Ritualuri de dragoste – cum poți avea o relație de cuplu fericită

  • Publicat:
Ritualuri de dragoste - cum poți avea o relație de cuplu fericită

Pentru a avea o relație de cuplu fericită, putem folosi o strategie simplă, gândind suma tuturor comportamentelor noastre ca pe niște ritualuri.

Numărul și importanța acestora poate diferi de la un cuplu la altul, însă nu strică să facem un simplu exercițiu de imaginație.

Exemple de ritualuri de dragoste

Componentele ritualurilor unui cuplu pot fi:

Ritualul comunicării

Este important să înțelegem și să exersăm câteva elemente ale comunicării empatice: un ton cald, să încercăm să exprimăm cât mai clar ceea ce ne dorim, dar să ascultăm și opiniile partenerului. Să încercăm să construim o comunicare calmă, care are la bază, înainte de orice, un argument.

Ritualul exprimării afecțiunii

Fiecare persoană înțelege în mod diferit ceea ce înseamnă să își exprime afecțiunea. Dar, în același timp, are și anumite așteptări despre modul în care își dorește să primească afecțiune. Comunicând despre ceea ce ne dorim și ascultând ce își dorește și celălalt, putem găsi o cale comună.

Ritualul financiar

Este important să vorbim despre bani, dacă doriți, ca într-o firmă. Putem alcătui un buget în care ambii parteneri să își poată aduce contribuția corect, dar să își poată și satisface toate nevoile.

Ritualul treburilor casnice

A trecut de mult vremea în care bărbatul mergea la vânătoare sau pescuit și femeia făcea totul în casă. Este important să stabilim împreună ce dorește să facă fiecare și dacă putem externaliza o parte din activități unei alte persoane angajate.

Ritualul vieții sexuale

Cu toții avem anumite fantezii și dorințe pe care este bine să le exprimăm explicit în cuplu. În fond, este permis în pat orice convine ambilor parteneri pentru a se simți cu adevărat satisfăcuți.

Ritualul creșterii și educării copiilor

O discuție în care să exprimăm câți copii ne dorim și care vor fi contribuțiile fiecăruia la creșterea și educarea acestora poate fi extrem de benefică.

Ritualul prieteniilor comune

Prietenii pot fi o binecuvântare sau un blestem pentru cuplu. În cazul prieteniilor comune, este bine să ne exprimăm opinia despre comportamentele toxice ale unor prieteni ce ne pot afecta relația.

Ritualul prieteniilor separate

Este bine și sănătos să avem prieteni pe care îi știm de când eram mici sau care au apărut mai târziu, alături de care putem avea activități ce ne pot aduce bucurie. Uneori, o seară a fetelor sau o seară a băieților pe lună poate face adevărate minuni.

Ritualul interacțiunii cu familia de origine

Este important să stabilim o relație de respect reciproc cu familiile de origine. În acest sens, putem discuta cum și când îi vizităm, dar și cum să ne comportăm cât mai frumos, pentru a nu da naștere unor conflicte.

Ritualul carierei

Cariera poate deveni un câmp de luptă, dacă nu știm cum să comunicăm partenerului ce ne dorim, cum și ce credem că avem de făcut pentru a ne construi un viitor acceptabil pentru amândoi.

Ritualul hobby-urilor

Un cuplu sănătos este un cuplu care știe să se bucure de hobby-uri, cum ar fi: cursuri de dans, cursuri de înot, cursuri de yoga, alergări sau plimbări în parc. Un film de calitate, o carte minunată sau un weekend la munte pot fi adevărate „vitamine” pentru viața de cuplu.

Modul de a privi viața de cuplu prin prisma unor ritualuri de dragoste ne poate ajuta să înțelegem mai ușor unde pot fi problemele din cuplu, dar și cum le putem rezolva cel mai ușor. În cazul în care nu reușiți singuri, puteți apela la un terapeut de cuplu, care vă poate ajuta construindu-vă un plan individualizat prin care să reușiți să readuceți bucuria în viața voastră.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”