Orgoliul în iubire și gelozia, cele mai grele poveri de dus în cuplu

  • Publicat:
Orgoliul în iubire și gelozia, cele mai grele poveri de dus în cuplu

Orgoliul în iubire și gelozia sunt de multe ori la baza blocajelor în relația de cuplu. De ce se întâmplă așa?

Cauzele pot fi descoperite în deficiențele de creștere căpătate în familia de origine, frustrările acumulate în fostele relații sau se pot naște din sfaturile toxice ale celor din jur – familie, prieteni, colegi, amici.

Cum putem depăși orgoliul în iubire pentru a avea o viață de cuplu liniștită?

În ceea ce privește orgoliul în iubire, ar trebui urmată o cură de detoxificare ce ar trebui să urmărească trei coordonate:

1) Ce mi s-a întâmplat în trecut? Unde, când și cum s-au născut traumele ce mă bântuie? Am cumva un complex de inferioritate ce îmi cauzează o inflație a propriul Eu, făcându-mă să mă manifest așa cum simt, mai mult decât așa cum merită cei din jurul meu? Care sunt filtrele prin care m-au făcut și încă mă fac să văd lumea greșit?

2) Ce fac greșit în prezent? Care sunt comportamentele greșite din acest moment, venite din frustrările trecutului? Trecând prin filtrul gândirii, cum ar trebui să mă comport pentru a demonstra că mi-am depășit frustrările?

3) Ce trebuie să schimb acum, pentru a avea un viitor fericit? Toate situațiile în care mă comport incorect pot fi reduse la câteva simple scheme cognitive. Odată ce le-am descoperit, le pot înlocui foarte ușor cu alte comportamente echitabile proiectându-mă în viitor.

  • În trecut mă comportam greșit atunci când mă enervam mult prea repede.
  • Am învățat o tehnică de relaxare ce îmi permite să ascult și să înțeleg mai bine ceea ce mi se transmite, de aceea nu mă mai enervez atât de ușor.
  • Situațiile în care mă enervam în trecut degeaba le pot proiecta acum în viitor fără nervi, ceea ce îmi demonstrează că, schimbând comportamentele prezentului, pot avea un viitor mai fericit.

Gelozia în cuplu – care sunt cauzele?

Dacă vorbim de gelozie, este important să înțelegem de ce devenim excesiv de geloși. Putem descoperi câteva cauze cum ar fi:

Odată ce am identificat factorii declanșatori, putem să îi reconsiderăm de pe alte poziții, mult mai bine gândite. Astfel, ne putem depăși teama de a fi părăsiți sau înșelați, vorbind despre actuala relație și despre modul în care aceasta se desfășoară fără a ne crea motive să ne temem.

Pentru ambele situații, și în cazul orgoliului excesiv, dar și în situația în care ne simțim extrem de geloși, ne mai putem ajuta și de următoarele elemente: tehnici de relaxare, yoga, sport.

De asemenea, în carul relației de cuplu, putem învăța tehnici de comunicare asertivă, putem învăța să ne exprimăm emoțiile, dar și cum putem interpreta corect ceea ce ne transmite partenerul.

În cazul în care considerați că nu vă puteți descurca singuri sau vă este teamă să nu greșiți, puteți apela cu încredere la un psihoterapeut, pentru ședințe de psihoterapie personală sau de cuplu. Alături de acesta puteți construi un plan personalizat prin care vă puteți depăși problemele în cel mai scurt timp și cu cele mai bune rezultate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cele mai frecvente cauze de divorț
Cele mai frecvente cauze de divorț
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân