Desmopresină Teva, 0,1 mg / 0,2 mg, comprimate

Substanță activa
Acetat de desmopresină
Clasa ATC
H01BA
Format
comprimate
Afecțiuni
diabet insipid, urinare involuntară pe timpul nopţii, nicturie
Producător
TEVA UK Ltd
Acțiune terapeutică
antidiuretic care reduce cantitatea de urină produsă de către rinichi

Ce este Desmopresină Teva şi pentru ce se utilizează

Componenta (substanţa activă) care face comprimatul să acţioneze se numeşte desmopresină. Desmopresina este un antidiuretic care reduce cantitatea de urină produsă de către rinichi.

Desmopresină Teva este utilizată pentru tratamentul în:

  • boala cronică numită diabet insipid, care provoacă sete extremă şi producerea continuă de cantităţi mari de urină diluată. Important: a nu se confunda cu diabetul zaharat;
  • udatul patului (urinare involuntară pe timpul nopţii) la copiii cu vârsta peste 5 ani;
  • urinarea frecventă în timpul nopţii la adulţi (nicturie).Vă rugăm să citiţi cu atenţie informaţiile importante de la pct.2 privind utilizarea în siguranţă a Desmopresină Teva în acest caz.

Înainte să luaţi Desmopresină Teva

Nu luaţi Desmopresină Teva

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la acetatul de desmopresină sau la oricare dintre celelalte componente ale comprimatelor (vezi pct. 6. Informaţii suplimentare)
  • dacă beţi cantităţi de lichide mai mari decât de obicei
  • dacă aveţi probleme cardiace sau alte boli care necesită tratament cu diuretice (comprimate pentru eliminarea apei din organism)
  • dacă aveţi funcţia renală redusă
  • dacă ştiţi că aveţi o valoare mică de sodiu în sângele dumneavoastră (hiponatremie)
  • dacă suferiţi de „Sindromul secreţiei inadecvate de hormon antidiuretic” (SIADH).

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Desmopresină Teva

  • în legătură cu consumul de lichide. Menţineţi la minimum consumul de lichide începând cu o oră înaintea administrării comprimatului până la 8 ore după administrare

înainte de a începe să luaţi Desmopresină Teva, spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi fibroză chistică, deoarece poate fi nevoie ca medicul dumneavoastră să vă monitorizeze nivelul de sodiu din sânge.

  • dacă sunteţi vârstnic
  • dacă aveţi o afecţiune care provoacă în organism un dezechilibru de lichide şi/sau electroliţi, cum este infecţia, febra sau probleme la nivelul stomacului
  • dacă aveţi o problemă gravă la nivelul vezicii urinare sau o problemă la nivelul uretrei
  • dacă aveţi astm bronşic, epilepsie şi migrenă

Folosirea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. În special, dacă luaţi:

  • antidepresive triciclice sau ISRS ((inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei) (utilizate pentru a trata depresia));
  • carbamazepină (utilizată pentru a trata epilepsia);
  • clorpromazină (utilizată pentru tratarea psihozei sau schizofreniei);
  • loperamidă (utilizată pentru tratarea diareei);
  • medicamente împotriva durerii şi/sau inflamaţiei denumite medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), de exemplu indometacin, ibuprofen.

Aceste medicamente cresc riscul de acumulare excesivă de apă, care diluează sarea din organism. dimeticonă (utilizată în tratamentul simptomelor determinate de acumularea de gaze intestinale), datorită scăderii absorbţiei desmopresinei)

  • dimeticonă (utilizată în tratamentul simptomelor determinate de acumularea de gaze intestinale), datorită scăderii absorbţiei desmopresinei.

Folosirea Desmopresină Teva cu alimente şi băuturi

Nu luaţi Desmopresină Teva cu alimente, deorece efectul comprimatelor poate fi redus în timpul meselor.

  • Înainte să începeţi tratamentul cu acest medicament, medicul trebuie să vă sfătuiască în ceea ce priveşte cantitatea de lichide consumate
  • Când utilizaţi acest medicament seara, înainte de culcare pentru incontinenţă urinară sau nicturie, menţineţi la minimum consumul de lichide, începând cu o oră înainte să luaţi comprimatul până la 8 ore după administrarea dozei
  • Consumul unei cantităţi prea mari de lichid poate determina acumularea apei care diluează sarea din organismul dumneavoastră. Aceasta se poate întâmpla cu sau fără semne sau simptome de avertizare, care includ, de regulă, o durere de cap puternică sau prelungită, senzaţie sau stare de rău, creşteri în greutate inexplicabile şi, în cazuri grave, convulsii şi stare de inconştienţă. Dacă aveţi oricare dintre aceste simptome, întrerupeţi tratamentul şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

Sarcina şi alăptarea

Desmopresină Teva poate fi utilizat în timpul alăptării, dar în timpul sarcinii trebuie utilizat numai la recomandarea medicului. Există numai o experienţă limitată în ceea ce priveşte utilizarea Desmopresină Teva la femeile gravide cu diabet insipid.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu există dovezi care să indice că, Desmopresină Teva afectează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Desmopresină Teva

Acest medicament conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să luaţi Desmopresină Teva

Luaţi întotdeauna Desmopresină Teva exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Tratamentul cu Desmopresină Teva pentru urinare frecventă în timpul nopţii la adulţi (nicturie) trebuie iniţiat şi controlat de către medici specialişti cu experienţă în administrarea acestui tratament.

  • Rupeţi comprimatul în două sau înghiţiţi-l întreg.
  • Nu luaţi Desmopresină Teva cu alimente, deoarece efectul comprimatelor poate fi redus.
  • In timpul tratamentului cu Desmopresină Teva, greutatea dumneavoastră corporală, valoarea de sodiu din sânge şi/sau tensiunea arterială trebuie supravegheate regulat.

Doze uzuale

Diabet insipid

Adulţi şi copii – 100 micrograme (0,1 mg), de trei ori pe zi. Medicul dumneavoastră vă poate creşte doza în funcţie de cât de bine au fost controlate simptomele dumneavoastră.

Udatul patului( (urinare involuntară pe timpul nopţii)

Copii cu vârsta peste 5 ani – 200 micrograme (0,2 mg) seara, înainte de culcare. Medicul dumneavoastră vă poate creşte doza până la 400 micrograme (0,4 mg), administrată seara, înainte de culcare, în funcţie de controlul incontinenţei urinare. Necesitatea continuării tratamentului este verificată, în mod normal, la fiecare trei luni, prin introducerea unei săptămâni de pauză de cel puţin o săptămână.

Urinare frecventă în timpul nopţii (nicturie)

Adulţi – 100 micrograme (0,1 mg) seara, înainte de culcare. Doza poate fi crescută până la 200 micrograme (0,2 mg) şi, ulterior, până la un maxim de 400 micrograme (0,4 mg) la intervale de 1 săptămână.

înaintea începerii tratamentului trebuie măsurată cantitatea de urină produsă. Dacă nicturia nu se îmbunătăţeşte după 4 săptămâni, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, deoarece tratamentul trebuie întrerupt.

Vârstnici – tratamentul pentru nicturie la vârstnici nu este recomandat. Dacă medicul hotărăşte să vă trateze, valorile de sodiu din sângele dumneavoastră trebuie măsurate înainte şi la trei zile după începerea tratamentului şi în momentul creşterii dozei sau oricând consideră medicul că este necesar.

Când utilizaţi acest medicament pentru incontinenţă urinară sau pentru nicturie menţineţi la minim consumul de lichide, începând cu o oră înainte să luaţi un comprimat şi timp de 8 ore după administrarea dozei.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Desmopresină Teva

Un supradozaj poate prelungi efectul desmopresinei şi poate creşte riscul de acumulare a apei în organism şi duce la valori mici de sodiu din sângele dumneavoastră. Simptomele includ convulsii şi stare de inconştienţă. Dacă luaţi mai mult Desmopresină Teva decât este recomandat, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră, farmacistului sau celui mai apropiat spital.

Dacă uitaţi să luaţi Desmopresină Teva

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi Desmopresină Teva

Trebuie să modificaţi doza sau să întrerupeţi tratamentul numai la recomandarea medicului dumneavoastră.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Desmopresină Teva poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Întrerupeţi tratamentul şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă apar următoarele reacţii adverse:

  • Frecvente (apar la mai puţin de 1 din 10 pacienţi): simptome de acumulare a apei în organism, cum sunt durere de cap neobişnuită sau prelungită, senzaţie sau stare de rău, creştere în greutate inexplicabilă şi, în cazuri grave, convulsii, stare de inconştienţă.
  • Foarte rare (apar la mai puţin de 1 din 10000 pacienţi): reacţii alergice, cum sunt erupţie trecătoare pe piele, mâncărime, febră, umflare a gurii, limbii sau a căilor respiratorii care produc dificultăţi la înghiţire sau în respiraţie.
  •  

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă observaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse:

  • Foarte frecvente (apar la mai mult de 1 din 10 pacienţi): durere de cap.
  • Frecvente (apar la mai puţin de 1 din 10 pacienţi): uscare a gurii, durere abdominală, senzaţie de rău, ameţeli, umflare a braţelor şi picioarelor, creştere în greutate, urinare frecventă.
  • Foarte rare (apar la mai puţin de 1 din 10000 pacienţi): tulburări emoţionale.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Desmopresină Teva

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Desmopresină Teva după data de expirare înscrisă pe cutie, blister sau pe flacon, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Blister: A nu se păstra la temperaturi peste 30°C. A se păstra în ambalajul original.

Flacon: A nu se păstra la temperaturi peste 30°C. A se păstra flaconul bine închis, pentru a fi protejat de umiditate.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Desmopresină Teva

  • Substanţa activă este acetatul de desmopresină. Fiecare comprimat de 0,1 mg conţine acetat de desmopresină 0,1 mg echivalent cu desmopresină 0,089 mg. Fiecare comprimat de 0,2 mg conţine acetat de desmopresină 0,2 mg echivalent cu desmopresină 0,178 mg.
  • Celelalte componente sunt: lactoză monohidrat, amidon de porumb, povidonă, amidon pregelatinizat, dioxid de siliciu coloidal anhidru şi stearat de magneziu.

Cum arată Desmopresină Teva şi conţinutul ambalajului

Desmopresină Teva 0,1 mg, comprimate sunt comprimate ovale, biconvexe, de culoare albă, inscripţionate cu „D” şi „0,1” de o parte şi de alta a liniei mediane pe o faţă şi netede pe cealaltă faţă.

Desmopresină Teva 0,2 mg, comprimate sunt comprimate rotunde, biconvexe, de culoare albă, inscripţionate cu „D” şi „0,2” de o parte şi de alta a liniei mediane pe o faţă şi netede pe cealaltă faţă.

Sunt ambalate în blistere din OPA-Al-PVC/Al sau în flacoane din PE, de culoare alb opac, cu capac din PP de culoare alb opac, prevăzut cu sistem de închidere securizat pentru copii şi desicant, cu capacitatea de 30 ml.:

Desmopresină Teva 0,1 mg este disponibil în cutii cu 7, 10, 15, 30, 50 (ambalaj pentru uz spitalicesc), 60, 90, şi 100 comprimate.

Desmopresină Teva 0,2 mg este disponibil în cutii cu 10, 15, 30, 50 (ambalaj pentru uz spitalicesc), 60, 90, 100 şi 200 (2 x 100) comprimate.

E posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

TEVA Pharmaceuticals S.R.L.

Str. Domniţa Ruxandra nr. 12, parter, sector 2,

Bucureşti,

România

Producători

TEVA UK Ltd

Brampton Road, Hampden Park, Eastbourne, East Sussex, BN22 9AG Marea Britanie

Pharmachemie B.V.

Swensweg 5, Postbus 552, 2003 RN Haarlem Olanda

TEVA Santé SA

Rue Bellocier, 89107 Sens

Franţa

TEVA Pharmaceutical Works Private Limited Company

Pallagi ut 13, 4042 Debrecen

Ungaria

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

AT: Desmopressin TEVA 0,1 mg & 0,2 mg Tabletten

BE: Desmopressine Teva 0,1 mg & 0,2 mg tabletten

BG: MIRAM 0.1 mg & 0.2 tablets

DE: Desmopressin-TEVA 0,1 mg & 0,2 mg Tabletten

DK: Desmopressin Teva

ES: Desmopresina TEVA 0.1 mg & 0.2 mg comprimidos EFG

IT: Desmopressina Teva 0,1 mg & 0,2 mg compresse

LU : Desmopressine Teva 0,1 mg & 0,2 mg comprimés

NL: Desmopressine-acetaat 0,1 & 0,2 TEVA, tabletten 0,1 mg & 0,2 mg

PL: Desmotev

PT: Desmopressina Teva

RO: Desmopresină Teva 0,1 mg & 0,2 mg, comprimate

SI: Dezmopresin Teva 0,1 mg & 0.2 mg tablete

SK: Desmopressin – Teva 0.1 mg & 0.2 mg

UK: Desmopressin Acetate 0.1 mg & 0.2 mg Tablets

Acest prospect a fost aprobat Noiembrie 2011

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being