Bonasol, 70 mg, soluţie orală

Producător: Xeolas Pharmaceuticals Limited
Substanță activa
alendronatul de sodiu trihidrat
Clasa ATC
M05BA
Format
soluţie orală
Afecțiuni
osteoporoza
Producător
Laleham Healthcare Ltd
Acțiune terapeutică
bisfosfonată

Ce este Bonasol soluţie orală şi pentru ce se utilizează

Bonasol soluţie orală aparţine unui grup de medicamente nonhormonale numite bisfosfonaţi.

Bonasol soluţie orală este utilizat pentru

 • Prevenirea pierderea de masă osoasă (osteoporoză), care apare la femei după ce au intrat în perioada de menopauză, ajutând la reconstrucţia osului.
 • Reducerea riscului de fracturi vertebrale şi de şold.

Medicul dumneavoastră v-a prescris Bonasol soluţie orală pentru a vă trata osteoporoza şi a reduce riscul dumneavoastră de a face fracturi vertebrale şi de şold.

Ce este osteoporoza?

Osteoporoza reprezintă subţierea şi slăbirea oaselor. In mod obişnuit, apare la femei după menopauză. La menopauză, ovarele nu mai produc hormoni feminini, estrogeni, care ajută la menţinerea sănătăţii scheletului femeii. Ca rezultat, apare pierderea de masă osoasă şi oasele devin mai puţin rezistente. Cu cât femeia intră mai repede în perioada de menopauză, cu atât este mai mare riscul osteoporozei.

În stadiile incipiente, în mod obişnuit, osteoporoza nu are niciun simptom. Totuşi, dacă nu este tratată, poate determina fracturi ale oaselor. Deşi, de obicei, fracturile produc durere, fracturile oaselor coloanei vertebrale pot să treacă neobservate, până când determină scădere în înălţime. Fracturile pot să apară în timpul unor activităţi normale, de zi cu zi, cum ar fi ridicatul unor greutăţi sau în urma unor traumatisme minore care nu ar determina ruperea osului normal. Fracturile apar, de obicei, la nivelul şoldului, coloanei vertebrale sau încheieturii mâinii şi pot duce la apariţia nu doar a durerii ci şi a problemelor cum ar fi o postură încovoiată („cocoaşa femeii în vârstă”) şi la pierderi ale mobilităţii.

Cum poate fi tratată osteoporoza?

Osteoporoza poate fi tratată şi nu este niciodată prea târziu să începeţi tratamentul. Acidul alendronic nu numai că previne pierderea masei osoase, ci chiar ajută la reconstrucţia masei osoase pe care aţi pierdut-o şi reduce riscul fracturilor la nivelul coloanei vertebrale şi şoldului.

In completarea tratamentului cu Bonasol soluţie orală, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să vă modificaţi stilul de viaţă pentru a vă ameliora afecţiunea, după cum urmează: Oprirea fumatului Fumatul pare să crească viteza pierderii masei dumneavoastră osoase şi, de aceea, vă poate creşte riscul de fracturi.

Exerciţiile fizice Ca şi muşchii, oasele au nevoie de exerciţii fizice pentru a rămâne puternice şi sănătoase. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a începe orice program de exerciţii fizice.

Păstraţi o dietă echilibrată Medicul dumneavoastră vă poate da sfaturi în legătură cu dieta sau dacă trebuie să luaţi unele suplimente nutritive (în special calciu şi vitamina D).

Înainte să luaţi Bonasol soluţie orală

Nu luaţi Bonasol soluţie orală dacă:

 • sunteţi alergic (hipersensibil) la acid alendronic sau la oricare dintre celelalte componente ale Bonasol soluţie orală (vezi pct. 6 „Informaţii suplimentare”)
 • aveţi anumite probleme cu esofagul (esofagul – tubul care face legătura dintre gură şi stomac), cum sunt îngustarea sau dificultatea de a înghiţi lichide
 • medicul dumneavoastră v-a spus că aveţi o concentraţie scăzută a calciului în sânge
 • nu puteţi să staţi în picioare sau în şezut pentru cel puţin 30 minute

Dacă consideraţi că vreuna dintre aceste situaţii este valabilă în cazul dumneavoastră, nu luaţi soluţia. Vorbiţi mai întâi cu medicul dumneavoastră şi urmaţi sfatul acestuia.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Bonasol soluţie orală:

Inainte de a lua Bonasol soluţie orală, este important să spuneţi medicului dumneavoastră:

 • dacă suferiţi de afecţiuni ale rinichilor
 • dacă aveţi vreo alergie
 • dacă aveţi orice fel de probleme la înghiţire sau digestive
 • dacă medicul dumneavoastră v-a spus că aveţi esofagită Barrett (o boală asociată cu modificări ale celulelor care tapetează interiorul părţii de jos a esofagului)
 • dacă aveţi o concentraţie scăzută a calciului în sânge
 • dacă aveţi o boală a gingiilor
 • dacă intenţionaţi să vă faceţi o extracţie dentară

Trebuie avută în vedere efectuarea unui control stomatologic înainte de a începe tratamentul cu Bonasol soluţie orală, dacă este valabilă în cazul dumneavoastră vreuna dintre situaţiile de mai jos:

 • dacă aveţi cancer
 • dacă faceţi chimioterapie sau radioterapie
 • dacă luaţi medicamente steroidiene
 • dacă nu urmaţi un program de îngrijire regulată a dinţilor
 • dacă aveţi o boală a gingiilor

Îngrijirea dentară adecvată, recomandată de către dentist, trebuie să fie urmată în timpul tratamentului.

Iritarţia, inflamaţia sau ulceraţia esofagului (esofagului – tubul care face legătura dintre gură şi stomac), deseori cu manifestări de dureri în piept, arsuri în capul pieptului, dificultăţi sau dureri la înghiţire, pot să apară în special dacă pacientul stă întins la orizontală după ce a luat Bonasol soluţie orală. Aceste reacţii adverse se pot înrăutăţi dacă pacientul continuă să ia Bonasol soluţie orală după ce au apărut aceste simptome.

Utilizarea altor medicamente

Este probabil ca administrarea concomitentă de suplimente de calciu, antiacide şi o serie de alte medicamente cu administrare orală să afecteze absorbţia Bonasol soluţie orală. Prin urmare, este important să respectaţi indicaţiile date la pct. 3 CUM SĂ LUAŢI BONASOL SOLUŢIE ORALĂ.

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Utilizarea Bonasol soluţie orală cu alimente şi băuturi

Este probabil ca alte alimente şi băuturi (incluzând apa minerală) să reducă eficienţa Bonasol soluţie orală dacă sunt luate concomitent. Prin urmare, este important să respectaţi indicaţiile date la punctul 3 CUM SĂ LUAŢI BONASOL SOLUŢIE ORALĂ.

Copii şi adolescenţi

Bonasol soluţie orală nu trebuie administrat la copii şi adolescenţi. Sarcina şi alăptarea

Bonasol soluţie orală este destinat numai femeilor aflate în postmenopauză. Nu trebuie să luaţi Bonasol soluţie orală dacă sunteţi sau aţi putea fi gravidă, sau dacă alăptaţi. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

În cazul acidului alendronic au fost raportate reacţii adverse (incluzând vedere înceţoşată, ameţeli şi durere severă la nivelul oaselor, muşchilor sau articulaţiilor), care pot afecta capacitatea dumneavoastră de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Răspunsurile individuale la acidul alendronic pot varia (vezi pct. 4 REACŢII ADVERSE POSIBILE).

Informaţii importante privind unele componente ale Bonasol soluţie orală

Acest medicament conţine etanol (alcool etilic) în procent volumetric de 0,15 %, adică o cantitate de cel mult 115 mg pe doză, echivalentul a 3 ml de bere sau 1,3 ml de vin per doză.

De asemenea, el conţine galben amurg (E 110), metil- şi propil parahidrobenzoat (E 218, E 216), care pot cauza reacţii alergice (posibil întârziate). Alergia apare mai frecvent dacă sunteţi alergic şi la aspirină. Trebuie să vorbiţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Cum să luaţi Bonasol soluţie orală

Luaţi întotdeauna Bonasol soluţie orală exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să vorbiţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza recomandată este o doză unitară de 70 mg (100ml), o dată pe săptămână.

Urmaţi aceste instrucţiuni cu atenţie, pentru a fi sigur că veţi obţine beneficii de la tratamentul cu Bonasol soluţie orală.

Alegeţi ziua din săptămână care se potriveşte cel mai bine programului dumneavoastră. În fiecare săptămână, luaţi Bonasol soluţie orală în ziua aleasă de dumneavoastră.

Este foarte important să urmaţi aceste instrucţiuni pentru a facilita ca Bonasol soluţie orală să ajungă rapid în stomac ajutând astfel la reducerea potenţialului de iritaţie a esofagului (esofagul – tubul care face legătura dintre gură şi stomac).

 • După ce v-aţi trezit dimineaţa şi înainte de a lua orice aliment, băutură sau alt medicament, înghiţi doza de Bonasol soluţie orală.
 • Beţi întregul conţinut al flaconului cu soluţie, după care beţi 30 ml (a şasea parte din capacitatea unui pahar) de apă de la robinet. Poate fi folosită o cantitate suplimentară de apă (de la robinet).
 • Nu luaţi soluţia cu apă minerală (plată sau carbogazoasă), cafea, ceai, suc sau lapte.
 • Nu vă aşezaţi în poziţie culcat- staţi în poziţie verticală (în şezut, în picioare sau mergând) – timp de cel puţin 30 minute după ce aţi luat soluţia. Nu vă aşezaţi în poziţie culcat decât după ce serviţi prima masă din acea zi.
 • Nu luaţi Bonasol soluţie orală la ora culcării sau înainte de a vă scula din pat dimineaţa.
 • Dacă prezentaţi dificultăţi sau dureri la înghiţire, durere în piept, apariţia sau înrăutăţirea arsurilor în capul pieptului, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.
 • După înghiţirea Bonasol soluţie orală aşteptaţi cel puţin 30 de minute înainte de a mânca, bea sau lua alte medicament în acea zi, incluzând antiacide, suplimente de calciu şi vitamine. Bonasol soluţie orală este eficace numai dacă este luat pe stomacul gol.

Dacă luaţi mai mult Bonasol soluţie orală decât trebuie

Dacă luaţi din greşeală prea multă soluţie, beţi un pahar plin cu lapte şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră . Nu vă provocaţi vărsături şi nu vă aşezaţi în poziţie orizontală.

Dacă uitaţi să luaţi Bonasol soluţie orală

Dacă aţi omis o doză, luaţi doza dimineaţa imediat următoare, după ce v-aţi amintit. Nu luaţi două doze în aceeaşi zi. Reveniţi la administrarea o dată pe săptămână, aşa cum aţi stabilit iniţial, în ziua aleasă de către dumneavoastră.

Dacă încetaţi să luaţi Bonasol soluţie orală

Este important să continuaţi să luaţi Bonasol soluţie orală atâta timp cât vă este prescris de medic. Bonasol soluţie orală vă poate trata osteoporoza numai dacă veţi continua să luaţi soluţia.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare în legătură cu utilizarea acestui produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Bonasol soluţie orală poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Următorii termeni sunt folosiţi pentru a descrie cât de des au fost raportate reacţiile adverse: Foarte frecvente (apar la cel puţin 1 din 10 pacienţi trataţi)

Frecvente (apar la mai mult de 1 din 100 şi la mai puţin de 1 din 10 pacienţi trataţi)

Mai puţin frecvente (apar la mai mult de 1 din 1.000 şi la mai puţin de 1 din 100 pacienţi trataţi)

Rare (apar la mai mult de 1 din 10.000 şi la mai puţin de 1 din 1.000 pacienţi trataţi)

Foarte rare (apar la mai puţin de 1 din 10.000 de pacienţi trataţi)

Frecvente:

 • arsuri în capul pieptului; dificultate la înghiţire; durere în timpul înghiţirii; ulceraţie a esofagului (esofagul – tubul care face legătura dintre gură şi stomac), care pot determina durere în piept, arsuri în capul pieptului, dificultăţi sau dureri la înghiţirie
 • dureri osoase, musculare şi/sau articulare
 • dureri abdominale; disconfort la nivelul stomacului sau eructaţii după masă; constipaţie; senzaţie de plin sau balonare abdominală; diaree; flatulenţă;
 • durere de cap
 • alterarea simţului gustativ

Mai puţin frecvente:

 • greaţă; vărsături
 • iritaţie sau inflamaţie a esofagului (esofagul – tubul care face legătura dintre gură şi stomac) sau a stomacului
 • scaune de culoare neagră sau asemănătoare cu smoală
 • erupţie trecatoare pe piele; mâncărime; înroşire a pielii
 • alopecie

Rare:

 • reacţii alergice cum sunt urticarie, umflarea feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului care pot cauza dificultăţi de înghiţire sau de respiraţie
 • simptome ale concentraţiei scăzute de calciu în sânge, incluzând crampe musculare sau spasme şi/sau senzaţie de furnicături la nivelul degetelor sau în jurul gurii
 • ulcer gastric sau peptic (uneori sever sau cu sângerări)
 • îngustarea esofagului (esofagul – tubul care conectează gura dumneavoastră cu stomacul)
 • probleme la nivelul maxilarul asociate cu întârzierea vindecării şi cu infecţie, adeseori în urma unei extracţii dentare
 • vedere înceţoşată, durere sau înroşire la nivelul ochilor
 • erupţie trecătoare pe piele care se agravează la lumina soarelui
 • dureri osoase, musculare şi/sau articulare severe
 • ulceraţii la nivelul gurii atunci când comprimatele au fost mestecate sau supte
 • simptome trecătoare asemănătoare gripei, cum sunt: dureri musculare, stare generală proastă, uneori însoţite de febră, de obicei la începerea tratamentului

Foarte rare:

 • reacţii severe pe pielii

Următoarele reacţii adverse au fost raportate în timpul experienţei ulterioare punerii pe piaţă (cu frecvenţă necunoscută):

 • ameţeli
 • umflarea articulaţiilor, fractura osului de la nivelul coapsei la pacienţii trataţi pe termen lung cu acid alendronic .Durerile, slăbiciunea sau disconfortul la nivelul coapsei pot reprezenta o indicaţie precoce a unei posibile fracturi a osului de la nivelul coapsei
 • umflarea mâinilor sau picioarelor la oboseală.

Rezultate ale testelor de laborator:

Foarte frecvente: scăderi uşoare şi tranzitori ale concentraţiilor calciului şi fosforului în sânge, de obicei în limitele intervalelor normale.

Rareori poate să apară fractura neobişnuită la nivelul femurului, în special la pacienţii care urmează un tratament pe termen lung pentru osteoporoză. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă prezentaţi durere, slăbiciune sau disconfort la nivelul coapsei, şoldului sau la nivel inghinal deoarece acest lucru poate fi un semn precoce al unei posibile fracturi de femur.

Spuneţi cu promptitudine medicului dumneavoastră sau farmacistului despre aceste simptome sau despre orice alte simptome neobişnuite.

Ar fi de ajutor dacă a-ţi nota simptomele pe care le-aţi resimţit, când au început şi cât au durat.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Bonasol soluţie orală

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Bonasol soluţie orală după data de expirare înscrisă pe cutie şi pe flacon după „EXP”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 25°C.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Bonasol soluţie orală

Substanţa activă

Substanţa activă este alendronatul de sodiu trihidrat. Fiecare 100 ml de soluţie conţin 70 mg de acid alendronic sub formă de alendronat de sodiu trihidrat.

Alte ingrediente Gumă xantan (E 415), Ciclamat de sodiu (E 952), Sucraloză (E 955), Galben amurg FCF (E 110), Metil parahidroxibenzoat (E 218), Propil parahidroxibenzoat (E 216),

Aromă de portocale conţinând: arome naturale si substante aromatizante identice cu cele naturale şi butil hidroxianisol Apă purificată

Cum arată Bonasol soluţie orală şi conţinutul ambalajului

Bonasol 70 mg soluţie orală este o soluţie de culoare portocalie. Este disponibilă în flacoane transparente din tereftalat de polietilenă (PET) sigilate, în cutii de 1, 2, 4 şi 12 flacoane. Fiecare flacon conţine 100 ml de soluţie şi este de unică folosinţă.

Este posibil ca nu toate dimensiunile de ambalaj să fie comercializate.

 

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă:

Xeolas Pharmaceuticals Limited

97 Furry Park Road

Killester

Dublin 5

Irlanda

 

Fabricanţii:

Laleham Healthcare Ltd

Sycamore Park

Mill Lane

Alton

Hampshire

GU34 2PR

Marea Britanie

Chanelle Medical

Dublin Road, Loughrea, Co. Galway, Irlanda

Salutas Pharma GmbH Otto-von-Guericke-Allee 1, 39179 Barleben, Germania

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Zonei Economice Europene sub următoarele denumiri comerciale:

Austria

Bonasol TG mg, Lösung zum Einnehmen

Belgia

Bonasol TG mg, solution buvable

Bulgaria

Bonasol 70 mg, nepopaneH pa3TBop

Republica Cehă

Bonasol TG mg, perorální roztok

Danemarca

Bonasol TG mg, oral oplosning

Finlanda

Bonasol TG mg, oraaliliuos

Franţa

Bonasol TG mg, solution buvable

Germania

Alendron-HEXAL einmal wöchentlich TG mg

 

Lösung zum Einnehmen

Grecia

Bonasol 70 mg, Eipóm

Ungaria

Bonasol 70 mg , belsöleges oldat

Irlanda

Bonasol TG mg, oral solution

Italia

Bonasol TG mg, soluzione orale

Olanda

Bonasol TG mg, drank

Norvegia

Bonasol TG mg, mikstur

Polonia

Bonasol TG mg roztwór doustny

Portugalia

Bonasol TG mg, soluçâo oral

România

Bonasol 70 mg, soluţie orală

Republica Slovacă

Bonasol TG mg, perorální roztok

Spania

Bonasol TG mg solución oral

Suedia

Alenat TG mg oral lösning

Marea Britanie

Bonasol TG mg, oral solution

 

 

Acest prospect a fost aprobat în Decembrie 2012

 

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica
Medicamente cu aceeași substanță activă