Stresul, duşmanul din dormitor. Cum distruge viaţa intimă a cuplului

Stresul poate aduce uneori sfârşitul vieţii sexuale, vieţii de cuplu, carierei sau te poate îmbolnăvi grav psihic sau fizic. Pentru că, dacă nu ajungi să îl controlezi, te poate distruge. Nocivitatea stresului poate fi remarcată în privinţa vieţii sexuale a ambilor parteneri.
  • Publicat:
Stresul, duşmanul din dormitor. Cum distruge viaţa intimă a cuplului

Stresul poate aduce uneori sfârşitul vieţii sexuale, vieţii de cuplu, carierei sau te poate îmbolnăvi grav psihic sau fizic. Pentru că, dacă nu ajungi să îl controlezi, te poate distruge. Nocivitatea stresului poate fi remarcată în privinţa vieţii sexuale a ambilor parteneri.  

La femei, poate duce la: anorgasmie, frigiditate, lipsa plăcerii, infertilitate. La bărbat, stresul se poate manifesta prin ejaculare precoce, probleme de erecţie, absenţa dorinţei. De asemenea, perturbările provocate de stres nu se opresc doar la nivel de individ, ci pot ajunge să influenţeze şi alte aspecte.

Psihologul Constantin Cornea are convingerea că stresul te poate face să pierzi bătălia pe mai multe fronturi.

Poate duce la divorţ. “Dacă unul dintre parteneri, din cauza stresului, ajunge să îşi inhibe dorinţele sexuale, celălalt se va simţi lezat. Şi, de cele mai multe ori, în loc să ajute, mai degrabă reproşează, ceea ce creşte nivelul de stres la un nivel la care se poate gândi la divorţ. Despărţirea poate fi văzută ca singura soluţie de ambii parteneri. Primul pentru că nu se simte înţeles, iar cel de al doilea pentru că nu se simte satisfăcut’’, afirmă psihologul Constantin Cornea pentru Ce se întâmplă, doctore?!

Îţi aduce amanta/ul în viaţă. De foarte multe ori, o viaţă de cuplu nesatisfăcătoare, asta din perspectivă sexuală, poate face pe oricare dintre cei doi să caute soluţia în altă parte, în braţele sau patul altei persoane. Pentru că poate fi mult mai uşor să cucereşţi pe altcineva decât să-ti ajuţi partenerul/a să îşi revină.

Te lasă fără moştenitori. Dorinţa de a avea copii poate fi de asemenea inhibată de o viaţă sexuală nesatisfăcătoare. “Sau, din contră, poate face de exemplu partenera să se gândească că este cazul să dea naştere unui copil, considerând că acesta va remedia problemele din cuplu. Dacă nu reuşeşte să le remedieze, măcar să aibă un alt obiect al dorinţei sale, căruia să îi împărtăşească din sentimentele ei şi care să îi răspundă pe măsură”.

Îţi schimbă perspectivele în carieră. Poate nu vă gândeaţi, dar viaţa sexuală poate influenţa chiar şi cariera. Cum? Simplu. “O persoană nesatisfăcută va fi mai nervoasă, mai irascibilă, va deveni mai agresivă sau mai depresivă. Şi uneori, aceste comportamente pot deveni incompatibile cu jobul respectiv, iar angajatorul renunţă la angajatul problemă”, mai spune psihologul Constantin Cornea.

Viaţă socială are de suferit. O persoană stresată, ce nu îşi mai găseşte plăcerea sexuală, poate dezvolta un sindrom depresiv, putând astfel să nu îşi mai dorească să interacţioneze social.

Ce alte afecţiuni mai poate dezvolta o persoană în cazul în care stresul o depăşeşte?

“Din perspectivă psihologică, stresul şi lipsa activităţii sexuale poate provoca: tulburări de personalitate, de comportament, tulburări alimentare, sindrom depresiv, anxietate, atac de panică, ipohondrie, somatizări, gânduri suicidare”, adaugă specialistul.

Ce trebuie să facă cel care se confruntă cu aceaste probleme?

În funcţie de cât de grave sunt manifestările, trebuie să apeleze la un specialist: psihiatru sau psihoterapeut. “Preotul poate reprezenta din nou o soluţie, dacă problemele nu sunt foarte grave. Mai trebuie specificat şi faptul că, uneori, anumite persoane pot fi atât de grav afectate încât nu pot lua singure decizia de a apela la specialist. De aceea, indicaţia ar fi, în cazul în care aveţi un partener de cuplu, un membru al familiei, un prieten, un coleg ce nu îşi conştientizează gravitatea situaţiei, încercaţi să faceţi tot posibilul pentru a-l determina să apeleze la un specialist”, mai spune psihologul Constantin Cornea.

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”