Minirin Melt, 60 micrograme / 120 micrograme / 240 micrograme, liofilizat oral

Producător: Ferring GmbH
Substanță activa
desmopresina
Clasa ATC
H01BA
Format
liofilizat oral
Afecțiuni
diabetul insipid de origine centrală; enurezisul primar nocturn la pacienţi cu vârstă de peste 5 ani cu capacitate normală de concentrare a urinii, după eliminarea unei patologii organice subiacente; tratamentul simptomatic al nicturiei asociate poliuriei nocturne la adulţi
Producător
Ferring GmbH
Acțiune terapeutică
hormoni ai lobului posterior hipofizar; hormon antidiuretic (ADH) şi analogi

Ce este Minirin Melt şi pentru ce se utilizează

MINIRIN MELT aparţine grupului de medicamente numite hormoni ai lobului posterior hipofizar; hormon antidiuretic (ADH) şi analogi şi este indicat în:

 • diabetul insipid de origine centrală;
 • enurezisul primar nocturn la pacienţi cu vârstă de peste 5 ani cu capacitate normală de concentrare a urinii, după eliminarea unei patologii organice subiacente;
 • tratamentul simptomatic al nicturiei asociate poliuriei nocturne la adulţi.

Înainte să luaţi Minirin Melt

Nu utilizaţi MINIRIN MELT:

 • dacă sunteţi hipersensibil la acetatul de desmopresină sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului MINIRIN MELT;
 • dacă suferiţi de polidipsie (aport anormal de mare de lichide), insuficienţă cardiacă sau orice alte afecţiuni care necesită tratament diuretic, insuficienţă renală, sindromul secreţiei inadecvate de ADH (SIADH) sau alte afecţiuni în care restricţia hidrică nu poate fi respectată;
 • dacă aveţi nivelul plasmatic de sodiu scăzut.
 • în cazul abuzului de alcool etilic.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi MINIRIN MELT

 • dacă utilizaţi MINIRIN MELT concomitent cu alte medicamente (vezi Utilizarea altor medicamente)
 • dacă echilibrul lichidian sau al sodiului este perturbat din cauza altor afecţiuni;
 • dacă aveţi un risc de creştere a presiunii intracraniene

Când utilizaţi MINIRIN MELT în tratamentul enurezisului primar nocturn trebuie să limitaţi aportul de lichide cu o oră înainte şi 8 ore după administrare. MINIRIN MELT se utilizează cu precauţie când există un dezechilibru lichidian.

Dacă apare vreuna din următoarele simptome a acumulării unei cantităţi crescute de lichide în organism, anunţaţi medicul imediat:

 • cefalee;
 • greaţă, vomă;
 • creştere în greutate;
 • în cazuri severe convulsii.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Tratamentul concomitent cu anumite medicamente împotriva depresiei (antidepresive triciclice, inhibitori selectivi de serotonină), clorpromazină – antipsihotic, carbamazepină – antiepileptic, loperamidă – antidiareic, clorpropamidă – antidiabetic şi unele medicamente antiinflamatoare nesteroidiene) poate creşte efectul antidiuretic al MINIRIN MELT, ducând la acumularea de lichide în organism.

Folosirea MINIRIN MELT cu alimente şi băuturi

Este recomandat ca MINIRIN MELT să fie administrat înaintea mesei pentru a reduce influenţa alimentelor asupra medicamentului. Alimentele şi lichidele consumate concomitant cu MINIRIN MELT îi reduc eficacitatea.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Minirin Melt nu trebuie utilizat în timpul sarcinii, cu excepţia cazului în care medicul decide că starea clinică a femeii impune tratament cu desmopresină.

Femeile aflate la vârsta fertilă trebuie să utilizeze măsuri contraceptive eficace în timpul şi până la o săptămână după tratament.

MINIRIN MELT se excretă în laptele matern, dar acele cantităţi de desmopresină care ar putea trece la sugar sunt considerabil mai reduse faţă de cantităţile necesare pentru influenţarea diurezei.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

MINIRIN MELT nu are nici o influenţă sau are o influenţă neglijabilă asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Cum să luaţi Minirin Melt

Luaţi întotdeauna MINIRIN MELT exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Este important să nu luaţi mai mult decât doza prescrisă de medic pe zi.

Dozele se stabilesc individual şi medicul va prescrie cea mai potrivită doză pentru dumneavoastră. MINIRIN MELT 60 micrograme corespunde unui comprimat de 0,1 mg, MINIRIN MELT 120 micrograme corespunde unui comprimat de 0,2 mg, iar MINIRIN MELT 240 micrograme corespunde unui comprimat de 0,4 mg.

Se administrează, de preferat, la aceeaşi oră, înainte de mese.

Diabet insipid central: Doza iniţială recomandată pentru adulţi şi copii este de 60 micrograme desmopresină de 3 ori pe zi, sublingual. Dozele se ajustează apoi în funcţie de diureză. Doza zilnică variază între 120 micrograme şi 720 micrograme desmopresină. Pentru cei mai mulţi pacienţi, schema optimă de tratament este de 60 micrograme-120 micrograme desmopresină, sublingual, de 3 ori pe zi. În cazul apariţiei semnelor de retenţie hidrică/hiponatremie, tratamentul trebuie întrerupt şi ulterior dozele se ajustează.

Enurezisprimar nocturn: Doza iniţială recomandată este de 120 micrograme desmopresină, administrată la culcare. Doza se poate creşte până la 240 micrograme în cazul în care doza iniţială este insuficientă. În timpul tratamentului se impune restricţie lichidiană. În cazul apariţiei semnelor de retenţie hidrică/hiponatremie (cefalee, greaţă/vărsături, creştere în greutate şi, în cazuri severe, convulsii) tratamentul se întrerupe până la recuperarea completă. La reluarea tratamentului, este necesară restricţie lichidiană.

Evaluarea privind necesitatea continuării tratamentului se realizează după trei luni de tratament, la cel puţin o săptămână după întreruperea tratamentului.

Nicturia: Doza iniţială recomandată este de 60 micrograme desmopresină, sublingual, administrată la culcare. În cazul unui răspuns ineficace, după o săptămână, se poate creşte la 120 micrograme şi apoi la 240 micrograme, la intervale de o săptămână. În timpul tratamentului se impune restricţie lichidiană.

La pacienţii cu nicturie, pentru diagnosticul poliuriei nocturne, trebuie efectuat un grafic frecvenţa micţională/volum pentru cel puţin 2 zile şi nopţi înaintea iniţierii tratamentului. O cantitate de urină în timpul nopţii care depăşeste capacitatea vezicii urinare sau depăşeşte 1/3 din cantitatea de urină din 24 ore este definită ca poliurie nocturnă.

La vârstnici: nu este recomandată iniţierea tratamentului cu MINIRIN MELT la pacienţi cu vârsta peste 65 de ani. Dacă totuşi medicul decide administrarea desmopresinei, concentraţia plasmatică a sodiului trebuie determinată înainte de începerea tratamentului şi la 3 zile după iniţiere sau la creşterea dozei.

În cazul aparitiei retenţiei hidrice/hiponatremiei (cefalee, greaţă/vărsături, creştere în greutate şi în cazuri severe, convulsii) tratamentul se întrerupe până la recuperarea completă a pacientului. La reluarea tratamentului, este necesară restricţie lichidiană.

Dacă după 4 săptămâni de tratament nu se obţin efectele clinice dorite, tratamentul se întrerupe. Dacă aveţi impresia că efectul medicamentului MINIRIN MELT este prea intens sau prea slab, contactaţi medicul sau farmacistul.

Dacă luaţi mai mult MINIRIN MELT decât trebuie

Dacă luaţi prea multe liofilizate orale, consultaţi imediat medicul sau farmacistul.

În cazul apariţiei semnelor de retenţie hidrică/hiponatremie (cefalee, greaţă/vărsături, creştere în greutate şi, în cazuri severe, convulsii) tratamentul se întrerupe până la recuperarea completă.

Dacă aţi uitat să luaţi MINIRIN MELT

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Dacă uitaţi să luaţi să luaţi mai multe doze, luaţi o doză când vă aduceţi aminte şi apoi reveniţi la dozele aşa cum au fost prescrise.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, MINIRIN MELT poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Acestea au fost clasificate în funcţie de frecvenţă astfel:

Foarte frecvente (la mai mult de un pacient din 10);

Frecvente (la mai mult de un pacient din 100 dar mai puţin de un pacient din 10);

Mai puţin frecvente (la mai mult de un pacient din 1000 dar mai puţin de un pacient din 100);

Foarte rare (la mai mult de un pacient din 10 000 dar mai puţin de un pacient din 1000), ce include raportări izolate.

Cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile).

Dacă aportul de lichide nu se limitează conform instrucţiunilor de mai sus, în organism se va acumula o cantitate mare de lichid ceea ce va determina: durere de cap, greaţă/vărsături, creştere în greutate şi

în cazuri severe, convulsii. În cazul apariţiei acestor simptome, întrerupeţi tratamentul şi consultaţi imediat medicul sau farmacistul.

In general tratamentul cu MINIRIN MELT este bine tolerat.

La adulţi:

Reacţii adverse foarte frecvente: durere de cap.

Reacţii adverse frecvente: scăderea concentraţiei de sodiu în sânge, ameţeli, tensiune arterială crescută, greaţă, durere abdominală, diaree, constipaţie, vărsături, umflături, oboseală, simptome la nivelul vezicii urinare şi uretrei.

Reacţii adverse mai puţin frecvente: insomnie, somnolenţă, senzaţii neobişnuite în anumite zone ale corpului, afectarea vederii, senzaţie de învârtire a obiectelor din jur în jurul corpului, palpitaţii, tensiune arterială scăzută, lipsă de aer, dispepsie, senzaţie de balonare şi distensie a abdomenului, transpiraţii, mâncărimi, erupţii cutanate, urticarie, spasme musculare, dureri musculare, stare generală de rău, durere toracică, afecţiune pseudogripală, creştere în greutate, nivel crescut al enzimelor hepatice, scăderea concentraţiei de potasiu în sânge. Reacţii adverse rare: stare confuzională, dermatită alergică

Reacţii adverse cu frecvenţă necunoscută: reacţie anafilactică, deshidratare, creşterea concentraţiei de sodiu în sânge, convulsii, astenie, comă.

La copii şi adolescenţi:

Reacţii adverse frecvente: durere de cap.

Reacţii adverse mai puţin frecvente: labilitate afectivă, agresivitate, durere abdominală, greaţă, vărsături, diarrea, oboseală, umflături la nivelul extremităţilor, simptome ale vezicii urinare şi uretrei. Reacţii adverse rare: simptome anxioase, coşmar, schimbări bruşte ale stării emoţionale, somnolenţă, creşterea tensiunii arteriale, iritabilitate.

Reacţii adverse cu frecvenţă necunoscută: reacţie anafilactică, scăderea concentraţiei de sodiu în sânge, comportament anormal, tulburare emoţională, depresie, halucinaţii, insomnie, tulburare de atenţie, hiperactivitate psihomotorie, convulsii, sângerări nazale, dermatită alergică, erupţie cutanată, transpiraţii, urticarie.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agravează sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Minirin Melt

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi MINIRIN MELT după data de expirare înscrisă pe cutie după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original, pentru a fi protejat de umiditate şi lumină. Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine MINIRIN MELT

Substanţa activă este desmopresina. O unitate dozată de liofilizat oral conţine:

MINIRIN MELT 60 micrograme liofilizat oral: 60 micrograme desmopresină, sub formă de acetat de desmopresină.

MINIRIN MELT 120 micrograme liofilizat oral: 120 micrograme desmopresină, sub formă de acetat de desmopresină.

MINIRIN MELT 240 micrograme liofilizat oral: 240 micrograme desmopresină, sub formă de acetat de desmopresină.

Celelalte componente sunt: gelatină, manitol, acid citric anhidru.

Cum arată MINIRIN MELT şi conţinutul ambalajului

MINIRIN MELT 60 micrograme liofilizat oral: liofilizat oral, rotund, de culoare albă, marcat pe una din feţe cu o picătură.

MINIRIN MELT 120 micrograme liofilizat oral: liofilizat oral, rotund, de culoare albă, marcat pe una din feţe cu două picături.

MINIRIN MELT 240 micrograme liofilizat oral: liofilizat oral, rotund, de culoare albă, marcat pe una din feţe cu trei picături.

Ambalaj

Cutie cu 1 blister din Al/Al ce conţine 10 unităţi dozate liofilizat oral Cutie cu 3 blistere din Al/Al a câte 10 unităţi dozate liofilizat oral

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Ferring GmbH

Wittland 11, D 24109 Kiel Germania

Acest prospect a fost aprobat în Noiembrie 2012

 

CSID.ro nu recomanda administrarea de medicamente fara un consult medical si prescriptia medicului. Este foarte periculos sa luati medicamente fara recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informatie orientativa, sunt medicamente care pot fi nocive doar in anumite conditii, ce nu sunt mentionate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Vezi în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Dr. Beatrice Anghel: tratamente moderne în cancerele ginecologice avansate