Sex fără prezervativ? Un ginecolog spune cât de periculoase sunt infectările cu HPV

Dr. Oana Grigorie explică ce sunt virusurile HPV? Pot fi evitate? Prezervativul este metoda de protecție împotriva infecțiilor sexuale.
  • Publicat:
Sex fără prezervativ? Un ginecolog spune cât de periculoase sunt infectările cu HPV
foto: Shutterstock

”HPV sau virusul papiloma uman este un virus cu aproximativ 140 de tulpini ce poate infecta pielea și mucoasele și poate cauza atât negi plantari, cât și veruci genitale, dar și cancer cervical, penian, anal sau faringial” explică dr. Oana Grigorie, medic ginecolog. Iată de ce sinceritatea într-un cuplu privind istoricul sexual este esențială.

 

CSÎD: Care sunt variantele cele periculoase ale virusului HPV?

Dr. Oana Grigorie: Tulpinile considerate de risc înalt sunt cele cu potențial oncogen în caz de persistență îndelungată. Tulpinile 16 și 18 sunt cele mai cunoscute, fiind responsabile de 70% din cazurile de cancer de col, însă de risc înalt sunt și tipurile 31, 33, 45, 52, 58.

CSÎD: Cum se produce infecția cu HPV?

Dr. Oana Grigore: Infecția HPV la nivel genital se produce prin contact direct, fiind considerată cea mai răspândită infecție cu transmitere sexuală din lume. Este greu de prevenit, pentru că de cele mai multe ori este asimptomatică și poate fi purtată timp de mai mulți ani. 80% din femeile active sexual vor contacta cel puțin o tulpină HPV în viața lor.

Și femeile și bărbații se pot infecta cu diverse variante de HPV

CSÎD: Și bărbații sunt afectați de HPV dacă sunt infectați? Cum anume?

Dr. Oana Grigorie: Marea majoritate a persoanelor infectate cu HPV, indiferent dacă sunt femei sau bărbați, nu vor avea nici simptome și nici afectare pe termen lung. Problema apare în cazul persistenței virale pentru mai mulți ani, iar în cazul bărbaților asta îi pune la risc de cancer penian.

CSÎD: Ce teste se recomandă pentru un cuplu înainte de a avea contact sexual neprotejat de prezervativ?

Dr. Oana Grigorie: În principiu, cuplul trebuie să fie rezonabil când se gândește la asta, iar istoricul sexual contează. Dacă au avut multipli parteneri sexuali și contacte neprotejate înainte de relație, un screening de infecții cu transmitere sexuală ar fi indicat, însă altfel nu este neapărat necesar. Testarea HPV nu este necesară înainte de renunțarea la prezervativ.

Dr. Oana Grigorie, medic ginecolog

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”
Recomandări: