5 minute tamaduitoare

Iti place, nu-ti place, esti un robotel in secolul vitezei. Cat e ziua de lunga alergi dintr-o parte in alta, rezolvi teancuri de probleme, intalnesti zeci de oameni, ajungi acasa vlaguita si singurul lucru pe care ti-l doresti e vizita lui Mos Ene. Te-ai
  • Publicat:
5 minute tamaduitoare
5 minute tamaduitoare

In cartea sa „Cinci minute tamaduitoare”, scriitoarea britanica Jane Alexander il trage de urechi pe omul modern. Atat de modern, incat nu are timp pentru el si traieste lipsit de chef, intr-o rutina care-i face mai mult rau decat banuieste. Volumul prezinta tehnici simple, dar eficiente, care te mentin in forma, te umplu de energie si te fac sa te simti bine – de la solutii instant antistres pana la schimbarea totala a stilului de viata. Asa ca pregateste-te sa traiesti altfel. Pe locuri, fii gata…

Un inceput pozitiv

Primele minute de dupa somn stabilesc modelul comportamental pentru intreaga zi. Dispozitia sufleteasca si atitudinea din primele minute sunt indicatori perfecti ai tonului pentru intreg restul zilei. Daca abia te tarasti din pat, facandu-ti griji pentru ziua care te asteapta, pregatesti deja terenul pentru o zi mizerabila. Asa ca incepe fiecare zi asa cum ai vrea sa continue – vesela, entuziasta, plina de energie si de bucurie. Un bun inceput al zilei implica doi factori esentiali: miscarea sanatoasa si atitudinea. Cand te dai jos din pat, e musai sa faci cateva exercitii, apoi sa iti transformi dusul de dimineata intr-o mini baie energizanta. Ai grija si la imbracamintea pe care ti-o alegi pentru serviciu – potrivit cromoterapeutilor, culorile hainelor pe care le purtam la birou pot influenta totul, de la dispozitia si increderea noastra pana la felul cum suntem percepute de catre cei din jur. De exemplu, negru iti da incredere si exprima forta, griul semnifica faptul ca esti stapana pe situatie, dar ca nu esti o jucatoare de prima liga, portocaliul iti stimuleaza creativitatea, rosul te aduce in prim-plan, galbenul accentueaza stima de sine si incurajeaza dialogul, turcoazul atrage oamenii catre tine si-i face sa te vada intr-o lumina favorabila. Deloc de neglijat dimineata este micul dejun, care trebuie sa fie unul energizant. 

Invingatoare la locul de munca

Ai ajuns la serviciu. Ce te intampina cand intri pe usa? Este locul tau de munca o oaza de ordine si liniste? Debordeaza de energie benefica? Sau este infiorator de murdar si de dezordonat? Primul pas in cresterea energiei si a creativitatii tale, in sporirea productivitatii si in ameliorarea starii tale de spirit este sa-ti faci locul in care lucrezi cat mai placut. Dezordinea iti consuma energia si iti oboseste mintea. Fie ca vrei o marire de salariu sau o recunoastere in plus din partea sefului, sau vrei sa imbunatatesti relatiile de lucru si sa obtii maximum posibil de la echipa ta de colaboratori, felul cum iti aranjezi biroul poate provoca o schimbare remarcabila. Cum arata biroul pentru o cariera reusita? Ia notite: asezat astfel incat sa stai cu spatele la un perete solid si sa ai o vedere cat mai buna asupra usii si ferestrei; o veioza asezata intr-o parte a biroului ajuta la concentrarea atentiei, iar daca e pusa in coltul din stanga sus ajuta la ameliorarea situatiei financiare; niste flori proaspat taiate stimuleaza activitatea mentala si purifica atmosfera; calculatorul trebuie sa fie centrat in partea din spate a biroului, caci aceasta zona guverneaza celebritatea si cunoasterea. In spatele lui, pune pe perete ceva care sa-ti aduca aminte de ceea ce vrei sa realizezi – o fotografie, o taietura din ziar sau un colaj cu obiective de indeplinit.
Zile de alint

Ai in fata un sfarsit de saptamana liber, ce faci cu el? In nici un caz nu te transformi intr-o leguma si-l pierzi in fata televizorului. Mai bine profita de prilej pentru a descoperi unele lucruri ascunse legate de psihicul tau: poti sa-ti descatusezi creativitatea si sa-ti abordezi problemele frontal. Beneficiile vor fi enorme. Procesul este, totodata, si foarte reconfortant. Nu trebuie sa faci ore in sir de autoanaliza pretentioasa. Exista cai interesante de deschidere a subconstientului. Dansul te poate pune in contact cu cele mai intime ganduri si sentimente. Daca n-ai pictat niciodata, incearca terapia prin arta – exprimarea personalitatii prin pictura poate fi tamaduitoare si revelatoare in acelasi timp. Sa nu te culci pe o ureche si sa crezi ca daca este week-end te poti rasfata cu bombe calorice. Nicidecum! Alimentele pe care le mananci pot influenta felul in care te simti. Oricum ai alege sa-ti petreci clipele libere, nu uita: serile si week-end-urile sunt numai ale tale, eliberate de grijile serviciului. Relaxeaza-te, distreaza-te si simte-te bine ca sa-ti incarci bateriile pentru lunea care bate la usa!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Succes marca 2006
Succes marca 2006
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân