Bronchicum Elixir S, soluţie orală

Substanță activa
tinctură de cimbruşi tinctură de ciuboţica cucului
Clasa ATC
R05FB
Format
soluţie orală
Afecțiuni
răceală, tuse şi obstrucţie bronşică prin secreţie de mucus vâscos
Producător
A. Nattermann & CIE. GmbH
Acțiune terapeutică
fitoterapeutică

Ce este Bronchicum Elixir s şi pentru ce se utilizează

Bronchicum Elixir S este un medicament din plante (fitoterapeutic), sub formă de soluţie orală.

Acest medicament este indicat în caz de răceală cu afectarea tractului respirator şi de bronşită acută, manifestată prin: tuse şi obstrucţie bronşică prin secreţie de mucus vâscos.

Înainte să luaţi Bronchicum Elixir S

Nu luaţi Bronchicum Elixir S

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la cimbru, rădăcină de ciuboţica cucului, la alte plante din familia Labiatae (sau Lamiaceae) sau la oricare dintre celelalte componente ale Bronchicum Elixir S.

Aveţi grijă deosebită când luaţi Bronchicum Elixir S

  • dacă tusea persistă este necesar consult medical.
  • dacă apar dispnee (dificultăţi de respiraţie), febră mai mare de 39°C, spută (expectoraţie) purulentă sau cu sânge, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

Copii şi adolescenţi

Nu sunt disponibile rezultate specifice din studii la copii cu vârsta sub 1 an. Din acest motiv, nu se recomandă administrarea Bronchicum Elixir S la această grupă de vârstă.

Folosirea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. Nu sunt cunoscute interacţiuni cu alte medicamente.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

In cadrul utilizării extinse a cimbrului ca medicament şi ca aliment, nu au fost raportate riscuri pentru sarcină şi alăptare. Nu sunt disponibile rezultate specifice din studii clinice privind administrarea rădăcinei de ciuboţica cucului şi a cimbrului în timpul sarcinii şi al alăptării. Prin urmare, nu este recomandată administrarea Bronchicum Elixir S la gravide şi la femeile care alăptează.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Bronchicum Elixir S la dozele recomandate nu are efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Se va ţine cont de conţinutul în alcool etilic al medicamentului.

Informaţii importante privind unele componente ale Bronchicum Elixir S

Bronchicum Elixir S conţine 4,9% alcool etilic.

Acest lucru trebuie avut în vedere la gravide sau la femeile care alăptează, copii şi grupuri cu risc crescut, cum sunt persoane cu boli hepatice, epilepsie sau cu afecţiuni sau leziuni cerebrale. Datorită conţinutului în alcool, acest medicament poate fi dăunător persoanelor cu etilism (alcoolism cronic).

Acest medicament conţine zahăr. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

5 ml soluţie orală corespund la 0,38 unităţi de pâine albă (bread units, BU). Valoare calorică: 77 kJ = aproximativ 18 kcal pentru 5 ml soluţie orală. Acest lucru trebuie avut în vedere la pacienţii cu diabet zaharat.

Cum să luaţi Bronchicum Elixir S

Bronchicum Elixir S trebuie utilizat conform instrucţiunilor din acest prospect. Trebuie să discutaţi cu farmacistul sau cu medicul dumneavoastră dacă nu sunteţi sigur.

Pe parcursul unei zile, luaţi medicamentul la intervale regulate.

Dacă farmacistul sau medicul dumneavoastră nu vă recomandă altfel, dozele obişnuite sunt:

Copii între 1 şi 4 ani (aproximativ 8 – 16 kg): 2,5 ml soluţie orală de maximum 6 ori pe zi, la intervale regulate.

Copii peste 4 ani, adolescenţi şi adulţi: 5 ml soluţie orală de maximum 6 ori pe zi, la intervale regulate.

Soluţia se administrează cu ajutorul măsurii dozatoare, care prezintă gradaţii corespunzătoare. Se recomandă să se agite flaconul înainte de utilizare.

Durata tratamentului depinde de tipul şi durata afecţiunii. Dacă simptomele nu se ameliorează după câteva zile de tratament sau se înrăutăţesc, trebuie să vă prezentaţi la medic. Pentru informaţii suplimentare privind doza şi durata tratamentului adresaţi-vă farmacistului sau medicului dumneavoastră. Luaţi în considerare informaţiile de la pct. 2 şi pct. 4.

Dacă aveţi impresia că efectul medicamentului este prea puternic sau prea slab, vă rugăm să vă adresaţi farmacistului sau medicului dumneavoastră.

Dacă aţi luat mai mult Bronchicum Elixir S decât trebuie

Dacă aţi luat cantităţi mai mari de Bronchicum Elixir S decât cele recomandate, reacţiile adverse prezentate mai jos pot fi mai intense. Nu au fost descrise simptome de supradozaj cu cimbru. Doze excesive de extract lichid din rădăcina de ciuboţica cucului pot provoca greaţă, vărsături şi diaree. În aceste situaţii, adresaţi-vă medicului dumneavoastră. La copii, ingerarea unor cantităţi mai mari poate determina simptome de intoxicaţie cu alcool etilic.

Dacă aţi uitat să luaţi Bronchicum Elixir S

In cazul în care aţi uitat să luaţi o doză: luaţi o doză cât mai curând (dacă nu se apropie momentul următoarei doze) şi apoi continuaţi conform recomandărilor. Totuşi, dacă aţi uitat să luaţi Bronchicum Elixir S o zi întreagă, nu luaţi dozele uitate şi continuaţi tratamentul ca de obicei, în ziua următoare. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Bronchicum Elixir S poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Frecvenţa posibilelor reacţii adverse este definită conform convenţiei de mai jos:

  • foarte frecvente (afectează mai mult de 1 persoană din 10)
  • frecvente (afectează 1 până la 10 persoane din 100)
  • mai puţin frecvente (apar la 1 până la 10 persoane din 1000)
  • rare (afectează 1 până la 10 persoane din 10000)
  • foarte rare (afectează mai puţin de 1 persoană din 10000)
  • cu frecvenţă necunoscută (frecvenţă care nu poate fi estimată pe baza datelor disponibile).

Tulburări ale sistemului imunitar

Foarte rare: reacţii alergice (de hipersensibilitate), cum sunt exantem, urticarie sau umflarea feţei, a limbii sau a cavităţii oro-faringiene (edem angioneurotic) asociată cu dispnee (dificultăţi de respiraţie).

Tulburări gastro-intestinale

Rare: crampe abdominale, greaţă, vărsături şi diaree.

In cazul în care observaţi oricare dintre reacţiile adverse menţionate, în special umflarea feţei, a limbii sau a cavităţii oro-faringiene, opriţi administrarea Bronchicum Elixir S şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră, care va evalua severitatea reacţiei şi va lua măsurile necesare. Opriţi administrarea Bronchicum Elixir S dacă observaţi orice semn de alergie (hipersensibilitate).

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agravează sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Bronchicum Elixir S

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. A se păstra la temperaturi sub 30°C, în ambalajul original.

Nu utilizaţi Bronchicum Elixir S după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Bronchicum Elixir S

  • Substanţele active sunt: tinctură de cimbru (Tinctura Thymi) 1:2-2,5 (m/m) 5g şi tinctură de ciuboţica cucului (Tinctura Primulae) 1:2-2,5 (m/m) 2,5g.
  • Celelalte componente sunt: benzoat de sodiu, sirop special de zahăr top Pfeiffer&Langen-Primatin KS 05, apă purificată.

Cum arată Bronchicum Elixir S şi conţinutul ambalajului

Soluţie orală limpede sau slab opalescentă, de culoare brună, cu miros slab de cimbru şi gust dulce- amărui.

Cutie cu un flacon din sticlă incoloră a 100 ml (130 g) soluţie orală, prevăzut cu măsură dozatoare cu gradaţii pentru volume cuprinse între 2,5 ml şi 15 ml.

Bronchicum Elixir S conţine extracte din plante; ocazional, în flacon pot fi observate sedimente sau opalescenţă dar acestea nu afectează eficacitatea preparatului.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

A. Nattermann & CIE. GmbH Member of sanofi-aventis Group Nattermannallee 1, 50829 Köln Germania

Pentru orice informaţii despre acest medicament, vă rugăm să contactaţi reprezentanţa locală a deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă: sanofi-aventis România S.R.L. Tel: 021 317 31 36

Acest prospect a fost aprobat în Februarie 2013.

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Sandwich proteic și chifteluțe vegetale cu piure de cartofi și sos de ceapă