Fumatul sau cum să-ţi faci scrum sănătatea

Fumatul afectează TOATE organele corpului, putând să cauzeze, pe lângă cancer pulmonar, numeroase afecţiuni grave.
  • Publicat:
Fumatul sau cum să-ţi faci scrum sănătatea

O singură dată în viaţă m-am lăsat tentată să trag dintr-o ţigară. Se întâmpla prin clasa a 8-a şi reacţia organismului a fost atât de urâtă încât n-am mai văzut niciun rost în a continua. Da, am fost ruptă de grup şi, probabil pierdeam cele mai tari bârfe, dar realizez acum, cu noul raport al direcţiei pentru sănătate publică din Statele Unite cât de mult am câştigat, de fapt.

Fumatul afectează TOATE organele corpului, putând să cauzeze, pe lângă cancer pulmonar, numeroase afecţiuni grave, a avertizat săptămâna trecută, şeful interimar al direcţiei pentru sănătate publică din America, medicul Boris Lushniak.

„La jumătate de secol după publicarea primului raport, care a stabilit pentru prima oară o legătură între ţigări şi cancerul pulmonar, lista deja lungă a maladiilor provocate de tutun şi fumatul pasiv continuă să crească”, a subliniat el.

„Acest nou raport arată faptul că fumatul provoacă, de asemenea, degenerescenţa maculară asociată cu vârsta, diabet, cancer de ficat, complicaţii în cazul persoanelor bolnave de cancer şi a celor care s-au vindecat, precum şi tuberculoză, disfuncţii erectile, buză-de-iepure la nou-născuţi, sarcini extrauterine, artrită, inflamaţii şi dereglări ale sistemului imunitar, a precizat Boris Lushniak.

În afară de aceasta, „fumatul pasiv este asociat cu un risc crescut de accident cerebral vascular„, a adăugat Boris Lushniak, care a sublinat că fumatul constituie principala cauză de mortalitate evitabilă în Statele Unite.

După publicarea primului raport al şefului direcţiei pentru sănătate publică, pe 11 ianuarie 1964, care avertiza împotriva pericolelor fumatului, peste 20 de milioane de americani au murit din cauza fumatului, dintre care aproximativ 2,5 milioane din cauza cancerului pulmonar şi a bolilor cardiovasculare provocate de fumatul pasiv, se arată în noul raport, prezentat la Casa Albă.

Pe lângă aceste decese, 100.000 de bebeluşi au fost victime ale sindromului morţii subite şi ale complicaţiilor asociate cu naşterea prematură, unul dintre principalele riscuri ale femeilor însărcinate care fumează.

Raportul din ianuarie 1964 a marcat debutul unei campanii susţinute împotriva fumatului, care a permis salvarea a 5,7 milioane de vieţi. În pofida progreselor spectaculoase – în prezent, 18% dintre americani fumează, faţă de 42% în 1964 – 443.000 de americani mor în fiecare an din cauza unei boli asociate fumatului.

La nivel global, 5,7 milioane de persoane îşi pierd, anual, viaţa din cauza fumatului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Sex perfect, alimente cu defecte
Sex perfect, alimente cu defecte
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân