Cum se pot proteja tinerele de abuzuri sexuale și de sarcini nedorite? Explică dr. Laura Mustață

Multe adolescente sunt victime ale abuzurilor sexuale și aleg să tacă. De asemenea, multe adolescente nu se feresc de sarcinile nedorite prin metode de contracepție sigure.
  • Publicat:
Cum se pot proteja tinerele de abuzuri sexuale și de sarcini nedorite? Explică dr. Laura Mustață
foto: Shutterstock

Adolescența este o perioadă superbă din viață. Însă nu lipsită de pericole. Adolescenții sunt ca niște copii în corp de adulți ce explorează cu mare curiozitate lumea. Sarcinile nedorite, dar și abuzurile sexuale lasă în urmă traume psihice greu de depășit. Despre cum pot fi evitate acestea, am aflat de la dr. Laura Mustață, medic ginecolog.

 

CSÎD: Cum să fie în control adolescentele pentru a nu fi victime ale agresiunilor sexuale?

Dr. Laura Mustață: Adolescentele ar trebui să fie permanent în contact cu familia, să aibă o relație apropiată față de părinți astfel încât să poată primi sfaturile necesare în cazul unui eventual abuz. Pe de altă parte, sunt familii în care există abuzuri în cadrul căminului și atunci școala sau psihologul ar trebui să intervină să sfătuiască adolescenta. Cel mai important mesaj cred că este acela de comunicare, adolescenta vulnerabilă trebuie să aibă încredere să vorbească cu cineva, să mărturisească eventualele neplăceri și măsurile necesare să fie luate la timp pentru a nu fi victimele unor abuzuri.

Prezervativul și contraceptivele orale – două metode contraceptive cu eficiență mare

CSÎD: Cum s-ar putea proteja o tânără care își începe viața sexuală de sarcini nedorite?

Dr. Laura Mustață: Metodele sunt multiple, începând cu prezervativul care asigură o protecție atât față de sarcini nedorite cât și împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Dar sunt și alte metode care se pot utiliza cu succes, cum sunt contraceptivele orale, implantul contraceptiv, diafragma.

Metode de contracepție populare la adolescenți

CSÎD: Care sunt metodele de contracepție și de evitare a bolilor cu transmitere sexuală la tineri?

Dr. Laura Mustață: Cele mai uzate rămân prezervativul sau pilulele contraceptive în rândul adolescenților. E bine de știut însă că recomandarea pentru contraceptive e bine să o facă un medic ginecolog și nu e indicat să se administreze același tip de tablete precum a luat mama, verișoara, sora etc, fără să existe un consult prelalabil.

CSÎD: Cum se poate proteja o tânără de temutele tipuri de HPV cu risc cangerigen?

Dr. Laura Mustață: Protecția se face prin utilizarea prezervativului. Acesta protejează împotriva infecției HPV, incluzând aici toate tulpinile, atât cu risc oncogene înalt, cât și cele de risc scăzut.

dr. Laura Mustață, foto arhivă
Dr. Laura Mustață, medic ginecolog, foto arhivă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
5 sfaturi pentru o relație sănătoasă!
5 sfaturi pentru o relație sănătoasă!
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân