Cibacen, 5 mg / 10 mg / 20 mg, comprimate filmate

Substanță activa
Clorhidrat de benazepril
Clasa ATC
C09AA
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
hipertensiune arterială, boli ale inimii sau rinichilor
Producător
Novartis Pharma GmbH
Acțiune terapeutică
inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA)

Ce este Cibacen şi pentru ce se utilizează

Substanţa activă din Cibacen este clorhidrat de benazepril, care face parte dintr-o clasă de medicamente numită inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA).

Pentru ce se utilizează Cibacen

Cibacen este utilizat în principal, pentru tratarea tensiunii arteriale crescute.

Cibacen poate fi utilizat şi pentru alte afecţiuni (de exemplu, boli ale inimii sau rinichilor), după cum decide medicul dumneavoastră.

Cum acţionează Cibacen

Hipertensiunea arterială creşte efortul inimii şi al arterelor. Dacă aceasta durează o perioadă îndelungată, poate afecta vasele de sânge ale creierului, inimii şi rinichilor, determinând accidente vasculare cerebrale, insuficienţă cardiacă sau insuficienţă renală. Hipertensiunea arterială creşte riscul infarcturilor. Riscul apariţiei acestor afecţiuni scade dacă tensiunea este bine controlată. Cibacen poate contribui la relaxarea vaselor dumneavoastră sanguine, astfel încât tensiunea arterială să fie mai redusă. Dacă aveţi orice întrebări despre modul în care acţionează Cibacen sau de ce acest medicament v-a fost prescris, întrebaţi-l pe medicul dumneavoastră.

Înainte să utilizaţi Cibacen

Urmaţi cu atenţie toate instrucţiunile medicului. Acestea pot diferi de informaţiile generale din acest prospect.

Nu utilizaţi Cibacen

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la clorhidratul de benazepril sau la oricare dintre celelalte componente ale Cibacen enumerate la finalul acestui prospect;
  • dacă aveţi o reacţie neobişnuită sau alergică când utilizaţi inhibitori ECA;
  • dacă aveţi sau aţi avut o afecţiune care s-a manifestat prin răguşeală, umflarea feţei, a gurii, a mâinilor, a picioarelor sau probleme cu respiraţia instalate brusc;
  • în cazul în care aveţi mai mult de trei luni de sarcină. (Este bine să evitaţi Cibacen şi în perioada de început a sarcinii – vezi pct. „Sarcina şi alăptarea”).
  • dacă aveţi o concentraţie crescută de zahăr în sânge şi suferiţi de diabet zaharat de tip 2 (numit şi diabet zaharat non- dependent de insulină) în timp ce luaţi un medicament pentru scăderea tensiunii arteriale numit aliskiren.

Dacă oricare dintre acestea vi se aplică, spuneţi medicului dumneavoastră fără a lua Cibacen.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Cibacen

  • dacă aveţi o afecţiune gravă a rinichilor;
  • dacă aveţi o disfuncţie a unei valve a inimii;
  • dacă vă pregătiţi pentru o intervenţie chirurgicală (inclusiv chirurgie dentară) sau tratament de urgenţă;
  • dacă aveţi diaree sau vărsături;
  • dacă urmează să faceţi un tratament cu Hymenoptera venom (un venin utilizat pentru tratarea sau testarea alergiei la înţepăturile de insecte);
  • dacă vă pregătiţi pentru dializă sau faceţi dializă cronică;
  • dacă sunteţi trataţi pentru hiperkaliemie (prea mult potasiu în sânge);
  • dacă aveţi diabet (creşterea zahărului în sânge);
  • dacă suferiţi de afecţiuni colagen vasculare (grup divers de afecţiuni în care organismul reacţionează împotriva propriilor ţesuturi, cauzând deseori durere şi inflamaţie la nivelul articulaţiilor), cum este lupusul eritematos sistemic sau sclerodermie;
  • dacă aveţi afecţiuni ale ficatului.
  • dacă sunteţi tratat cu medicamente care scad tensiunea arterială, cum sunt antagoniştii receptorilor de angiotensină (ARA) sau aliskiren.

Monitorizarea în timpul tratamentului cu Cibacen

Este important pentru medicul dumneavoastră să vă verifice evoluţia la vizite regulate pentru a se asigura că medicamentul acţionează corespunzător.

Poate fi necesar din când în când să vi se măsoare cantitatea de potasiu din sânge şi să vi se evalueze funcţia cardiacă, mai ales dacă aveţi vârsta de peste 65 de ani, dacă suferiţi de anumite afecţiuni ale inimii, ficatului sau rinichilor, dacă luaţi suplimente de potasiu. Medicul dumneavoastră vă va sfătui în acest sens.

Dacă sunteţi tratat şi cu medicamente utilizate pentru atenuarea durerii sau inflamaţiei (agenţi antiinflamatori nesteroidieni), vă poate fi verificată funcţia renală.

Dacă sunteţi tratat şi cu litiu, cantitatea de litiu din sângele dumneavoastră va fi verificată cu atenţie, deoarece Cibacen va afecta şi cantitatea de litiu din sângele dumneavoastră.

Dacă suferiţi de afecţiuni colagen vasculare (grup divers de afecţiuni în care organismul reacţionează împotriva propriilor ţesuturi, cauzând deseori durere şi inflamaţie la nivelul articulaţiilor), cum sunt lupusul eritematos sistemic sau sclerodermia, numărul de leucocite vă poate fi monitorizat.

Trebuie să anunţaţi medicul în cazul în care credeţi că sunteţi gravidă (sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă). Cibacen nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat dacă aveţi mai mult de trei luni de sarcină, deoarece poate produce grave prejudicii copilului dumneavoastră dacă este utilizat în această etapă (vezi pct. „Sarcina”).

Dacă vreuna dintre aceste situaţii vi se potriveşte, informaţi-l pe medicul dumneavoastră înainte de a utiliza Cibacen.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

In special trebuie să fiţi atent dacă primiţi tratament cu :

  • medicamente utilizate pentru scăderea tensiunii arteriale, în special diuretice (medicamente pentru eliminarea apei), ARA sau aliskiren;
  • litiu, un medicament utilizat pentru a trata unele afecţiuni psihice;
  • medicamente care conţin potasiu, suplimente de potasiu sau substituenţi de sare care conţin potasiu;
  • ciclosporină, un medicament imunosupresiv utilizat la pacienţii cu transplant pentru a reduce riscul rejetului de organe;
  • heparină, un medicament care previne formarea cheagurilor în sângele dumneavoastră
  • indometacină şi alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, utilizate pentru ameliorarea durerii şi inflamaţiei;
  • insulină sau antidiabetice orale, medicamente care ajută diabeticii să-şi controleze nivelul de glucoză (zahăr) din sânge;
  • eritropoetină, un medicament utilizat pentru a regla producerea celulelor roşii din sânge;
  • probenecid, un medicament utilizat pentru tratarea gutei şi hiperuricemiei
  • aur, pentru tratamentul artritei reumatoide.

Utilizarea Cibacen cu alimente şi băuturi

Trebuie evitat consumul de alcool etilic înainte de a primi permisiunea medicului. Alcoolul etilic poate scădea tensiunea mai mult şi/sau să crească posibilitatea apariţiei de ameţeală sau leşin.

Puteţi lua Cibacen cu sau fără alimente.

Sarcina şi alăptarea

Trebuie să anunţaţi medicul în cazul în care credeţi că sunteţi gravidă (sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă). In mod normal, medicul dumneavoastră vă va sfătui să nu mai utilizaţi Cibacen înainte de a rămâne gravidă sau de îndată ce aţi aflat că sunteţi gravidă şi vă va recomanda un alt medicament în loc de Cibacen. Cibacen nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat în sarcina mai mare de trei luni, deoarece acesta poate produce grave prejudicii copilului dumneavoastră dacă este utilizat după cea de a treia lună de sarcină.

Cibacen se excretă în laptele matern. Informaţi-vă medicul dacă alăptaţi sau intenţionaţi să începeţi alăptarea. Alăptarea nou-născuţilor (primele săptămâni după naştere) şi în mod special alăptarea prematurilor nu este recomandată în timp ce luaţi Cibacen.

In cazul unui sugar mai mare medicul dumneavoastră trebuie să vă sfătuiască cu privire la beneficiile şi riscurile utilizării Cibacen în timp ce alăptaţi, comparativ cu alte tratamente.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Similar altor medicamente utilizate în tratarea tensiunii arteriale crescute, Cibacen poate determina ameţeli şi poate afecta capacitatea de concentrare. De aceea, asiguraţi-vă că ştiţi cum reacţionaţi la acest medicament, înainte de a conduce un vehicul, a folosi un utilaj sau a face alte lucruri care necesită concentrare.

Informaţii importante privind unele componente ale Cibacen

Deoarece conţine ulei de ricin hidrogenat poate provoca jenă gastrică şi diaree.

Deoarece conţine lactoză, pacienţii cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la galactoză, deficit de lactază (Lapp) sau sindrom de malabsorbţie la glucoză-galactoză nu trebuie să utilizeze acest medicament.

Cum să utilizaţi Cibacen

Urmaţi atent recomandările medicului dumneavoastră. Nu depăşiţi doza recomandată.

Deseori pacienţii cu tensiune arterială crescută nu observă niciun semn al afecţiunii. Mulţi dintre ei se pot simţi relativ normal.

Nu uitaţi că acest medicament nu vă vindecă de tensiune arteriala mărită, dar vă ajută să o ţineţi sub control. Din acest motiv, trebuie să continuaţi să luaţi medicamentul aşa cum v-a fost prescris pentru a vă micşora tensiunea arterială şi a o menţine la valori normale.

Cât Cibacen să luaţi

Tratamentul începe, de obicei, cu doza cea mai mică, apoi doza este crescută treptat. Medicul dumneavoastră vă va prescrie doza cea mai mică necesară pentru dumneavoastră, care să fie luată o dată sau de două ori pe zi.

Pentru tratamentul bolilor de inimă, este recomandabil să luaţi Cibacen sub supravegherea medicului dumneavoastră.

Cibacen este utilizat ca tratament adjuvant la tratamentul de bază al insuficienţei cardiace (în general cu digitalice şi diuretice). Primul comprimat trebuie luat sub supraveghere medicală, medicul măsurând tensiunea arterială pe durata unei ore, cel puţin.

Medicul dumneavoastră vă va spune exact câte comprimate trebuie să luaţi. În funcţie de răspunsul dumneavoastră la tratament, medicul dumneavoastră vă poate creşte doza.

Când să luaţi Cibacen

Este recomandabil să luaţi medicamentul la aceeaşi oră, în fiecare zi. Cibacen poate fi luat înainte, în timpul sau după una dintre mese.

Medicul dumneavoastră vă va spune de câte ori pe zi trebuie să luaţi Cibacen.

Cum să luaţi Cibacen

înghiţiţi comprimatul cu un pahar cu apă.

Cât timp trebuie să luaţi Cibacen

Continuaţi să luaţi Cibacen zilnic atâta timp cât vă spune medicul dumneavoastră.

Acesta este un tratament pe termen lung, care poate dura luni sau ani. Medicul dumneavoastră vă va monitoriza starea în mod regulat pentru a verifica dacă tratamentul are efectul dorit.

Dacă aveţi întrebări despre cât timp trebuie să luaţi Cibacen, discutaţi cu medicul sau farmacistul dumneavoastră.

Vârstnici

Cibacen poate fi utilizat de pacienţii de 65 de ani şi peste. Copii şi adolescenţi

Cibacen poate fi utilizat pentru a trata hipertensiunea la copii cu vârsta de 6 ani şi peste. Respectaţi sfatul medicului.

Copiilor care nu pot înghiţi comprimatele nu trebuie să li se administreze Cibacen comprimate. Cibacen comprimate nu trebuie administrat copiilor pentru a trata alte afecţiuni (de exemplu, afecţiuni cardiace sau renale).

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Cibacen

Dacă aţi luat accidental mai multe comprimate de Cibacen, sau dacă altcineva ia comprimatele dumneavoastră în mod accidental, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la spital pentru a fi consiliat.

S-ar putea să aveţi nevoie de îngrijiri medicale.

Dacă uitaţi să utilizaţi Cibacen

Dacă uitaţi să luaţi o doză de medicament, luaţi comprimatul cât de repede puteţi. Dacă e timpul să luaţi următoarea doză, nu mai utilizaţi doza uitată şi luaţi-o pe următoarea după schema obişnuită. Nu luaţi o doză dublă în ziua următoare pentru a compensa comprimatul(ele) uitat(e).

Dacă încetaţi să luaţi Cibacen

întreruperea tratamentului cu Cibacen poate conduce la agravarea bolii dumneavoastră. Nu întrerupeţi administrarea medicamentului dacă medicul dumneavoastră nu vă spune acest lucru.

Ce trebuie să mai ştiţi când utilizaţi Cibacen

Anunţaţi imediat medicul dumneavoastră dacă aveţi tulburări digestive, în special dacă greaţa, vărsăturile sau diareea sunt severe sau persistente. Acestea pot determina pierderi de apă din organism şi pot determina scăderi ale tensiunii arteriale.

Ameţeala sau leşinul pot apărea în cazul în care faceţi exerciţii sau dacă este foarte cald. Transpiraţia abundentă vă poate face să pierdeţi prea multă apă, ceea ce poate provoca scăderea tensiunii arteriale. Fiţi foarte atenţi în timpul gimnasticii sau a timpului călduros.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, pacienţii trataţi cu Cibacen pot prezenta reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Nu vă alarmaţi la citirea listei de reacţii adverse posibile. Este posibil să nu prezentaţi niciuna.

Similar altor medicamente, Cibacen poate avea reacţii adverse alături de efectele sale pozitive. Deşi nu toate reacţiile adverse sunt obişnuite, prezenţa lor poate necesita îngrijire medicală.

Anunţaţi medicul imediat dacă apare vreuna din următoarele reacţii adverse:

Unele reacţii adverse pot fi grave

Aceste reacţii adverse sunt rare sau foarte rare (acestea afectează mai puţin de 1 până la 100 de pacienţi din 10000):

  • umflarea feţei, ochilor, buzelor sau limbii, sau dificultate la înghiţire sau respirare (bruscă).
  • durere toracică bruscă sau opresivă, ritm cardiac neregulat (posibile semne ale unei tulburări cardiace)
  • durere abdominală, cu greaţă, vărsături, febră (posibil semn al inflamării pancreasului)
  • erupţii cutanate, înroşirea pielii, apariţia de vezicule la nivelul buzelor, ochilor sau gurii, descuamarea pielii, febră
  • îngălbenirea pielii şi ochilor, greaţă, pierderea apetitului, urină deschisă la culoare (posibile semne ale unei tulburări hepatice)
  • volum de urină redus sever (posibil semn al unei tulburări renale)
  • paloare, oboseală, dificultate la respirare, urină închisă la culoare (posibile semne ale nivelului redus de hematii)
  • sângerare sau învineţire spontană (posibile semne ale nivelului redus de trombocite)

Unii pacienţi au prezentat spasme musculare, ritm cardiac neregulat (semne ale unui nivel ridicat de potasiu în sânge); durere de gât sau ulceraţii la nivelul gurii din cauza infecţiilor, febră sau frisoane, infecţii mai frecvente (semne ale unei tulburări sanguine); durere abdominală; reacţie alergică severă pe durata tratamentului cu Cibacen.

Dacă prezentaţi oricare dintre acestea, spuneţi imediat medicului dumneavoastră.

Unele reacţii adverse sunt frecvente.

Acestea pot afecta între 1 şi 10 pacienţi din 100.

  • ameţeală, leşin la ridicarea în picioare
  • tuse (uscată, neproductivă, în principal, noaptea, continuă)
  • faringită, durere de gât şi iritare la nivelul gâtului (posibile semne ale infecţiilor căilor respiratorii superioare)
  • tulburări la nivelul stomacului
  • ritm cardiac rapid
  • înroşire a feţei
  • simptome pseudogripale
  • durere de cap
  • oboseală
  • frecvenţă crescută a urinării
  • mâncărimi
  • sensibilitate crescută a pielii la soare.

Dacă prezentaţi oricare dintre acestea, spuneţi imediat medicului dumneavoastră.

Unele reacţii adverse sunt rare.

Acestea pot afecta între 1 şi 10 pacienţi din 10000.

  • diaree
  • constipaţie
  • vărsături
  • greaţă
  • nervozitate
  • probleme de somn
  • dureri articulare
  • dureri musculare
  • amorţeală sau senzaţie de furnicături la nivelul mâinilor, picioarelor sau buzelor
  • rezultate anormale la testele funcţiei renale

Dacă prezentaţi oricare dintre acestea, spuneţi imediat medicului dumneavoastră.

Unele reacţii adverse sunt foarte rare.

Acestea pot afecta mai puţin de 1 pacient din 10000.

  • senzaţie de sunet în urechi
  • pierderea gustului.

Dacă prezentaţi oricare dintre acestea, spuneţi imediat medicului dumneavoastră.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

S-au mai raportat:

  • tulburări de vedere.

Pacienţii care iau acest medicament trebuie să ia alte medicamente numai după ce au discutat şi convenit cu medicul.

Cum se păstrează Cibacen

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Cibacen 5 mg comprimate filmate A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalaj original

Cibacen 10 mg comprimate filmate şi Cibacen 20 mg comprimate filmate A se păstra la temperaturi sub 30°C, în ambalaj original

Nu utilizaţi Cibacen după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Cibacen

Cibacen 5 mg comprimate filmate

  • Substanţa activă este clorhidrat de benazepril 5 mg.
  • Celelalte componente sunt: nucleu-dioxid de siliciu coloidal anhidru, celuloză microcristalină, ulei de ricin hidrogenat, lactoză, amidon de porumb pregelatinizat, crospovidonă; film- hidroxipropilmetilceluloza, oxid galben de fer (E 172), dioxid de titan (E 171), polietilenglicol 8000, talc.

Cibacen 10 mg comprimate filmate

  • Substanţa activă este clorhidrat de benazepril 10 mg.
  • Celelalte componente sunt: nucleu-dioxid de siliciu coloidal anhidru, celuloză microcristalină, ulei de ricin hidrogenat, lactoză monohidrat, amidon de porumb pregelatinizat, crospovidonă; film- hidroxipropilmetilceluloza, oxid galben de fer (E 172), dioxid de titan (E 171), polietilenglicol 8000, talc.

Cibacen 20 mg comprimate filmate

  • Substanţa activă este clorhidrat de benazepril 20 mg.
  • Celelalte componente sunt: nucleu-dioxid de siliciu coloidal anhidru, celuloză microcristalină, ulei de ricin hidrogenat, lactoză monohidrat, amidon de porumb pregelatinizat, crospovidonă; film- hidroxipropilmetilceluloza, oxid galben de fer (E 172), oxid roşu de fer (E 172), dioxid de titan (E 171), polietilenglicol 8000, talc.

Cum arată Cibacen şi conţinutul ambalajului

Cibacen 5 mg comprimate filmate

Medicamentul este ambalat în cutii cu 2 blistere a câte 14 comprimate filmate.

Se prezintă sub formă de comprimate filmate ovaloide, uşor biconvexe, de culoare galben-deschis, având ştanţate literele „L/V” pe una din feţe şi „C/G” pe cealaltă faţă.

Cibacen 10 mg comprimate filmate

Medicamentul este ambalat în cutii cu 2 blistere a câte 14 comprimate filmate.

Se prezintă sub formă de comprimate filmate rotunde, uşor biconvexe, de culoare galben-închis, având ştanţate literele „CG” pe una din feţe şi „HO” pe cealaltă faţă.

Cibacen 20 mg comprimate filmate

Medicamentul este ambalat în cutii cu 2 blistere a câte 14 comprimate filmate.

Se prezintă sub formă de comprimate filmate rotunde, uşor biconvexe, de culoare portocaliu-deschis.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Novartis Pharma GmbH Roonstrasse 25

D-90429 Nürnberg, Germania

Acest prospect a fost aprobat în Februarie 2013

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal