5 analize medicale pe care bărbații ar trebui să le facă periodic pentru prevenirea problemelor sexuale

  • Publicat:
5 analize medicale pe care bărbații ar trebui să le facă periodic pentru prevenirea problemelor sexuale
Foto: envato

Orice bărbat, indiferent de vârsta din buletin, ar trebui să meargă anual la controale medicale de rutină, chiar dacă nu există simptome care să sugereze vreo problemă de sănătate.

După cum bine ştim, bărbaţii întotdeauna sunt „mai zgârciţi” cu vizitele la medic, însă tot ei trebuie să fie conştienţi că multe probleme de sănătate lucrează în tăcere şi efectele se văd când deja este mult prea târziu. Acest lucru se poate observa cel mai bine în cazul disfuncţiilor sexuale, care afectează la nivel mondial peste 150 de milioane de bărbaţi.

Iată care sunt cele mai importante analize medicale pentru bărbați.

Controlul tensiunii arteriale

Tensiunea arterială ridicată este un factor de risc important în apariţia a numeroase probleme de sănătate, precum infarct, accident vascular cerebral, aritmii cardiace, boli renale sau chiar moarte prematură.

De asemenea, circulaţia proastă a sângelui se face vinovată şi de tulburările de natură sexuală pe care le pot experimenta bărbaţii odată cu înaintarea în vârstă.

Verifică procentul de colesterol din sânge

Stilul de viaţă modern şi regimul alimentar haotic ne pun în pericol aspectul fizic, prin acumularea kilogramelor, dar şi sănătatea interioară. Depunerile de colesterol apărute ca urmare a alimentaţiei grase şi a sedentarismului pot avea efecte dintre cele mai nefaste pentru sănătate: boli de inimă, circulaţie proastă a sângelui etc.

În plus, alte vicii cum ar fi fumatul cresc riscul de ateroscleroză, afecţiune care provoacă îngustarea vaselor de sânge şi alimentarea defectuoasă a organelor, inclusiv la nivelul penisului, cu sânge şi substanţe nutritive, fapt care duce la imposibilitatea menţinerii erecţiei.

Examinarea prostatei

Este foarte important ca după vârsta de 40 de ani orice bărbat să îşi facă o analiză a prostatei, pentru a cunoaşte riscul de cancer de prostată şi pentru a preîntâmpina complicaţiile.

În multe cazuri, după operaţia de prostată, bărbaţii pot rămâne cu incontinenţă urinară, lucru care le afectează şi viaţa sexuală. În loc să se bucure de actul sexual, aceştia se simt jenați și blocaţi psihologic pe ideea de a nu scăpa urină în vaginul partenerei.

Verifică nivelul de zahăr din sânge

Disfuncţiile erectile pot apărea cu 10-15 ani mai devreme în cazul bărbaţilor care suferă de diabet. Problema este că mulţi nici măcar nu ştiu dacă suferă de această boală pentru că nu obişnuiesc să-şi măsoare glicemia şi nu au un regim alimentar tocmai corect, acţiuni care predispun la obezitate, principalul factor de risc al diabetului.

Lăsat netratat, diabetul poate avea numeroase repercusiuni negative asupra sănătăţii, fără excepţii asupra vieţii sexuale. Nivelurile crescute de zahăr din sânge pot predispune la oboseală, infecţii ale tractului urinar şi incontinenţă urinară, simptome care duc la o scădere a poftei pentru sex, teamă, certuri în cuplu, stres etc.

Autopalpează-ți testiculele

O autopalpare a testiculelor este suficientă pentru a identifica potenţiale simptome ale cancerului testicular. Orice umflătură, sensibilitate, colecţie de lichid apărută din senin, modificarea dimensiunii scrotului sau a unui testicul trebuie urmate de o vizită urgentă la medicul specialist.

Află şi ce modificări suferă penisul pe măsură ce îmbătrâneşti!

Cancerul testicular este considerat unul dintre cele mai curabile forme de cancer, însă numai dacă este depistat în stadii incipiente. În cazurile cu diagnostic târziu, bărbaţilor li se va îndepărta chirurgical testiculul afectat, după care va urma o perioadă de terapie.

Deşi majoritatea cazurilor sunt fericite pentru că beneficiază de sprijinul celuilalt testicul perfect sănătos, există şi cazuri de bărbaţi care necesită extirparea nodulilor limfatici din zona inghinală, fapt care poate duce la infertilitate, dar, atenţie, nu şi la pierderea capacităţii de menţinere a erecţiei sau de a avea orgasm.

Alte analize medicale pe care orice bărbat ar trebui să le facă frecvent, mai ales după vârsta de 40 de ani, sunt testele de screening pentru depistarea polipilor precanceroşi şi a cancerului de colon (coprocultură, analiză sânge, tuşeu rectal, colonoscopie etc.) precum şi cele pentru identificarea aluniţelor suspecte, care ar putea ascunde un cancer de piele în stadiu incipient.

Potrivit American Cancer Society, limitarea expunerii la soare, folosirea produselor cosmetice de protecţie solară şi vizitele regulate la specialist pot reduce la jumătate riscul de dezvoltare a melanomului, cea mai agresivă formă a cancerului de piele.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”