Diaprel MR, 60 mg, comprimate cu eliberare modificată

Producător: Les Laboratoires Servier
Substanță activa
Gliclazidă
Clasa ATC
A10BB
Format
comprimate cu eliberare modificată
Afecțiuni
pentru reducerea concentraţiei de zahăr din sânge
Producător
Les Laboratoires Servier Industrie
Acțiune terapeutică
antidiabetic oral aparţinând grupei sulfonilureelor

Ce este Diaprel MR 60 mg comprimate cu eliberare modificată şi pentru ce se utilizează

Diaprel MR 60 mg comprimate cu eliberare modificată este un medicament utilizat pentru reducerea concentraţiei de zahăr din sânge (antidiabetic oral aparţinând grupei sulfonilureelor). Diaprel MR 60 mg comprimate cu eliberare modificată este utilizat în anumite forme de diabet (diabetul zaharat de tip 2) la adulţi, atunci când dieta, exerciţiile fizice şi scăderea în greutate nu au efectul dorit în menţinerea concentraţiei de zahăr din sânge în limitele valorilor normale.

Ce trebuie să ştiţi înainte să luaţi Diaprel MR 60 mg comprimate cu eliberare modificată

Nu luaţi Diaprel MR 60 mg comprimate cu eliberare modificată

 • dacă sunteţi alergic la gliclazidă sau la oricare dintre celelalte componente ale Diaprel MR 60 mg comprimate cu eliberare modificată (enumerate la punctul 6), la alte medicamente din aceeaşi grupă( sulfoniluree) sau la alte medicamente înrudite (sulfonamide cu efect de scădere a glicemiei);
 • dacă aveţi diabet zaharat insulino-dependent (de tip 1)
 • dacă aveţi corpi cetonici sau glucoză în urină (ceea ce poate însemna că aveţi ceto-acidoză diabetică), comă sau pre-comă diabetică;
 • dacă aveţi boli severe ale rinichilor sau ficatului;
 • dacă luaţi medicamente pentru tratamentul infecţiilor cu ciuperci (miconazol, vezi punctul Diaprel MR 60 mg comprimate cu eliberare modificată împreună cu alte medicamente”);
 • dacă alăptaţi (vezi punctul „Sarcina şi alăptarea”).

Atenţionări şi precauţii

Trebuie să respectaţi schema de tratament recomandată de medicul dumneavoastră pentru a atinge valorile normale ale concentraţiei de zahăr din sânge. Aceasta înseamnă că, în afară de utilizarea regulată a comprimatelor, trebuie să urmaţi dieta, exerciţiile fizice şi, când este necesar, să reduceţi greutatea corporală.

În timpul tratamentului cu gliclazidă este necesară monitorizarea concentraţiei de zahăr din sânge (şi eventual din urină), precum şi a hemoglobinei glicozilate (HbA1c).

In primele săptămâni de tratament poate creşte riscul de concentraţii mici ale zahărului în sânge (hipoglicemie), de aceea este necesară urmărirea medicală atentă.

Hipoglicemia (concentraţii mici ale zahărului în sânge) poate să apară:

 • dacă nu serviţi mesele regulat sau dacă săriţi peste mese,
 • dacă ţineţi post,
 • dacă sunteţi subnutrit,
 • dacă vă modificaţi dieta,
 • atunci când creşteţi efortul fizic si nu adaptaţi consumul de carbohidraţi,
 • atunci când consumaţi alcool etilic, mai ales combinat cu omiterea meselor,
 • dacă utilizaţi şi alte medicamente sau preparate medicinale naturiste în acelaşi timp,
 • dacă utilizaţi doze prea mari de gliclazidă,
 • dacă aveţi anumite disfuncţii hormonale (tulburări ale funcţiei glandei tiroide, glandei pituitare sau ale cortexului glandei suprarenale),
 • dacă funcţia rinichilor sau a ficatului dumneavoastră este sever scăzută.

Dacă aveţi concentraţii mici ale zahărului în sânge puteţi prezenta următoarele simptome: dureri de cap, senzaţie intensă de foame, greaţă, vărsături, oboseală, tulburări ale somnului, stare de nelinişte, agresivitate, lipsă a concentrării, scădere a vigilenţei şi a timpului de reacţie, depresie, confuzie, tulburări de vorbire sau de vedere, tremurături, tulburări senzoriale, ameţeli şi senzaţie de neputinţă. De asemenea, pot să apară următoarele semne şi simptome: transpiraţii, piele umedă şi rece, anxietate, bătăi rapide sau neregulate ale inimii, tensiune arterială mare, dureri puternice în piept, care apar brusc şi pot să se transmită în zonele vecine (angină pectorală).

In cazul în care concentraţia zahărului din sânge continuă să scadă, puteţi prezenta confuzie marcată (delir), convulsii, pierdere a autocontrolului, respiraţie superficială, bătăi lente ale inimii, mergând până la pierdere a conştienţei.

În majoritatea cazurilor, simptomele de concentraţii mici ale zahărului în sânge dispar foarte repede dacă veţi consuma diferite forme de glucide, de exemplu tablete de glucoză, zahăr cubic, sucuri dulci, ceai îndulcit.

De aceea, trebuie să aveţi întotdeauna la dumneavoastră ceva dulce (tablete de glucoză, zahăr cubic). Trebuie să reţineţi că îndulcitorii artificiali nu au efect. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau celui mai apropiat spital dacă administrarea de zahăr nu vă ajută sau dacă simptomele apar din nou.

Simptomele de concentraţii mici ale zahărului în sânge pot fi uneori absente, mai puţin evidente, pot să se dezvolte mult mai lent sau chiar nu vă puteţi da seama în timp util că glicemia a scăzut. Aceasta se poate întâmpla în cazul pacienţilor vârstnici, care sunt în tratament cu diferite medicamente (de exemplu medicamente care acţionează asupra sistemului nervos central sau beta-blocante). Dacă vă aflaţi într-o situaţie stresantă (de exemplu după un accident, intervenţie chirurgicală, febră etc.), medicul dumneavoastră vă poate trece temporar pe terapia cu insulină.

Simptomele de concentraţii mari ale zahărului în sânge (hiperglicemie) pot să apară atunci când gliclazida nu a redus suficient glicemia, dacă nu aţi respectat schema de tratament recomandată de medicul dumneavoastră sau în situaţii speciale de stres. Aceste simptome pot include setea, urinările frecvente, uscăciunea gurii, uscăciunea pielii cu senzaţie de mâncărime, infecţii ale pielii şi performanţe fizice reduse.

Dacă aceste simptome apar, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Dacă aveţi istoric familial sau dacă aveţi o boală ereditară numită deficit de glucoză-6- fosfatdehidrogenază (G6PD) (o anomalie a celulelor roşii sanguine), poate să apară o scădere a valorii hemoglobinei şi chiar distrugerea celulelor roşii din sânge (anemie hemolitică). Adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a lua acest medicament.

Diaprel MR 60 mg comprimate cu eliberare modificată nu este recomandat pentru utilizare la copii şi adolescenţi din cauza lipsei datelor.

Diaprel MR 60 mg comprimate cu eliberare modificată împreună cu alte medicamente

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.

Efectul de scădere a glicemiei al gliclazidei poate fi accentuat şi pot să apară semne de hipoglicemie atunci când se administrează următoarele medicamente:

 • alte medicamente utilizate pentru tratamentul glicemiei mari (antidiabetice orale, agonişti ai receptorilor GLP-1 sau insulină),
 • antibiotice (de exemplu sulfonamide, claritromicină),
 • medicamente pentru tratamentul tensiunii arteriale mari sau insuficienţei cardiace (beta- blocante, inhibitori ai ECA cum sunt captopril sau enalapril),
 • medicamente pentru tratamentul infecţiilor determinate de ciuperci (miconazol, fluconazol),
 • medicamente pentru tratamentul ulcerului gastric sau duodenal (antagonişti ai receptorilor H2),
 • medicamente pentru tratamentul depresiei (inhibitori de monoaminoxidază),
 • analgezice sau antireumatice (fenilbutazonă, ibuprofen),
 • medicamente care conţin alcool etilic.

Efectul de scădere a glicemiei al gliclazidei poate fi scăzut şi poate să apară o creştere a concentraţiei zahărului în sânge dacă se administrează unul dintre următoarele medicamente:

 • medicamente pentru tratamentul afecţiunilor sistemului nervos central (clorpromazină),
 • medicamente care reduc inflamaţiile (corticosteroizi),
 • medicamente pentru tratamentul astmului bronşic sau medicamente utilizate în timpul travaliului (salbutamol administrat intravenos, ritodrină şi terbutalină),
 • medicamente pentru tratamentul unor afecţiuni ale sânilor, sângerărilor menstruale abundente şi endometriozei (danazol).

Diaprel MR 60 mg comprimate cu eliberare modificată poate creşte efectele medicamentelor utilizate pentru reducerea coagulării sângelui (de exemplu, warfarina).

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări înainte de a începe să luaţi orice alt medicament. Dacă vă internaţi în spital, spuneţi personalului medical că sunteţi în tratament cu Diaprel MR 60 mg comprimate cu eliberare modificată.

Diaprel MR 60 mg comprimate cu eliberare modificată împreună cu alimente, băuturi şi alcool

Diaprel MR 60 mg comprimate cu eliberare modificată poate fi administrat cu alimente şi băuturi nealcoolice.

Consumul de alcool etilic nu este recomandat, deoarece poate afecta controlul diabetului zaharat într- un mod neprevăzut.

Fertilitatea, sarcina şi alăptarea

Diaprel MR 60 mg comprimate cu eliberare modificată nu este recomandat în timpul sarcinii. Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că sunteţi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă în timp ce luaţi acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, pentru ca acesta să vă recomande un tratament mai adecvat.

Nu trebuie să utilizaţi Diaprel MR 60 mg comprimate cu eliberare modificată în timpul alăptării.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Capacitatea dumneavoastră de concentrare şi de reacţie pot fi influenţate în cazul în care concentraţia zahărului în sânge este prea mică (hipoglicemie), prea mare (hiperglicemie) sau dacă apar tulburări de vedere determinate de aceste condiţii. Trebuie să ţineţi minte că vă puteţi pune în pericol pe dumneavoastră şi alte persoane (de exemplu când conduceţi vehicule sau folosiţi utilaje). Întrebaţi-l pe medicul dumneavoastră dacă puteţi conduce vehicule dacă:

 • aveţi episoade frecvente de concentraţii mici ale zahărului în sânge (hipoglicemie)
 • aveţi puţine sau nu aveţi deloc semne ale concentraţiilor mici ale zahărului în sânge (hipoglicemie).

Diaprel MR 60 mg comprimate cu eliberare modificată conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să luaţi Diaprel MR 60 mg comprimate cu eliberare modificată

Doze

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul.

Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza este stabilită de medic, în funcţie de concentraţiile zahărului din sânge şi, posibil, din urină.

Orice modificare a factorilor externi (de exemplu scăderea în greutate, modificarea stilului de viaţă, stres) sau îmbunătăţirea controlului glicemiei poate necesita modificarea dozelor de gliclazidă.

Doza recomandată este de o jumătate până la două comprimate (maximum 120 mg) administrate o singură dată, la micul dejun. Această doză depinde de răspunsul la tratament.

Dacă este necesară utilizarea Diaprel MR 60 mg comprimate cu eliberare modificată în asociere cu metformin, inhibitori de alfa glucozidază, tiazolidindione, inhibitori de 4-dipeptidilpeptidază, agonişti ai receptorilor GLP-1 sau insulină, medicul dumneavoastră va stabili doza adecvată pentru fiecare medicament în parte.

Dacă observaţi că valorile zahărului din sânge sunt mari deşi luaţi medicamentul aşa cum v-a fost prescris, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cale şi mod de administrare

Administrare orală.

Înghiţiţi jumătatea de comprimat sau comprimatele întregi, fără să le mestecaţi sau sfărâmaţi. Comprimatul poate fi divizat în doze egale.

Luaţi comprimatele cu un pahar de apă, la micul dejun (de preferat la aceeaşi oră, în fiecare zi). Trebuie întotdeauna să mâncaţi după ce luaţi comprimatele.

Dacă luaţi mai mult Diaprel MR 60 mg comprimate cu eliberare modificată decât trebuie

Dacă aţi luat prea multe comprimate, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la departamentul de urgenţă al celui mai apropiat spital. Semnele supradozajului sunt cele care apar în cazul apariţiei concentraţiilor mici ale zahărului în sânge (hipoglicemiei) descrise la pct. 2. Simptomele pot fi reduse prin administrarea imediată de zahăr (4 până la 6 cuburi) sau de băuturi cu zahăr, urmată de o gustare substanţială sau de o masă. Dacă pacientul nu este conştient, adresaţi-vă imediat unui medic şi chemaţi serviciul de urgenţă. Acelaşi lucru trebuie făcut dacă cineva, de exemplu un copil, a înghiţit în mod accidental medicamentul. Pacienţilor inconştienţi nu trebuie să li se administreze mâncare sau băuturi.

Asiguraţi-vă că există întotdeauna o persoană informată, care poate chema medicul în caz de urgenţă.

Dacă uitaţi să luaţi Diaprel MR 60 mg comprimate cu eliberare modificată

Este important să luaţi medicamentul în fiecare zi, astfel încât tratamentul să acţioneze eficient. Totuşi, dacă aţi uitat să luaţi o doză de Diaprel MR 60 mg comprimate cu eliberare modificată, luaţi doza următoare la momentul obişnuit. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi Diaprel MR 60 mg comprimate cu eliberare modificată

Deoarece tratamentul pentru diabet zaharat este, de obicei, pe toată durata vieţii, trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a întrerupe administrarea acestui medicament. Oprirea tratamentului poate duce la creşterea concentraţiei zahărului în sânge (hiperglicemie) care creşte riscul de apariţie a complicaţiilor diabetului zaharat.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că acestea nu apar la toate persoanele.

Reacţia adversă cel mai frecvent observată este scăderea concentraţiei zahărului din sânge (hipoglicemia). Pentru semne şi simptome vedeţi punctul „Atenţionări şi precauţii”. Dacă aceste simptome nu sunt tratate, pot duce la somnolenţă, pierdere a conştienţei sau chiar comă. Dacă un episod hipoglicemic este sever sau prelungit, chiar dacă este controlat temporar prin ingestia de zahăr, trebuie să solicitaţi imediat asistenţă medicală.

Tulburări ale ficatului

Au fost raportări izolate de funcţionare anormală a ficatului, care poate produce colorarea în galben a pielii şi a albului ochilor (icter). Dacă vi se întâmplă acest lucru, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră. In general, simptomele dispar la întreruperea tratamentului. Medicul dumneavoastră va decide dacă tratamentul trebuie întrerupt.

Afecţiuni ale pielii

Angioedem (umflare rapidă a ţesuturilor cum sunt pleoapele, faţa, buzele, gura, limba sau gâtul, care poate determina dificultăţi de respiraţie). Erupţiile pot evolua către vezicule întinse pe tot corpul şi cojirea pielii.

Tulburări ale sângelui

Au fost raportate scăderi ale numărului de celule din sânge (de exemplu trombocite, celule roşii şi celule albe) care pot cauza paloare, sângerări prelungite, vânătăi, dureri în gât, febră. De obicei, aceste simptome dispar la întreruperea tratamentului.

Tulburări digestive

Pot să apară dureri abdominale, greaţă, vărsături, indigestie, diaree sau constipaţie. Aceste efecte sunt mai reduse atunci când Diaprel MR 60 mg comprimate cu eliberare modificată este administrat în timpul mesei, conform recomandărilor.

Tulburări de vedere

Vederea dumneavoastră poate fi influenţată pentru scurt timp, mai ales la începutul tratamentului, din cauza modificării valorilor glicemiei.

Ca şi pentru alte sulfoniluree, au fost observate următoarele evenimente adverse: cazuri de modificări severe ale numărului de celule sanguine, inflamaţii alergice la nivelul pereţilor vaselor de sânge, reducere a nivelului de sodiu din sânge (hiponatremie), simptome de afecţiuni ale ficatului (de exemplu icter) care, în majoritatea cazurilor, dispar după întreruperea administrării sulfonilureelor, dar care, în situaţii izolate, pot duce la insuficienţă hepatică care poate pune viaţa în pericol.

Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea pot fi şi reacţii adverse care nu sunt menţionate în acest prospect.

Cum se păstrează Diaprel MR 60 mg comprimate cu eliberare modificată

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie şi pe blister. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Acest medicament un necesită condiţii speciale de păstrare.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

Ce conţine Diaprel MR 60 mg comprimate cu eliberare modificată

Substanţa activă este gliclazida. Fiecare comprimat cu eliberare modificată conţine gliclazidă 60 mg. Celelalte componente sunt: lactoză monohidrat, maltodextrină, hipromeloză, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal anhidru.

Cum arată Diaprel MR 60 mg comprimate cu eliberare modificată şi conţinutul ambalajului

Diaprel MR 60 mg sunt comprimate alungite, de culoare albă, cu o linie mediană şi marcate cu „DIA 60″ pe ambele feţe.

Comprimatele sunt disponibile în blistere ambalate în cutii care conţin 7, 10, 14, 15, 20, 28, 30, 56, 60,

84, 90, 100, 112, 120, 180 sau 500 de comprimate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Les Laboratoires Servier 50, rue Carnot 92284 Suresnes cedex Franţa

Fabricanţi

Les Laboratoires Servier Industrie 905 route de Saran 45520 Gidy Franţa

sau

Servier (Ireland) Industries Ltd. Gorey Road, Arklow – Co.Wicklow Irlanda

sau

Anpharm Przedsişbiorstwo Farmaceutyczne S.A. Ul. Annopol 6B, 03-236 Warszawa, Polonia

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

Austria DIAMICRON MR 60 mg
Belgia UNI DIAMICRON 60 mg
Bulgaria DIAPREL MR 60 mg
Cipru DIAMICRON MR 60 mg
Republica Cehă DIAPREL MR 60 mg
Danemarca DIAMICRON UNO 60 mg
Estonia DIAPREL MR 60 mg
Franţa DIAMICRON 60 mg
Germania DIAMICRON UNO 60 mg
Grecia DIAMICRON MR 60 mg
Ungaria DIAPREL MR 60 mg
Islanda DIAMICRON UNO 60 mg
Irlanda DIAMICRON MR 60 mg
Italia DIAMICRON 60 mg
Letonia DIAPREL MR 60 mg
Lituania DIAPREL MR 60 mg
Luxemburg DIAMICRON 60 mg
Malta DIAMICRON MR 60 mg
Olanda DIAMICRON MR 60 mg
Polonia DIAPREL MR
Portugalia DIAMICRON LM 60 mg
România DIAPREL MR 60 mg
Republica Slovacia DIAPREL MR 60 mg
Slovenia DIAPREL MR 60 mg
Spania DIAMICRON 60 mg
Marea Britanie DIAMICRON 60 mg MR

Acest prospect a fost aprobat în Martie 2013

 

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica