Succes marca 2006

E imposibil sa nu fi auzit la televizor sau sa nu fi citit intr-o revista „cum sa fii un om de succes?” De cele mai multe ori, primesti cateva sfaturi in care gandirea pozitiva este pe primul loc. Dar cum iti adaptezi aceasta intrebare proprie
  • Publicat:
Succes marca 2006
Succes marca 2006

Ce-i in mintea femeilor?

In societate, ambelele sexe se aliniaza la acelasi start. Presiunea sociala este insa mai mare in cazul femeilor, din cauza „eului corporal”. Femeii i se cere sa fie perfect aranjata, cu o manichiura impecabila, sa conduca perfect o masina sau o sedinta. In plus, i se cere, prin reguli nescrise, sa para ca are grija in orice moment de silueta ei. Cu alte cuvinte, n-ai sa vezi intr-un restaurant cum o femeie infuleca dintr-o farfurie, chiar daca este hamesita. Conform ideilor societatii, sexul frumos ar trebui sa ciugulesca tacticos cate o frunza de salata. Exista si un banc pe aceasta tema: „Sportul preferat al unei femei la 17 ani este ceaiul antiadipos, la 25 de ani ceaiul si casatoria, la 35 de ani ceaiul antiadipos, iar la 75 de ani fara ceai adipos”. Femeile sunt manate in aceeasi masura de datorii sociale, personale si familiale. N-am trai atat de stresate, daca nu ar exista ceva care sa ne impinga mai departe, sa ne dorim un loc din ce in ce mai bun sub soare. Din pacate, cred psihologii, aceasta dorinta dusa pana la extrem in cazul sexului frumos are o legatura cu pretentiile din copilarie ale parintilor: „Copilul meu trebuie sa fie de nota 10”.

Asta imi doresc o data la 6 ani

Psihologul Mirela Zivari crede ca, „daca in mintea noastra ar fi o cantitate mai mare a valorii personale, ne-am bucura mai mult de ceea ce avem si de ceea ce suntem”. Cu alte cuvinte, in fata oglinzii pune-ti sincer intrebarea: „Ce imi doresc de fapt?” Daca ai realizat toate obiectivele pentru care te-ai agitat toata viata, fa-ti vreme si bucura-te doar de ele, fara sa vrei, un timp, altceva. E recomandabil sa te bantuie aceasta intrebare o data la 6 ani.

Buna in profesie

Exista cateva repere simple prin care iti poti da seama daca o femeie are succes profesional. Cu alte cuvinte, timpul ei e mereu limitat, o apreciezi si ai incredere in ceea ce iti spune despre domeniul in care munceste, ia decizii, e competitiva in tot ceea ce face si are relatii cu oameni pe care oricum ii admiri.

Probleme masculine in 2006

Femeile resimt mai puternic responsabilitatile unei familii din cauza rolului transmis din generatie in generatie. Si in societatea 2006, responsabila de felul in care evolueaza propria familie e tot femeia. Dar ce fac barbatii? In primul rand, si-au realizat mai usor trecerea de la mediul inconjurator la propria persoana si, mai nou, acorda mai mult timp ingrijirii personale. Aceasta inseamna atat cariera, cat si… frumusete. Sunt din ce in ce mai multi metrosexuali care isi fac manichiura si masaje de frumusete. Mai mult, barbatii nu-si consuma, de obicei, energia in activitati care apartin altora. Sunt mai meticulosi in a planifica si in termenele pe care si le propun.

Bebe si reteta realizarii

Cei care sunt acum adulti au avut parte de o presiune mare in a face performanta scolara. In 2006, presiunea pe care societatea o exercita asupra unui copil in performanta scolara e mai slaba, dar directionata pe mai multe planuri. Acum, micutul trebuie sa ia note bune, dar si sa fie lider la el in grup si sa aiba o activitate sportiva. In copilul din 2006 sunt proiectate foarte puternic frustrarile parintilor, elemente de genul: nume, masina, cont bancar si afacerea pe care acestia o au sau la care viseaza.

Disperarea mea, adolescenta

Scheletul personalitatii se creeaza din prima zi de nastere pana la 18 ani. Se spune ca, dupa 20 de ani, „devenim si mai mult aceiasi”. Pana la 18 ani achizitiile sunt pe toate planurile. Daca un adolescent manifesta calitati de lider, cel mai probabil va fi lider si la maturitate. La polul opus, cel mai timid copil din clasa, indiferent de inteligenta cu care a fost dotat, va avea de luptat mult pentru integrarea sociala si pentru a-si face o familie. Intr-un grup, adolescentul invata sa negocieze. In prezent, parintii isi trateaza copilul sau adolescentul ca pe un adult, iar tendinta de imitare a comportamentului adultului creste. Cei care acum sunt la varsta maturitatii si-au luat mare parte din informatiile de viata de la prieteni.

Probleme adolescentine pentru un Oscar

Acum cativa ani, Matt Damon si Ben Affleck castigau premiul Oscar pentru scenariu original cu „Good Will Hunting”. In film, un tanar geniu in matematica incearca sa dea piept cu viata. Cand si-a descoperit talentul, acest lucru nu l-a condus imediat la succes. Cu alte cuvinte, filmul nu iti prezinta ideea: ai talent egal ai succes, ci te plimba printre multe angoase pe care, probabil, le-ai avut si tu: frica de a-ti pierde vechii prieteni, amintirile din copilarie, relatiile pe care ti le creezi singur, increderea in sine, provocarile intelectuale si relatia afectiva.

Un fel de tabel al succesului

Americanii s-au gandit sa faca si o lista a activitatilor care te plaseaza in lista oamenilor de succes. Ca sa fie simplu si precis pentru toata lumea, spun ei, succesul se masoara in cateva actiuni valabile pentru ambele sexe. Incearca sa vezi daca te regasesti aici.
– Nu iti este frica sa iubesti si sa fii iubit/a 
– Iti pretuiesti familia si iti iubesti copiii 
– Stii ca insuccesul nu te defineste, dar te face mai puternic/a 
– Ai incredere in tine 
– Esti convins/a ca absolut orice se obtine dificil 
– Iei in considerare persoanele din jurul tau 
– Faci glume pe seama ta 
– Ai obiective 
– Nu ti-e frica sa te uiti in spate, la trecutul tau 
– Ii ajuti pe altii care au mai putin decat tine

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mai multe Job-uri, mai multi bani!
Mai multe Job-uri, mai multi bani!
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”