Secretul căsniciei trainice: Țineți banii la comun!

  • Publicat:
Secretul căsniciei trainice: Țineți banii la comun!
Foto: Shutterstock

Vă doriți o căsnicie îndelungată și fericită? Luați în considerare să țineți banii la comun! Un studiu recent sugerează că cuplurile care își pun la comun banii au relații semnificativ mai fericite și mai trainice, cu mult mai puține conflicte.

Studiul a urmărit, pe parcursul a doi ani, 230 de cupluri recent căsătorite sau logodite, observându-le practicile financiare. La începutul studiului, toți participanții aveau conturi bancare separate. Unii au primit instrucțiuni să continue astfel, în timp ce alții au fost îndrumați să deschidă un cont comun. Un al treilea grup a avut libertatea să decidă singuri.

De ce e bine să țineți banii la comun în cuplu

Analiza a dezvăluit o îmbunătățire semnificativă în calitatea relației de cuplu la cei care au ales să deschidă conturi bancare comune, în comparație cu cei care au continuat cu conturi separate.

Potrivit cercetătorilor, dacă țineți banii la comun nu mai apar conflicte legate de finanțe și partenerul are totală încredere, deoarece totul este transparent și fiecare știe unde sunt alocate finanțele.

„Cei care și-au unit conturile bancare au raportat un sentiment mai puternic de unitate în căsătorie în comparație cu cei cu finanțe separate sau parțial unite. S-au simțit adesea mai încrezători și mai dornici să rămână cu partenerul”, spune Jenny Olson, autoarea studiului realizat la Școala de Afaceri Kelley de la Universitatea din Indiana.

Olson a accentuat că discutarea opțiunii de a „uni” finanțele cu partenerul poate fi valoroasă, având în vedere efectele pozitive observabile pe durata studiului.

Pe de altă parte, cuplurile cu conturi separate tind să privească luarea deciziilor financiare ca pe ceva mai tranzacțional, ceea ce poate răci relația de cuplu, ducând în definitiv la despărțire. Lucru care a putut fi constatat chiar pe parcursul studiului: aproape 20% dintre cuplurile participante nu au finalizat studiul, cu un procent semnificativ printre cei care au ales să nu-și unească conturile bancare și care ulterior s-au separat.

Concluziile cercetării au fost publicate în Journal of Consumer Research.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân