Amlodipină Generics, comprimate, 5 mg/ 10 mg

Producător: Generics Limited Station Close Marea Britanie
Substanță activa
Amlodipină
Clasa ATC
C08CA
Format
comprimate
Afecțiuni
tensiune arterială, angină pectorală
Producător
McDermott Laboratories Limited trading as Gerard Laboratories Irlanda, Tjoa Pack Hungary Ltd Ungaria, Generics Limited Station Close Marea Britanie
Acțiune terapeutică
dilatarea vaselor de sânge

Ce este Amlodipină Generics şi pentru ce se utilizează

Amlodipina aparţine unei clase de medicamente cunoscute ca blocante ale canalelor de calciu (antagonişti de calciu). Blocantele canalelor de calciu scad tensiunea arterială relaxând pereţii vaselor de sânge astfel încât sângele să treacă mai uşor prin ele. Ele au de asemenea un efect asupra inimii, astfel încât pot fi folosite pentru angină (angină pectorală). Ele amelioreaza aportul sanguin către muşchiul cardiac acesta primind mai mult oxigen şi având ca rezultat.prevenirea apariţiei durerii in piept.

Amlodipina este utilizată pentru:

  • Tensiune arterială crescută
  • Variate tipuri de angină pectorală exceptând angina pectorală instabilă

Amlodipina poate fi utilizată pentru a trata angina pectorală, singură sau împreună cu alte medicamente.

înainte să luaţi Amlodipină Generics

Nu utilizaţi Amlodipină Generics

  • Dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la amlodipină sau la blocante ale canalelor de calciu similare (aşa numiţii derivaţi de dihidropiridină), sau la oricare dintre celelalte componente ale Amlodipină Generics
  • Dacă aveţi tensiune arterială foarte mică
  • Dacă suferiţi de şoc (o scădere severă a tensiunii arteriale datorită căreia deveniţi inconştient).
  • Dacă aveţi insuficienţă cardiacă instalată în urma unui infarct miocardic acut.
  • Dacă fluxul sanguin din partea stângă a inimii este obstrucţionat.

In cazul în care nu sunteţi sigur dacă vă aflaţi în oricare dintre situaţiile de mai sus, întrebaţi farmacistul sau medicul dumneavoastră.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Amlodipină Generics

  • Dacă aveţi insuficienţă cardiacă
  • Dacă aveţi probleme cu rinichii
  • Dacă aveţi probleme cu ficatul; amlodipina trebuie utilizată cu foarte mare atenţie deoarece doza necesară nu este cunoscută exact în această situaţie.

Utilizarea altor medicamente

  • Diltiazem (un medicament folosit pentru a trata tensiunea arterială crescută şi probleme cu ritmul cardiac): utilizarea concomitentă poate creşte efectul amlodipinei. Utilizarea concomitentă a altor medicamente, precum ketoconazolul, itraconazolul (medicamente pentru infecţiile cu ciuperci), inhibitori de protează aHIV cum este ritonavir (un medicament pentru HIV/SIDA), claritromicină, eritromicină, telitromicină (antibiotice) şi nefazodona (medicament pentru a trata depresia) poate de asemenea creşte efectul amlodipinei. Ketoconazolul, itraconazolul sau ritonavirul pot creşte efectul amlodipinei chiar mai mult decât diltiazemul.
  • Efectul amlodipinei poate fi scăzut de către medicamente care cresc metabolizarea amlodipinei, cum sunt rifampicina şi rifabutina (antibiotice utilizate pentru anumite infecţii), sunătoarea (un produs pentru depresie care poate fi cumpărat fără prescripţie medicală), dexametazona (cortizon), fenobarbitalul, fenitoina, carbamazepina (medicamente pentru epilepsie) şi nevirapina (medicament antiviral).
  • Amlodipina poate creşte efectul altor medicamente utilizate pentru a scădea tensiunea arterială (cum sunt beta-blocantele, inhibitorii ECA, alfa-blocantele şi diureticele-medicamente care elimină apa). La pacienţii cu risc (de exemplu, persoanele care au avut recent un infarct miocardic), asocierea antagoniştilor de calciu cu un beta-blocant poate determina insuficienţă cardiacă, tensiune arterială scăzută, şi un (nou) infarct miocardic.

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, incluzând medicamente eliberate fără prescripţie medicală.

Utilizarea Amlodipină Generics împreuna cu alimente şi băuturi

Amlodipina poate fi utilizată cu sau fără alimente.

Sarcina şi alăptarea

Există puţine informaţii dacă este dăunător să se administreze amlodipină în timpul naşterii. Amlodipina trebuie administrată în timpul sarcinii numai dacă medicul dumneavoastră decide că este absolut necesar.

Nu există informaţii asupra utilizării amlodipinei în timpul alăptării. Sunteţi sfătuită să nu alăptaţi în timp ce luaţi amlodipină. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Copii

Siguranţa şi eficacitatea au fost studiate la băieţi şi fete cu vârsta între 6 şi 17 ani. Amlodipină Generics nu a fost studiată la copiii cu vârsta sub 6 ani. Pentru mai multe informaţii, discutaţi cu medicul dumneavoastră.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Amlodipina poate determina ameţeli, oboseală, sau greaţă. Aceste reacţii adverse sunt mai probabil să apară după începerea tratamentului sau după creşterea dozei. Dacă aveţi oricare din aceste reacţii adverse, trebuie să aveţi în vedere că aceasta poate afecta capacitatea de a conduce vehicule şi/sau de a folosi utilaje.

Cum să luaţi Amlodipină Generics

întotdeauna să luaţi Amlodipină Generics exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să vă sfătuiţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Doza este stabilită de către medicul dumneavoastră.

înghiţiţi comprimatele cu suficient lichid, de exemplu cu un pahar de apă. Comprimatele pot fi luate înainte, în timpul sau după masă.

Adulţi

Doza iniţială pentru tensiune arterială mare şi angină pectorală: 5 mg o dată pe zi.

Doza maximă pentru tensiune arterială mare şi angină pectorală: dacă nu s-a observat un efect suficient după 2-4 săptămâni, doza poate fi crescută până la maxim 10 mg o dată pe zi.

Vârstnici

Nu există o doză specială pentru vârstnici; totuşi, trebuie avută atenţie când este crescută doza.

Copii (cu vârsta între 6-17 ani)

Pentru copii (cu vârsta între 6-17 ani), doza uzuală de iniţiere recomandată este de 2,5 mg pe zi. Doza maximă recomandată este de 5 mg pe zi.

Dacă aveţi probleme la nivelul rinichilor

Dacă aveţi probleme la nivelul rinichilor, doza nu trebuie schimbată. Amlodipina nu poate fi eliminată din sânge prin dializă (rinichi artificial).

Dacă faceţi dializă, amlodipina trebuie luată cu deosebită atenţie.

Dacă aveţi probleme la nivelul ficatului

Doza exactă necesară pentru pacienţii cu probleme la nivelul ficatului nu a fost determinată. Dacă aveţi probleme la nivelul ficatului, amlodipina trebuie luată cu deosebită atenţie (vezi, de asemenea, pct „Aveţi grijă deosebită cu Amlodipină Generics”).

Dacă consideraţi că Amlodipină Generics nu are efect sau are un efect prea puternic, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Amlodipină Generics

Dacă dumneavoastră sau altcineva a luat amlodipină în exces, contactaţi imediat medicul dumneavoastră saudepartamentul de urgentţă al unui spital. Persoana respectivă trebuie aşezată la orizontală cu braţele şi picioarele în sus (sprijinindu-se pe câteva perne, de exemplu). Simptomele supradozajului sunt: ameţeli marcate şi/sau senzaţie de confuzie, probleme de respiraţie, senzaţia de a urina des.

Dacă uitaţi să luaţi Amlodipină Generics

Dacă aţi uitat să luaţi un comprimat, îl mai puteţi lua până la 12 ore de la ora obişnuită la care trebuia să luaţi comprimatul. Dacă au trecut mai mult de 12 ore de la ora la care trebuia să luaţi comprimatul, nu trebuie să luaţi doza uitată şi trebuie să luaţi următorul comprimat la ora obişnuită. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi Amlodipină Generics

Medicul dumneavoastră v-a spus pentru cât timp va trebui să luaţi amlodipina. Dacă opriţi tratamentul brusc, simptomele dumneavoastră pot reveni. Nu opriţi tratamentul mai devreme decât aţi stabilit, fără să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau farmacistul.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Amlodipină Generics poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. O listă cu posibilele reacţii adverse este prezentată mai jos:

Foarte frecvente înseamnă 1 sau mai mult de 1 din 10 pacienţi
Frecvente înseamnă 1 sau mai mult de 1 din 100 pacienţi dar mai puţin de 1 din 10 pacienţi
Mai puţin frecvente înseamnă 1 sau mai mult de 1 din 1000 de pacienţi dar mai puţin de 1 din 100 de pacienţi
Rare înseamnă 1 sau mai mult de 1 din 10000 dar mai puţin de 1 din 1000 de pacienţi
Foarte rare înseamnă mai puţin de 1 din 10000 de pacienţi incluzând cazurile izolate

Trebuie să opriţi administrarea de Amlodipină Generics şi să contactaţi imediat medicul dacă aveţi simptome de angioedem, cum sunt:

  • faţă, limbă sau gât umflate
  • dificultate la înghiţire
  • urticarie şi dificultăţi în respiraţie

Posibile reactii adverse sunt:

frecvente:

  • senzaţie de slăbiciune sau oboseală, somnolenţă, ameţeli, durere de cap (mai ales la începutul tratamentului)
  • înroşirea feţei (mai ales la începutul tratamentului)
  • greaţă, durere de stomac
  • umflare a gleznelor şi a altor părţi ale corpului

mai puţin frecvente:

  • somn dificil, schimbări ale dispoziţiei (incluzând anxietate), depresie
  • tremurat necontrolat (tremor), tulburări ale gustului sau pierderea gustului, leşin, reducerea percepţiilor sau sensibilităţii (mai ales la nivelul pielii), senzaţie de arsură sau mâncărime la nivelul pielii
  • tulburări de vedere (incluzând vedere dublă)
  • ţiuit în urechi (tinitus)
  • tensiune arterială scăzută, ritm al inimii neregulat sau bătăi ale inimii lipsă (palpitaţii)
  • scurtarea respiraţiei, dificultăţi în respiraţie, mâncărime la nivelul nasului, rinoree (nas care curge)
  • vărsături, indigestie (dispepsie), modificări de tranzit intestinal (incluzând diaree şi constipaţie), uscăciunea gurii
  • căderea părului
  • pete roşiatice pe piele, schimbarea culorii pielii, transpiraţie excesivă, mâncărime a pielii, erupţii trecătoare pe piele
  • crampe musculare, durere de spate, durere musculară, durere articulară
  • necesitatea de a urina des
  • impotenţă, mărirea sânilor la bărbaţi (ginecomastie)
  • durere la nivelul toracelui, durere în tot corpul, senzaţia de slăbiciune, oboseală, lipsa de energie
  • creşterea sau scăderea în greutate

rare:

  • confuzie

foarte rare:

  • număr mic de celule albe în sânge ce determină un risc mai mare de infecţii (leucocitopenie), număr mic de plachete sanguine cu risc de învineţire (trombocitopenie)
  • reacţii alergice
  • concentraţie mărită de zahăr în sânge (hiperglicemie)
  • rigiditate musculară neobişnuită ce determină control slab al mişcării, o senzaţie de arsură sau senzaţie de amorţeală sau de slăbiciune în mâini şi picioare (neuropatie periferică)
  • infarct miocardic, durere severă la nivelul toracelui, bătăi ale inimii neobişnuite sau anormale
  • inflamaţia vaselor de sânge sau limfatice, deseori cu erupţie tranzitorie la nivelul pielii (vasculită)
  • tuse
  • inflamaţia pancreasului ce determină durere severă la nivelul abdomenului şi a spatelui (pancreatită)
  • inflamaţia stomacului (simptomele includ: durere, greaţă, vărsături, vărsătură cu sânge, sânge în scaun)
  • sângerare, gingii sensibile sau tumefiate
  • urină închisă la culoare, scaun decolorat, îngălbenirea pielii sau a albului ochilor (icter), greaţă, febră (hepatită)
  • creşterea concentraţiei enzimelor ficatului în sânge indicând funcţie anormală a ficatului
  • reacţie alergică severă care determină umflarea feţei sau a gâtului
  • reacţie severă la nivelul pielii, urticarie, descuamarea pielii, reacţie alergică grav cu febră, pete roşii, dureri articulare şi/sau probleme de vedere (Sindrom Stevens-Johnson), umflarea buzelor, pleoapelor şi a organelor genitale (edem Quincke)
  • sensibilitate la lumină

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Amlodipină Generics

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Amlodipină Generics după data de expirare înscrisă pe cutie, flacon sau blister, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de lumină.

Nu utilizaţi Amlodipină Generics dacă observaţi orice modificări de culoare a comprimatelor.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Amlodipină Generics

  • Substanţa activă este amlodipina.
  • Fiecare comprimat conţine 5 mg sau 10 mg de amlodipină (sub formă de amlodipină besilat)
  • Celelalte componente sunt hidrogenofosfat de calciu anhidru, celuloză microcristalină, amidonglicolat de sodiu (tip A), stearat de magneziu.

Cum arată Amlodipină Generics şi conţinutul ambalajului

Comprimatele de Amlodipină Generics 5 mg sunt de culoare albă, rotunde, marcate cu „5″ pe o faţă şi cu o linie mediană pe cealaltă faţă. Comprimatul poate fi divizat în două părţi egale.

Comprimatele de Amlodipină Generics 10 mg sunt de culoare albă, rotunde, marcate cu „10″ pe o faţă şi cu o linie mediană pe cealaltă faţă. Comprimatul poate fi divizat în două părţi egale.

Comprimatele de Amlodipină Generics sunt ambalate în blistere cu 10, 14, 28, 30, 50, 56, 100, 180 comprimate/cutie

Comprimatele de Amlodipină Generics sunt ambalate în flacoane cu 28, 30, 56, 100, 180, 500 comprimate/cutie

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul(ii)

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă:

Generics [UK] Limited Station Close, Potters Bar, Hertfordshire, EN6 1TL, Marea Britanie

Producătorii:

McDermott Laboratories Limited trading as Gerard Laboratories, 35/36 Baldoyle Industrial Estate, Grange Road, Dublin 13, Irlanda

Tjoa Pack Hungary Ltd, (fost Pharmapack Kft) 2040 Budaors, Vasut u. 13, Ungaria

Generics [UK] Ltd, Station Close, Potters Bar, Hertfordshire, EN6 1TL, Marea Britanie

Acest prospect a fost aprobat în Decembrie 2011

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal