EPLODIN 5 mg 10 mg, comprimate

Producător: EXTRACTUMPHARMA
Substanță activa
amlodipina
Clasa ATC
C08CA
Format
comprimate
Afecțiuni
Eplodin este indicat în tratamentul: tensiunii arteriale crescute; durerilor în piept datorate îngustării arterelor coronariene ale muşchiului inimii (angina pectorală) sau forma mai rară a durerilor în piept determinate de constricţia arterelor coronariene ale muşchiului inimii (angina vasospastică).
Producător
EXTRACTUMPHARMA
Acțiune terapeutică
blocante ale canalelor de calciu

Ce este Eplodin şi pentru ce se utilizează

Eplodin aparţine grupului de medicamente denumite blocante ale canalelor de calciu. Eplodin este indicat în tratamentul: tensiunii arteriale crescute; durerilor în piept datorate îngustării arterelor coronariene ale muşchiului inimii (angina pectorală) sau forma mai rară a durerilor în piept determinate de constricţia arterelor coronariene ale muşchiului inimii (angina vasospastică).

Dacă suferiţi de tensiune arterială crescută, Eplodin acţionează prin dilatarea vaselor de sânge din inimă, astfel încât sângele trece prin ele cu mai multă uşurinţă.

Dacă suferiţi de angină, Eplodin acţionează prin îmbunătăţirea alimentării cu sânge a muşchiului inimii, care apoi primeşte mai mult oxigen şi astfel este prevenită durerea în piept. Eplodin nu îndepărtează imediat durerea în piept în cazul anginei.

Înainte să utilizaţi Eplodin

Nu utilizaţi Eplodin

–          dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la substanţa activă şi la alte medicamente din aceeaşi grupă sau la oricare dintre celelalte componente ale Eplodin;

–          dacă aveţi valori foarte mici ale tensiunii arteriale;

–         în stări de şoc;

–          dacă aveţi insuficienţă cardiacă după un infarct miocardic acut (în ultimele 28 de zile);

–          dacă aveţi o îngustare a orificiului valvei aortice (stenoză aortică);

–          dacă aveţi angină pectorală instabilă.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Eplodin

–                dacă aveţi afectată funcţia inimii (insuficienţă cardiacă);

–                dacă aveţi insuficienţă hepatică;

–                dacă sunteţi trataţi prin dializă;

–                dacă sunteţi în vârstă şi este necesară o creştere a dozei.

Datorită experienţei insuficiente, Eplodin nu este recomandat pentru utilizare la copii şi adolescenţi (cu vârsta sub 18 ani).

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

întotdeauna spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi sau vi se administrează în asociere cu Eplodin, unul din următoarele medicamentele:

•          ketoconazol, itraconazol (împotriva infecţiilor fungice) sau ritonavir (un medicament pentru SIDA), deoarece pot creşte concentraţia amlodipinei;

•          rifampicină, deoarece concentraţia amlodipinei poate fi redusă;

•          preparate din plante medicinale care conţin sunătoare (Hypericum perforatum), deoarece concentraţia amlodipinei poate fi redusă;

•          alte medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale şi diuretice, deoarece amlodipina poate creşte acţiunea lor.

Utilizarea Eplodin cu alimente şi băuturi

Puteţi administra Eplodin cu sau fără alimente.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Sarcina

Utilizaţi Eplodin numai la recomandarea medicului dumneavoastră.

Alăptarea

Dacă alăptaţi, nu utilizaţi Eplodin.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Utilizarea Eplodin poate determina reacţii adverse, cum sunt ameţeli, durere de cap, oboseală sau greaţă, care pot afecta siguranţa la locul de muncă şi în trafic.

Cum să utilizaţi Eplodin

Utilizaţi întotdeauna Eplodin exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Adulţi:

Doza uzuală este de 5 mg zilnic. Dacă este necesar, doza poate fi crescută la 10 mg o dată pe zi după 2-4 săptămâni.

Vârstnici:

Doza trebuie ajustată. Urmaţi întotdeauna indicaţiile medicului. Orice creştere a dozei necesită precauţie.

Pacienţi cu insuficienţă hepatică:

Amlodipina trebuie administrată cu precauţie. Urmaţi întotdeauna indicaţiile medicului. Comprimatele trebuie luate cu un pahar cu apă.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Eplodin

Dacă din greşeală utilizaţi prea multe comprimate, pot apare următoarele simptome: ameţeli pronunţate şi/sau senzaţie de cap uşor, dificultăţi în respiraţie, creşterea frecvenţei urinare.

Mergeţi la unitatea de primiri urgenţe a celui mai apropiat spital sau spuneţi imediat medicului dumneavoastră.

Dacă uitaţi să utilizaţi Eplodin

Dacă uitaţi să luaţi un comprimat, nu mai trebuie să luaţi doza uitată, ci luaţi următoarea doză la ora dumneavoastră obişnuită. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Eplodin

Tratamentul trebuie întrerupt sau schimbat numai la indicaţiile medicului dumneavoastră.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Eplodin poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţii adverse grave

Reacţii adverse foarte rare (acestea apar la mai puţin de 1 din 10000 pacienţi, inclusiv cazurile izolate): reacţii cutanate grave, de exemplu, inflamarea pielii şi ulceraţii ale pielii, umflarea feţei, laringelui, mâinilor, picioarelor şi probleme de respiraţie (edem angioneurotic). Dacă apare vreuna dintre aceste reacţii adverse, trebuie să mergeţi imediat la medic.

Alte reacţii adverse

Reacţii adverse foarte frecvente (acestea apar la mai mult de 1 din 10 pacienţi): umflarea gleznelor.

Reacţii adverse frecvente (acestea apar la mai puţin de 1 din 10 pacienţi, dar la mai mult de 1 din 100 pacienţi): dureri de cap (în special la începutul tratamentului), somnolenţă, ameţeli, slăbiciune generală, palpitaţii, greaţă, indigestie, dureri abdominale, înroşirea feţei cu senzaţie de caldură, în special la începutul tratamentului.

Reacţii adverse mai puţin frecvente (acestea apar la mai puţin de 1 din 100 pacienţi, dar la mai mult de 1 din 1000pacienţi): dezvoltarea sânilor la bărbaţi, stare generală de rău, uscăciunea gurii, frisoane, furnicături la nivelul pielii, transpiraţie excesivă, tulburări de vedere, ţiuituri în urechi, sunete în urechi, tulburări ale somnului, iritabilitate, depresie, stare de leşin, accelerarea bătăilor inimii, dureri în piept, agravarea anginei pectorale (la începutul tratamentului).

Tensiune arterială scăzută, scurtarea respiraţiei, strănut/secreţii nazale, simptome de răceală, vărsături, diaree, constipaţie, umflarea gingiilor, erupţie trecătoare pe piele, mâncărimi, urticarie, căderea părului, decolorarea pielii, purpură, crampe, dureri de spate, musculare şi articulare, urinări frecvente, creşteri sau scăderi în greutate, inflamarea venelor.

Reacţii adverse rare (acestea apar la mai puţin de 1 din 1000 pacienţi, dar la mai mult de 1 din 10000 pacienţi): confuzie, modificări ale dispoziţiei, anxietate, creşterea valorilor enzimelor hepatice, icter şi hepatită.

Reacţii adverse foarte rare (acestea apar la mai puţin de 1 pacient din 10000, inclusiv cazuri izolate): scăderea numărului de celule albe şi de trombocite în sânge, conţinut ridicat de zahăr în sânge, boală a nervilor periferici (neuropatie periferică), tuse, inflamarea mucoasei stomacului, inflamarea pancreasului, reacţii alergice cu mâncărime şi erupţii trecătoare pe piele.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Eplodin

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

Nu utilizaţi Eplodin după data de expirare înscrisă pe cutie după EXP.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Eplodin

–          Substanţa activă este amlodipina 5 mg, respectiv 10 mg (sub formă de besilat de amlodipină).

–          Celelalte componente sunt: celuloză microcristalină, amidonglicolat de sodiu, citrat acid de sodium, stearat de magneziu, croscarmeloză sodică, crospovidonă

Cum arată Eplodin şi conţinutul ambalajului

Eplodin 5 mg, comprimate

Comprimate rotunde, biconvexe, de culoare albă

Eplodin 10 mg, comprimate

Comprimate rotunde, biconvexe, de culoare albă cu o linie mediană pe una din feţe Eplodin este ambalată în cutie cu 3 blistere din PVC-PVDC/Al a câte 10 comprimate

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

EXTRACTUMPHARMA Megyeri ut 64 1044 Budapest, Ungaria

Pentru orice informaţii despre acest medicament, vă rugăm să contactaţi reprezentanţii locali ai deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă

Acest prospect a fost aprobat în Octombrie 2008

 

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica