Fa-ti KO complexele!

In lumea asta nebuna in care traim, nimeni nu mai are timp de pierdut. Iar complexele sunt foarte out of fashion. Cenusareasa nu mai are ce cauta in secolul nostru. De fapt, si-a luat destinul in maini si s-a facut femeie de afaceri. Vrei sa-i calci pe ur
  • Publicat:
Fa-ti KO complexele!
Fa-ti KO complexele!

Ce sunt complexele?
Complexele ne definesc ca persoana, fac parte din identitatea noastra si, in special, din vulnerabilitatea noastra, fara de care nu am fi fiinte umane. Sunt tendinte inconstiente care guverneaza atitudinile, comportamentele, visele oamenilor. Psihanalistii clarifica cel mai bine notiunea de complex, considerandu-l o combinatie de trasaturi personale, de dorinte, emotii, sentimente, de atitudini afective contradictorii, intotdeauna inconstiente, care face parte integranta din personalitate.

Cand se formeaza?
Mai toti psihologii sustin ca in primii ani de viata se cristalizeaza complexele si ca nu este vorba de o boala, ci de un element firesc al vietii noastre, care se dezvolta de la primul contact cu parintii nostri. Exista cazuri in care complexele pot determina tulburari de caracter. Orice eveniment semnificativ din viata copilului poate declansa formarea unui complex. De exemplu, aparitia celui de-al doilea bebelus in familie creeaza un uragan in viata primului nascut, care se simtea pana atunci cel mai important, si care acum devine gelos, agresiv, frustrat. Animat de sentimente contradictorii – dragoste si ura – de dorinta de reconciliere si de agresiune, el este angoasat. Resimtind acest eveniment (nasterea fratelui/sorei) ca pe o experienta dureroasa, se contureaza complexul de intruziune. O data format, complexul se fixeaza in mintea si sufletul omului asa incat, in orice situatie asemanatoare celei care l-a creat, se reactiveaza pornirile distructive, chiar daca parea ca s-au stins in intregime. Persoana devine sensibila la nedreptate, revoltata, autoritara sau docila, egoista sau altruista, directia fiind ghidata de temperament sau educatie. Situatia frustranta isi pune amprenta asupra personalitatii. Intalnirea dintre oameni este un adevarat „camp de lupta” pentru a-l domina, supune pe celalalt. Invingatorul este de obicei cel puternic, cel echilibrat, cel care nu s-a „intalnit” cu evenimente traumatizante sau care nu s-a simtit frustrat, devalorizat.

Sunt complexata, cum ma tratez?
Complexele nu ne pot afecta viata, daca le identificam si le acceptam. Insa reactia in fata unui complex este de a-l ascunde si de a te preface ca nu exista. Daca vrei sa te cunosti mai bine, sa fii o fiinta completa, trebuie sa descoperi istoria acelui complex. In cele din urma vei intrezari sensul vietii tale si vei depasi suferinta ce a stat la baza formarii lui.

 

8 tips-uri care te scapa de inhibitii
1. Aminteste-ti ca esti unica. Nu e reconfortant sa stii ca, oricat ai merge, in lung si-n lat, pe Terra, alta ca tine nu mai exista?
2. Nimeni nu e perfect. Napoleon era mic de inaltime, Marilyn Monroe era mioapa (si cam grasa, dupa standardele actuale), iar despre fundul lui Jennifer Lopez s-a spus ca poate sustine tava cu cestile de cafea. Defectele nu i-au impiedicat pe nici unul dintre cei trei sa devina celebri.
3. Accepta-te asa cum esti. Asta e! N-o sa ai niciodata silueta lui Gisele sau banii lui Oprah! Dar ai doua maini, doua picioare, soarele rasare in fiecare dimineata si mai ai o mata care se uita la tine ca la Dumnezeu!
4. Invata sa-ti ascunzi defectele si sa-ti pui in valoare calitatile. Lui Cindy Crawford i s-a spus, la inceputul carierei, ca nimeni nu o sa o pozeze din cauza alunitei de deasupra buzei. Dar apoi fata s-a dezbracat si a ramas in costum de baie, si nimeni nu s-a mai uitat la alunita.
5. Zambeste, asculta-ti cu atentie interlocutorul, priveste-l in ochi. Ii vei inspira incredere si va discuta cu placere cu tine.
6. Nu te mai pune mereu pe primul plan. Aminteste-ti ca in jurul fiecaruia dintre noi sunt oameni care au nevoie de ajutor sau de o vorba buna. Acorda-le atentie, fa-i sa se simta importanti si te vor trata la fel.
7. Rememoreaza-ti succesele sau, pur si simplu, intamplarile din trecut care te-au facut sa te simti bine.
8. Indrazneste, nu-ti mai plange de mila si asculta-ti instinctele. Tu stii cel mai bine de ce ai nevoie si ce talente ascunzi. Pune-le in valoare si asuma-ti responsabilitatea pentru viata ta!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Perfect New Year!
Perfect New Year!
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân