epilepsie manifestată sau cu risc convulsivant crescut, injectarea trebuie efectuată rapid, în câteva secunde, pentru a evita pătrunderea prea lentă a etomidatului în creier. Biodisponibilitatea bună a etomidatului şi distribuţia rapidă a acestuia în creier previne apariţia convulsiilor.

în cazul utilizării anesteziei în marele rău epileptic sau în crizele de epilepsie în serie, se injectează rapid 0,3 kg mg etomidat/kg (0,15 ml Etomidat-Lipuro), în decurs a 10 secunde. Dacă este necesar, această doză poate fi repetată de mai multe ori.

Mod de administrare

Etomidat-Lipuro poate fi administrat doar de către un medic cu experienţă în intubaţia endotraheală având disponibil echipamente pentru respiraţie artificială.

Etomidat-Lipuro trebuie injectat strict intravenos, de regulă lent (o doză în aproximativ 30 secunde) şi, dacă este necesar, fracţionat.

Injectarea intra-arterială trebuie evitată, datorită riscului de necroză. Injectarea paravenoasă provoacă durere puternică.

Pentru a evita apariţia miocloniilor înainte de a administra Etomdiat-Lipuro, trebuie administrată medicaţie adecvată. Se recomandă utilizarea benzodiazepinelor, de exemplu diazepam care trebuie administrat intramuscular timp de o oră sau intravenos timp de 10 minute, înainte de a se administra Etomidat-Lipuro.

Fiola trebuie agitată înainte de utilizare.

Dacă aţi utilizat mai mult Etomidat-Lipuro decât trebuie

Este puţin probabil să vi se admnistreze mai mult Etomidat-Lipuro decât necesar. Acest lucru va fi monitorizat îndeaproape în timpul operaţiei.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Etomidat – Lipuro poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Dacă apar efecte secundare, de obicei acestea se produc când sunteţi adormit. Medicul va monitoriza aceste efecte în timpul operaţiei

Frecvenţa de apariţie a efectelor secundare s-a definit în funcţie de următoarele categorii:

Foarte frecvente:                 care afectează mai mult de 1 pacient din 10

Frecvente:                           care afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi

Mai puţin frecvente:             care afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi

Rare:                                  care afectează mai puţin de 1 din 1000 pacienţi

Foarte rare:                         care afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi

Cu frecvenţă necunoscută:    care nu poate fi estimată din datele disponibile

Reacţii adverse foarte frecvente:

–               diskinezie (spasme musculare cu dificultate la mişcare).

Reacţii adverse frecvente:

–               durere sau disconfort de-a lungul venei unde s-a administrat injecţia

–               ameţeli, stare de leşin. Aceste pot fi semne ale scăderii tensiunii arteriale, însă, de obicei această scădere a tensiunii arteriale este uşoară şi nu durează mult timp

–               oprirea respiraţiei pentru scurt timp (dacă este necesar veţi fi ajutat să respiraţi cu un dispozitiv numit ventilator)

–               respiraţie mai frecventă sau mai adâncă decât normal

–               greaţă, vărsături

–               erupţie trecătoare pe piele

–               mioclonie

Reacţii  adverse mai puţin frecvente:

–               rigiditate musculară neobişnuită cu dificultate la mişcare

–               contracţii musculare involuntare

–               nistagmus (probleme de vedere)

–               ritm scăzut al bătăilor inimii

–               ritm crescut al bătăilor inimii

–               bătăi ale inimii neregulate (extrasistole)

–               umflare, roşeaţă şi cheag într-o venă, care este foarte dureroasă la atingere

–               creşterea tensiunii arteriale

–               respiraţie proastă

–               sughiţ

–               tuse

–               salivă în exces

–               roşeaţă a pielii

–               durere la locul de injectare. Pentru a preveni acest lucru, medicul dumneavoastră sau asistenta medicală vă poate administra o cantitate mică de analgezice înainte să vi se administreze Etomidat- Lipuro

–               complicaţii ale anesteziei

–               întârziere în revenirea după anestezie

–               analgezie insuficientă.

Reacţii adverse cu frecvenţă necunoscută:

–               reacţii alergice, inclusiv cazuri rare de reacţii alergice severe care pot determina respiraţie dificilă sau şuierătoare, tuse, urticarie

–               afectarea funcţiei glandelor suprarenale de a produce anumiţi hormoni – vă puteţi simţi slăbit, mai obosit decât de obicei şi să scădeţi în greutate

–               convulsii

–               afecţiuni ale inimii (inclusiv stop cardiac)

–               stare de şoc (scădere periculoasă a tensiunii arteriale care poate duce la colaps, comă sau chiar deces)

–               inflamaţia vaselor de sânge

–               respiraţie superficială, dificultate la respiraţie (care poate fi letală)

–               spasm al căilor respiratorii (bronhospasm)

–               erupţii severe pe piele (vezicule şi leziuni sângerânde la nivelul buzelor, ochilor, gurii, nasului sau organelor genitale)

–               urticarie încleştarea maxilarului (trismus)

Unele reacţii adverse pot să persiste şi la revenirea din anestezie.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Etomidat-Lipuro

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Etomidat – Lipuro după data de expirare înscrisă pe eticheta fiolei şi pe cutie, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective. A nu se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. Orice cantitate de soluţie rămasă neutilizată trebuie aruncată.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Etomidat-Lipuro

–                Substanţa activă este etomidat. Un ml emulsie injectabilă conţine etomidat 2 mg. Fiecare fiolă de 10 ml emulsie perfuzabilă conţine: etomidat 20 mg

–                Celelalte componente sunt: ulei de soia, trigliceride cu lanţ mediu, lecitină din ou, glicerol, oleat de sodiu, apă pentru preparate injectabile.

Cum arată Etomidat-Lipuro şi conţinutul ambalajului

Etomidat – Lipuro este o emulsie pentru injectare. Emulsie tip ulei în apă lăptoasă, de culoare albă Etomidat – Lipuro este disponibil în cutie cu 10 fiole din sticlă incoloră a 10 ml emulsie injectabilă.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

B. Braun Melsungen AG Carl-Braun-Strasse 1 34212 Melsungen Germania

Acest prospect a fost aprobat în Noiembrie 2012.

Următoarele informaţii sunt destinate numai medicilor şi profesioniştilor din domeniul sănătăţii:

Incompatibilităţi

Etomidat – Lipuro nu trebuie amestecat cu alte soluţii injectabile fără o testare prealabilă a compatibiltăţii.

În plus, Etomidat – Lipuro nu trebuie administrat în acelaşi timp cu alte soluţii injectabile, doar dacă compatibilitatea soluţiilor a fost testată în prealabil. Din această cauză medicamentele ce trebuie administrate în acelaşi timp se vor administra pe acelaşi acces venos (prin robineţi cu 3 căi) sau pe linii venoase separate.

Etomidat – Lipuro poate fi injectat pe liniile de perfuzie de clorură de sodiu izotonă întrerupte temporar.

Note pentru utilizare

Etomidat – Lipuro trebuie utilizat doar de către medici instruiţi pentru efectuarea manevrei de intubare endotraheală (respiraţie printr-un tub introdus în trahee) şi dacă există echipamente pentru respiraţie artificială.

Etomidat – Lipuro nu conţine conservanţi antimicrobieni. Imediat după deschiderea fiolei emulsia trebuie aspirată într-o siringă în condiţii sterile şi injectată, deoarece soluţiile lipidice stimulează creşterea microbiană. Soluţia nefolosită trebuie aruncată. Fiolele trebuie agitate înainte de folosire pentru omogenizarea conţinutului.

Nu utilizaţi Etomidat – Lipuro dacă observaţi schimbarea culorii sau separarea celor două faze ale emulsiei după agitarea fiolei.

Se va arunca conţinutul care nu a fost folosit.

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal